Plan de nastere: ce contine, sfaturi utile

16. 2. 2024 · 7 minute de citit

Elaborarea planului de nastere este una dintre etapele esentiale de pregatire a viitoarei mamici pentru intalnirea cu bebelusul sau. Este esential ca acesta sa reflecte dorintele si viziunea mamei despre cum va decurge procesul nasterii, dar sa includa si o doza de realism si adaptabilitate la conditiile reale din maternitate. Iata ce ar trebui sa includa un plan de nastere complet si cum ar trebui sa discuti cu medicul despre detaliile acestuia!

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Plan de nastere: ce contine, sfaturi utile

Ce este un plan de nastere si de ce este important?

Un plan de nastere reprezinta un document scris care detaliaza dorintele si preferintele unei femei in timpul nasterii, de la gestionarea durerii pana la primele interactiuni cu bebelusul. Acesta este conceput pentru a informa echipa medicala despre deciziile si asteptarile mamei, astfel incat sa poata fi respectate in masura in care este posibil si sigur pentru mama si copil.

Un plan de nastere este important pentru ca ajuta mama sa simta ca detine controlul si ca este respectata in timpul travaliului si nasterii. Femeile care au folosit un plan de nastere au raportat o mai mare satisfactie in ceea ce priveste experienta aducerii pe lume a propriului copil. Acesta ajuta la promovarea unei comunicari eficiente intre mama si echipa medicala si asigura faptul ca toate partile implicate inteleg asteptarile si dorintele mamei [1].

Planul de nastere poate include elemente precum metodele preferate de alinare a durerii, pozitia in care mama doreste sa nasca, daca doreste sau nu sa fie incurajata sa manance sau sa bea in timpul travaliului si cum doreste sa fie ingrijita imediat dupa nastere.

Crearea unui plan de nastere este, de asemenea, o oportunitate excelenta pentru mama de a se educa despre diferitele optiuni si posibile scenarii de nastere. Acest proces poate imputernici mamele sa ia decizii informate despre ingrijirea lor si a bebelusului.

Elemente cheie ale unui plan de nastere

Un plan de nastere este o metoda excelenta de a organiza si a comunica dorintele si asteptarile unei viitoare mame cu privire la procesul nasterii. Este important sa ne amintim ca fiecare nastere este unica si imprevizibila, dar a avea un plan bine pus la punct poate oferi un sentiment de control si poate ajuta la reducerea anxietatii [2].

In primul rand, orice plan de nastere trebuie sa includa informatiile personale esentiale ale mamei: numele, adresa, numarul de telefon, precum si persoana de contact in caz de urgenta. Aceste date sunt vitale pentru a asigura o comunicare eficienta intre mama si echipa medicala.

Cel de-al doilea element cheie al unui plan de nastere il reprezinta preferintele mamei pentru nastere. Acesta este partea principala a planului, unde mama isi exprima dorintele si preferintele in legatura cu procesul nasterii. Poate include detalii despre pozitia de nastere preferata, daca doreste sa utilizeze anumite tehnici de gestionare a durerii, daca doreste sa aiba un partener de nastere sau o doula prezenta [3].

Planul de nastere ar trebui, de asemenea, sa includa instructiuni clare pentru diferite scenarii potentiale. Pentru ca nimeni nu poate prezice cu exactitate cum va decurge nasterea, este important sa existe un plan pentru situatii de urgenta, cum ar fi ce se intampla daca este nevoie de o cezariana de urgenta sau daca apar alte complicatii [4].

Un alt aspect important care trebuie abordat in planul de nastere este ingrijirea imediata dupa nastere. Mama poate specifica dorintele sale referitoare la contactul piele pe piele dupa nastere, alaptare, examinarea nou-nascutului si alte aspecte similare.

Cum sa creezi un plan de nastere

Crearea unui plan de nastere incepe cu informarea si documentarea. Procesul nasterii, optiunile de nastere si potentialele interventii medicale sunt aspecte asupra carora orice viitoare mama ar trebui sa fie bine informata. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, o mama informata este mai capabila sa conduca procesul nasterii si sa ia decizii informate despre ingrijirile necesare [5].

Dupa ce te-ai documentat, urmatorul pas este identificarea dorintelor si prioritatilor. Gandeste-te la locul unde doresti sa nasti, cine doresti sa fie prezent, ce tip de alinare a durerii preferi si ce interventii medicale esti dispusa sa accepti!

Crearea unui document structurat este urmatorul pas. Planul de nastere ar trebui sa fie clar si concis. Imparte-l in sectiuni, cum ar fi "Mediul de nastere", "Alinarea durerii", "Interventii medicale" etc si listeaza dorintele si preferintele tale in fiecare sectiune!

Odata ce ai creat planul de nastere, este esential sa il discuti cu medicul sau moasa care te va asista la nastere. Ei te pot ajuta sa intelegi ce este realizabil si ce nu si sa iti ajustezi planul daca este necesar. Discutiile deschise cu personalul medical pot duce la o experienta mai buna a nasterii.

Situatii neprevazute si flexibilitatea planului de nastere

Un plan de nastere este un instrument util, dar nu este infailibil. Exista situatii neprevazute care pot aparea in timpul nasterii, de la probleme medicale precum tensiunea arteriala mare pana la dificultati la nastere sau alte complicatii care ar putea necesita interventii medicale suplimentare.

Aici intervine importanta flexibilitatii. Planul de nastere trebuie vazut ca un ghid, nu ca un set de reguli rigide. Este esential sa se poata adapta la orice schimbari neprevazute. Intelegerea acestui aspect poate ajuta la reducerea stresului si a anxietatii asociate cu nasterea.

In fata situatiilor neprevazute, rolul echipei medicale devine esential. Personalul medical detine experienta si cunostintele necesare pentru a gestiona astfel de situatii. Este important ca viitoarea mama sa aiba incredere in echipa medicala si sa recunoasca faptul ca aceasta va actiona in cel mai bun interes al ei si al copilului.

Cum sa comunici cu echipa medicala despre planul de nastere?

Comunicarea eficienta cu echipa medicala despre planul de nastere ar trebui sa inceapa in al doilea trimestru de sarcina, oferind suficient timp pentru a discuta despre orice intrebari sau preocupari. Acest lucru poate face ca toate partile implicate sa inteleaga pe deplin ce implica planul de nastere si care sunt asteptarile si dorintele.

Claritatea si concizia sunt esentiale atunci cand comunici cu echipa medicala. Este important sa explici in detaliu fiecare element al planului tau de nastere, de ce l-ai inclus si ce speri sa se intample. Claritatea si concizia in comunicarea cu echipa medicala pot reduce semnificativ stresul si anxietatea asociate cu nasterea.

Adoptarea unei atitudini deschise si respectuoase este, de asemenea, esentiala pentru comunicarea eficienta. In timp ce este important sa iti exprimi propriile dorinte si preocupari, trebuie sa fii pregatit sa asculti si sa iei in considerare sugestiile si recomandarile echipei medicale. Aceasta poate ajuta la crearea unui mediu de lucru pozitiv si la asigurarea ca toata lumea este pe aceeasi lungime de unda.

Intelegerea termenilor si limbajului medical poate fi de mare ajutor in acest proces. Acest lucru poate face sa iti fie mai usor sa iti exprimi dorintele si sa intelegi recomandarile si explicatiile echipei medicale. Cunoasterea de baza a termenilor medicali este utila pentru orice viitoare mama, dar poate fi deosebit de valoroasa pentru cele care doresc sa se implice activ in deciziile legate de nastere. 

Un plan de nastere este un document extrem de util in pregatirea pentru momentul nasterii, oferind o imagine clara asupra dorintelor si asteptarilor viitorilor parinti. Totusi, este esential sa ne amintim ca fiecare nastere este unica si pot exista situatii neprevazute, care necesita flexibilitate. Comunicarea cu echipa medicala este cruciala pentru ca planul de nastere sa fie respectat cat mai fidel posibil, in masura posibilitatilor.

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor! 

Surse:

1. ” Www.pregnancybirthbaby.org.auwww.pregnancybirthbaby.org.au/making-a-birth-plan, accesat la 16.02.2024;

2. https://www.facebook.com/WebMD. “How to Create a Birth Plan.” WebMDwww.webmd.com/baby/how-to-create-a-birth-plan, accesat la 16.02.2024;

3. NHS. “How to Make a Birth Plan.” Nhs.uk, 14 Apr. 2021, www.nhs.uk/pregnancy/labour-and-birth/preparing-for-the-birth/how-to-make-a-birth-plan/, accesat la 16.02.2024;

4. “Sample Birth Plan.” Www.acog.orgwww.acog.org/womens-health/health-tools/sample-birth-plan, accesat la 16.02.2024;

5. Services, Department of Health & Human. “Developing a Birth Plan.” Www.betterhealth.vic.gov.auwww.betterhealth.vic.gov.au/health/ServicesAndSupport/developing-a-birth-plan, accesat la 16.02.2024.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice