Infectia cu Helicobacter Pylori: cauze, simptome, tratament
Infectia cu Helicobacter Pylori este foarte frecventa si poate afecta persoane de toate varstele. Aproximativ 20% dintre persoane afectate prezinta simptome, precum dureri de stomac, scadere in greutate neplanificata sau varsaturi cu sange. Infectia cu Helicobacter Pylori apare atunci cand bacteriile infecteaza stomacul, acest lucru se intampla in copilarie si multi adulti nu se imbolnavesc. Infectia cu Helicobacter Pylori este tratata de regula cu antibiotice.
In cele ce urmeaza prezentam detalii referitoare la infectia cu Helicobacter Pylori, explicam ce presupune aceasta la nivelul organismului, care sunt cauzele aparitiei si simptomele specifice, precum si optiunile de tratament disponibile.
Continutul articolului
Ce este infectia cu Helicobacter Pylori?
Helicobacter Pylori este un tip comun de bacterie care se dezvolta in tractul digestiv si are tendinta de a ataca mucoasa stomacului. “Helico” inseamna spirala, ceea ce indica faptul ca bacteriile sunt in forma de spirala. Bacteriile Helicobacter Pylori sunt adaptate pentru a trai in mediul acid al stomacului. Acestea penetreaza mucoasa stomacului, genereaza substante care neutralizeaza acizii din stomac, iar acest lucru face ca celulele stomacului sa fie mai vulnerabile la acizii duri.
Infectia cu Helicobacter Pylori poate fi inofensiva pentru organism, dar poate irita mucoasa stomacului si poate provoca ulcere de stomac sau duoden, care este prima parte a intestinului subtire.
De multe ori aceasta boala a sistemului digestiv se instaleaza pe parcursul copilariei, de cele mai mult in jurul varstei de 10 ani. Prevalenta acestei infectii cu Helicobacter Pylori la copii este de 1% la varste cuprinse intre 1 - 3 ani si de 34%, dupa varsta de 18 ani. (1), (2)
Care sunt cauzele si cum se transmite infectia cu Helicobacter Pylori?
Nu se cunoaste exact modul in ce fel se raspandesc infectiile cu Helicobacter Pylori, acestea pot avea cauze multiple.
Bacteria Helicobacter Pylori poate fi transmisa de la o persoana la alta prin contact direct cu saliva - tuse, stranut - voma sau materiile fecale contaminate.
De asemenea, bacteria se poate raspandi prin contactul cu alimente precum legume care nu au fost spalate bine, carne insuficient preparata termic sau cu apa contaminate.
Factorii de risc pentru infectia cu Helicobacter Pylori sunt legati de conditii precum:
- viata cotidiana in spatii aglomerate precum o casa in care locuiesc multe persoane;
- conditii de viata precare, fara aprovizionare cu apa curenta sau apa potabila;
- traiul intr-o tara in curs de dezvoltare;
- coabitarea cu o persoana infectata cu Helicobacter Pylori. (1), (2)
Complicatii asociate infectiei cu Helicobacter Pylori
- Ulcer gastric - aproximativ 10% dintre persoanele cu Helicobacter Pylori pot dezvolta un ulcer;
- Inflamatia mucoasei stomacale - iritatie stomacala, inflamatii precum gastrita;
- Cancer la stomac - factor de risc pentru declansarea bolii. (1), (2)
Simptomele infectiei cu Helicobacter Pylori
Majoritatea persoanelor infectate cu Helicobacter Pylori nu vor prezenta niciodata semne sau simptome. Unele persoane sunt mai rezistente genetic la efectele nocive ale acestei bacterii.
Insa, atunci cand apar semne sau simptome de infectie cu Helicobacter Pylori, acestea pot include:
- durere de stomac;
- arsuri retrosternale;
- arsuri la stomac;
- dureri abdominale mai ales pe stomacul gol;
- greata;
- lipsa poftei de mancare;
- ragaiala excesiva;
- senzatie de balonare;
- febra;
- pierdere inexplicabila in greutate. (2), (3)
Mergi de urgenta la medicul specialist daca te confrunti cu:
- durere abdominala persistenta;
- probleme la inghitire;
- anemie;
- sange in scaun;
- scaune negre;
- varsaturi cu sange sau hematemeza.
Aceste simptome pot ascunde si existenta altor boli ale sistemului digestiv precum reflux gastroesofagian, diverticulita. (1)
Diagnosticarea infectiei cu Helicobacter Pylori
Diagnosticarea infectiei cu Helicobacter Pylory poate fi efectuata in urma unui consult medical de specialitate si dupa efectuarea unor analize si teste medicale. Daca te confrunti cu simptome de ulcer, medicul va dori sa afle daca utilizezi medicamente antiinflamatoare nesteroidiene AINS. In plus, pentru acuratetea rezultatelor investigatiilor medicale specifice este posibil ca medicul sa iti recomande oprirea tratamentului prescris pentru boli cronice diagnosticate cu ceva timp inainte de analize.
Specialistul poate solicita efectuarea mai multor analize de laborator, a unor teste si proceduri care pot evidentia prezenta infectiei cu Helicobacter Pylori:
- analize de sange;
- probe de materii fecale;
- testul respiratiei;
- endoscopie superioară. (1), (3)
Tratament in infectia cu Helicobacter Pylori
Tratament medicamentos
Majoritatea pacientilor cu infectie cu Helicobacter Pylori sunt asimptomatici si raman purtatori cronici ai bacteriei.
Cancerul gastric, impreuna cu ulcerele duodenale si stomacale sunt asociate cu infectia cu Helicobacter Pylori. Daca ai rude apropiate cu cancer de stomac, ulcer gastric sau duodenal, medicul iti poate recomanda urmarea unui tratament cu antibiotice. Tratamentul poate vindeca un ulcer si poate reduce riscul de a dezvolta cancer de stomac.
In cazul in care infectia cu Helicobacter Pylori este depistata in sarcina, medicamentele se administreaza cu precautie si doar daca este necesar pentru a nu influenta dezvoltarea normala a fatului.
Infectiile cu Helicobacter Pylori sunt de obicei tratate cu cel putin doua antibiotice diferite simultan, pentru a ajuta la prevenirea dezvoltarii unei rezistente la un anumit antibiotic. De asemenea, medicul poate prescrie un medicament care suprima acidul, pentru a va ajuta mucoasa stomacului sa se vindece. Scaderea acidului din stomac ofera suport antibioticelor astfel incat sa functioneze mai eficient. Tratamentul medicamentos poate fi urmat conform unor scheme terapeutice triple sau cvadruple.
Alte medicamente administrate de medicul specialist pentru a trata infectia cu Helicobacter Pylori, in anumite conditii, in functie de manifestari si de simptomele fiecarei persoane in parte vizeaza prescrierea unor inhibitori ai pompei de protoni (IPP) care opresc producerea acidului in stomac, antihistaminice.
Medicul specialist poate recomanda efectuarea unor teste rapide pentru Helicobacter Pylori la cel putin patru saptamani dupa tratament. In cazul in care rezultatele arata faptul ca tratamentul nu a avut succes, poate fi necesara o noua schema de administrare de antibiotice, la recomandarea medicului. (1), (2), (3)
Regimul alimentar in infectia cu Helicobacter Pylori
Alimentele permise in infectia cu Helicobacter Pylori includ:
- produse cu continut mare de fibre;
- produse lactate;
- fructe si legume;
- sucuri naturale de fructe.
De asemenea, medicii recomanda evitarea unor alimente care pot agrava un ulcer si pot avea actiuni neplacute la nivelul stomacului, asa cum este cazul:
- alimentelor picante, grase, puternic condimentate;
- produselor procesate industrial;
- produselor cu continut de cofeina;
- consumului de alcool si de tigari. (4)
Tratament naturist
- Probiotice - mentin echilibrul dintre bacteriile intestinale bune si cele rele. Bacteria Lactobacillus acidophilus ofera cele mai bune rezultate;
- Ceai verde - poate ajuta la eliminarea si limitarea multiplicarii bacteriilor Helicobacter Pylori, prevenind inflamarea stomacului;
- Miere - efect antibacterian impotriva Helicobacter Pylori, mierea cruda si mierea de Manuka pot avea cele mai multe efecte antibacteriene;
- Ulei de masline – se pastreaza stabil in acidul gastric, are abilitati antibacteriene puternice impotriva a opt tulpini de Helicobacter Pylori, trei dintre aceste tulpini sunt rezistente la antibiotice. Il gasesti alaturi de miere in farmacia online in categoria de produse pentru dieta si nutritie;
- Radacina de lemn dulce - remediu natural comun pentru ulcerele gastrice;
- Germeni de broccoli sub forma de pulbere - reduc inflamatia gastrica si previn colonizarea bacteriilor. (4), (5)
Fototerapie
Lumina ultravioleta ajuta la eliminarea bacteriei Helicobacter Pylori din stomac si poate reprezenta o alternativa atunci cand tratamentul cu antibiotice nu reprezinta o optiune. (5)
Riscul de aparitie a infectiei cu Helicobacter Pylori poate fi redus prin ingerarea apei curate din surse sigure, prin spalarea temeinica a alimentelor si prepararea lor utilizand apa curata, alaturi de igiena corecta a mainilor cu apa si sapun inainte de a prepara hrana, inainte de a manca, dupa folosirea toaletei si ori de cate ori este nevoie. Cele mai simple reguli de igiena te ajuta sa reduci considerabil riscul de infectare cu Helicobacter Pylori, iar prepararea termica a alimentelor tine bacteriile la distanta. (3)
Acest articol despre infectia cu Helicobacter Pylori este strict informativ si nu poate inlocui un consult medical avizat. Daca te confrunti cu simptome asemanatoare celor descrise in acest material, mergi la medic si respecta indicatiile specialistului!
Surse de informare:
1. Helicobacter pylori (H. pylori) infection - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/h-pylori/symptoms-causes/syc-20356171, Accesat 29.08.2023
2. H. pylori Infection - https://www.healthline.com/health/helicobacter-pylori, Accesat 29.08.2023
3. H. Pylori Infection - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21463-h-pylori-infection, Accesat 29.08.2023
4. What Is H. Pylori? Symptoms, Causes, Diagnosis, Treatment, and Prevention - https://www.everydayhealth.com/h-pylori/, Accesat 29.08.2023
5. Natural Treatment for H. pylori: What Works? - https://www.healthline.com/health/digestive-health/h-pylori-natural-treatment, Accesat 29.08.2023