Sforaitul: cauze, factori de risc, tratament
Afla din cele ce urmeaza ce este sforaitul, care sunt cauzele sale, dar si cum il poti trata!
Continutul articolului
Pentru cine este sforaitul o problema mai mare? Pentru cel care sforaie sau pentru cel care doarme cu cel/cea care sforaie? Oricare ar fi raspunsul, cert este ca somnul are de suferit! Si stim deja cat de important este somnul.
Ce este sforaitul?
Pe scurt, sforaitul reprezinta zgomotul pe care il producem in momentul respiratiei, in situatia in care caiele aeriene sunt blocate si astfel se perturba fluxul de aer intre nas/gura si plamani. Se prea poate ca sforaitul sa fie de fapt un simptom al unei probleme de sanatate mult mai grave, ce necesita masuri aditionale de tratament.
Desi multi dintre noi sforaim, la anumite persoane aceasta afectiune poate deveni cronica. Ea ajunge sa fie din ce in ce mai frecventa pe masura ce inaintam in varsta si este asociata cu alte tulburari precum sindromul de apnee in somn, sindromul de hipoventilatie, ascociat cu obezitatea sau sindromul de rezistenta a cailor respiratorii superioare.
Pe termen lung, sforaitul poate cauza atat serioase probleme medicale, cat si sociale. De exemplu, sotul/sotia, partenerul/partenera sau chiar alte persoane din locuinta pot ajunge sa sufere din cauza lipsei cronice a somnului, pot dezvolta insomnii, si astfel pot suferi de oboseala, lipsa imunitatii si stari de rau. Chiar si armonia din cuplu poate avea de suferit.
In cazul sforaitului la copii sau sforaitului la bebelusi, se recomanda o consultatie din partea medicului. In cazul copiilor poate fi vorba inclusiv de marirea in volum a amigdalelor faringiene sau palatine. Pe de alta parte, desi sforaitul in sarcina este privit drept comun, el poate ascunde afectiuni daunatoare atat pentru mama, cat si pentru copil!
Gradele sforaitului
In functie de frecventa acestui fenomen putem vorbi despre:
- Sforait ocazional, influentat de oboseala, ingestia de alcool sau pozitia de somn;
- Sforait habitual, legat de sindromul usor de apnee in somn sau cu rezistenta crescuta pe caile respiratorii superioare;
- Sforait sever, legat de lipsa acuta de aer in timpul somnului.
Cauzele sforaitului
De ce sforaim? Inainte de a vorbi despre sforait si remedii, va fi necesar sa intelegem care sunt cauzele acestui fenomen. Printre motive se numara atat cele anatomice, de exemplu pozitionarea structurilor de la nivelul gurii, gatului si sinusurilor, cat si alergiile, raceala, excesul de kilograme sau consumul de alcool.
Atunci cand dormim ni se relaxeaza muchii din cerul gurii, dar si limba si gatul. Aceasta relaxare a testuturilor poate sa blocheze caile respiratorii si astfel se produc vibratiile. Desigur, de vina poate fi si inflamatia cailor respiratorii, afectiune care este provocate de o multime de nereguli.
Vinovat poate fi si nasul, congestia nazala sau deviatia de sept favorizand sforaitul. Chiar si privarea de somn poate influenta negativ elaxarea de la nivelul gatului.
Factorii de risc
Pe lista factorilor de risc ai sforaitului vei descoperi:
- Sexul. Barbatii dezvolta un risc mai mare de a sforai, comparativ cu femeile;
- Caile aeriene ingustate. Sunt prezentate la persoanele care au un val palatin lung si moale, amigdale inflamate sau polipi;
- Istoric familial de sforait;
- Istoric familial de sindrom de apnee in somn;
Complicatii posibile ale sforaitului
Pe langa problemele pe care le resimte partenerul/partenera (care cel mai probabil va avea nevoie de dopuri de urechi) cel sau cea care sforaie se poate confrunta cu o serie de complicatii. In cazul in care sforaitul este legat de sindromul de apnee in somn, din cauza anoxiei vor aparea complicatii de tipul somnolentei in timpul zilei, probleme de concentrare, senzatii continue de furie sau frustrare, probleme de invatare sau probleme de comportament, riscul de hipertensiune arteriala, boli de inima sau accident vascular cerebral. In plus, din cauza lipsei de atentie poate creste inclusiv riscul accidentelor rutiere.
Cum se diagnosticheaza sforaitul?
In cazul in care sforaitul este insotit de simptome precum pauze de respiratie pe parcursul somnului, probleme de concentrare, somnolenta, dureri de cap si gat uscat la trezire, durere in piept pe timpul noptii sau alte simptome ingrijoratoare, exista o sansa destul de buna sa suferi si de sindromul de apnee in somn.
In acest moment va fi cazul sa mergi la medicul orelist. Acesta va intreprinde o examinare clinica a nasului, nasofaringelui, a palatului moale, a limbii si bazei limbii, a epiglotei, dar si a amigdalelor palatine. Se prea poate sa-ti adreseze inclusiv intrebari despre frecventa sforaitului, pozitia de somn in care apare, alte probleme sau simptome. Partenerul de somn ar fi bine sa se prezinte impreuna cu tine la medic sau sa te informeze daca in timpul somnului ti se intrerupe respiratia.
Anumite investigatii suplimentare vor fi necesare daca esti suspect de probleme anatomice ce pot provoca sindromul de apnee in somn. Aici vorbim despre:
Teste imagistice
Medicul va recomanda radiografii, tomografii computerizate sau RMN pentru a exclude deviatia de sept sau alte probleme asociate structurilor de la nivelul cailor respiratorii.
Studii de somn
In cazul in care simptomele sunt foarte grave, va fi necesar un studiu de somn. Pot fi facute fie la domiciliu, fie intr-un laborator de somnologie. Cu ajutorul polisomnografiei, cea mai buna metoda de diagnostic, dar si videopolisomnografiei, pentru inregistrarea pozitiilor, se poate determina exact afectiunea de care suferi.
Tratarea sforaitului
Exista mai multe metode prin care sforaitul poate fi tratat, in functie de gravitatea problemei. Asadar, iata posibilele remedii pentru sforait:
Schimbari ale stilului de viata
Se va recomanda pierderea in greutate, evitarea bauturilor alcoolice inainte de somn, tratarea congestiei nazale, dar si evitarea dormitului pe spate. Evident, se va recomanda si un program de somn sanatos si o schimbare in ceea ce priveste dieta si nutritia. E posibil ca si partenerul/partenera sa fie nevoit/a sa-si trateze insomnia.
Dispozitive sau aparate orale
Aici vorbim despre piese bucale care sa mentina deschis diametrul narilor. Se va fluidiza circulatia aerului, dar exista efecte secundare precum durerea la nivelul maxilarului, salivarea excesiva sau gura uscata.
Terapie CPAP
Cunoscuta sub numele de continuous positive airway pressure, acest tip de terapie presupune folosirea unui aparat care sa introduca aer cu presiune pozitiva in caile nazale. Cu ajutorul ei se poate elimina sforaitul si sindromul de apnee in somn.
Tratament chirurgical
Daca sforaitul este cauzat de obstacole anatomice, medicul va sugera indepartarea lor prin:
- Ablatie prin radiofrecventa, adica folsirea frecventelor radio pentru a indeparta tesutul in exces;
- Procedura de modelare a valului palatin, adica implantarea valului palatin pentru a intari tesutul;
- Stimularea nervului hipoglos, pentru ca limba sa nu mai blocheze respiratia cand pacientul doarme;
- Uvulopalatofaringoplastia, adica remodelarea locala la nivelul amigdalelor palatine, valului palatin si luetei, pentru a largi caile aeriene superioare.
Tratament naturist
Tinem sa mentionam faptul ca eficienta remediilor naturiste, precum tinctura de pedicuta, infuzia de maghiran, salvie si hamei sau infuzia de busuioc, fructe de maces si coji de portocale uscate pot ajuta la tratarea sforaitului, dar nu exista o baza stiintifica in acest sens.
Preventia sforaitului
Pentru a preveni eventualele neplaceri cauzate de sforait va fi nevoie sa mentii o greutate normala, sa dormi pe o parte, nu pe spate, sa tii perna la un nivel putin mai ridicat decat restul corpului, sa dormi suficient, dar si sa eviti alcoolul si sedativele. Daca e vorba de alte afectiuni la mijloc, de exemplu alergiile sau deviatia de sept, ele trebuie rezolvate cat mai curand.
Scapa de sforait si nu doar ca vei dormi mai bine, dar si partenerul sau partenera iti va fi recunoscator/recunoscatoare!