Care sunt pozitiile corecte pentru un somn sanatos?
Pozitiile pentru somn sunt importante atat pentru a obtine odihna de care ai nevoie, cat si pentru sanatatea intregului organism. Nevoia de regenerare a organismului este partial dobandita prin odihna de calitate. Pentru aceasta, pozitia de somn trebuie sa fie eficienta, astfel incat la trezire sa nu resimti dureri si disconfort.
Pozitiile pentru somn sunt importante pentru repararea organismului dupa o zi obositoare, dar si pentru confortul psihic. Odihna de calitate, de cel putin 8 ore pe noapte, fara intreruperi, este un impuls pentru organism, pentru a incepe o noua zi, cu energie si o stare de confort sporita. Pe termen mediu si lung, un somn odihnitor inseamna sanatatea intregului organism. Pentru dobandirea unui somn sanatos este nevoie si de pozitii pentru somn corecte. Acestea presupun ameliorarea durerilor, detensionarea coloanei vertebrale, reducerea stresului asupra vertebrelor osoase si relaxarea generala.
Fie ca dormi pe o parte, pe spate sau pe burta, pozitia pentru somn face diferenta in ceea ce priveste sanatatea si confortul tau fizic si psihic. Daca la toate acestea adaugam si faptul ca prezenta anumitor probleme de sanatate adauga un stres suplimentar calitatii odihnei este recomandat sa ai in vedere pozitii pentru somn care pot preveni sau chiar imbunatati afectiunile de care suferi.
Pozitia pe spate
Pozitia pentru somn culcat pe spate este una dintre cele mai cunoscute si apreciate de persoanele care isi doresc odihna de calitate. Aceasta este si pozitia corecta de dormit pentru coloana, deoarece ajuta la alinierea acesteia si la distribuirea proportionala a greutatii corpului (1).
Oboseala resimtita pe fondul odihnei de slaba calitate nu trebuie tratata cu suplimente alimentare sau prin administrare de medicamente fara reteta medicala. Schimbarea pozitie pentru somn si o dieta echilibrata contribuie la sanatatea intregului organism.
Nu uita ca un consum de produse fara recomandare medicala nu inlocuieste un stil de viata sanatos.
Avantajele dormitului pe spate
Dormitul pe spate, cu o pozitie corecta a capului pe perna, ajuta la prevenirea durerile de gat si de spate, iar simptomele deranjante de congestie nazala sau cele ce apar in diverse tipuri de alergii, pot fi ameliorate.
Poti dormi cu capul pe doua perne sau pe o perna mai mare pentru a nu fi la orizontala si pentru o mai buna respiratie. Nu forta totusi ridicarea capului. In caz contrar, te poti trezi cu dureri de gat. La un moment dat vei amorti si la intoarcerea pe o parte nu vei putea obtine o pozitie buna pentru cap, gat si coloana vertebrala, daca ai perne prea mari.
Circulatia sangelui si oxigenarea creierului se pot face in conditii foarte bune atunci cand stai intins pe spate, in special la orizontala.
Un alt avantaj al somnului pe spate este ca nu favorizeaza aparitia ridurilor, fata nefiind presata de nimic (1).
Dormitul pe spate este o pozitie pentru somn benefica pentru persoanele care au probleme cu coloana vertebrala si au dureri de spate.
- In scolioza, pozitiile de dormit pe spate sunt avantajoase, deoarece oasele si muschii nu sunt solicitati, pot fi relaxati, ceea ce face ca somnul sa fie odihnitor.
- De asemenea, pozitia corecta de somn in cifoza este cea pe spate, astfel incat curbura antero-posterioara a coloanei sa ofere protectie toracelui, dar si gatului.
Pentru un somn odihnitor si o asezare buna, trebuie sa ai o saltea si o perna deosebite, din materiale de cea mai buna calitate. Pernele din spuma cu memorie sau cele ortopedice pot fi extrem de bune pentru sustinerea potrivita a gatului si pentru relaxarea coloanei, in acelasi timp.
Extra sfat: pozitionarea bratelor in paralel cu trunchiul ar putea oferi un plus de confort si sustinere pentru discurile vertebrale.
Dezavantajele si contraindicatiile dormitului pe spate
Dormitul pe spate prezinta marele dezavantaj ca te face sa sforai. In plus, daca esti o persoana cu apnee in somn aceasta pozitie poate fi periculoasa pentru tine si sanatatea ta.
Contraindicatii pentru somnul pe spate pot avea pacientii cu anumite dureri de spate, medicul fiind in masura sa ofere informatii in acest sens. De asemenea, medicii pot sugera ca aceasta pozitie sa nu fie adoptata de persoanele varstnice, de cele obeze sau de femeile insarcinate, pe masura ce se apropie de trimestrul 2 de sarcina, pentru a nu presa prea mult pe uter.
Nu trebuie neglijat faptul ca lipsa somnului iti afecteaza imunitatea, ca sa nu mai vorbim de faptul ca psihicul are de suferit enorm daca nu ai parte de odihna de calitate.
Pozitia pe o parte
Pozitia pentru somn pe dreapta sau culcat pe partea stanga poate fi preferata de adulti si chiar de varstnici, dar si copiii dorm destul de mult pe o parte a corpului, daca se simt confortabil.
Avantajele dormitului pe o parte
Aceasta pozitie pentru somn prezinta o serie de avantaje. Cei cu dureri de spate pot gasi alinare, sustinere si protectie daca dorm culcati pe o parte. O perna si o saltea de calitate pot oferi un sprijin mai mult decat bun.
Somnul pe o parte a corpului, cu o mana sub perna, cu picioarele usor flexate, te ajuta daca ai arsuri la stomac sau suferi de reflux gastroesofagian si apnee in somn. In plus, in aceasta pozitie nu vei sforai, asa cum se intampla atunci cand dormi pe spate (2).
Durerile de spate din zona lombara si cele de gat pot fi prevenite si ameliorate daca dormi pe o parte, cu o perna sau o patura intre genunchi.
Extra sfat: perna potrivita pentru somnul pe laterala este una mai groasa, nu neaparat mai tare. Cu cat este mai densa perna, cu atat gatul va fi aliniat cu coloana vertebrala si nu vei resimti dureri. Perna dintre genunchi trebuie sa fie de aceeasi grosime cu cea pe care dormi.
Femeile insarcinate se pot simti mult mai confortabil sa doarma pe o parte. Pozitia pentru somn, pe laterala, permite si fatului o dezvoltare armonioasa, fara presiune inutila pe uter. In cazul viitoarelor mamici pozitia pe partea stanga pare sa fie benefica si pentru ca mai calmeaza durerile resimtite la stomac in sarcina sau efectele insomniei din sarcina. Cu toate acestea, unele dintre gravide pot sa stea mai bine pe partea dreapta, sprijinite pe o perna de alaptare (3). Totul depinde si de pozitia copilului in uter.
Dezavantajele dormitului pe o parte
Cand dormi pe partea stanga poti exercita fara sa vrei o presiune prea mare pe inima. Daca ai probleme cu tensiunea arteriala, dormitul pe partea stanga iti poate face mai mult rau, caz in care valorile normale de tensiune arteriala pot fi modificate semnificativ.
Dormitul pe o parte poate aduce dureri de gat si dureri de umar, daca perna si pozitia nu sunt in concordanta cu nevoile tale reale. In plus, te poti trezi si cu presiune mare pe rinichi, ceea ce va spori nevoia de a urina noaptea (4).
Un alt dezavantaj al dormitului pe laterale il constituie faptul ca pozitia favorizeaza aparitia ridurilor. Pozitia pentru somn pe laterala, cu capul in perna, pune presiune mare pe ten si poate contribui decisiv la aparitia ridurilor, mai mult decat daca dormi pe spate.
Pozitia pe burta sau cu fata in jos
Pozitia pentru somn pe burta, cu fata in jos sau pe stomac este des intalnita la copii, adultii fiind in procent mai mic adeptii acesteia. Avantajele acestei pozitii sunt depasite de contraindicatii si dezavantaje.
Avantajele dormitului cu fata in jos
Dormitul pe burta sau pe stomac poate ajuta la ameliorarea sforaitului, deoarece ajuta caile respiratorii sa se mentina deschise destul de bine in aceasta pozitie (5).
Un alt avantaj al somnului cu fata in jos ar putea fi acela ca are un efect asupra detensionarii musculaturii si articulatiilor, daca mainile sunt usor indoite pe langa corp (6).
Dezavantajele si contraindicatiile dormitului cu fata in jos
Pozitia pentru somn pe burta pune presiune asupra coastelor si organele interne vor fi nevoite sa lucreze mai mult pentru ca tu sa poti respira bine, iar pentru aceasta este folosita mai multa energie (1).
Dormitul pe burta actioneaza negativ asupra coloanei vertebrale, ceea ce poate duce la dureri in zona lombara si cea a gatului, la trezire. Disconfortul somnului pe burta duce si la odihna deficitara si oboseala accentuata dimineata.
Extra sfat: daca dormi pe burta, pe o saltea prea moale, vei avea probleme de sanatate pe termen lung, coloana vertebrala va fi efectata pentru ca nu este aliniata corect. O saltea ceva mai tare poate fi mai eficienta.
Somnul pe burta, cu gatul intr-o parte si fata in perna poate favoriza aparitia ridurilor, amorteala sau furnicaturile resimtite la nivelul mainilor si picioarelor. De asemenea, aceasta pozitie poate sa te faca sa te trezesti in miez de noapte sau sa te confrunti cu diferite tulburari de somn. Nu doar pozitia gresita duce la aceasta problema, ci si un dezechilibru produs de melatonina in corp.
Atentie: femeile insarcinate nu trebuie sa doarma pe burta pentru a nu presa uterul si diafragma. Daca te simti confortabil in aceasta pozitie si esti insarcinata evita somnul cu fata in jos, chiar daca esti in primele saptamani de sarcina!
Pozitia fetus
Pozitia pentru somn intr-o parte, usor sau mai mult ghemuit, este cunoscuta si sub numele de pozitia fetus. Picioarele sunt stranse spre corp, ceea ce poate oferi relaxare si confort celor cu probleme cu spatele si femeilor insarcinate.
Desi poate fi una dintre cele mai bune pozitii pentru un somn de calitate, daca nu ai o postura relaxata si confortabila te poti trezi cu probleme de respiratie sau dureri de articulatii (2).
Studii recente, aflate inca la inceput, au aratat ca pozitia fetala are sanse se ofere sprijin in prevenirea unor afectiuni grave precum Alzheimer sau boala Parkinson, deoarece creierul poate elimina deseurile mai bine in aceasta pozitie si oxigenarea se poate realiza mult mai eficient, luptand astfel impotriva bolilor neurologice (4).
Care este cea mai buna pozitie pentru un somn sanatos?
Raspunsul scurt ar fi pozitia in care te simti tu cel mai bine, relaxat, confortabil si care iti ofera un somn odihnitor. Concret, daca te confrunti cu anumite probleme de sanatate tine cont si de sugestiile medicului cu privire la somn, astfel incat sa nu iti agravezi starea si sa te simti bine la trezire.
Nu uita si faptul ca pe parcursul celor 8 ore de somn nu ai doar o pozitie de somn, ci una predominanta.
Pozitiile pentru somn sunt extrem de importante pentru beneficiile aduse organismului si sanatatii tale psihice. In plus, o pozitie pentru somn corecta si adaptata nevoilor tale specifice poate insemna lipsa durerilor si a disconfortului. Pozitia pentru somn are un rol decisiv in calitatea somnului. Daca nu ai un somn bun trebuie sa incerci o noua amplasare, care ar putea reprezenta un avantaj pentru odihna de calitate si un confort sporit la trezire.
Surse de informare:
1. Best Sleeping Positions - https://www.sleepfoundation.org/sleeping-positions#:~:text=Specifically%2C%20sleeping%20on%20the%20side,muscles%20to%20relax%20and%20recover.
2. Best Sleeping Positions for a Good Night’s Sleep - https://www.healthline.com/health/best-sleeping-position
3. Choosing the Best Sleep Position - https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/choosing-the-best-sleep-position
4. What's the Best Position to Sleep In? - https://www.webmd.com/sleep-disorders/best-sleep-positions
5. What’s the Best Sleeping Position for Your Health? - https://www.aarp.org/health/healthy-living/info-2022/best-sleeping-position.html
6. The Best and Worst Sleep Positions for Health Conditions - https://www.verywellhealth.com/best-and-worst-sleep-positions-for-health-conditions-4158271