Raceala in sarcina: sfaturi si recomandari

13. 2. 2024 · 6 minute de citit

In viata unei femei sarcina este un moment asteptat si trait cu emotie si bucurie. Viitoarea mamica priveste permanent spre binele bebelusului, iar o raceala nu mai este privita drept o banala afectiune a sistemului respirator.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Raceala in sarcina: sfaturi si recomandari

Cum prevenim raceala in timpul sarcinii?

Desigur, cea mai buna metoda de lupta cu racela este preventia pe care o poti face tinand cont de urmatoarele recomandari:

  1. Odihneste-te mai mult, dormi bine in timpul noptii si relaxeaza-te in timpul zilei, evitand consumul exagerat de cafea.
  2. Imprieteneste-te cu exercitiile fizice usoare si plimbarile regulate care te energizeaza si mentin un tonus ridicat.
  3. Bea lichide din abundenta, apa, sucuri de fructe naturale preparate de tine si supe, pentru a mentine o hidratare optima.
  4. Igiena și spălatul pe mâini sunt de asemenea esențiale, pentru că răceala este o afecțiune transmisibila pe care o iei atunci când intri în contact cu agentul patogen respectiv.
  5. Fumatul dauneaza bebelusului si afecteaza sistemul imunitar. De aceea este indicat sa renuntati la fumat, macar in timpul sarcinii.
  6. Adopta o alimentatie sanatoasa bazata pe fructe, legume si proteine cat mai echilibrata:
  • Bananele si orezul ajuta la echilibrarea florei intestinale si la ameliorarea simptomelor diareei caracteristica multor tipuri de răceală
  • Afinele si citricele sunt o sursa foarte bogata de Vitamina C si antioxidanti
  • Morcovii si rosiile foarte bogate in beta-caroten
  • Merisoarele pot ajuta la prevenirea infectiilor urinare prin impiedicarea bacteriilor sa se acumuleze în vezica urinara
  • Ceapa si usturoiul au un rol foarte important in a ajuta organismul sa se protejeze impotriva infectiilor

Care sunt simptomele racelii in timpul sarcinii?

raceala-in-sarcina2-drmax.ro

Nasul infundat in timpul sarcinii nu este neaparat un semn de raceala. Foarte multe femei se confrunta cu aceasta problema. In anumite situatii, dupa suflarea nasului, poti vedea pe servetel mici firisoare de sange. Nu trebuie sa te panichezi, este una dintre simptomele sarcinii pe care multe femei le au și poarta numele de rinita de sarcină. 

Aceasta este cauzata de schimbarile hormonale, dar si de cresterea volumul de sange care circula in organism. 

In caz ca nu ai si alte simptome specifice unei raceli sau unei alergii, nu ar trebui sa te ingrijorezi. Rinita de sarcina sau nasul infundat in timpul sarcinii se poate trata cu aburi, solutii saline sau spray/picaturi apa de mare care pot fluidifica mucusul si reduce inflamatia tesutului nazal. Amplaseaza un umidificator in camera si tine capul ridicat pe perna in timp ce de odihnesti. 


Raceala poate deveni un adevarat impediment, mai ales cand simptomele specifice, neplacute din sarcina sunt prezente. 

Important este sa nu te alarmezi si sa iei in calcul sanatatea copilului. Este indicat sa fii consultata de catre medic daca simptomele pe care le resimti te impiedica sa mananci sau sa dormi sau daca dureaza mai mult de cateva zile fara a se ameliora. 

De asemenea, trebuie sa beneficiezi de un consult medical daca ai febra peste 39 grade Celsius si apare tuse cu durere in piept si/sau wheezing. 

Raceala si gripa pot avea aceleasi simptome, precum tuse si nas care curge. Exista insa cateva diferente care te vor ajuta sa le distingi. 

Daca simptomele sunt in general usoare, sunt sanse mari sa ai o raceala. Desi majoritatea racelilor nu cauzeaza probleme pentru fat, gripa trebuie privita in mod serios. 

Complicatiile acesteia cresc riscul de nastere prematura si defecte la nastere. Mergi imediat la medic in caz ca ai: ameteala, dificultate in respiratie, durere de piept sau presiune, sangerare vaginala, confuzie, varsaturi grave, febra mare care nu scade cu paracetamol, miscare fetala redusa. 

Poti apela la vaccinarea antigripala, in intervalul 27-36 saptamani gestationale, care reduce riscul de infectie si complicatii. Un vaccin antigripal ajuta la protejarea gravidelor si bebelusilor pana la 6 luni dupa nastere, conform Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA.

Sfaturi utile pentru tratarea racelii in timpul sarcinii

raceala-in-sarcina3-drmax.ro

In cazul in care te confrunti cu raceala in sarcina, pe langa odihna, alimentatie echilibrata, hidratare si dusuri calde inainte de culcare, nu ezita sa utilizezi:

Ceaiuri din plante medicinale

Plantele medicinale ca ceaiuri (echinaceea, tei, ghimbir, cimbru) cat si ca ajutor in desfundarea sinusurilor congestionate.

Ai putea incerca un tratament naturist: adauga cateva picaturi de ulei esential de arbore de ceai, menta sau eucalipt intr-un bol cu apa foarte fierbinte, te asezi cu fata deasupra vasului si te acoperi cu un prosop pe cap. Sau adauga cateva picaturi de ulei de eucaliptol sau menta pe o batista din care sa inspiri periodic.

Gargara cu sare

Gargara cu sare in cazul durerilor sacaitoare in gat. Dizolva o lingurita de sare, in cateva picaturi de apa calda si fa gargara, dar ai grija sa nu inghiti amestecul!

Consuma miere

Mierea  este antibacteriana, antimicrobiana si antiseptica. Ia cu incredere o lingura de trei ori pe zi. 

Impreuna cu lamaie, mierea face minuni in ameliorarea afectiunilor faringiene.

Siropul de soc

Siropul de soc te scapa de simptomele racelii si de tuse, imbunatateste functionarea sistemului imunitar si accelereaza recuperarea.

Vitamine si minerale

Suplimentele de vitamine si minerale specifice pentru gravide cresc imunitatea prin compozitia special conceputa.

Produse homeopate

Produse homeopate poti administra dupa o prealabila consultare cu farmacistul.

Aspecte importante despre raceala in sarcina

Evita tratamentele medicamentoase

Raceala in sarcina nu se trateaza medicamentos. Multe dintre medicamentele pe care le iei in mod normal cand racesti traverseaza placenta si pot fi daunatoare pentru fat. 

De aceea este bine sa vorbesti cu medicul in cazul in care vrei sa le administrezi pentru combaterea racelii. Conform Sistemului de Sanatate din SUA, este cel mai bine sa eviti toate medicamentele in primele 12 saptamani de sarcina; aceasta este o perioada critica pentru dezvoltarea organelor vitale ale bebelusului. 

Multi medici recomanda precautie si dupa 28 saptamani gestationale.

Evita aspirina

Banala aspirina este contraindicata: studiile au aratat ca tratamentul cu acid acetilsalicilic in sarcina poate fi daunator atat pentru mama, dar mai ales pentru bebelus. 

Administratia de Alimente si Medicamente (Food and Drug Administration FDA), organizatia americana ce se ocupa cu reglementarea si acordul de punere pe piata a medicamentelor si a alimentelor, a emis un avertisment potrivit caruia aspirina nu ar trebui administrata in ultimul trimestru de sarcina decat daca este absolut necesar si medicul ia aceasta decizie

Asadar, raceala in sarcina reprezinta un motiv de ingrijorare pentru femei, medicamentele ce trateaza in general afectiunea sunt contraindicate, in special in primele 3 luni de sarcina. Vestea buna este ca raceala se poate vindeca si fara medicamente iar daca nu apar complicatii, fatul nu este pus in pericol de un eventual tratament agresiv.

Tine minte: preventia este importanta pentru o mama cu sistem imunitar imbatabil si un bebelus sanatos.

Alege sa fii sanatoasa!

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice