Toxoplasmoza in sarcina: ce trebuie sa stii

6. 6. 2023 · 5 minute de citit

Toxoplasmoza in sarcina poate ridica numeroase intrebari si ingrijorari pentru viitoarele mamici. In acest articol poti descoperi informatii esentiale despre aceasta infectie, despre modul in care se transmite, simptomele si riscurile pe care le presupune pentru sarcina. Vei invata, de asemenea, cum se poate diagnostica si trata toxoplasmoza in timpul sarcinii, precum si masurile de preventie pe care le poti adopta pentru a te proteja si pentru a-l proteja si pe bebelus.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Toxoplasmoza in sarcina: ce trebuie sa stii

Ce este toxoplasmoza si cum se transmite

Toxoplasmoza este o infectie cauzata de parazitul Toxoplasma gondii, care poate infecta oamenii si alte animale. Majoritatea cazurilor sunt asimptomatice, dar toxoplasmoza poate provoca probleme grave in cazul persoanelor cu sistemul imunitar slabit sau in cazul femeilor insarcinate.

Principalele surse de infectie cu toxoplasmoza sunt consumul de carne cruda sau insuficient gatita (in special porc, miel si vanat), consumul de legume contaminate si insuficient spalate, contactul cu fecalele pisicilor infectate si, in cazul femeilor insarcinate, transmiterea de la mama la fat. De asemenea, toxoplasmoza se poate transmite si prin transplant de organe sau transfuzii de sange [1].

Persoanele cu un risc crescut de a contracta toxoplasmoza sunt cele care lucreaza in contact direct cu animale sau sol contaminat, precum si cele care consuma alimente contaminate. Toxoplasmoza se transmite prin ingestia de chisturi de T. gondii (o forma rezistenta a parazitului) care se pot gasi in carnea cruda sau in fecalele pisicilor, sau prin contactul cu elemente infectante care se pot gasi in sol, apa sau pe fructe si legume contaminate.

In jur de 1 din 10 femei insarcinate sunt infectate cu T. gondii. Femeile insarcinate care sunt infectate pentru prima data cu toxoplasmoza au un risc mai mare de a transmite infectia la fat. Infectia poate determina avort spontan, nastere prematura, greutate scazuta la nastere sau complicatii neurologice la nou-nascut [2].

Simptomele toxoplasmozei in sarcina

Simptomele toxoplasmozei in sarcina sunt deseori absente sau usoare, ceea ce face dificila detectarea infectiei fara teste specifice. In cazurile in care simptomele apar, acestea pot fi asemanatoare cu cele ale gripei: febra, oboseala, dureri de cap, dureri musculare si inflamarea ganglionilor limfatici. Este important de mentionat ca toxoplasmoza poate afecta negativ fatul, in special daca infectarea are loc in primul trimestru de sarcina [3]. 

Riscurile si complicatiile toxoplasmozei in sarcina

Unul dintre principalele riscuri ale toxoplasmozei in sarcina este transmiterea infectiei de la mama la fat, prin placenta. Acest risc creste in functie de stadiul sarcinii, fiind mai mare in trimestrul al treilea si mai mic in primul trimestru. Rata de transmitere de la mama la fat este de aproximativ 30% in trimestrul al treilea, in timp ce in primul trimestru este sub 5%. 

Toxoplasmoza poate cauza diverse probleme de sanatate la fat, precum malformatii congenitale, intarzieri in dezvoltarea neurologica, probleme de vedere, surditate sau chiar deces. De asemenea, infectia poate provoca nasterea prematura sau avort spontan. Ratele de mortalitate fetala variaza intre 6% si 23%, in functie de severitatea infectiei [4].

Un alt risc asociat cu toxoplasmoza in sarcina este faptul ca simptomatologia poate fi atipica, facand dificila diagnosticarea infectiei. Acest lucru poate duce la intarzierea tratamentului si la agravarea complicatiilor pentru mama si fat. 

Desi exista tratamente disponibile pentru toxoplasmoza, acestea pot avea efecte secundare asupra mamei si fatului. Administrarea de medicamente in sarcina trebuie facuta cu precautie, tinand cont de beneficiile si riscurile terapiei. Tratamentul trebuie administrat doar in cazurile confirmate de infectie si trebuie adaptat in functie de stadiul sarcinii si de starea de sanatate a femeii gravide [5].

Diagnosticarea si tratamentul toxoplasmozei in sarcina

tratament toxoplasmoza in sarcina

 

Principala metoda de diagnosticare a toxoplasmozei in sarcina sunt testele serologice, care se bazeaza pe detectarea anticorpilor specifici ai toxoplasmei in sangele mamei. 

Tratamentul toxoplasmozei in sarcina depinde de stadiul bolii si poate include administrarea de medicamente antiparazitare. Este important ca tratamentul sa fie prescris si monitorizat de catre un medic specialist.

Monitorizarea evolutiei infectiei si a sanatatii fatului este esentiala in cazul femeilor insarcinate cu toxoplasmoza. Aceasta poate fi realizata prin intermediul unor teste periodice si controale medicale regulate. Este important ca femeia insarcinata sa fie in contact regulat cu echipa medicala si sa raporteze orice simptom nou sau schimbari in starea de sanatate [6].

Prevenirea toxoplasmozei in sarcina

Prevenirea toxoplasmozei in sarcina este esentiala pentru a proteja sanatatea gravidei si a copilului nenascut. Igiena mainilor este unul dintre cele mai importante aspecte in prevenirea infectarii cu toxoplasmoza. Spalarea mainilor frecvent si temeinic, in special dupa manipularea solului, nisipului, legumelor sau fructelor nespalate si dupa contactul cu animalele de companie, mai ales pisicile, poate preveni infectia. Este bine sa se evite curatarea litierelor pisicilor sau sa se poarte manusi de protectie in timpul acestei activitati [2].

Consumul de alimente gatite si bine spalate este de asemenea important. Pentru a preveni infectia cu toxoplasmoza in sarcina, este esential sa se consume carne gatita la temperaturi ridicate, evitand carnea cruda sau insuficient preparata termic. De asemenea, este important sa se spele bine legumele si fructele inainte de consum si sa se evite consumul de produse lactate nepasteurizate.

Este bine sa se evite gradinaritul sau orice alta activitate care implica contactul cu solul sau nisipul fara a purta manusi de protectie. Acest lucru poate reduce riscul de a intra in contact cu parazitul [4].

Multe femei au dezvoltat deja imunitate impotriva Toxoplasmozei, in momentul in care raman insarcinate. Raspandirea larga a parazitului face ca majoritatea populatiei sa fi avut contact cu el, la un moment dat. Situatia cu cel mai puternic impact asupra sarcinii este cea in care contactul cu parazitul are loc pentru prima oara pe parcursul celor 9 luni; in acest caz, colaborarea stransa cu o echipa medicala cu experienta poate reduce riscurile de afectare a bebelusului. 

 

Bibliografie:

1. Australia, Healthdirect. “Toxoplasmosis.” Www.pregnancybirthbaby.org.au, 26 Nov. 2020, www.pregnancybirthbaby.org.au/toxoplasmosis, accesat la 5.05.2023;

2. CDC - Toxoplasmosis - General Information - Pregnant Women. 2019, www.cdc.gov/parasites/toxoplasmosis/gen_info/pregnant.html, accesat la 5.05.2023;

3. Chaudhry, Shahnaz Akhtar, et al. “Toxoplasmosis and Pregnancy.” Canadian Family Physician Medecin de Famille Canadien, vol. 60, no. 4, 2014, pp. 334–6, accesat la 5.05.2023;

4. NHS. “What Are the Risks of Toxoplasmosis during Pregnancy?” Nhs.uk, 27 June 2018, www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/what-are-the-risks-of-toxoplasmosis-during-pregnancy/, accesat la 5.05.2023;

5. “Toxoplasmosis.” Www.marchofdimes.orgwww.marchofdimes.org/find-support/topics/pregnancy/toxoplasmosis#:~:text=Pregnancy%20complications%20caused%20by%20toxoplasmosis, accesat la 5.05.2023;

6. “Toxoplasmosis during Pregnancy | BabyCenter.” BabyCenter, 2022, www.babycenter.com/pregnancy/health-and-safety/toxoplasmosis-during-pregnancy_1461, accesat la 5.05.2023.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice