Dureri de spate: cauze, simptome si optiuni de tratament

19. 4. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 17 minute de citit
Dureri de spate

 

Durerile de spate se numara printre cele mai frecvente probleme medicale la nivel mondial, acestea putand varia de la un disconfort usor, constant, la junghiuri bruste si ascutite. Uneori, durerile pot aparea brusc (in urma unui accident, cadere sau ridicarea unui obiect greu) sau se pot dezvolta lent (in urma modificarilor degenerative legate de varsta, de exemplu). Disconfortul de la nivelul spatelui poate aparea si in urma unui timp indelungat petrecut in picioare sau pe scaun sau ca urmare a existentei unor afectiuni (scolioza, osteoporoza). Poate fi vorba despre incordari musculare sau deteriorarea discurilor intervertebrale. Cele mai frecvente optiuni de tratament includ aplicarea unor comprese (calde sau reci), acupunctura si tratament medicamentos. Durerile de spate pot afecta pe oricine, indiferent de sex sau varsta, insa trebuie retinut ca pe masura ce se produce inaintarea in varsta, probabilitatea de a dezvolta dureri de spate creste.

Durerile lombare inferioare pot avea legatura cu vertebrele lombare, discurile intervertebrale, ligamentele din jurul coloanei vertebrale, maduva spinarii, nervii, muschii inferiori ai spatelui, organele interne abdominale si pelvine.

Durerile din partea superioara a spatelui se pot datora tulburarilor aortei, tumorilor de la nivelul pieptului sau inflamatiei coloanei vertebrale (1).

Durerile de spate afecteaza un mare segment al populatiei, fiind declansate de cauze diverse si avand manifestari variate. Durerea in sine nu reprezinta de fapt o afectiune, ci este o manifestare a unei alte boli. Asadar, cheia intelegerii acestui disconfort consta in cunoasterea cauzelor sale si a modului de manifestare. In acest articol iti explicam tot ce trebuie sa stii despre durerea de spate: cate tipuri exista, care sunt cauzele si simptomele, cum se stabileste diagnosticul si cum se trateaza. De asemenea, iti spunem cum poti preveni acest disconfort.

Intelegerea anatomiei spatelui

 

Intelegerea anatomiei spatelui

 

Spatele are mai multe structuri diferite in anatomia sa. Acestea sunt legate intre ele si astfel reusesc sa sustina intregul corp. Daca una dintre aceste structuri este afectata, pot aparea durerile de coloana. Sunt 4 regiuni ale coloanei vertebrale:

  • coloana cervicala;
  • coloana toracica;
  • coloana lombara;
  • sacrum si coccis.

Durerea de spate poate aparea in oricare dintre aceste zone ale spatelui. In functie de localizare, durerea poate fi cervicala, toracala sau la nivelul inferior al spatelui, in zona lombara ori sacrala. Cele mai frecvente, insa, apar in zona lombara, deoarece aceasta actioneaza ca un centru de greutate, sustinand intregul corp. 

Odata cu trecerea anilor, structurile coloanei vertebrale (articulatiile, discurile si ligamentele) incep sa se uzeze. Coloana ramane puternica, dar spatele poate sa se rigidizeze, sa se deformeze, mobilitatea poate scadea, fapt care duce la aparitia durerilor de spate.

Coloana vertebrala si spatele cuprind urmatoarele structuri:

  • vertebre: sunt oasele mici, dispuse unul peste altul, care formeaza coloana vertebrala. Rolul lor este acela de a proteja maduva spinarii;
  • maduva spinarii: cuprinde un manunchi de nervi care trece prin canalul existent la nivelul vertebrelor, pe toată lungimea coloanei vertebrale;
  • discuri intervertebrale: sunt structurile pozitionate intre vertebre. Ele actioneaza ca niste amortizoare si astfel protejeaza coloana de traumatisme (previn aparitia durerilor de coloana);
  • ligamente: sunt benzi scurte dintr-un tesut dur, dar flexibil, care pastreaza vertebrele in pozitia corecta;
  • tendoane: sunt cordoanele de tesut care conecteaza muschiul de os;
  • muschi: sunt pachete de fibre dinamice care sustin coloana vertebrala si partea superioara a corpului. Muschii fac posibila miscarea corpului (3).

Cine este expus riscului de durere de spate?

Oricine poate avea dureri de spate, astfel incat aproape toata lumea va experimenta un asemenea disconfort la un moment dat in viata. Exista si anumiti factori de risc care cresc riscul de a dezvolta dureri de spate:

  • lipsa activitatii fizice: durerile de spate apar mai des in cazul persoanelor care nu au o activitate fizica regulata. De exemplu, muschii stomacului si ai spatelui pot sa fie prea slabi pentru a sustine corect coloana vertebrala. De asemenea, disconfortul poate aparea si in cazul persoanelor care au o activitate fizica exagerata, dupa o perioada mare de inactivitate;
  • cresterea in greutate: surplusul de greutate pune o presiune suplimentara pe spate. Atentie, asadar, la o dieta bogata in calorii si grasimi, combinata cu un stil de viata inactiv; 
  • un anume tip de activitate: spatele poate fi lezat si in cazul unor activitati care presupun ridicari, impingeri, trageri sau rasuciri cu obiecte grele. De asemenea, munca de birou poate afecta spatele, in cazul persoanelor care adopta o pozitie incorecta sau stau pe un scaun incomod vreme indelungata;
  • nivelul de stres: in cazul persoanelor care au probleme cu somnul, sufera de depresie sau anxietate, durerile de spate pot fi mai frecvente sau mai severe;
  • varsta: durerile de spate sunt mai frecvente dupa varsta de 45 de ani;
  • factori genetici: sunt importanti in cazul unor afectiuni care provoaca dureri de spate.

Asadar, riscul de a dezvolta dureri de spate creste in cazul persoanelor care:

  • nu fac miscare;
  • au fost diagnosticate cu forme de cancer sau artrita;
  • prezinta exces de greutate;
  • ridica greutati incordand spatele, nu picioarele;
  • sufera de anxietate sau depresie;
  • fumeaza (5).

Tipuri de dureri de spate

 

Tipuri de dureri de spate

 

Durerea de spate se caracterizeaza prin disconfortul resimtit in aceasta zona a corpului. Durerea poate fi prezenta in orice regiune a spatelui, atat in zona superioara, cat si cea inferioara. Odata cu inaintarea in varsta, vertebrele, articulatiile si ligamentele se deterioreaza, moment in care incep sa apara si durerile. Insa, ele pot fi prezente si din alte cauze. 

Exista mai multe criterii dupa care se pot clasifica aceste dureri: durata, localizare, origine, dupa felul in care se transmite si se propaga. Astfel, putem identifica mai multe tipuri de dureri.

Dupa durata

Clasificarea dupa durata evidentiaza trei tipuri de durere de spate: 

  • durere acuta de spate: se instaleaza brusc si poate dura de la cateva zile la cateva saptamani;
  • durere de spate subacuta: poate aparea brusc si poate dura intre 4-12 saptamani;
  • durere cronica de spate: se poate instala rapid sau lent si cel mai adesea dureaza mai mult de 12 saptamani. Poate sa se manifeste zilnic (3).

Odata ce simptomele persista timp de 3-6 luni sau mai mult, vorbim despre durerea cronica. Aceasta are, in general, cauze mai serioase si poate marca un simptom al unor afectiuni grave.

Dupa localizare

Acest criteriu clasifica durerile in functie de zona spatelui/coloanei vertebrale unde sunt prezente:

  • dureri cervicale: apar in zona superioara a coloanei vertebrale, in zona cefei. Pot sa aiba drept cauza intinderi musculare sau deteriorari a vertebrelor cervicale, compresiei nervilor, anomalii ale coloanei (cifoza), traumatisme, leziuni minore sau pozitie incorecta in timpul somnului. Daca durerea persista poate fi semnul unei afectiuni serioase. Durerea cervicala poate fi insotita de senzatia de amorteala a membrelor sau de ameteala;
  • dureri toracice: sunt localizate in zona cuprinsa intre baza gatului si primele vertebre lombare. Se pot datora unor intinderi sau deteriorari ale vertebrelor din aceasta zona, dar de asemenea pot marca si boli mai grave. Se recomanda un control medical de urgenta daca apar dureri in zona pieptului si senzatie de amorteala;
  • dureri lombare: sunt prezente in zona inferioara a spatelui. Cauzele durerilor lombare pot fi musculare dar si osoase (deteriorarea vertebrelor si a nervilor). Durerile lombare se pot accentua in timpul miscarilor si pot iradia catre picioare sau zona posteriorului;
  • dureri in zona coccisului: astfel de dureri apar in zona sezutului si au drept cauza, de cele mai multe ori, sederea prelungita. Dar acest dinconfort poate aparea si ca urmare a unei leziuni suferite in aceasta zona sau pot marca si prezenta unei afectiuni (daca durerile persista). 

Dupa origine

Conform acestui criteriu, putem diferentia intre durerile de origine musculara, osoasa, articulara si nervoasa. 

  • Durerile musculare: apar in general atunci cand muschii sufera diverse leziuni, dar si in urma mentinerii unei pozitii gresite, sau a fortarii musculaturii prin efort fizic.
  • Durerile osoase: sunt puternice si sunt asociate cu fracturi sau cu alte leziuni la nivelul oaselor. Acestea sunt in general localizate exact pe locul traumatismului. Daca nu a avut loc o accidentare, durerea poate marca debutul unei afectiuni osoase sau prezenta unei tumori.
  • Durerile articulare: sunt un semnal al imbatranirii organismului si sunt asociate cel mai frecvent cu artrita, dar pot aparea si la persoane mai tinere, ca urmare a unor traumatisme. Durerile articulare pot afecta una sau mai multe articulatii, iar cauzele pot fi multiple.
  • Durerile nervoase: apar atunci cand un nerv este ranit, comprimat, lovit etc. Aceasta durere iradiaza de obicei si catre alte zone, poate provoca amorteli si stari de slabiciune si se intensifica odata cu miscarea. Durerile articulare pot iradia, insa intr-un mod diferit si nu catre zona inferioara a corpului. Acestea au o intensitate destul de mica, insa se pot agrava in timpul unor miscari sau dupa repausul prelungit.

Dupa propagare

Dupa modul in care durerea se propaga (sau nu) catre alte zone, putem identifica: 

  • durerea axiala: este acel tip de durere care ramane localizata doar intr-un punct fix sau intr-o anumita zona, ea poate avea diferite intensitati si se poate resimti atat constant, cat si sub forma de pulsatii;
  • durerea care migreaza: dintre durerile care migreaza, le avem pe cele referite si pe cele radiculare. Durerile referite sunt cauzate de o leziune intr-o anumita zona, dar se resimt intr-o alta zona. In schimb, durerile radiculare au origine nervoasa, iar acestea pot migra si mai mult. De exemplu, ele pot iradia catre membrele inferioare.

Cauzele durerilor de spate

Durerile de spate pot avea drept cauza:

Probleme structurale

  • Discuri intervertebrale deteriorate/bombate: astfel se ajunge la o presiune mai mare asupra nervilor, ceea ce declanseaza durerea.
  • Sciatica: apare o durere care ajunge pana in zona feselor si in partea din spate a piciorului. Poate aparea atunci cand hernia de disc apasa pe un nerv. 
  • Artrita: osteoartrita poate provoca probleme cu articulatiile la nivelul soldurilor, partii inferioare a spatelui, sau in alte zone. In unele cazuri, spatiul din jurul maduvei spinarii se ingusteaza (stenoza spinala).
  • Curbura neobisnuita a coloanei vertebrale: daca coloana vertebrala se curbeaza in mod neobisnuit, pot aparea dureri de spate (in cazul scoliozei, de exemplu).
  • Osteoporoza: in cazul osteoporozei, oasele devin fragile si poroase si prezinta risc de fractura.
  • Probleme renale: pietrele la rinichi si afectiunile renale pot provoca dureri de spate.

Miscare si postura

 

Exercitii fizice

 

Adoptarea unei pozitii incorecte (in timpul somnului sau atunci cand utilizezi un computer) poate duce, in timp, la aparitia problemelor de spate. Poate fi vorba despre:

  • rasucire;
  • suprasolicitare;
  • pozitie indoita perioade indelungate;
  • stat in picioare sau jos perioade lungi de timp;
  • impingere, ridicare sau ridicarea unor greutati;
  • incordarea gatului (la condus sau la folosirea computerului);
  • dormitul pe o saltea care nu sustine corpul sau nu mentine coloana dreapta.

Afectiuni medicale 

  • Sindromul cauda equina: se manifesta prin durere in partea inferioara a spatelui si o amorteala in zona feselor, organelor genitale, coapselor. De asemenea, pot aparea tulburari ale functiei intestinului si vezicii urinare.
  • Cancer al coloanei vertebrale: dezvoltarea unei tumori pe coloana vertebrala. Acestea pot apasa pe nervi si pot duce la dezvoltarea durerilor de spate.
  • Infectia coloanei vertebrale: daca apare febra asociata durerilor de spate poate fi vorba de o infectie dezvoltata la nivelul coloanei. De asemenea, durerile de spate pot fi cauzate si de boala inflamatorie pelvina, o infectie renala sau o infectie la vezica urinara.
  • Tulburari de somn: persoanele care au probleme cu somnul prezinta un risc mai mare de a dezvolta dureri de spate.
  • Zona zoster: daca apare o eruptie cutanata cauzata de zona zoster se poate ajunge la dureri de spate (1).

Simptomele durerilor de spate

Principalul simptom al durerii de spate este disconfortul care apare in aceasta zona si care poate ajunge pana la fese si in spatele picioarelor. Uneori, durerea dispare fara tratament. Exista insa situatii in care pacientul trebuie sa se adreseze medicului, cum ar fi:

  • pierdere inexplicabila in greutate; 
  • febra;
  • inflamatie;
  • dureri de spate care persista si dupa perioada de odihna;
  • durere in spatele picioarelor;
  • traumatism recent in zona spatelui;
  • incontinenta urinara;
  • dificultate la urinare;
  • amorteala in zona organelor genitale;
  • amorteaza in zona anusului;
  • amorteala in zona feselor (3);
  • gama restransa de miscari care pot fi facute cu gatul;
  • imposibilitatea de a sta drept fara dureri.

Durerea de spate, in cazul efortului fizic sau al suprasolicitarii este de obicei de scurta durata, dar sunt situatii in care dureaza zile sau saptamani. Durerea de spate este considerata cronica atunci cand se manifesta mai mult de 3 luni.

Cand se recomanda consultul medical?

Pacientul ar trebui sa solicite ajutor medical in cazul in care se confrunta cu amorteli, furnicaturi sau dureri de spate in urmatoarele situatii: 

  • nu se imbunatatesc dupa odihna;
  • apar dupa o accidentare sau in urma unei caderi;
  • sunt insotite de slabiciune sau febra;
  • apare o pierdere in greutate inexplicabila (1);
  • durerea dureaza mai mult de cateva saptamani; 
  • durerea este severa si nu se amelioreaza dupa odihna;
  • durerea ajunge la ambele picioare, mai ales daca se simte mai jos de genunchi;
  • apar probleme intestinale sau renale;
  • apare febra (2).

De asemenea, se recomanda consult medical in cazul in care durerile de spate nu se amelioreaza cu tratament la domiciliu si auto-ingrijire si daca dureaza mai mult de cateva saptamani.

Diagnosticarea durerilor de spate

Un examen fizic este de obicei suficient pentru a diagnostica durerile de spate. In timpul examenului fizic, medicul poate testa:

  • capacitatea de a sta si de a merge;
  • aria de miscare a coloanei vertebrale;
  • reflexele;
  • rezistenta piciorului;
  • abilitatea de a detecta senzatii la nivelul picioarelor. 

Medicul va pune o serie de intrebari referitoare la simptome: cum a aparut durerea, cum se manifesta, in ce zona este prezenta, de cat timp se manifesta. Apoi, va dori sa afle si detalii referitoare la istoricul medical al pacientului, pentru a identifica potentiali factori de risc. Astfel, medicul realizeaza un examen clinic si poate recomanda eventuale investigatii suplimentare. Acestea includ investigatii imagistice (radiografii, tomografii computerizate, RMN) pentru a evalua starea oaselor, a muschilor si a nervilor si pentru a depista eventuale fracturi, tumori sau leziuni care cauzeaza durerea. Daca exista suspiciuni cu privire la alte afectiuni, se pot recomanda si alte analize de specialitate:

  • analize de sange si urina pentru a verifica toate conditiile medicale subiacente;
  • teste imagistice ale coloanei vertebrale, pentru a verifica alinierea oaselor si pentru a detecta posibile fracturi sau leziuni;
  • CT sau scanare RMN pentru a evalua discurile, muschii, ligamentele, nervii si vasele de sange;
  • scanare osoasa pentru a cauta anomalii in tesutul osos;
  • electromiografie (EMG) pentru a testa semnalele nervoase.

Tratamentul durerilor de spate

Tratament medicamentos/local

Cele mai multe dureri de spate dispar de la sine in decurs de o luna. Cu toate acestea, pentru multi pacienti, durerea poate persista si cateva luni. In aceste situatii, medicul poate recomanda, ca metoda de tratament, administrarea de analgezice, relaxante musculare, antialgice topice sub forma de creme si geluri sau anumite tipuri de medicamente narcotice. 

Fizioterapie

Un kinetoterapeut poate ajuta la ameliorarea durerilor de spate prin exercitii menite sa creasca flexibilitatea. Acestea pot contribui la intarirea muschilor spatelui si abdominali, dar si la imbunatatirea posturii. 

Proceduri chirurgicale si alte proceduri

Procedurile utilizate pentru tratarea durerilor de spate pot include:

  • injectii pe baza de cortizon: daca alte masuri nu amelioreaza durerea si daca aceasta radiaza in josul piciorului, medicul poate recomanda injectiile cu un medicament antiinflamator puternic, in zona epidurala;
  • neurotomie cu radiofrecventa: procedura presupune introducerea unui ac fin prin piele, astfel incat varful sa fie aproape de zona care cauzeaza durerea. Undele radio sunt trecute prin ac pentru a deteriora nervii din apropiere, ceea ce interfereaza cu livrarea semnalelor de durere catre creier;
  • stimulatori nervosi implantati: presupune implantarea sub piele a unor dispozitive care au capacitatea de a trimite impulsuri electrice anumitor nervi, pentru a bloca semnalele de durere; 
  • interventii chirurgicale: recomandate in cazul unor dureri inexplicabile asociate cu radiatia lor in picioare sau slabiciunii musculare progresive cauzate de compresia nervilor. Aceste interventii sunt, de obicei, utilizate in cazul durerii legate de probleme structurale, cum ar fi ingustarea coloanei vertebrale (stenoza spinala), sau o hernie de disc care nu a raspuns la alte terapii.

Cum previi durerile de spate?

 

Prevenirea durerilor de spate

 

O mare parte dintre durerile de spate pot fi prevenite. In primul rand, asigura-te ca te mentii activ si ca faci miscare zilnic. Daca iti petreci mult timp la birou, ia cate o pauza o data la 30 de minute si ridica-te de pe scaun. Ai grija la miscarile pe care le executi, in special daca trebuie sa transporti obiecte grele. 

Incearca sa eviti purtarea incaltarilor cu toc, deoarece acestea pot contribui la deformarea coloanei vertebrale. Nu in ultimul rand, tine cont si de stilul tau de viata. Adopta o alimentatie sanatoasa, bogata in vitamina D si alti nutrienti benefici pentru oase si ia in considerare renuntarea la fumat.

Durerea de spate reprezinta o problema des intalnita in zilele noastre, in special din cauza lucrului la birou. Insa, aceasta nu reprezinta singura cauza posibila. Asigura-te ca mergi la medic daca durerea persista si daca apar si alte simptome ingrijoratoare. Iata cele mai importante sfaturi cu ajutorul carora poti preveni aparitia durerilor de spate!

  • Evita transportul de greutati: gentile de laptop, valizele, gentile de umar adauga stres si presiune suplimentara la nivelul gatului si coloanei vertebrale. Incearca, pe cat posibil, sa distribui uniform greutatea.
  • Lucreaza abdomenul: muschii din interiorul si din jurul abdomenului si spatelui ajuta la mentinerea posturii verticale. Consolidarea lor poate reduce riscul aparitiei durerii sau deteriorarea spatelui.
  • Imbunatateste-ti postura: postura incorecta poate pune presiune pe coloana, iar in timp se poate ajunge la durere si la deformarea coloanei vertebrale.
  • Renunta la pantofi cu toc: tocurile pot fi o cauza a durerilor de spate, mai ales atunci cand sunt purtati in mod constant. Opteaza pentru pantofi care ofera sustinere adecvata.
  • Fa exercitii de stretching si de yoga: rutina zilnica poate accentua oboseala muschilor si ii poate face mai predispusi la incordare. Exercitiile de stretching si de yoga ajuta la imbunatatirea circulatiei si la reducerea riscului de a dezvolta dureri de spate.

Important de retinut

Durerile de spate se amelioreaza, in cele mai multe situatii, in cateva saptamani. Iata ce poti face pentru a accelera recuperarea!

  • Ramai activ si incearca sa-ti continui activitatea zilnica obisnuita!
  • Ia medicamentele antiinflamatorii recomandate de medic! Paracetamolul de exemplu nu este recomandat pentru durerile de spate, dar poate fi utilizat ca analgezic.
  • Foloseste un pachet de gheata invelita in prosop, pentru a usura rigiditatea articulatiilor sau spasmele musculare!
  • Incearca sa faci cateva exercitii si intinderi de spate!
  • Nu petrece in pat perioade indelungate!
  • Exista exercitii care se pot face pentru durerile de spate, dar este recomandat sa te opresti daca durerea se agraveaza. In astfel de situatii, consulta medicul. De asemenea, mersul pe jos, inotul, yoga si pilates ajuta la ameliorarea durerilor de spate.

Consulta un medic de familie daca:

  • durerile de spate nu se amelioreaza dupa tratarea la domiciliu timp de cateva saptamani;
  • durerea nu permite desfasurarea activitatilor normale;
  • durerea este severa sau se agraveaza pe masura ce trece timpul;
  • durerea devine ingrijoratoare.

Solicita consult medical de urgenta:

  • daca durerea de spate este asociata febrei;
  • daca observi o scadere in greutate neintentionata si semnificativa;
  • daca exista o zona a spatelui in care constati o modificare;
  • daca durerea nu se imbunatateste, dimpotriva, se agraveaza mai ales la stranut sau tuse;
  • daca durerea vine mai ales din partea de sus a spatelui (dintre umeri) si nu din partea de jos (4). 

Disclaimer

Daca ai intrebari sau nelamuriri medicale, te rugam sa discuti cu medicul. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Medical News Today, What is causing my back pain, and how can I remedy it?, accesat in data de 18.04.2023: https://www.medicalnewstoday.com/articles/172943
  2. Mayo Clinic, Back pain, accesat în data de 18.04.2023: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/back-pain/symptoms-causes/syc-20369906
  3. National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases, Back pain: https://www.niams.nih.gov/health-topics/back-pain
  4. NHS, Back pain, accesat in data de 18.04.2023: https://www.nhs.uk/conditions/back-pain/
  5. Cleveland Clinic, Back pain, accesat in data de 18.04.2023: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22325-back-pain

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice