Testul Babes-Papanicolau: ce este si cand se recomanda?
Testul Babes-Papanicolau este o procedura de screening pentru cancerul de col uterin. Rolul acestui test este acela de a identifica eventualele celule precanceroase sau canceroase de la nivelul colului uterin. Procedura se realizeaza la cabinetul medical, poate fi usor inconfortabila, dar nu provoaca durere pe termen lung, doar un usor disconfort (1).
Este important de stiut, screening-urile regulate reduc ratele de cancer de col uterin si mortalitatea cu cel putin 80% (4). In acest articol iti spunem cine are nevoie de testul Babes-Papanicolau, la ce sa te astepti in timpul procedurii, cat de des ar trebui facut.
Ce este testul Babes-Papanicolau?
Testul Babes-Papanicolau este cea mai buna investigatie pentru a depista cancerul de col uterin. Daca este facut regulat, testul poate identifica celulele anormale de la nivelul colului atunci cand acestea sunt intr-o faza timpurie, adica atunci cand afectiunea poate fi tratata. Un rezultat neclar sau anormal al testului poate fi semn de infectie, inflamatie sau chiar cancer (3).
Cand se recomanda testul Babes Papanicolau?
Este recomandat ca screeningul sa inceapa la 25 de ani. Unele femei pot prezenta un risc crescut de cancer sau infectie, de aceea poate fi nevoie de mai multe investigatii in cazul in care persoana:
- este testata HIV pozitiv;
- are un sistem imunitar slabit, in urma chimioterapiei sau a unui transplant de organe de exemplu.
Este important sa vorbesti cu medicul tau despre cand si cat de des ar trebui sa faci un test Babes-Papanicolau. Medicul va avea in vedere recomandarea de screening in functie de varsta pacientei si de factorii de risc pentru cancerul de col uterin (2):
- dupa 21 de ani screeningul de col uterin se face chiar daca persoana nu este activa sexual;
- pana la 30 de ani, testarea pentru cancer de col uterin se face o data la 2 ani;
- peste 30 de ani, daca exista 3 teste Babes-Papanicolau normale la rand, testarea se poate face o data la 3 ani;
- intre 65-70 de ani, daca exista 3 teste normale Babes-Papanicolau la rand, nu exista activitate sexuala si nu exista teste anormale in trecut, pacienta poate decide cu medicul daca poate opri screeningul de cancer de col uterin;
- in cazul in care pacienta a suferit o histerectomie totala (uterul si colul uterin au fost eliminate), pacienta nu necesita screening pentru cancer de col uterin decat in cazul in care a avut o interventie chirurgicala anterioara pentru cancerul de col uterin sau o forma de precancer.
Rezultatele testului Babes-Papanicolau
Daca rezultatele testului sunt normale, inseamna ca nu au fost identificate celule anormale. Uneori, rezultatele normale sunt mentionate ca fiind negative. In cazul in care rezultatele sunt normale, inseamna ca persoana nu va avea nevoie de un test Babes-Papanicolau in urmatorii 2-3 ani.
Daca rezultatele testului sunt anormale, acest lucru nu inseamna ca persoana are cancer, acest rezultat inseamna ca exista celule care se dezvolta anormal la nivelul colului uterin, iar unele dintre acestea ar putea sa fie precanceroase. Exista mai multe tipuri de celule anormale, anomaliile severe sunt mai rar intalnite (3). Testele Babes-Papanicolau sunt foarte precise.
In functie de ceea ce arata rezultatele testului, medicul poate recomanda:
- testarea periodica;
- investigatii suplimentare efectuate asupra tesutului cervical, printr-o procedura numita colposcopie. In timpul acestui examen, medicul va investiga mai bine tesuturile vaginale si cervicale. Daca este nevoie, medicul poate lua o mostra de tesut cervical printr-o procedura numita biopsie (3).
Cum te pregatesti pentru testul Babes-Papanicolau?
Rezultatele unui test Babes-Papanicolau pot fi influentate de anumite lucruri, de aceea iata ce se recomanda inainte de efectuarea acestui test:
- nu se fac spalaturi vaginale;
- nu se face sex vaginal cu 2 zile inainte de efectuarea procedurii;
- nu se utilizeaza tampoane, creme vaginale, produse anticonceptionale, lubrifianti cu cel putin 2 zile inainte de efectuiarea testului;
- testul trebuie facut cu cel putin 5 zile dupa incheierea menstruatiei (3).
Cum se efectueaza testul Babes-Papanicolau?
In timpul procedurii, medicul:
- introduce un specul in vagin, astfel incat se poate simti o usoara presiune. Rolul acestui instrument este acela de a mentine deschis vaginul, astfel incat medicul sa poata vedea colul uterin;
- va lua mostre de pe colul uterin (celule), cu ajutorul unei spatule. Procedura nu este dureroasa, dar se poate simti un anumit disconfort. Testul nu dureaza mai mult de cateva minute;
- dupa efectuarea procedurii, proba este plasata intr-un recipient care este trimis la laborator, unde patologul examineaza proba la microscop, in cautare de celule care se dezvolta anormal si care ar putea indica prezenta virusului papiloma uman (HPV).
Riscurile testului Babes-Papanicolau
- Testul nu ar trebui sa provoace durere sau crampe. Este posibil insa sa apara sangerarea vaginala in unele cazuri, dupa test.
- De asemenea, exista un risc mic de rezultate fals-negative sau incorecte, dar acest lucru se intampla rar.
Cum se pot reduce sansele de a dezvolta cancer de col uterin?
Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin evitarea infectiei cu virusul HPV (acest virus fiind o cauza importanta a dezvoltarii cancerului de col uterin), dar si a infectiilor cu transmitere sexuala.
O alta modalitate prin care se pot reduce sansele de a dezvolta cancerul de col uterin este efectuarea periodica a testului Babes-Papanicolau sau atunci cand recomanda medicul.
Creste sansa se a dezvolta cancer de col uterin in urmatoarele situatii:
- activitate sexuala inceputa mai devreme de 18 ani;
- dezvoltarea unor afectiuni cu transmitere sexuala;
- mai multi parteneri sexuali.
Disclaimer
Daca ai intrebari sau nelamuriri medicale, te rugam sa discuti cu medicul. Articolele noastre contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.
Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:
- Healthline, „Pap smear (Pap Test): what to expect”: https://www.healthline.com/health/pap-smear
- Johns Hopkins Medicine, „Pap Test”: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/pap-test
- Cleveland Clinic, „Pap Smear”: https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/4267-pap-smear
- https://www.cancer.gov/types/cervical/hp/cervical-screening-pdq