Probioticele: ce sunt si cum functioneaza

11. 9. 2024 · 6 minute de citit

Probioticele sunt organisme vii care pot fi administrate in anumite cantitati, astfel incat sa aduca un beneficiu organismului. Sanatatea digestiva este esentiala, pentru o stare de bine generala si o imunitate crescuta. Ajutorul oferit de probiotice poate fi utilizat preventiv, dar si ca urmare a unei interventii chirurgicale sau concomitent unui tratament prescris. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Probioticele: ce sunt si cum functioneaza

Probioticele sunt bacterii vii pe care le intalnim in alimentele cu care ne hranim zilnic. De asemenea, ele sunt sintetizate si pot fi utilizate si din suplimente alimentare. Beneficiile acestor produse sunt multiple pentru sanatatea intregului organism. 

Probioticele contin multe microorganisme, de la Lactobacili - bacterii Gram-pozitive si Bifidobacterii pana la drojdii. Oricum, fiecare tip de microorganism are un efect diferit, chiar daca fac parte din acelasi grup. 

In intestinul uman se regasec bacterii vii si fermenti, al caror rol este acela de a imbunatati activitatea digestiva. 

Asa cum mentionam anterior, exista alimente care contin probiotice. Consumand zilnic produse de acest tip, ajutam la buna functionare a organismului. Care sunt alimentele in care regasim probiotice? Iaurtul, laptele fermentat, anumite branzeturi, varza acra, muraturile, sucurile si bauturile din soia, dar si ciocolata neagra au in compozitia lor probiotice benefice florei intestinale. 

Cum ajuta probioticele organismul?

Probioticele sprijina intregul organism, iar efectele benefice asupra acestuia sunt extrem de variate. 

Tranzit intestinal normal

Asupra intestinelor, probioticele au o actiune complexa oferind protectie si sanatate microorganismelor existente pentru un tranzit bun, dar si restabilirea echilibrului, dupa o perioada in care au fost inregistrate diverse probleme de sanatate.  

Sanatatea tractului digestiv

Probioticele au capacitatea de a produce anumite substante, al caror efect este cunoscut si care ajuta organismul pentru a avea o stare de confort, de bine general. 

Imunitate sustinuta

De asemenea, o flora bacteriana intestinala buna ajuta la cresterea imunitatii organismului, influentand raspunsul imun, oferind astfel protectie corpului impotriva microorganismelor potential periculoase. 

Protectie impotriva infectiilor

Printre efectele probioticelor se numara si cel antimicrobian. Bacteriocinele sunt peptide produse de probiotice care opresc sau distrug bacteriile rele, care ajung in organism. De aici rolul lor antimicrobian, prin faptul ca inhiba proliferarea agentilor patogeni nocivi ce ajung, pe diverse cai, in organism. 

Absorbtie sporita de vitamine si minerale

Sanatatea intregului organism trebuie sa fie o prioritate pentru fiecare dintre noi. O dieta echilibrata trebuie sa contina fructe, legume, proteine, lactate fermentate, care sunt o sursa de probiotice naturale, ce pot ajuta pentru o absorbtie sporita de vitamine si minerale. 

Atunci cand exista probleme de sanatate, un sistem imunitar deficitar, medicul curant poate recomanda produse probiotice. Atentie insa, orice supliment alimentar trebuie sa fie administrat pe baza indicatiilor specialistilor, fara a uita ca produsele destinate adultilor sunt diferentiate de cele pentru copii. 

Alte efecte benefice

Probioticele au efecte pozitive asupra organismului si in ceea ce priveste ameliorarea si chiar prevenirea simptomelor intalnite in anumite infectii localizate la nivelul tractului urinar. 

De asemenea, au fost inregistrate efecte benefice si o reducere a eczemelor aparute la copiii mici. 

Un alt efect pozitiv al utilizarii probioticelor a fost evidentiat in combaterea racelilor si gripelor. 

Unele persoane au adus in atentie si un alt efect al utilizarii probioticelor, acela al ajutorului acordat in curele de slabire, pe fondul arderilor accelerate de grasimi din organism si al prelungirii satietatii. Nu exista insa studii care sa sustina cu dovezi aceste rezultate. 

Foarte rare au fost cazurile in care au fost raportate efecte neplacute, dupa administrarea probioticelor si acestea au vizat balonarea, inrosirea pielii, mancarimi si iritatii. Oricare dintre aceste simptome, specifice de altfel unei alergii, trebuie sa va determine sa cereti ajutor medical de urgenta. 

Studii, rezultate, interpretari

Desi de-a lungul timpului au fost realizate mai multe studii, pe tot globul, pentru a se evidentia rolul si siguranta utilizarii probioticelor, inca nu sunt cunoscute toate detaliile. De aceea nu exista certitudini si nu se poate spune cu precizie care sunt probioticele care au efecte pozitive si cele care pot influenta negativ sanatatea organismului uman. 

Probioticele si-au dovedit insa eficienta in ceea ce priveste prevenirea diareei, pe fondul administrarii antibioticelor sau al altor medicamente. 

Un rol important il au anumite probiotice si in intampinarea problemelor cauzate de enterocolita necrozanta. 

Rezultate bune sunt si pentru probioticele folosite in tratarea colicilor bebelusilor, precum si in lupta impotriva recidivelor colitelor ulceroase. 

Pentru toate aceste probleme de sanatate este bine sa consultati medicul specialist, care va poate ajuta cu prescrierea sau recomandarea unor anumite grupe de suplimente alimentare ce contin probiotice si prebiotice

Probiotic vs. prebiotic

Am explicat ce sunt probioticele, modul lor de actiune si la ce si-au dovedit eficienta. Trebuie spus ca exista si termenul de prebiotic, care este diferit de probiotic. 

Prebioticele sunt substante care provin din carbohidrati pe care organismul nu ii poate dizolva si folosi. Bacteriile existente in intestine mananca aceste fibre. 

Unde regasim prebioticele? In banane, cereale integrale, miere, ceapa, usturoi, praz.

Recomandare si informare 

Cu toate beneficiile enumerate anterior pentru sanatate, este bine sa administram probiotice numai dupa o discutie prealabila cu medicul. Anumite boli cronice, situatii speciale - asa cum este sarcina sau perioada de alaptare sunt cazuri punctuale in care medicul curant va poate spune care este solutia cea mai buna. 

Doctorul care va supravegheaza starea de sanatate cunoaste cel mai bine istoricul medical, tratamentele prescrise, modul in care organismul a reactionat la anumite produse recomandate anterior, motiv pentru care discutia fata in fata cu acesta este extrem de importanta inainte de a lua orice decizie. 

Cand va indreptati catre produse fara reteta, cititi cu atentie prospectul fiecaruia inainte de a lua orice pastila. In situatia in care observati o reactie alergica mergeti de urgenta la medic pentru tratament de specialitate. In caz contrar sanatatea va poate fi pusa in pericol. 

Probioticele pot avea numeroase efecte pozitive asupra organismului uman. Cu toate acestea, cel mai bine este sa beneficiati de rezultatele lor uimitoare pe cale naturala. Ca orice supliment alimentar administrat, si pentru produsele probiotice este bine sa vorbiti cu medicul, inainte de a lua orice decizie. In plus, la primul semn de alerta din partea organismului trebuie sa va adresati de urgenta personalului medical. 

Probioticele sunt bacterii vii benefice organismului uman. Desi nu sunt raportate reactii negative majore, consumul suplimentelor trebuie avizat de un cadru medical. 

Surse de informare:

1. Probiotics: What You Need To Know - https://www.nccih.nih.gov/health/probiotics-what-you-need-to-know

2. Probiotics 101: A Simple Beginner’s Guide - https://www.healthline.com/nutrition/probiotics-101

3. Health benefits of taking probiotics - https://www.health.harvard.edu/vitamins-and-supplements/health-benefits-of-taking-probiotics

4. Nutrition and healthy eating - https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/probiotics/faq-20058065

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice