Primul trimestru de sarcina: evolutie, modificari
Primul trimestru de sarcina are o evolutie rapida, transformarile din interiorul corpului mamei sunt majore. Viitorul bebelus creste in ritm alert, organismul mamei sufera modificari specifice pentru ca sarcina sa fie protejata si corpul pregatit pentru nastere. Acum se face ecografia care sa confirme sarcina si sunt recomandate primele analize medicale.

Continutul articolului
Perioada de graviditate este magica, atat pentru mama, cat si pentru viitorul bebelus. Primul trimestru de sarcina trece repede. Desi transformarile care au loc in organismul mamei si a fatului sunt remarcabile, nu sunt inca vizibile in exterior.
In aceasta etapa, calculatorul de sarcina poate fi un aliat important, care te poate ajuta sa ai o viziune de ansamblu cu privire la etapele de evolutie ale sarcinii.
Dezvoltarea si evolutia copilului
Iata, pe scurt, ce se intampla in primele 13 saptamani de viata intrauterina.
- Dupa ce ovulul a fost fecundat de spermatozoid si s-a format un grup de celule, acestea incep sa se divida rapid, ajung in uter unde se ingroapa in mucoasa uterina, se dezvolta placenta primitiva, tubul neural si sacul amniotic.
- Pe masura ce embrionul isi continua cresterea, sistemul nervos al viitorului bebelus incepe sa se contureze, se formeaza creierul si maduva spinarii. Embrionul capata forta si se misca, inima pompeaza sange si se formeaza celulele rosii.
- Urmatoarea etapa in dezvoltarea embrionului include conturarea si dezvoltarea sistemului digestiv, al intestinelor si rinichilor, plamanilor si sistemului genital. De asemenea, incep sa se formeze si oasele, scheletul fiind initial moale.
- Se diferentiaza si se formeaza primele trasaturi ale viitorului bebelus. Din mormolocul mic, cu capul mai mare decat restul corpului, embrionul se transforma in fat cu brate, picioare, degete, ochi, pleoape, nas, gura, urechi, limba, muguri dentari si, la finalul primului trimestru, unghii.
- Acum fatul este suficient de mare cat sa poata fi vizibil de parinti la ecografia realizata de medicul specialist. Daca nu te grabesti cu ecografia, vei putea chiar sa asculti bataile inimii micutului din burta.

Modificarile specifice si simptomele sarcinii
Lipsa menstruatiei este principalul simptom major al unei sarcini. Insa mai sunt si alte semne care pot anunta sarcina, pe care uneori gravida le poate sesiza, alteori nu, dar care apar in primele saptamani de sarcina. In plus, intensitatea si modul de actiune al simptomelor variaza de la o femeie la alta.
Sanii se maresc, devin tari, plini si apar durerile, alaturi de crampe in zona inferioara a abdomenului, simptome premergatoare ciclului menstrual, in mod normal.
Se pot inregistra sangerari sporadice, spotting, care anunta modificarile prin care trece corpul tau care se pregateste sa sustina sarcina. Sangerarile de implantare pot sa apara pe durata primului trimestru de sarcina, atat in primele saptamani dupa ce embrionul ajunge in uter si se fixeaza, cat si mai tarziu. Daca nu pierzi o cantitate mare de sange si nu ai alte simptome nu trebuie sa te ingrijorezi. Nu uita, menstruatia nu este posibila in sarcina.
Greturile si varsaturile sunt un simptom resimtit diferit de gravide. De regula, aceste senzatii dispar la finalul primului trimestru de sarcina. Mirosul continua sa fie un simt intensificat si care iti poate accentua uneori senzatia de greata. Schimbarea gusturilor alimentare, aparitia poftelor sunt semne clare de sarcina, care trebuie confirmate nu doar cu un test rapid acasa, ci si cu o ecografie realizata de medicul de obstetrica-ginecologie.
Cantitatea mare de hormoni de sarcina secretata isi pune amprenta asupra schimbarilor bruste de stare si a emotivitatii.
In primele saptamani de sarcina, este normal sa simti nevoia de a urina frecvent. De asemenea, tranzitul intestinal poate fi afectat, ceea ce duce la constipatie, arsuri sau dureri de stomac. Aceste disconforturi pot fi amplificate de fierul din vitaminele prenatale recomandate de medic. Cu ajutorul unui specialist, poti gasi solutii pentru a reduce balonarea, gazele si disconfortul abdominal.
Oboseala este o alta problema comuna in aceasta perioada si poate deveni destul de coplesitoare. Hormonii joaca un rol important in starea de oboseala, ametelile si durerile de cap in sarcina.
In aceasta etapa vei incepe sa iei in greutate, iar apetitul tau ar putea creste, chiar daca ai aversiuni fata de anumite alimente. Este important sa mananci sanatos, fara a exagera, sa eviti alimentele care nu iti fac placere si sa te asiguri ca faci miscare, daca nu exista contraindicatii medicale. Odihneste-te cat de mult poti si nu uita sa te hidratezi corespunzator.

Sfaturi si pasi de urmat in primul trimestru de sarcina
Continua sa iti traiesti viata din plin, renunta la vicii si excese pentru ca fatul sa fie sanatos si sa se dezvolte armonios. Cere ajutor atunci cand simti ca nu mai poti, vorbeste cu partenerul despre toate modificarile si mergeti impreuna la medic, dupa ce ai identificat specialistul care sa iti fie alaturi in cele 9 luni de sarcina.
In aceasta perioada va trebui sa efectuezi primul set de analize de sange si urina. Screeningul prenatal este important pentru depistarea anomaliilor fetale genetice.
Sarcina trebuie anuntata angajatorului oficial, prin adeverinta tip de la specialist sau de la medicul de familie, care atesta starea de graviditate si numarul de saptamani de sarcina.
Vei merge lunar la control la medicul de obstetrica-ginecologie, vei continua sa iti iei vitaminele prenatale si alte produse prescrise de acesta, conform recomandarilor.
Ofera informatii relevante medicului specialist despre istoricul tau medical si al partenerului, anunta daca si care sunt tratamentele urmate ca urmare a existentei unor boli cronice, astfel incat acesta sa te poata sfatui si sa iti recomande realizarea unor investigatii suplimentare, acolo unde se impun.
Daca ai pisica, este esential sa informezi medicul, deoarece este recomandat sa faci o analiza pentru depistarea toxoplasmozei in sarcina, pentru a verifica daca ai fost expusa la aceasta infectie.
In primul trimestru de sarcina, evolutia celor doua vieti este uimitoare, fiecare trecand prin schimbari semnificative. Corpul mamei se pregateste pentru sarcina si nastere, in timp ce embrionul se dezvolta rapid si incepe sa capete un aspect uman. Este important sa ai un medic specialist de incredere, sa participi la controale regulate si sa faci analizele necesare. Totodata, mentinerea unui stil de viata sanatos si a unei diete echilibrate este esentiala. Bucura-te de aceasta perioada unica, atat pentru tine, cat si pentru viitorul bebelus.
Surse de informare:
1. Pregnancy week by week - https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20047208
2. The First Trimester of Pregnancy - https://www.healthline.com/health/pregnancy/first-trimester
3. First Trimester - https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9699-first-trimester
4. What to know about the first trimester of pregnancy - https://www.medicalnewstoday.com/articles/first-trimester-of-pregnancy