![Viitori parinti](/_i/-2095827041.webp?path=https%3A%2F%2Fbackend.drmax.ro%2Fmedia%2Fwysiwyg%2FBlog%2F02a5ecd0fc136_Viitori_parinti.jpg&format=webp)
Saptamana 4 de sarcina - evolutie si sfaturi utile
![Viitori parinti](/_i/-2095827041.webp?path=https%3A%2F%2Fbackend.drmax.ro%2Fmedia%2Fwysiwyg%2FBlog%2F02a5ecd0fc136_Viitori_parinti.jpg&format=webp)
Saptamana 4 de sarcina este momentul de inceput pentru primele simptome specifice sarcinii, insa nu toate femeile le vor resimti la fel. Esti in prima luna de sarcina si iti continui minunata calatorie de 40 de saptamani pana la momentul mult asteptat, al intalnirii cu bebelusul.
Sarcina la 4 saptamani este momentul sigur in care poti afla daca esti sau nu insarcinata, mai ales daca doar lipsa menstruatiei este simptomul dupa care te-ai ghidat pana acum. Daca rezultatul testului este pozitiv, utilizeaza un calculator de sarcina sau identifica chiar tu data estimata a nasterii, avand in minte prima zi a ultimei menstruatii ca data de referinta. Astfel vei afla data aproximativa a nasterii [3]. Nu uita sa utilizezi sau sa iti faci un calendar al sarcinii pe saptamani si luni; se poate dovedi util.
Evolutia si dezvoltarea bebelusului
Embrionul isi continua cresterea, intrucat celulele se inmultesc cu rapiditate si are in acest stadiu 2 straturi, hipoblast si epiblast, din care in urmatoarele 6 saptamani se vor dezvolta toate organele, sistemul nervos si tesutul conjunctiv [4].
Pentru ca este in plina transformare, embrionul de 4 saptamani este vulnerabil in fata unor actiuni nocive, a unor produse vicioase sau de natura chimica. Temperatura ridicata a corpului mamei nu il afecteaza pe viitorul bebelus, dar supraincalzirea poate duce la risc crescut de anomalie a tubului neural. Asadar, atentie la baile fierbinti, saune sau bai de aburi.
La 4 saptamani de sarcina incepe sa se prefigureze o placenta ce este considerata primitiva. Celulele din exteriorul embrionului intra in mucoasa uterului si incep sa formeze spatii speciale prin care vasele tale de sange iriga embrionul [2]. Prin sistemul primitiv, de la corpul tau pleaca oxigen si nutrienti spre embrion, iar de la el revin la tine deseurile pentru a fi eliminate.
Sacul amniotic contine lichidul amniotic care il inconjoara pe viitorul bebelus si il protejeaza. Sacul vitelin este responsabil de producerea primelor globule rosii si vase de sange ale embrionului [3].
Ecografia de sarcina la 4 saptamani iti poate dezvalui minunatia din pantece, dar iti ofera informatii si despre numarul embrionilor. Spunem aceasta pentru ca daca ai urmat un tratament de fertilitate exista probabilitatea sa ai 2 sau chiar mai multi embrioni viabili. In acest caz, medicul iti va spune daca sunt bine si care sunt sansele de a duce pana la capat o sarcina cu gemeni sau tripleti [1].
In ceea ce priveste dimensiunile sale, embrionul este cat o samanta mare. In schimb, burta la 4 saptamani de sarcina nu este inca vizibila, chiar daca te poti simti balonata.
Modificarile corpului gravidei si simptomele specifice
Sa vorbim despre calcularea datei estimative a nasterii. Pentru a o afla, la prima zi a ultimului ciclu menstrual adauga 40 de saptamani. Poti naste cu 2 saptamani inainte de data estimata sau poti depasi termenul, daca este vorba de o nastere naturala. La o cezariana, care este o interventie programata, nasterea se poate produce cu aproximativ 2 saptamani inainte de data aproximativa stabilita.
Desi corpul mamei trece prin transformari majore, multe femei nu prezinta simptome de sarcina la 4 saptamani [1]. De regula, primele simptome sesizabile, specifice sarcinii, se manifesta dupa 6 saptamani de la concepere.
Sanii se umfla si incep sa devina vizibil mai mari, dar si foarte sensibili la atingere [4]. Aceste aspecte pot sa dispara după primele 6 saptamani, dar la fel de bine pot sa ramana pana spre finalul primului trimestru de sarcina. In plus, pe sani pot sa inceapa sa apara vene albastre proeminente, iar sfarcul si areola mamara pot deveni mai inchise la culoare decat in mod normal. Nu trebuie sa te ingrijorezi, sunt schimbari normale care apar in sarcina.
Oboseala poate fi problematica in aceasta etapa a dezvoltarii embrionului [1]. Cantitatea mare de progesteron pe care corpul tau o secreta face ca epuizarea sa fie o stare neplacuta cu care sa te confrunti in primul trimestru al sarcinii.
Sarcina in prima luna poate duce si la greturi matinale si varsaturi. Dupa primele 4 saptamani, acest fenomen isi face simtita prezenta doar la unele femei. Totusi, senzatiile apar in orice moment al zilei.
Pentru ca mirosul este mai accentuat in sarcina, este posibil sa nu mai suporti anumite mancaruri sau preparate din cauza miresmei lor, iar greata si varsaturile pot sa apara si de la acestea [2]. Totodata, se schimba gusturile alimentare si pot incepe sa se manifeste poftele.
Cantitatea mare de progesteron poate incetini digestia producand gaze si balonare. In plus, incepand cu saptamana 4 de sarcina, daca ai luat vitaminele prenatale prescrise, exista riscul sa ai probleme mai mari de tranzit si sa apara constipatia.
De asemenea, urinarile frecvente incep sa fie un simptom specific de sarcina [4].
Crampele si durerile abdominale sunt normale pentru ca pantecul sufera transformari hormonale [1]. Chiar si sangerarile sporadice in timpul sarcinii in saptamana 4 sunt normale [2]. Daca pierzi mult sange si durerea persista, este nevoie de un consult medical de urgenta. Aceste doua simptome pot fi semne ale unei sarcini ectopice sau ale unei alte probleme a aparatului reproducator feminin, care ar putea duce la avort spontan [1]. Trebuie sa ai in vedere ca menstruatia in timpul sarcinii nu este posibila.
Intregul tau corp este inundat de hormoni si se pregateste intens pentru a sustine sarcina, ceea ce determina stari emotionale deosebite, pe care nu le-ai mai experimentat, dar si tulburari de dispozitie, care pot sa apara oricand.
![Ecograf sarcina](/_i/-1806774865.webp?path=https%3A%2F%2Fbackend.drmax.ro%2Fmedia%2Fwysiwyg%2FBlog%2F696d5cd0fc136_Ecograf_sarcina.jpg&format=webp)
Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina
Daca ai facut un test de sarcina respectand indicatiile si recomandarile si nu ai primit raspunsul dorit, acum este momentul pentru a primi confirmarea de care ai nevoie. In saptamana 4 de sarcina poti afla daca esti insarcinata si cu ajutorul unei ecografii realizate de medicul specialist, care te va lua in evidenta cu aceasta ocazie [2].
Cu toate acestea este inca mult prea devreme sa iti anunti angajatorul oficial despre sarcina. Cam pe la 8 saptamani poti solicita medicului curant adeverinta care confirma sarcina pentru a o depune la dosarul de personal. Ulterior vei fi in evidentele Medicinii Muncii, iar angajatorul iti poate oferi program de lucru redus.
Vorbeste cu medicul si anunta-l daca iei tratament pentru boli cronice. Iti va recomanda cea mai buna varianta de ingrijire pe care sa o urmezi in noile conditii [4].
Sfaturi pentru parteneri
Este momentul sa il implici pe partener in tot ceea ce urmeaza. Mergeti impreuna sa iti cumperi haine ceva mai comode si incepeti sa va faceti planuri pentru camera copilului. Puteti sa va ganditi ce aveti nevoie pentru bebelus si sa cumparati din timp toate lucrurile si produsele pentru mama si copil, de stricta necesitate.
Dieta sanatoasa, evitarea mancarurilor potential periculoase si a celor care iti provoaca greata si varsaturi, evitarea factorilor stresanti si renuntarea la vicii, exercitiile fizice moderate [1] sunt elemente esentiale pentru buna dezvoltare a viitorului bebelus. Nu uita sa iti administrezi vitaminele prenatale recomandate de medic si sa respecti indicatiile acestuia.
Fiecare sarcina este unica. Daca esti la prima sarcina, toate schimbarile prin care treci sunt cu atat mai interesante si le vei urmari cu mare atentie. Incepe sa constientizezi modificarile pe care trebuie sa le faci in stilul de viata si actioneaza in consecinta pentru ca tu si bebelusul sa fiti sanatosi si sa va bucurati de aceasta experienta magnifica!
Surse de informare:
1. 4 Weeks Pregnant: Symptoms, Tips, and More - https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-week-4
2. Your Pregnancy Week by Week: Weeks 1-4 - https://www.webmd.com/baby/guide/your-pregnancy-week-by-week-weeks-1-4
3. Pregnancy Week 4 -
https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/4-weeks-pregnant/
4. Week-by-week guide to pregnancy - https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/1st-trimester/week-4/