Discopatie lombara: cauze, simptome si tratament

11. 9. 2024 · 10 minute de citit

Coloana vertebrala reprezinta structura principala de sustinere a corpului, aceasta conectand diferite parti ale sistemului musculoscheletal.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Discopatie lombara: cauze, simptome si tratament

Formata in mare parte din vertebre, discuri intervertebrale, nervi si maduva spinarii, coloana vertebrala este deseori impartita in trei sectiuni majore si anume: regiunea cervicala, regiunea toracala si regiunea lombara.

Avand in vedere ca vertebrele sunt separate intre ele de discuri care au rol de amortizor, degradarea in timp a acestora poate duce la anumite afectiuni si complicatii care poarta de obicei numele sectiunii in care au aparut.

Ce este discopatia lombara

Discopatia lombara reprezinta o afectiune aparuta la nivelul regiunii sau coloanei lombare ca urmare a degradarii discurilor intervertebrale. Aceste discuri sunt structuri rezistente cu un continut gelatinos care absorb in mod normal presiunea pusa pe vertebre si previn frecarea oaselor intre ele.

Din cauza degradarii discurilor si eliminarea efectului de amortizor, vertebrele pot incepe sa se atinga si sa se frece intre ele putand duce la aparitia durerii si a altor complicatii: scolioza, hernie de disc, stenoza spinala sau spondilolistezis lombar.

Cum se manifesta discopatia lombara

Principalul simptom al discopatiei lombare este durerea. In functie de progresul deteriorarii si de severitatea acesteia, durerea poate varia de la un disconfort minor la o durere intensa care poate afecta viata de zi cu zi sau care poate impiedica efectuare anumitor activitati. De obicei, aceasta durere este agravata atunci cand persoana sta jos sau cand se inclina in fata si poate iradia si in alte zone ale corpului cum ar fi fesele sau membrele inferioare.

Odata cu progresul degradarii se mai pot simti si o senzatie de amorteala sau furnicaturi la nivelul picioarelor si o rigiditate treptata a spatelui. aceasta poate duce in cele din urma la o scadere a mobilitatii si a razei de miscare.

Deoarece simptomele prezentate sunt de obicei asemanatoare celor cauzate de hernia de disc, este posibil ca la inceput sa nu fie evident daca este vorba despre discopatie lombara.

Din cauza progresului treptat si a evolutiei simptomelor, discopatia lombara este, de obicei, impartita in 4 faze. Daca in primele doua faze simptomele pot trece neobservate, odata cu intrarea discopatiei lombare in faza 3 simptomele pot deveni evidente prin pierderea mobilitatii si aparitia durerii.

De ce apare discopatia lombara

Conform unui studiu publicat in 2021 [1], degradarea discurilor intervertebrale este direct corelata cu inaintarea in varsta, factor de risc de neevitat. Tot in acest studiu a fost corectata si etiologia traditionala a discopatiei lombare care punea accent pe factori cum ar fi fumatul, ocupatia sau expunerea la vibratii si inlocuirea lor cu factori genetici.
Conform studiului, factorii genetici pot reprezenta predictori ai degradarii discurilor intervertebrale in timp ce factorii de mediu pot reprezenta cauze aditionale cu minore contributii la aparitia acestei afectiuni.

Deoarece discurile intervertebrale sunt formate dintr-un exterior fibros si un interior gelatinos care ii ofera astfel abilitatea de amortizor, inaintarea in varsta si stresul repetat de-a lungul anilor pot duce la aparitia anumitor schimbari la nivelul acestor discuri.

De cele mai multe ori aceste schimbari includ:

  • pierderea de lichid─se caracterizeaza prin scaderea continutului de apa odata cu inaintarea in varsta, discul devenind astfel mai subtire si mai putin eficient in rolul de amortizor;
  • lezarea structurii discului─odata cu trecerea timpului poate duce la ruperea exteriorului fibros si la expulzarea nucleului gelatinos, situatii ce pot cauza complicatii precum discopatia lombara etajata.

Diagnosticarea discopatiei lombare

 

Discopatie lombara: cauze, simptome si tratament

 

Orice proces de diagnosticare a unei potentiale afectiuni incepe cu un examen clinic general si cu o anamneza. Prin acest proces medicul se va interesa despre istoricul medical personal si familial, despre simptomele prezentate, severitatea acestora, tratamente existente etc. Daca medicul suspecteaza o discopatie lombara, poate cere teste specifice:

Radiografie

Radiografia reprezinta, de cele mai multe ori, primul pas in analizarea si observarea alinierii coloanei vertebrale si a problemelor care ar putea aparea la acest nivel. Prin folosirea acestei metode de diagnostic imagistic medicul poate observa prezenta potentialelor fracturi la nivelul vertebrelor sau orice alta instabilitate a coloanei vertebrale.

Deoarece examenul radiologic este rapid si usor de realizat, informatiile obtinute pot crea o imagine mai clara a potentialelor probleme si pot ajuta la alegerea urmatoarelor investigatii mai detaliate.

RMN

Acest test imagistic este folosit daca medicul doreste sa analizeze nervii din regiunea lombara sau alte tesuturi moi din imprejurimi: ligamente, discuri intervertebrale etc. Aditional, RMN-ul mai poate evidentia si zone in care discul intervertebral a fost dislocat din zona initiala, ducand astfel la compresiunea nervilor spinali.

Electromiografie

Electromiografia este un test prin care se poate analiza activitatea electrica sau raspunsul muscular la stimuli externi si este folosit pentru a detecta potentiale anomalii neuromusculare.

In ceea ce priveste discopatia lombara, acest test poate fi folosit pentru a studia nervii periferici si muschii membrelor inferioare pentru a depista o potentiala alunecare sau hernie de disc.

Eficienta acestui test a fost sustinuta si de un studiu publicat in 2018 [2] care a concluzionat ca electromiografia reprezinta o metoda cu un grad mare de acuratete nu numai in detectarea prezentei unei leziuni ci si in localizarea exacta a acesteia.

Discografia

Aceasta metoda de diagnostic este folosita pentru a determina daca un disc intervertebral specific reprezinta cauza durerilor lombare.

Discografia reprezinta injectarea unei substante de contrast cu ajutorul razelor X in centrul discului intervertebral suspectat. Eficienta acestui test a fost sustinuta si de studiu publicat in 2012 [3] care a mentionat ca discografia reprezinta cea mai importanta metoda de diagnostic pentru boala distala degenerativa.

Tratament pentru discopatia lombara

Tratamentul pentru discopatia lombara implica, de cele mai multe ori, ameliorarea simptomelor si incetinirea procesului de degradare. Pentru a realiza aceste obiective, de-a lungul timpului au aparut numeroase metode terapeutice: bai realizate in statiuni pentru tratamentul discopatiei lombare, injectii, creme etc.

Cu toate acestea, cele mai utilizate metode de tratament includ:

Medicamente impotriva durerii

Aceasta forma de tratament include de cele mai multe ori suplimente alimentare si medicamente pentru durere, ambele putand fi obtinute de obicei fara reteta medicala. Cea din urma poate include medicamente antiinflamatoare pentru coloana si nu numai. Mai mult decat atat, se poate opta si pentru medicamente impotriva durerilor articulare si musculare care pot ajuta la ameliorarea inflamatiei si a rigiditatii instalate.

Cremele pentru discopatia lombara se pot regasi si ele in aceasta categorie, ele putand fi achizitionate, de obicei, de la orice farmacie.
In cazul in care durerea este prea severa, medicul poate recomanda si medicamente care pot fi eliberate doar cu reteta medicala si care trebuie luate dupa un plan personalizat si dupa un dozaj specific.

Exercitii pentru discopatia lombara

Durerea cauzata de discopatia lombara poate fi ameliorata si cu ajutorul unor exercitii specifice efectuate cu recomandarea medicului specialist. Pe langa faptul ca pot reduce disconfortul prezentat, exercitiile fizice pot ajuta si la intarirea structurilor spinale cum ar fi muschii, oasele si articulatiile. De cele mai multe ori, aceste exercitii se axeaza pe zona lombara, solduri si partea superioara a picioarelor si au ca obiectiv reducerea presiunii puse pe vertebre.

Fizioterapie

Fizioterapia este o forma de tratament care implica miscare si exercitii specifice si personalizate, realizate, de obicei, impreuna cu un fizioterapeut. Aceasta forma de terapie va ajuta la intarirea spatelui si a muschilor si include, de obicei, doua forme de abordare: pasiva si activa.

Fizioterapia pasiva se refera la tehnicile care nu necesita participarea activa a persoanei afectate si include masaj si terapie cu temperaturi joase si ridicate; fizioterapia activa se refera la exercitii care pot ajuta la ameliorarea durerii si la intarirea muschilor.

Operatie

Cand vine vorba despre o operatie pentru discopatia lombara, aceasta este de obicei recomandata atunci cand tratamentul conservator nu a avut efectul dorit sau cand degradarea discurilor este severa. In functie de problema prezentata medicul poate opta fie pentru inlocuirea discurilor spinale afectate cu unele artificiale fie pentru lipirea a doua sau mai multe vertebre printr-o procedura numita fuziune spinala. De obicei, aceste proceduri sunt realizate prin interventii minim invazive ceea ce inseamna incizii de mici dimensiuni, risc redus de complicatii si timp de recuperare mai scurt.

Terapie cu ultrasunete

Pentru a ameliora durerea de spate cauzata de discopatia lombara se poate opta si pentru terapia cu ultrasunete. In timpul acestei proceduri medicul va pozitiona deasupra zonei afectate un dispozitiv care emite ultrasunete. Acesta va crea in cele din urma vibratii care vor trece prin piele si care vor ajuta la ameliorarea durerii prin transferul de caldura si energie. Eficienta acestei proceduri a fost sustinuta si de un studiu publicat in 2013 [4] si care a concluzionat ca folosirea terapiei cu ultrasunete poate duce la o reducere semnificativa a durerii prezentate.

Cum poate fi prevenita discopatia lombara

Chiar daca discopatia lombara nu poate fi prevenita in totalitate, deoarece riscul de aparitie si dezvoltare creste odata cu inaintarea in varsta, exista totusi anumiti pasi care pot fi efectuati pentru a incetini progresul discopatiei si degradarea discurilor intervertebrale:

  • renuntarea la fumat─conform unui studiu publicat in 2015 [5] fumatul este asociat cu degradarea discurilor intervertebrale;
  • axarea pe activitate fizica─exercitiile regulate pot ajuta la intarirea muschilor care sustin coloana vertebrala si ii pot face mai flexibili si mai rezistenti;
  • ridicarea corecta a greutatilor─pentru a evita suprasolicitarea muschilor si stresul exagerat pus pe coloana vertebrala;
  • mentinerea unei greutati corporale normale─obezitatea sau supraponderabilitatea pun o presiune mai mare pe coloana vertebrala.

Discopatie lombara versus hernie de disc: care sunt diferentele

Chiar daca atat discopatia lombara cat si hernia de disc au legatura directa cu discurile intervertebrale, exista diferente clare intre ele atat in ceea ce priveste mecanismul declansator cat si al simptomelor prezentate.

In primul rand, discopatia lombara apare treptat ca urmare a pierderii apei din interiorului discului, fapt care duce in cele din urma la atingerea vertebrelor intre ele si la aparitia durerii.

In cazul herniei de disc insa, continutul discului este inca prezent si intact, doar ca majoritatea masei sale s-a mutat intr-o anumita zona ca urmare a unei suprasolicitari sau fortari incorecte, ducand astfel la o protruzie a acestuia. Deoarece aceasta protruzie pune de cele mai multe ori presiune pe nervii din jur, durerea prezentata va exista de obicei la nivel lombar dar si in zona feselor si a partii superioare a picioarelor, asemanator sciaticii.

In ceea ce priveste discopatia lombara, durerea prezentata apare treptat si chiar daca poate fi simtita in unele cazuri si la nivelul feselor sau al picioarelor, aceasta tinde sa se axeze de cele mai multe ori la nivelul zonei lombare.

Chiar daca durerile de spate pot avea cauze temporare si inofensive, este recomandat un consult medical specializat daca simptomele persista si nu sunt ameliorate prin tratamente simple. Asa, medicul va evidentia cauza exacta si tratamentul corespunzator.


Referinte:

  1. III, Chester J. Donnally. “Lumbar Degenerative Disk Disease.” StatPearls [Internet]., U.S. National Library of Medicine, 25 Aug. 2021, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448134/.
  2. Sarmast, Arif Hussain, et al. “Evaluation of Role of Electrophysiological Studies in Patients with Lumbar Disc Disease.” Asian Journal of Neurosurgery, Medknow Publications & Media Pvt Ltd, 2018, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6159075/.
  3. Hasz, Michael W. “Diagnostic Testing for Degenerative Disc Disease.” Advances in Orthopedics, Hindawi Publishing Corporation, 2012, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3401540/.
  4. Muftic, Mirsad, and Ksenija Miladinovic. “Therapeutic Ultrasound and Pain in Degenerative Diseases of Musculoskeletal System.” Acta Informatica Medica : AIM : Journal of the Society for Medical Informatics of Bosnia & Herzegovina : Casopis Drustva Za Medicinsku Informatiku BiH, AVICENA, 2013, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3804475/.
  5. Elmasry, Shady, et al. “Effects of Tobacco Smoking on the Degeneration of the Intervertebral Disc: A Finite Element Study.” PloS One, Public Library of Science, 24 Aug. 2015, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4547737/.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice