Displazie col uterin: cauze, simptome, tratament

14. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Displazie col uterin

 

Displazia de col uterin se mai numeste displazie cervicala sau neoplazie cervicala intraepiteliala („neoplazie” se refera la cresterea celulelor anormale). Este o afectiune in care pe suprafata colului uterin se dezvolta celule anormale, care pot deveni canceroase. Displazia de col uterin nu provoaca intotdeauna simptome si, in cele mai multe cazuri, este descoperita printr-un test Papanicolau de rutina. Prognosticul este foarte bun in cazul in care pacienta este monitorizata si primeste tratament adecvat (in unele cazuri cancerul poate fi prevenit). Insa daca boala nu este tratata adecvat sau la timp, pacienta prezinta un risc mai mare de a dezvolta cancer de col uterin

In acest articol explicam ce este displazia de col uterin, care sunt cauzele aparitiei, cum se manifesta si care sunt optiunile de tratament.

Ce este displazia de col uterin?

Displazia de col uterin este o afectiune precanceroasa care se caracterizeaza printr-o crestere anormala a celulelor de pe suprafata colului uterin (canalul endocervical). Este important de stiut ca majoritatea persoanelor care au displazie de col uterin nu dezvolta cancer. Diagnosticul de displazie de col uterin inseamna ca persoana ar putea dezvolta cancer, daca nu urmeaza tratamentul recomandat de medicul de specialitate.

Clasificarea displaziei cervicale

Literatura medicala mentioneaza mai multe clasificari ale acestei afectiuni. Prima este legata de probabilitatea ca celulele anormale sa devina canceroase:

  • usoara;
  • moderata;
  • severa.

Exista si o alta clasificare, in care displazia de col uterin este clasificata pe o scara de la 1 la 3 astfel:

  • displazia de col uterin 1: daca celulele anormale afecteaza o treime din grosimea epiteliului;
  • dsplazia de col uterin 2: daca celulele anormale afecteaza pana la doua treimi din epiteliu;
  • displazia de col uterin 3: daca celulele anormale afecteaza mai mult de doua treimi din epiteliu (3).

Displazia de tip 1 rareori devine cancer si cel mai adesea dispare de la sine. Displaziile de tip 2 si 3 sunt mai susceptibile de a avea nevoie de tratament, pentru a preveni cancerul.

Cauza displaziei de col uterin

Displazia de col uterin este asociata infectiei cu papilomavirus uman cu transmitere sexuala (HPV) si se poate dezvolta la orice varsta, dar este mai frecventa la femeile care se afla la varsta fertila (25-35 de ani) (1). 

Un risc crescut de infectie HPV este in general asociat cu:

  • initierea timpurie a vietii sexuale;
  • mai multi parteneri sexuali;
  • daca partenerul a avut mai multi parteneri sexuali (2).

Simptomele displaziei de col uterin

Displazia de col uterin se manifesta numai atunci cand celulele de col uterin devin canceroase. Cea mai frecventa manifestare este sangerarea anormala, care apare si se opreste intre perioadele menstruale regulate sau care apare dupa actul sexual, dus, sau un examen pelvian. Alte simptome ale displaziei de col uterin includ:

  • sangerari menstruale care pot dura mai mult decat ar fi normal;
  • sangerare dupa instalarea menopauzei;
  • cresterea secretiei vaginale;
  • dureri in timpul actului sexual; 
  • iritatie vaginala (1).

Infectia cu HPV si displazia cervicala nu provoaca intotdeauna simptome.

Optiunile de tratament ale displaziei de col uterin

 

Tratament ale displaziei de col uterin

 

Tratamentul displaziei de col uterin depinde de mai multi factori, inclusiv de severitatea afectiunii si de varsta pacientei. Procedurile de tratare a displaziei cervicale pot avea un impact asupra sarcinilor viitoare. Este indicat ca pacienta sa spuna medicului daca este gravida sau daca intentioneaza sa ramana gravida in viitor.

Monitorizarea celulelor anormale

In cazul unei forme usoare, pacienta are nevoie de monitorizarea periodica, iar aceasta se realizeaza cu testul Papanicolau.

Indepartarea sau distrugerea celulelor anormale

In forma moderata pana la severa, displazia de col uterin necesita indepartarea celulelor anormale, scopul fiind acela de a reduce riscul de cancer de col uterin. In general, afectiunea se poate trata chiar si daca a persistat o perioada de 2 ani.

Procedurile de indepartare a celulelor anormale pot include (3):

  • criochirurgia: este o procedura care ingheata celulele anormale;
  • procedura de excizie electrochirurgicala in bucla (LEEP): utilizeaza un fir subtire incarcat electric pentru a elimina tesutul cu probleme. Procedura poate lua probe de tesut pentru analize suplimentare. Pot aparea complicatii precum: sangerarea intarziata sau ingustarea colului uterin;
  • conizatia de col uterin: presupune eliminarea unei portiuni de tesut sub forma de con, care contine celule anormale. A fost metoda de tratare preferata in cazul displaziei de col uterin pana nu demult, dar acum este rezervata pentru cazurile severe. Procedura poate avea complicatii, precum stenoza cervicala si sangerarea postoperatorie;
  • histerectomia: presupune eliminarea uterului, aceasta este optiunea in cazul in care displazia de col uterin persista sau nu se amelioreaza, chiar dupa tratament.

Prevenirea displaziei de col uterin

Singura modalitate prin care se poate preveni displazia de col uterin este abstinenta. Exista insa si alte modalitati prin care se poate reduce riscul de HPV si displazie de col uterin:

  • vaccinul HPV este o solutie, discuta cu medicul despre aceasta modalitate;
  • practica sexul in conditii de siguranta (utilizeaza prezervativul);
  • evita fumul de tigara.

Consultul periodic la ginecologie, examenul pelvian, testul Papanicolau sunt modalitati prin care se poate identifica displazia de col uterin, urmand ca medicul de specialitate sa ajute pacienta sa gestioneze afectiunea inainte ca aceasta sa devina de natura canceroasa. Organismul poate curata infectia cu HPV de la sine, dar numai atunci cand aceasta se afla intr-o forma usoara (4).

Puncte cheie despre displazia de col uterin

  • Displazia de col uterin este o afectiune tratabila, in care celulele anormale se dezvolta pe colul uterin. Afectiunea este cauzata de unele tulpini HPV, precum si de alti factori. Displazia de col uterin poate provoca cancerul de col uterin daca nu este monitorizata si tratata la timp.
  • Deoarece displazia de col uterin nu prezinta simptome, cel mai bun mod de diagnosticare si tratare a acestei afectiuni, inainte sa se dezvolte cancerul, este testul Babes-Papanicolau.
  • Riscul de a dezvolta aceasta afectiune poate fi redus prin vaccinarea HPV si utilizarea prezervativelor. 

Disclaimer

Daca ai intrebari sau nelamuriri medicale, te rugam sa discuti cu medicul specialist. Articolele noastre contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

(1) Johns Hopkins Medicine, „What is cervical dysplasia?”: https://www.hopkinsmedicine.org/kimmel_cancer_center/cancers_we_treat/cervical_dysplasia/about_cervical_dysplasia/

(2) Familydoctor.org, „Cervical dysplasia”: https://familydoctor.org/condition/cervical-dysplasia/

(3) Cleveland Clinic, „Cervical Dysplasia”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15678-cervical-intraepithelial-neoplasia-cin

(4) WebMD, „Cervical dysplasia”: https://www.webmd.com/cancer/cervical-cancer/cervical-dysplasia-symptoms-causes-treatments

 

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...

Aviz