Saptamana 40 de sarcina: evolutie si sfaturi utile
Saptamana 40 de sarcina este momentul mult asteptat fiindca de regula coincide cu momentul nasterii, astfel ca vei putea sa iti strangi la piept nou-nascutul. Totusi, sunt situatii in care bebelusul se naste in saptamanile 41 sau 42 de sarcina. Indiferent cum se vor desfasura lucrurile in cazul tau, urmeaza sfaturile si indicatiile medicului specialist, astfel incat nasterea sa se produca in conditii optime pentru tine si copil.

Continutul articolului
Saptamana 40 de sarcina este termenul pentru ca cel mic sa vina pe lume. Nasterea naturala poate surveni in intervalul 37 - 42 de saptamani. Daca esti in saptamana 40 si nu ai nascut inca, poate fi stresant. Medicul iti poate recomanda tehnici diferite pe care le poti incerca pentru a grabi nasterea, dar trebuie sa intelegi ca bebelusul va aparea cand este pe deplin pregatit.
Evolutia si dezvoltarea bebelusului
La 40 de saptamani de sarcina, copilul are o greutate cuprinsa intre 3 si 4,5 kilograme si o lungime de 48 - 53 de cm (1).
Oasele din corpul micutului sunt mai tari, exceptie cele de la cap care au ramas maleabile si nesudate, pentru a favoriza deplasarea copilului prin canalul de nastere. Bebelusul poate avea capul tuguiat, pentru ca acesta a trecut prin canalul pentru nastere. Forma alungita se va mentine pentru cateva zile (1). Cele 2 fontanele se vor intari in lunile urmatoare de viata (2).
In uter, bebelusul are spatiu limitat, dar miscarile sale sunt constante. Te-ai obisnuit deja cu ele si le recunosti.
La nasterea naturala, copilul iese cu capul inainte. Totusi, exista situatii in care intai ies picioarele si apoi restul corpului, iar medicul specialist va interveni pentru a asigura o nastere sigura.
Daca micutul refuza sa iasa la 40 de saptamani, in continuare mai depoziteaza tesut adipos sub piele. La o nastere peste termen, pielea poate fi mai uscata, deoarece cantitatea de lichid amniotic a scazut considerabil dupa saptamana 37 de viata intrauterina.
Modificarile corpului gravidei si simptome specifice
Au fost 40 de saptamani de sarcina cu momente bune, dar si cu provocari, insotite de emotii si sentimente ce vor ramane intiparite in memorie. Trimestrul 3 si luna 9 au adus provocari majore. Daca este a doua sarcina, probabil ca ai observat diferentele si sti ca fiecare nastere este o experienta noua.
Ai parcurs calendarul sarcinii cu schimbari si transformari importante, care au avut loc atat in interiorul corpului tau, dar si vizibil pe exterior.
Durerile si crampele abdominale din zona inferioara vor continua pana la nastere, cu o intensitate si durata care acum pot fi mai mari. Contractiile Braxton-Hicks devin tot mai evidente.
Dupa luni bune in care te-ai confruntat cu constipatie si hemoroizi, te poti trezi cu diaree, un semn al organismului ca se apropie travaliul (3).
Insomnia se accentueaza pentru ca astepti cu nerabdare sa nasti si nu te poti relaxa pe deplin.
Miscarile fetale pot incetini putin in aceasta perioada sau iti pot parea diferite. Este normal, pentru ca ai un copil mare in uter care nu prea se mai poate misca (2). Daca sesizezi ca trece prea mult timp intre miscari, mergi de urgenta la medic.
Colul uterin se va deschide si va deveni mai sters pentru a pregati nasterea naturala. Dilatarea se masoara in centimetri, iar stergerea in procente (3). Pe baza acestor indicatori, medicul stie cum sa te ajute si cat mai este pana la nastere.
Apa se poate rupe, dar travaliul poate incepe la o distanta foarte mare de ore. Nu confunda lichidul amniotic care este incolor si inodor, cu scurgerile vaginale din aceasta perioada a sarcinii care sunt consistente si lipicioase. Sunt situatii in care lichidul amniotic are o culoare verde, un semn ca bebelusul a avut miscari intestinale in uter (3).
Atunci cand simti o scurgere de lichid pe picioare si contractiile se vor indesi, mergi de urgenta la spital cu bagajul de maternitate, pentru ca incepe procesul de nastere.

Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina
Asteptarea este grea, dar trebuie sa faci eforturi sa te relaxezi si sa ai rabdare pana cand apar semnele nasterii. Pune totul in ordine prin locuinta si in lucrurile copilului.
Verifica lista cu produse pentru mama si copilul si asigura-te le ai deja in casa. Daca mai ai nevoie de cate ceva, comanda din farmacii produsele necesare pentru igiena si ingrijirea copilului, precum si cele de infrumusetare si ingrijire pentru tine.
Gaseste modalitati pentru a te simti bine, fa ceea ce iti place, urmareste un serial in timp ce bei un ceai si poate vei fi surprinsa sa constati ca atunci cand te linistesti copilul da semne ca vrea sa te cunoasca.
Daca esti ingrijorata ca nu s-a produs nasterea pana la aceasta data, vorbeste cu medicul despre alte optiuni ale inducerii nasterii care ar putea fi potrivite starii tale.
La controlul medical saptamanal, medicul poate observa la ecografia de 40 de saptamani de sarcina ca bebelusul sta intr-o pozitie nepotrivita, s-a rasucit dinspre pelvis spre diafragma sau cordonul ombilical este infasurat ori strans in jurul si poate sugera o incercare de inducere a nasterii sau chiar o cezariana de urgenta.
Sfaturi pentru parteneri
- Nu incerca tot ceea ce vezi sau auzi de la alte persoane pentru a induce travaliul. Nu este sigur pentru tine si copil!
- Cauta sprijin in familie si nu uita ca poti oricand sa contezi pe intreaga sustinere a partenerului!
- Minunea nasterii poate veni cand nu te astepti sau poate se lasa asteptata. Drumul pana la saptamana 40 de sarcina a fost unul presarat cu obstacole, dar in final bucuria este imensa.
Saptamana 40 de sarcina poate fi momentul ideal in care iti vei strange la piept copilul. Desi sunt situatii in care bebelusii vin pe lume si mai tarziu de aceasta data, medicul specialist iti va spune ce se poate face in situatia ta, astfel incat tu si cel mic sa fiti in deplina siguranta. Sarcina la 40 de saptamani este dificila, dar trebuie sa ai in minte mereu clipele frumoase.
Surse de informare:
1. 40 Weeks Pregnant - https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/40-weeks-pregnant/
2. Week-by-week guide to pregnancy - https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/3rd-trimester/week-40/
3. 40 Weeks Pregnant - https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-40.aspx