Bartholinita: cauze, manifestari si optiuni de tratament
Bartholinita este o leziune benigna genitala, care se manifesta printr-o dilatare a canalului (ductului) glandei Bartholin. Blocarea acestor glande ale aparatului genital feminin, care au dimensiunea unui bob de mazare, poate duce la aparitia un chist bacterian, care poate declansa un abces in zona afectata.
Ce este bartholinita?
Bartholinita reprezinta inflamatia uneia sau a ambelor glande Bartholin, care sunt situate de-o parte si de alta a deschiderii vaginului, in spatele labiilor. Aceste glande secreta mucus, un fluid care ajuta la lubrifierea zonei genitale externe, adica a vulvei. Uneori, canalele glandelor se pot bloca pe fondul unei infectii sau din alte motive medicale.
In unele cazuri, inflamatia se datoreaza germenilor contactati in timpul actului sexual, dar, de cele mai multe ori, inflamatia nu se transmite pe aceasta cale. Atunci cand se declanseaza o inflamatie, acumularea de lichid duce la formarea unui chist numit chistul lui Bartholin. De obicei, chistul are un diametru de aproximativ 2 cm, dar poate ajunge pana la un diametru de 8 cm. Daca lichidul din chist se infecteaza, poti dezvolta o masa de puroi inconjurata de tesut inflamat, adica un abces [1].
Care sunt cauzele bartholinitei?
Aproximativ 2% dintre femei se vor confrunta cu bartholinita la un moment dat in viata. Bartholinita este frecventa la femeile active sexual cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani. De obicei, dupa varsta de 40 de ani, glandele se micsoreaza si vor produce mai putin mucus, fluidul care ajuta la lubrifierea zonei genitale externe [2].
Chisturile lui Bartholin se formeaza atunci cand exista un blocaj la deschiderea glandei Bartholin. Glandele secreta mucus pentru a lubrifia tesuturile vaginale. Daca apare un blocaj, mucusul se va intoarce in glanda si va forma un chist. Uneori cauzele de aparitie ale afectiunii raman necunoscute.
Printre cauzele bartholinitei se pot include [3],[4]:
- iritatii ale organelor genitale;
- infectia vaginala bacteriana cu bacterii gram-pozitive, cum ar fi stafilococul, streptococul si enterococcus faecalis;
- infectia vaginala bacteriana cu bacterii gram-negative, cum ar fi escherichia coli, klebsiella sau proteus;
- mucus/fluid vaginal dens;
- infectia cu bacterii cu transmitere sexuala, precum gonoreea si chlamydia.
Factorii de risc ai bartholinitei includ:
- caracteristicile anatomice ale persoanei;
- istoricul proceselor obstructive ale glandei, de natura inflamatorie sau infectioasa;
- traumatisme;
- purtarea de imbracaminte mulata pe corp sau prea stramta;
- interventia chirurgicala vulvara anterioara.
Care sunt simptomele bartholinitei?
In multe cazuri, bartholinita nu provoaca simptome si poate fi descoperita numai in timpul practicarii igienei intime sau in timpul unui examen pelvian. Cele mai multe chisturi sunt moi si nedureroase si dispar de la sine, fara probleme.
Chistul apare de obicei doar pe o parte a deschiderii vaginale. O infectie completa a chistului lui Bartholin poate aparea in cateva zile. Daca acesta se infecteaza, este posibil sa apara [1]:
- un nod delicat, dureros pozitionat in apropierea deschiderii vaginale;
- disconfort in timpul mersului pe jos sau in sezut;
- mancarimi in zona intima;
- durere in timpul actului sexual.
Chistul se poate infecta cu bacterii si se poate transforma intr-o masa plina cu puroi, adica un abces. Cand apare, simptomele pot include [1], [3]:
- zona inflamata, rosie, dureroasa;
- secretii galben-verzui din zona afectata;
- temperatura ridicata cu frisoane;
- dureri generalizate;
- stare generala de rau;
- durere la statul pe scaun;
- durere la mersul pe jos;
- durere la contact sexual;
- secretii vaginale;
- presiune vaginala.
Diagnosticarea bartholinitei
Pentru a diagnostica bartholinita, medicul specialist va efectua un examen fizic al persoanei, va solicita informatii despre istoricul medical, despre eventuale boli si infectii cu transmitere sexuala. Medicul poate recomanda prelevarea unei mostre de secretii din vagin sau din colul uterin pentru a verifica daca este o infectie cu transmitere sexuala. De asemenea, daca te afli in perioada de postmenopauza sau ai peste 40 de ani, medicul specialist poate recomanda efectuarea unui test de masa (biopsie) pentru a verifica probabilitatea existentei unor celule canceroase [4].
Optiuni de tratament pentru bartholinita
De multe ori, bartholinita nu necesita tratament, mai ales in cazul in care chistul nu provoaca semne sau simptome. Atunci cand este necesar, tratamentul depinde de marimea chistului, de intensitatea disconfortului si de faptul ca, daca este infectat, acesta poate produce un abces.
Optiunile de tratament pe care medicul specialist le poate recomanda includ [1]-[4]:
- Bai de sezut. Inmuierea intr-o cada umpluta cu cativa centimetri de apa calda (baie de sezut) de mai multe ori pe zi, timp de trei sau patru zile, poate ajuta un chist mic, infectat, sa se absoarba singur.
- Medicamente antibiotice. Medicul poate prescrie un antibiotic in cazul in care chistul este infectat sau daca din diagnostic reiese ca suferi de o infectie cu transmitere sexuala. Dar daca abcesul este drenat in mod corespunzator, este posibil sa nu ai nevoie de un tratament cu antibiotice.
Atentie! Discuta cu un medic specialist pentru a determina care este cel mai bun tratament pentru tine.
Complementar, pot fi aplicate ca remediu homeopat si baile de sezut pe baza de plante precum flori de musetel, hamamelis care pot contribuii la ameliorarea simptomelor. O serie de suplimente alimentare cu potentiale efecte antiinflamatorii, precum cele pe baza de ghimbir, aloe vera, papadie pot aduce un aport in reducerea semnelor afectiunii. Acestea insa pot interactiona cu o serie de medicamente, deci adreseaza-te medicului inainte de a le folosi!
Atentie! Consumul de suplimente alimentare nu inlocuieste un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. Daca te confrunti cu efecte adverse, intrerupe imediat consumul si consulta medicul curant!
In unele cazuri, medicul poate recomanda proceduri de tratament de tip chirurgical.
Recuperarea medicala dupa operatia de bartholinita este usoara, majoritatea persoanelor cu acest tip de abces revenindu-si in maxim 24 de ore de la drenajul chirurgical.
Optiunile de tratament includ [1],[4]:
- Aspiratia - Aceasta procedura implica introducerea unui ac in chist pentru a aspira puroiul. Totusi, este mai putin utilizata, deoarece chistul poate reaparea.
- Drenajul - Se refera la incizarea chistului si drenarea fluidelor. Si in cazul acestei proceduri, chistul are sanse sa reapara.
- Insertia cateterului - Aceasta varianta implica introducerea in chist a unui cateter cu balon gonflabil in varf, dupa ce a fost taiat si drenat. Cateterul este apoi umflat si lasat timp de cel putin patru saptamani pentru a se forma o deschidere permanenta. Reaparitia chisturilor este putin probabila dupa aplicarea acestei metode de tratament.
- Marsupializarea - Aceasta optiune implica efectuarea unei mici taieturi in chist si, dupa drenaj, coaserea marginilor taieturii pentru a crea un canal de drenaj permanent. Marsupializarea este adesea efectuata sub anestezie generala si este utilizata in principal pentru femeile cu chisturi recurente.
- Rezectia glandei - Daca alte metode chirurgicale esueaza, medicul poate recomanda ca glanda afectata sa fie indepartata in intregime. Glanda ramasa va produce in continuare mucus pentru a ajuta la lubrifierea vaginului. Indepartarea chirurgicala a glandei prezinta un risc mai mare de sangerare sau complicatii post operatorii.
Prevenirea bartholinitei
Nu exista nici o modalitate de a preveni bartholinita. Cu toate acestea, practici sexuale mai sigure, in special folosirea unor prezervative si lubrifianti si obiceiurile bune de igiena pot ajuta la prevenirea infectiei unui chist si a formarii unui abces [1], [2]. Viziteaza farmaciile Dr. Max pentru mai multe informatii si produse din categoria cuplu si sex!
Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca apar simptome, adreseaza-te medicului!
Bartholinita este o afectiune cu care se poate confrunta o femeie de-a lungul vietii si care poate provoca, in unele cazuri, abcese dureroase. Daca te confrunti cu aceasta afectiune, consulta un medic specialist si urmeaza sfaturile avizate ale acestuia!
Surse de informare:
[1] Mayo Clinic. “Bartholin's cyst.” Mayo Clinic, 2022,
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bartholin-cyst/symptoms-causes/syc-20369976 Accesat in 13.09.2022.
[2] Phadnis, Saurabh. “Bartholin’s cysts and bartholinitis explained.” Netdoctor, 2019,
https://www.netdoctor.co.uk/conditions/sexual-health/a2288/bartholinitis/ Accesat in 13.09.2022.
[3] Medline Plus. “Bartholin cyst or abscess.” Medline Plus, 2022,
https://medlineplus.gov/ency/article/001489.htm Accesat in 13.09.2022.
[4] Ajiboye, Tolu. “An Overview of Bartholin's Cyst.”, Verywell Heath, 2021,
https://www.verywellhealth.com/bartholins-cyst-overview-4176350 Accesat in 13.09.2022.