Dureri de cap in sarcina: De ce apar si cum le tratezi
Pe perioada sarcinii, durerile de cap sunt frecvente si sunt mai ales din categoria cefaleelor de tensiune sau migrenelor. In al doilea trimestru de sarcina, aceste dureri dispar, in principal deoarece organismul s-a obisnuit cu schimbarile intervenite.
Continutul articolului
Durerile de cap din timpul sarcinii sunt mai complicate decat durerile de cap obisnuite, din doua motive:
- Primul este acela ca pe perioada sarcinii nu se recomanda administrarea de medicamente. Astfel, o banala durere de cap nu poate fi tratata cu un antiinflamator. Pe perioada sarcinii, administrarea medicamentelor se face numai cu recomandarea stricta din partea medicului si cu maxima prudenta.
- In al doilea rand, orice femeie insarcinata trebuie sa fie constienta ca o durere de cap in timpul sarcinii poate sa nu insemne nimic sau dimpotriva, poate fi simptomul unei complicatii. Pentru a preveni o asemenea situatie, este bine sa se consulte cat mai repede medicul.
Despre durerile de cap in sarcina
Atat cefaleea, cat si migrenele nu prezinta motive de ingrijorare pentru sanatatea mamei sau a copilului. Ceea ce poate ridica insa un semn de intrebare si ingrijorare este o durere de cap care apare brusc dupa primul trimestru de sarcina, adica dupa perioada de adaptare a organismului, mai ales daca durerea se inrautateste sau este persistenta. Daca te afli intr-un asemenea caz se recomanda sa consulti de indata un medic, pentru ca aceasta durere poate sa indice preeclampsie.
Durerile de cap in sarcina pot aparea mereu in aceeasi zona a capului, sau in locuri diferite. Se pot simti ca o durere pulsatila, ascutita, sau pot avea forma unui disconfort, o durere surda care persista, fie in zona tamplei, fie a cefei.
Cat de normala este aparitia acestora?
Durerile de cap in timpul sarcinii nu sunt pe deplin intelese. Cu toate acestea, se considera ca ele sunt cauzate in primul trimestru de modificarile hormonale care au loc la nivelul organismului si de schimbarile care au loc la nivelul volumului de sange din circulatie.
In cel de-al doilea trimestru de sarcina, frecventa durerilor de cap ar trebui sa scada, pentru ca organismul s-a adaptat deja schimbarilor intervenite. In al treilea trimestru, durerile de cap se pot intensifica din nou, de data aceasta insa din cauza modificarilor de postura, dar si din cauza efortului facut in conditiile cresterii in greutate.
Asadar, pentru unele dureri de cap (cefalee) a fost identificata cauza, aceasta are legatura cu schimbarile multiple si majore prin care trece organismul. Migrenele de asemenea, vor continua sa apara pe perioada graviditatii, cu atat mai mult daca gravida a suferit de astfel de dureri si inainte. Pe de alta parte, unele dureri de cap cu aparitie brusca, intense sau persistente, nu au o explicatie imediata si de aceea ar trebui investigate medical pentru ca pot fi simptomul unei afectiuni grave.
Pot afecta sanatatea bebelusului tau?
Durerile obisnuite de cap, cauzate de dezechilibrul hormonal sau de schimbarile la nivel sangvin, nu afecteaza in nici un fel bebelusul. Daca insa durerile de cap sunt provocate de stres, deshidratare, infometare, dieta dezechilibrata sau lipsa de odihna adecvata, sarcina ar putea fi in pericol, de aceea este necesar sa iei masuri rapide. De indata ce vei rezolva aceste probleme, durerile de cap vor disparea si ele.
Bebelusul nu este afectat de o cefalee sau migrena pasagera. Numai ca aceste dureri de cap, aparent banale, pot fi insotite de hipertensiune arteriala si de preeclampsie si, de aceea, orice simptom sau disconfort trebuie comunicat medicului pentru ca acesta sa investigheze daca este sau nu o problema grava de sanatate.
Tocmai de aceea se recomanda consultarea de urgenta a medicului in urmatoarele situatii:
- Daca gravida are brusc probleme de vedere.
- Daca resimte dureri puternice in zona sternului.
- Daca are greturi/varsaturi.
- Daca mainile, picioarele si fata i se umfla brusc.
Durerile de cap pot fi si un simptom al unei complicatii rare (sindromul HELLP).
Cat de normala este aparitia acestora?
Ca sa poti trata o afectiune sau gestiona o durere trebuie mai intai s-o intelegi. Specialistii au identificat peste 200 de tipuri de durere de cap. În ceea ce priveste frecventa acestora, gravidele sunt afectate de urmatoarele tipuri:
Cefaleea de tensiune
Cefaleele tensionale dau senzatia de strangere, de presiune. Ele persista pe ambele parti ale capului, pe o parte a capului, sau in zona cefei. Daca gravida avea asemenea dureri si inainte, este posibil ca pe perioada sarcinii durerile sa fie mai intense.
Migrenele
Femeile care sufereau de migrene inainte de sarcina vor continua sa experimenteze astfel de episoade si in timpul graviditatii. Durerile sunt localizate pe o parte a capului si sunt moderate spre intense. Durerea poate fi insotita si de alte simptome precum: greturi, varsaturi, intoleranta la lumina si zgomote, slabiciune musculara, probleme de vorbire, senzatii de amortire/intepaturi. Netratate, migrenele se pot agrava in decursul a 72 de ore, iar disconfortul se accentueaza prin activitate fizica. Migrena poate fi confundata cu sinuzita sau poate aparea in urma unei infectii respiratorii, mai ales daca pacienta are febra.
Durerile de cap sinusale
Durerile de cap sinusale apar de obicei in cazul unei raceli sau a unei infectii sinusale. Se resimte o presiune la nivelul sinusurilor, dureri frontale, in jurul ochilor sau pometilor. Daca esti racita sau ai nasul si urechile infundate, este posibil sa ai probleme si cu sinusurile.
Durerea de tip cluster (ciorchine)
Acest tip de durere de cap nu are legatura cu sarcina, este o durere puternica ce apare brusc in zona ochiului, a tamplei. Poate fi insotita de lacrimare sau nas infundat. Apare cam in aceeasi perioada a zilei si poate persista saptamani sau chiar luni.
Care sunt cauzele aparitiei durerilor de cap in sarcina?
Sarcina reprezinta o perioada dificila in viata unei femei, mai ales din punct de vedere medical. Sunt multe schimbari care au loc, organismul trebuie sa se adapteze la toate, iar reactiile pot fi dintre cele mai diverse si neasteptate. Durerea de cap in sarcina poate fi un astfel de semn.
A fost identificata o paleta intreaga de cauze ale durerilor de cap in timpul sarcinii. Cele care urmeaza nu sunt nici pe departe singurele, sunt insa cele mai frecvente.
- Noul echilibru hormonal;
- Scaderea glicemiei;
- Volumul sangvin crescut;
- Depresia;
- Stresul / anxietatea;
- Congestia nazala (frecventa in sarcina);
- Alergiile;
- Suprasolicitarea (fizica sau intelectuala);
- Postura incorecta (mai ales in ultimul trimestru de sarcina);
- Suprasolicitarea coloanei si a musculaturii cervicale;
- Tensiunea arteriala ridicata;
- Tensiunea oculara;
- Problemele cardiace;
- Boala infectioasa (meningita);
- Diabetul;
- Deshidratarea;
- Infometarea;
- Reducerea sau eliminarea cofeinei;
- Lipsa somnului;
- Un aliment nou introdus in dieta care nu-i prieste organismului;
- Un medicament luat in perioada sarcinii;
- Activitate fizica insuficienta sau exercitiu fizic intens;
- Zgomotele;
- Anumite mirosuri;
- Zestrea genetica.
Cum pot fi tratate durerile de cap in sarcina?
Tratament medicamentos
In mod normal, cefaleele sau migrenele pot fi ameliorate cu antialgice. Dar ce poti lua daca te doare capul cand esti insarcinata? Nu sunt permise medicamente pentru durerea de cap in sarcina.
In cazul acestor dureri nu poate fi administrat in siguranta decat paracetamolul (nu paracetamol sinus!). Trebuie evitate inclusiv aspirina si ibuprofenul, motivul fiind acela ca exista risc asociat de complicatii. Aceste medicamente nu pot fi administrate decat la recomandarea medicului.
In cazuri mai grave, medicul este cel care decide ca sunt necesare calmante mai puternice, dar chiar si asa, acestea vor fi administrate in doze mici si doar pe perioade scurte de timp. Nu trebuie sa iei nici un medicament dintre cele pe care le luai pentru durerea de cap inainte de sarcina.
In funcție de tipul durerilor și de cauzele acestora, medicul îți poate prescrie medicamente care să amelioreze durerea sau care să ducă la eliminarea cauzelor ce au stat la baza ei. De exemplu, îți va prescrie un tratament pentru afectiunea pe care o ai si care are printre simptome inclusiv durerea de cap. Dacă este vorba despre dureri de cap severe in sarcina, ti se va recomanda un tratament care să amelioreze nu numai durerile de cap, ci și simptomele asociate (greturile de exemplu).
În plus, în funcție de stadiul sarcinii tale, medicul poate să îți prescrie unele medicamente cu proprietăți analgezice și antiinflamatorii, cum ar fi unele pe bază de de paracetamol. Reține că acestea se vor administra pentru o perioadă cât mai redusă!
Remedii inofensive (naturiste)
Desi tratamentele medicamentoase nu sunt recomandate in cazul durerilor de cap in sarcina decat cu aprobarea medicului, poti apela la alte tipuri de remedii.
Jurnal de sarcina
De exemplu, se recomanda tinerea unui jurnal in care sa notezi zilele in care apar durerile de cap si sa le descrii. Aceste informatii l-ar putea ajuta pe medic sa inteleaga ce anume declanseaza durerile. In jurnal mai poti specifica si ce ai mancat in ultimele 24 de ore inainte de inceputul cefaleei/migrenei, dar si activitatea pe care o desfasurai cand a inceput durerea, deoarece monoglutamatul de sodiu, nitritii si nitratii, indulcitorii artificiali sunt considerati factori alimentari declansatori.
Pe aceasta lista se mai pot adauga ciocolata, unele produse lactate, pestele afumat, sosul de soia, muraturile. Un asemenea jurnal nu-ti amelioreaza durerile de cap, dar il poate ajuta pe medic sa le identifice cauza.
Evita anumite medii
Unele dureri de cap sunt declansate de zgomote puternice, lumini palpaitoare, flash-uri luminoase, mirosuri puternice, fumul de tigara, temperaturile extreme (prea cald sau prea frig). Pentru ca durerea de cap sa treaca s-ar putea sa fie nevoie doar sa nu mai fii expusa acestor conditii.
Comprese calde sau reci
Compresele calde sau reci pot fi aplicate pe frunte sau la ceafa si pot ameliora durerea, mai ales daca este vorba despre dureri declansate de tensiune musculara si migrene.
Dus mai rece sau caldut
Dusul iti poate ameliora pe moment durerea, dar daca ea se va agrava sau va persista va trebui sa consulti un medic.
Evita deshidratarea si infometarea
Atat infometarea cat si deshidratarea pot declansa dureri de cap noi sau le pot intensifica pe cele care deja exista.
Somn suficient
Odihna este foarte necesara, de aceea este bine sa respecti programul de somn nocturn.
Exercitii fizice
Sarcina nu este un motiv sa nu te mai misti. Sportul este foarte necesar in aceasta perioada. Imbunatateste circulatia sangelui, te ajuta sa-ti pastrezi postura corecta, te ajuta sa te relaxezi. Migrenele sunt ameliorate de un program regulat de exercitii fizice.
Tehnici de relaxare
Le poti incerca sau poti apela la un specialist in masaj, certificat sa lucreze cu femeile insarcinate. Relaxarea fizica si mentala contribuie mult la ameliorarea durerilor de cap din timpul sarcinii, indiferent de cauza generatoare.
Diagnosticarea durerilor de cap in sarcina
Primul pas in tratarea unei dureri de cap in sarcina o reprezinta diagnosticarea corecta. Pentru aceasta, medicul trebuie sa investigheze istoricul durerilor de cap de care sufera pacienta. Cu cat aceasta reuseste sa descrie mai exact simptomele si caracteristicile durerii cu atat exista mai multe sanse ca diagnosticul sa fie corect stabilit si tratamentul sa fie prescris.
Ar fi foarte bine daca pacienta ar putea indica cat mai mult din istoricul durerilor, precum varsta pe care o avea cand au inceput durerile de cap, frecventa lor, posibilii factori declansatori (oboseala, medicamente, alimente), daca exista si alte cazuri in familie. De asemenea, ar fi foarte bine daca pacienta ar putea oferi si caracteristicile durerii respective: locul durerii, severitatea acesteia (pe o scara de la 1 la 10), frecventa si durata, aparitia altor simptome precum lipsa de energie, greturi, sensibilitate la lumina sau zgomot, lipsa poftei de mancare, tulburari de comportament (anxietate, depresie).
Medicul isi poate da seama daca durerea de cap este provocata de sarcina prin eliminarea celorlalte cauze. De asemenea, tot medicul este cel care, atunci cand a fost stabilit diagnosticul, poate decide daca sunt necesare si alte investigatii sau daca este nevoie de tratament medicamentos.
Odată ce ajungi la medic, este foarte important, asadar, să îi oferi acestuia cât mai multe date legate de: intensitatea durerilor de cap, frecvența lor, factorii care le fac să devină mai intense, alte simptome care le însoțesc etc.. În același timp, pentru a se lămuri exact asupra problemei tale, specialistul va solicita investigații de tipul:
- analize de sânge și/sau de urină;
- monitorizarea tensiunii arteriale;
- teste oftalmologice;
- verificarea tensiunii oculare;
- ecografii;
- un examen neurologic complex (acesta va include verificarea reflexelor, a tonusului muscular, coordonarea de la nivelul membrelor).
Cand ar trebui sa apelezi la medic
Durerile de cap sunt frecvente in timpul sarcinii (mai ales in timpul primului trimestru), prin urmare nu ar trebui sa apelezi la consultul medical decat in anumite conditii. Ar trebui sa consulti medicul daca te afli intr-una dintre urmatoarele situatii:
- daca durerea devine acuta;
- daca este insotita de tulburari de vedere, dureri in partea dreapta a abdomenului sau o crestere rapida in greutate;
- daca durerea devine brusc puternica si este persistenta;
- daca manifesti dureri de cap bruste si puternice si nu ai mai avut niciodata asa ceva;
- daca durerea este insotita de febra, amortirea muschilor, ameteala, tulburari de vedere, sensibilitate la lumina;
- daca durerea este insotita de febra si rigiditatea cefei;
- daca apar ameteli, stari de confuzie, dificultati de vorbire sau de coordonare;
- daca ai congestie nazala, senzatie de presiune in jurul ochilor, dureri dentare (pate fi o intectie sinusala puternica);
- daca apar convulsii;
- daca durerea de cap este urmarea unei leziuni sau accident;
- daca durerea este insotita sau nu de umflarea mainilor, picioarelor sau a fetei, trebuie sa contactezi imediat medicul. Acesta va verifica tensiunea sangvina si va recomande un test de urina, ambele menite sa identifice o eventuala complicatie denumita preeclampsie.
Daca durerea ta de cap nu cedeaza la paracetamol, e bine sa discuti cu medicul, caci poate fi unul dintre obisnuitele simptome de hipertensiune.
Sfaturi pentru prevenirea durerilor de cap in timpul sarcinii
Chiar daca nu poti trata medicamentos durerea de cap in sarcina, cele mai multe dureri pot fi prevenite:
- Elimina factorii stresanti: zgomotele puternice, mirosurile intepatoare, lumina intensa;
- Hidrateaza-te in functie de nevoile corpului si de greutatea pe care o ai;
- Ia trei mese pe zi si doua gustari;
- Fa pauze dese si dormi suficient;
- Bea ceaiuri calmate: ceaiul de musetel, levantica, tei sau menta (ajuta la decongestionarea cailor nazale si inlesnesc somnul);
- Relaxeaza-te printr-o plimbare usoara in parc, o sedinta de masaj sau o carte;
- Evita cafeaua in exces;
- Fa miscare cel putin 30 de minute de trei ori pe saptamana pentru a reduce stresul.
Apelează la tehnici de relaxare
Tot în scopul reducerii stresului si anxietătii se pot recomanda tehnicile de relaxare:
- tehnici de respiratie;
- yoga;
- alte forme de meditatie.
Relaxarea prin masaj
Durerile de cap tensionale pot fi prevenite si ameliorate prin intermediul unui masaj de relaxare. Cel mai bine ar fi sa apelezi la un masaj profesionist, dar in lipsa acestuia te poti bucura si de cel facut acasa. Masajul trebuie sa-ti relaxeze musculatura gatului, umerilor și spatelui.
Durerile de cap in sarcina nu sunt cunoscute pe deplin. Ceea ce se stie insa despre ele este suficient pentru a intelege ca au cauze multiple, nu pot fi tratate medicamentos, dar pot fi prevenite cu ajutorul unui regim de viata sanatos si indicat pe perioada sarcinii. De asemenea, durerile de cap pot fi simptomul unei afectiuni care pune sarcina in pericol, tocmai de aceea este necesar sa fie anuntat medicul in cazul in care asemenea dureri apar brusc sau sunt persistente.
Atenție!
Acest articol este informativ si nu inlocuieste un consult medical specializat.
Surse informative:
HealthLine, Headache During Pregnancy: What You Need to Know:
https://www.healthline.com/health/pregnancy/headache-during-pregnancy
Headaches in early pregnancy: https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=headaches-in-early-pregnancy-134-3
American Pregnancy Association, Headaches and Pregnancy:
https://americanpregnancy.org/pregnancy-health/headaches-and-pregnancy/