Banana - beneficii, proprietati, contraindicatii
Banana este un fruct ce provine din zona de Sud-Est a Asiei, dar care, in prezent, este cultivat in multe zone calduroase de pe glob. Exista mai multe soiuri de banane, de dimensiuni diferite, cu nuante ce variaza de la verde la galben, iar unele rare sunt rosii. In acest articol iti prezentam beneficiile si proprietatile acestui fruct, precum si cand se recomanda evitarea consumului sau.
Ce beneficii are banana?
Iata care sunt principalele beneficii pe care le ofera consumul de banane:
Contribuie la mentinerea sanatatii inimii
Unul dintre beneficiile bananelor este ca sprijina sanatatea inimii si a tensiunii arteriale normale. O banana medie contine 0.4 grame de potasiu, un mineral despre care specialistii spun ca scade cu 26% riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare [1].
Ajuta sanatatea digestiva
Un alt beneficiu important pe care il are consumul de banana este ca are rol in mentinerea sanatatii digestive. Cand nu este coapta, contine cantitati considerabile de fibre dietetice, precum amidon rezistent si pectina.
Acesti nutrienti au rol in inmultirea bacteriilor benefice din intestin, iar in acest mod contribuie la sanatatea intestinala.
Alte potentiale beneficii
Consumul de banana are si alte beneficii, precum [2]:
- sporeste nivelul satietatii, datorita faptului ca in componenta sa intra compusi ce incetinesc procesul de digestie fara a avea rol in acumularea greutatii, datorita continutului redus de calorii;
- contribuie la sanatatea rinichilor, multumita potasiului;
- ajuta recuperarea in urma depunerii efortului, gratie continutului de potasiu si magneziu;
- banana poate fi consumata in multe modalitati, atat simpla, cat si in combinatie cu iaurt, alte fructe, deserturi, cereale, smoothie-uri.
Proprietati ale bananei
Printre proprietatile pe care le are banana se afla faptul ca este bogata in carbohidrati, care se gasesc, in general, sub forma de amidon in bananele necoapte. Structura carbohidratilor din banane se modifica radical in timpul procesului lor de coacere.
Principala componenta a acestor fructe este amidonul, iar cele verzi il contin in proportie de pana la 80%. In timpul coacerii, amidonul este convertit in zaharuri. Atunci cand fructul este in intregime copt, amidonul ajunge sa reprezinte mai putin de 1% din banana. [1]
Indicele glicemic al bananei este relativ mic, dar depinde de gradul de coacere a acesteia. De regula, este cuprins intre 42 si 58. [1] Indicele glicemic reprezinta o modalitate de masurare a gradului de rapiditate cu care carbohidratii patrund in circulatia sangvina si ajung sa ridice glicemia.
O cantitate ridicata de amidon din bananele necoapte trece in intestin fara a fi digerata. In intestinul gros, amidonul este fermentat de catre bacteriile butirice, care au efect benefic asupra sanatatii acestuia. [1]
Pectina este o fibra solubila in apa care se gaseste din belsug in banane, iar cantitatea creste pe masura ce fructul se coace.
Valori nutritionale
O suta de grame de banane au urmatoarele valori nutritionale [1]:
- 89 de calorii;
- 1.1 grame de proteine;
- 2.6 grame de fibre;
- 12.2 grame de zaharuri;
- 0.3 grame de grasimi;
- 22.8 grame de carbohidrati
- 75% apa.
Daca esti curios ce vitamine contin bananele, afla ca printre ele se afla C si B6. O banana de dimensiuni medii contine pana la 33% din cantitatea de vitamina B6 recomandata zilnic. Dintre minerale pe care le contine, se remarca potasiul.
Iata ce cantitati de vitamine si minerale exista intr-o banana medie, de 126 de grame, din cantitatea zilnica recomandata [2]:
- vitamina B2 (riboflavina): 12%;
- vitamina C: 12%;
- cupru: 11%;
- potasiu: 10%
- magneziu: 8%;
- folati: 6%;
- vitamina B3 (niacina): 5%
Alti compusi care se gasesc in banana sunt:
- catehina - acest compus apartine de flavonoide, un tip de antioxidanti. Catehinele sunt asociate cu unele beneficii pentru sanatate, precum reducerea riscului de a dezvolta afectiuni cardiovasculare;
- dopamina - aceasta reprezinta un neurotrasmitator important la nivelul creierului, dar se gaseste si in banane, caz in care actioneaza ca antioxidant si nu contribuie la modificarea starii de spirit.
Contraindicatii ale bananei
Parerile specialistilor sunt impartite daca bananele pot fi sau nu consumate de persoanele care se confrunta cu diabet zaharat de tipul 2. Acestea contin o cantitate crescuta de amidon si zaharuri, dar, deoarece au indice glicemic redus, ar trebui sa nu ridice foarte mult glicemia. [1]
Intrucat specialistii nu au ajuns la o concluzie clara in privinta modului in care compusii din banana afecteaza sau nu persoanele cu diabet, se recomanda ca acestea sa evite consumul unei cantitati mari de banane foarte bine coapte si sa discute cu medicul diabetolog daca este in regula sau nu sa le introduca in dieta. [1]
Unele studii arata o asociere intre banane si riscul crescut de a face constipatie, in timp ce altele indica faptul ca ar putea avea efect invers, favorizand diareea. Cu toate acestea, consumul moderat sau limitat al bananelor nu duce la efecte adverse grave. [1]
Banana are multe proprietati benefice pentru sanatate atunci cand este integrata cu moderatie intr-un stil alimentar echilibrat. Cu toate acestea, discuta cu un medic in cazul in care doresti sa consumi acest fruct si ai fost diagnosticat cu diabet zaharat sau daca ai alte neclaritati despre modul in care ti-ar putea afecta sanatatea.
Surse de referinta:
1. BSc, Atli Arnarson. “Bananas 101: Nutrition Facts and Health Benefits.” Healthline, Healthline Media, 7 May 2019, www.healthline.com/nutrition/foods/bananas#benefits, accesat la 30 octombrie 2022;
2. Bjarnadottir, Adda. “Bananas: 11 Evidence-Based Health Benefits.” Healthline, Healthline Media, 29 Oct. 2021, www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-bananas, accesat la 30 octombrie 2022.