Travaliu: care sunt semnele si cum se desfasoara

17. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
femeie insarcinata

Daca te apropii de cele noua luni de sarcina, cu siguranta iti doresti sa stii cand va incepe travaliul si cand iti vei putea vedea bebelusul. Desi nu exista reguli precise cu privire la ultimele 24 - 48 de ore pana la nastere, o serie de semne iti pot indica perioada de incepere a travaliului.

Ce este travaliul?

Travaliul este acea faza a nasterii caracterizata prin asocierea contractiilor uterine dureroase si dese cu scurtatia si dilatatia colului uterin. In aceasta faza poti elimina si dopul gelatinos care inchide orificiul colului uterin la sfarsitul sarcinii si te poti confrunta cu ruperea pungii amniotice.

Travaliul are o durata variabila de la o femeie la alta, fiind deseori mai lung la prima nastere. De multe ori, travaliul poate incepe in saptamana 38 de sarcina.

Travaliul este precedat de un pretravaliu, in care te poti confrunta cu contractii uterine dureroase, scaderea presiunii in abdomenul superior si cresterea presiunii in pelvis.

Travaliul este compus din trei stadii:

  • Stadiul latent - Inceputul travaliului se numeste stadiu latent. Acesta este momentul in care colul uterin devine moale si subtire si incepe sa se deschida pentru ca fatul sa se nasca.
  • Stadiul de impingere si nastere - Cand dilatatia este completa, se trece la a doua etapa a travaliului, care presupune impingerea si nasterea bebelusului.  Senzatia de impingere apare la fiecare contractie provocata de coborarea craniului fetal, in pelvis.
  • Stadiul de expulzare a placentei - Placenta va fi eliminata dupa nastere. Poti suferi contractii usoare pana la expulzarea placentei si dupa.

Ce simti cand ai contractii?

Cand ai o contractie, uterul se strange si apoi se relaxeaza. Este posibil sa ai contractii in timpul sarcinii, in special spre final. Contractiile sunt cele care imping bebelusul si deschid colul uterin. 

Contractiile tind sa devina mai lungi, mai puternice si mai frecvente pe masura ce travaliul progreseaza. In timpul unei contractii, muschii se strang si durerea creste. Daca atingi cu mana abdomenul, vei simti ca devine din ce in ce mai greu, iar cand muschii se relaxeaza, durerea se estompeaza [1]. 

 Atentie! Contacteaza medicul atunci cand contractiile devin regulate si[1]:

  • dureaza cel putin 60 de secunde;
  • apar la fiecare 5 minute;
  • ai senzatia ca esti in travaliu. 

Care sunt semnele travaliului?

Printre semnele timpurii ale travaliului se numara [2], [3], [5]:

Dureri de spate si crampe

Unele femei simt crampe asemanatoare celor din perioada menstruatiei. Aceste crampe pot semnala inceputul unor contractii usoare. Nu sunt prea dureroase, dar sunt sesizabile. In timpul travaliului, poti simti o presiune in crestere sau crampe in zonele pelvine si rectale si o durere permanenta in partea inferioara a spatelui. Durerile de spate anunta travaliul.

Presiune pelvina

Este posibil sa incepi sa simti presiune in vagin sau pelvis, atunci cand bebelusul coboara din abdomen.

Pierderea dopului gelatinos

Dopul gelatinos este o acumulare de mucus care formeaza un sigiliu peste deschiderea colului uterin si ajuta la protejarea fatului de bacteriile nesanatoase din afara uterului. Dopul gelatinos se desface pe masura ce colul uterin incepe sa se dilate sau sa se deschida in timpul primei etape a travaliului.

Modificari ale secretiei vaginale

Chiar daca dopul gelatinos ramane intact este posibil sa observi alte modificari ale secretiei vaginale, scurgerile putand deveni mai apoase, mai lipicioase si mai groase inainte de inceperea travaliului sau in stadiile incipiente ale acestuia.

