Mierea - beneficii, proprietati, contraindicatii
Mierea este un aliment cu multe proprietati benefice pentru organism. Ti-am pregatit acest material pe care te invitam sa il parcurgi pentru a afla mai multe despre cum poate influenta in mod pozitiv sanatatea, care sunt proprietatile sale si in ce cazuri este contraindicat consumul acesteia.
Beneficiile pe care le poate oferi mierea
Mierea reprezinta un lichid dulce care este creat de albine, ce folosesc nectarul pe care il iau din flori. Exista circa 320 de tipuri de miere, care se diferentiaza prin culoare, miros si gust. Acestea contin in mare parte zahar, dar si aminoacizi, vitamine, minerale (fier, zinc), antioxidanti.
Pe langa faptul ca se utilizeaza ca indulcitor natural, mierea are si alte roluri: antiinflamator, antioxidant si antibacterian. De regula, se foloseste pe cale orala, pentru a ameliora tusea, si topic, pentru a grabi vindecarea ranilor si a arsurilor. [1]
Iata care sunt beneficiile principale ale consumului de miere:
Poate spori vindecarea ranilor
Un studiu din anul 2018 a aratat ca mierea are proprietati antimicotice. Un alt studiu, revizuit, din 2017, sugereaza ca mierea si alte preparate apicole sterile, achizitionate din farmacii, ca propolisul, au potentiale efecte benefice deoarece sustine inhibarea microbiana si vindecarea ranilor superficiale. [2]
Are rol antibacterian si antifungic
Cercetarile arata ca propolisul din mierea naturala are in componenta sa elemente antibacteriene si antifungice. Mierea naturala are rol important pentru sanatate si poate fi utilizata atat intern, cat si extern, iar unele sortimente sunt incluse in diferite creme sau alte produse cosmetice si de ingrijire. [1]
Amelioreaza gatul iritat si tusea
Mierea naturala este unul dintre remediile naturiste folosite inca din vechime pentru a ameliora durerea in gat si tusea. Poate fi adaugata in ceai fierbinte cu lamaie in caz de raceala. Un studiu din 2021 a aratat ca mierea ar putea fi foarte importanta pentru imbunatatirea simptomelor in cazul infectiilor de la nivelul tractului respirator superior. [1]
Este o sursa buna de antioxidanti
Mierea contine multe chimicale naturale din plante care actioneaza ca niste antioxidanti. Unele tipuri de miere au in componenta la fel de multi precum fructele si legumele. Acestia contribuie la protejarea organismului contra efectelor negative pe care radicalii liberi le au asupra celulelor. De exemplu, pot contribui la scaderea riscului de a dezvolta unele boli, precum cele cardiovasculare. [2]
Contribuie la imbunatatirea problemelor digestive
Mierea poate fi uneori de ajutor in ameliorarea problemelor de natura digestiva, precum diareea, desi este necesar sa se efectueze mai multe cercetari in aceasta privinta. Are potentiale beneficii si in recuperarea dupa infectarea organismului cu bacteria Helicobacter pylori.
De asemenea, contine si prebiotice benefice, ceea ce inseamna ca ofera surse pentru bacteriile bune care se afla in intestine, care au efect pozitiv atat asupra digestiei, cat si a intregului organism.
Sprijina buna functionare a creierului
Mierea ar putea imbunatati functia cognitiva, datorita polifenolilor, si ar putea lupta contra inflamatiei din hipocamp, zona din creier care este implicata in functia memoriei.
Este important de retinut ca sunt necesare mai multe studii ca specialistii sa ateste eficacitatea mierii asupra sanatatii.
Proprietati
Mierea are o savoare proprie si este mai dulce decat zaharul alb, motiv pentru care trebuie folosita intr-o cantitate mai mica in alimentatie daca o alegi ca substitut. O lingura de miere contine 64 de calorii, 17 grame de carbohidrati, 17 grame de zahar si cantitati mici de minerale precum fier, potasiu si zinc. Este lipsita de proteine, grasimi si fibre.
Contraindicatii
Mierea este contraindicata persoanelor alergice la ea si la produsele apicole, dar si copiilor care au sub un an, din cauza faptului ca acest aliment ar putea contine particule de praf cu spori din bacteria ce provoaca botulismul. Discuta cu medicul tau pentru mai multe clarificari.
In concluzie, mierea are o multime de proprietati benefice pentru organism, dar unele persoane trebuie sa o evite sau sa consulate medicul inainte de a o integra in dieta. In cazul in care nu stii daca ai sau nu alergie la miere, discuta cu un medic si, eventual, fa un test alergologic, ce iti poate oferi claritate in aceasta privinta.
Pentru realizarea acestui articol s-au utilizat urmatoarele surse de informare:
1. Honey, publicat de Mayo Clinic, pe data de 14. nov. 2020, https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-honey/art-20363819, accesat la 28 iulie 2022;
2. 8 Raw Honey Benefits for Health, publicat de Healthline, scris de Rena Goldman si Cathernine Clark, revizuit de dr. Marie Lorraine Johnson, publicat pe 28 feb. 2022,
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/top-raw-honey-benefits#brain-benefits, accesat la 28 iulie 2022;
3. Honey: Are There Health Benefits?, scris de WebMD Editorial Contributors, revizuit de dr. Dan Brennan, publicat pe 24 sept. 2020, https://www.webmd.com/diet/honey-health-benefits#091e9c5e8202000e-1-2, accesat la 28 iulie 2022.