Contractii regulate

Contractiile pot fi un semn al travaliului. Uterul unei femei se contracta pe toata durata sarcinii. Aproape de sfarsitul sarcinii, contractiile uterine incep sa deplaseze fatul intr-o pozitie inferioara in canalul de nastere si, in cele din urma, contractiile vor ajuta la impingerea acestuia in lume.

Ruperea pungii amniotice

Este posibil ca punga amniotica sa se rupa in timpul travaliului, dar acest lucru se poate intampla si inainte de inceperea acestei etape. 

Fatul se dezvolta si creste intr-o punga de lichid numita sacul amniotic. Cand este timpul ca fatul sa se nasca, sacul se rupe, de obicei, si lichidul amniotic se scurge prin vagin. Lichidul amniotic normal este clar si deshis la culoare.

Atentie! Comunica de urgenta medicului specialist daca:

  • lichidul este urat mirositor sau colorat;
  • pierzi sange.

In mod normal, vei intra in travaliu in 24 de ore de la ruperea pungii amniotice, numita si „ruperea apei”. Daca nu intri in travaliu, acesta va fi indus de catre medici, deoarece fara lichid amniotic, exista un risc crescut de infectie pentru fat.

Alte semne de incepere a travaliului sunt [2], [5]:

  • oboseala;
  • diaree sau greata;
  • dureri de picioare;
  • scaune libere sau diaree;
  • explozie brusca de energie.

Cum se desfasoara travaliul?

picioarele  unui nou nascut

Travaliul este un proces natural. Nu vei sti cum se va desfasura travaliul si nasterea pana cand nu se va intampla. Cu toate acestea, te poti pregati intelegand cele trei etape si asigurandu-te ca ai la indemana produsele necesare in acest moment pentru sarcina si alaptare.

Stadiul 1: Travaliul latent

Prima etapa a travaliului si a nasterii apare atunci cand incepi sa simti contractii persistente. Aceste contractii devin mai puternice, mai regulate si mai frecvente in timp. Acestea determina colul uterin sa se dilate si sa se inmoaie, precum si sa se scurteze si sa se subtieze pentru a permite fatului sa se deplaseze in canalul de nastere. Prima etapa este cea mai lunga si este impartita in doua faze si anume: travaliul timpuriu si activ [1], [4], [5].

Travaliul timpuriu

In timpul travaliului precoce, colul uterin se dilata. Vei simti probabil contractii usoare, neregulate.

Cat dureaza? Aceasta etapa este imprevizibila. Prima faza poate dura in medie 10-20 de ore, daca te afli la prima nastere. In general, travaliul avanseaza mai rapid la femeile care au mai nascut anterior pe cale vaginala si nu prin cezariana.

Ce poti face? E posibil sa simti nevoia sa te odihnesti. Incearca sa ramai relaxata. Poti face o plimbare scurta, un dus sau o baie. Incearca tehnici de respiratie sau relaxare predate la orele de pregatire pentru nastere. Fii pregatita pentru urmatoarea etapa din viata ta, asigura-te ca ai produsele potrivite pentru mama si copilul de care vei avea nevoie.

Travaliul activ

In timpul travaliului activ, colul uterin se va dilata de la 6 cm la 8 cm. Contractiile vor deveni mai puternice, mai apropiate si regulate. Poti simti crampe la picioare si greata.

Cat dureaza? Travaliul activ dureaza adesea 4 pana la 8 ore sau mai mult. In medie, colul uterin se va dilata la aproximativ 1 cm pe ora.

Ce poti face? Incearca tehnici de respiratie si relaxare pentru a-ti ameliora disconfortul. Poti incerca sa stai in pozitii diferite, sa te relaxezi.

Ultima parte a travaliului activ, adesea denumita tranzitie, poate fi deosebit de intensa si dureroasa. Contractiile se vor apropia si pot dura intre 60 si 90 de secunde. Vei experimenta presiune in partea inferioara a spatelui si a rectului.Tranzitia dureaza de obicei intre 15 si 60 de minute.

Daca simti nevoia sa impingi, dar dilatatia nu a fost completa, medicul iti poate recomanda sa ai rabdare deoarece, daca impingi prea devreme, ai putea obosi si ai putea provoca umflarea colului uterin, ceea ce ar putea intarzia nasterea. 

Stadiul 2: Etapa de impingere

Vei naste in timpul celei de-a doua etape a travaliului. Dilatarea colului va fi de 8-10 cm. Contractiile apara la 2 si pana la 5 minute si dureaza 60-90 de secunde. La un moment dat, s-ar putea sa ti se ceara sa impingi mai usor sau deloc. Incetinirea ofera tesuturilor vaginale timp sa se intinda, mai degraba decat sa se rupa. La final, dupa ce fatul este expulzat, cordonul ombilical este taiat. Saptamana 40 de sarcina coincide de obicei cu momentul nasterii [4].

Cat dureaza? Poate dura de la cateva minute si pana la cateva ore sau chiar mai mult.

Ce poti face? Cand a sosit momentul sa impingi, poti experimenta pozitii diferite pana cand gasesti una in care te simti cel mai bine. Aceasta este o etapa dificila si ti-ar prinde bine sustinerea unei persoane apropiate, a partenerului. 

Daca ai avut o nastere fara complicatii, medicul poate astepta cateva secunde pana la cinci minute inainte de taierea cordonului ombilical. Intarzierea prinderii si taierii cordonului ombilical dupa nastere creste fluxul de sange bogat in nutrienti din cordonul ombilical si placenta catre copil. Acest lucru creste depozitele de fier ale bebelusului si reduce riscul de anemie, promovand dezvoltarea si cresterea sanatoasa.

Stadiul 3: Expulzarea placentei

Dupa ce bebelusul tau se naste, probabil vei simti un sentiment de usurare. S-ar putea sa ti se dea sa tii bebelusul in brate sau pe abdomen. Contractiile usoare apar in mod normal la 5-30 de minute dupa nastere. In timpul celei de-a treia etape a travaliului, vei expulza placenta [4].

Cat dureaza? Placenta este de obicei eliminata deodata in 20-30 de minute de la nastere, dar procesul poate dura si o ora. 

Ce poti face? Relaxeaza-te! Ti se va cere sa impingi usor inca o data pentru a expulza placenta. S-ar putea sa ti se administreze medicamente inainte sau dupa ce placenta este expulzata, pentru a stimula contractiile uterine si pentru a minimiza sangerarea.

Dupa ce expulzezi placenta, uterul va continua sa se contracte pentru a-l ajuta sa revina la dimensiunea normala. Un membru al echipei medicale poate masa abdomenul. Acest lucru poate ajuta uterul sa se contracte pentru a reduce sangerarea.

Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Administreaza produse medicale si de igiena in sarcina numai la recomandarea medicului.

Daca esti insarcinata si prezinti semnele travaliului, adreseaza-te imediat medicului specialist. Este posibil sa nasti in curand!

Surse de informare:

  1. NHS. “Signs of labour has begun.”, NHS, 2022,  https://www.nhs.uk/pregnancy/labour-and-birth/signs-of-labour/signs-that-labour-has-begun/ Accesat in 21.10.2022.
  2. Cleveland Clinic. “Signs That Labor Is 24 to 48 Hours Away.”, Cleveland Clinic, 2022, https://health.clevelandclinic.org/signs-that-labor-is-24-to-48-hours-away/ Accesat in 21.10.2022.
  3. Harvey, Ailsa, Yasmine S. Ali, MD, Ashley P. Taylor, Cari Nierenberg. “Signs of labor: 6 clues baby is on the way.” Live Science, 2022, https://www.livescience.com/44554-signs-of-labor.html Accesat in 21.10.2022.
  4. MayoClinic. “Labor and delivery, postpartum care.” Mayo Clinic, 2022, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/labor-and-delivery/in-depth/stages-of-labor/art-20046545 Accesat in 21.10.2022.
  5. Barrell, Amanda. “Signs of labor: Has it started?”, Medical News Today, 2020,  https://www.medicalnewstoday.com/articles/signs-of-labor, Accesat in 21.10.2022. 
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice