Lemn-dulce: beneficii, proprietati si contraindicatii
Lemnul-dulce a fost folosit de mii de ani in medicina traditionala pentru tratarea unui numar mare de afectiuni, printre care se numara problemele respiratorii si bolile digestive.
Compusii lemnului-dulce includ puternice proprietati antioxidante, antiinflamatorii si antimicrobiene. Desi acestea pot ajuta in ameliorarea si prevenirea refluxului gastric, eczemelor, ulcerelor peptice si a altor probleme de sanatate, sunt necesare studii de specialitate suplimentare.
Afla din articolul de mai jos ce este lemnul-dulce, care sunt beneficiile si contraindicatiile consumului produselor din lemn-dulce!
Ce este lemnul-dulce?
Lemnul-dulce este o planta originara din Asia de Vest si Europa de Sud. Radacina acestei plante contine glicirizina (sau acid glicirizic) care poate provoca efecte secundare daca este consumata in cantitati mari (1).
Lemnul-dulce a fost folosit de culturile vechi pentru tratarea unui numar important de afectiuni. Poate fi consumat sub forma de bomboane aromate, bauturi si medicamente fara prescriptie medicala (2).
In ciuda acestei istorii in medicina traditionala, doar unele dintre utilizarile si efectele sale pozitive sunt sustinute de cercetari stiintifice.
Lemn-dulce: informații nutriționale
182 de grame (o portie) de lemn-dulce (3) contine:
- calorii: 683;
- grasimi: 0.1 grame;
- proteine: 0 grame;
- carbohidrati: 170 de grame;
- zahar: 127 grame;
- fibre dietetice: 0.4 grame.
De asemenea, 182 de grame de lemn-dulce contine 0.24 miligrame de fier, 5.46 miligrame de calciu si 67 de miligrame de potasiu.
Doza recomandata de lemn-dulce
Lemnul-dulce este disponibil in multe tipuri diferite de produse, inclusiv: bomboane aromate, jeleuri, pastile, ceaiuri, tutun de prizat, creme, geluri, spray-uri, apa de gura etc.
Extractul de lemn-dulce a fost cel mai adesea folosit de adulti in doze de 100 pana la 990 de miligrame pe cale orala, zilnic, pentru 2-24 de saptamani (1). Aceste discrepante in dozaj variaza in functie de conditia si nevoile fiecarui individ.
Cu toate acestea, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Comitetul Stiintific European pentru Alimentatie recomanda limitarea aportului de glicirizina la cel mult 100 de miligrame pe zi (2).
Adreseaza-te medicului sau farmacistului tau cu privire la consumul adecvat de lemn-dulce pentru a beneficia de efectele sale asupra sanatatii!
Lemn-dulce: beneficii
Cercetarile stiintifice actuale arata un potential in utilizarea medicinala a plantei de lemn-dulce:
Poate ajuta in tratarea afectiunilor pielii
Radacina de lemn-dulce contine peste 300 de compusi. O serie de studii demonstreaza ca aceasta are puternice efecte antiinflamatorii, antibacteriene si antivirale (4, 5).
Ca rezultat, extractul de lemn-dulce poate fi utilizat pentru in produse naturiste pentru tratarea afectiunilor dermatologice, inclusiv acnee si eczeme.
Poate reduce refluxul acid si indigestia
S-a dovedit ca extractul de lemn-dulce a fost adesea folosit pentru ameliorarea simptomelor asociate indigestiei, cum ar fi refluxul acid, stomacul deranjat si arsurile gastrice (2).
Desi rezultatele unor studii par promitatoare, sunt necesare cercetari suplimentare.
In cazul in care te confrunti cu probleme asupra sistemului digestiv, adreseaza-te medicului si afla daca iti recomanda utilizarea produselor pe baza de lemn-dulce pentru afectiunile de care suferi!
Poate ajuta in tratarea ulcerului peptic
Ulcerul peptic prezinta rani dureroase care se pot dezvolta in stomac, in esofagul inferior sau in intestinul subtire. Ranile sunt adesea cauzate de o inflamatie provocata de bacteria Helicobacter pylori (2).
In acest scenariu, studiile au constat ca extractul de radacina de lemn-dulce si glicirizina continuta pot ajuta la tratarea ulcerului peptic (6).
Poate avea proprietati anticancerigene
Datorita continutului bogat de compusi cu efecte antioxidante si antiinflamatorii, lemnul-dulce a fost studiat pentru impactul sau protector impotriva anumitor tipuri de cancer (7).
In special, lemnul-dulce a fost asociat cu incetinirea sau prevenirea dezvoltarii celulelor in cancerul de piele, la san, in cancerul colorectal si de prostata.
Deoarece cercetarile stiintifice sunt limitate la experimentele in eprubeta si pe animale, efectele sale asupra cancerelor umane sunt necunoscute. Mergi la consultatii regulate pentru prevenirea si tratarea cancerului!
Poate ameliora afectiunile respiratorii
Datorita efectelor sale antiinflamatorii si antimicrobiene, lemnul-dulce poate ajuta in ameliorarea afectiunilor respiratorii, in special daca este consumat sub forma de ceai sau alte produse naturiste ideale pentru probleme de respiratie.
Studiile pe animale constata ca extractul de glicirizina din planta de lemn-dulce ajuta in tratarea astmului, in special atunci cand este adaugat la un plan de tratament complex (8).
Lemn-dulce: contraindicatii
Lemnul-dulce este contraindicat in cazul (1):
- Sarcinii: Consumul de lemn-dulce este nesigur pentru femeile gravide. Acesta ar putea provoca un avort spontan sau o nastere timpurie.
- Alaptarii: Nu exista suficiente dovezi stiintifice cu privire la siguranta consumului de lemn-dulce in timpul alaptarii. Pentru siguranta ta si a celui mic, evita utilizarea!
- Afectiunilor cardiace: Lemnul-dulce poate determina stocarea unei cantitati mari de apa, ceea ce agraveaza insuficienta cardiaca. De asemenea, poate creste riscul de batai neregulate. Discuta cu medicul tau despre consumul de lemn-dulce daca te confrunti cu o afectiune cardiovasculara!
- Afectiunilor sensibile la hormoni, cum ar fi cancerul la san, cancerul uterin, cancerul ovarian sau fibromul uterin: Lemnul-dulce poate actiona ca estrogen. Daca te confrunti cu orice conditie care ar putea fi agravata de expunerea la estrogeni, nu consuma lemn-dulce!
- Hipertensiunii arteriale: Lemnul-dulce poate creste tensiunea arteriala.
- Afectiunilor musculare cauzate de probleme nervoase (hipertonie): Lemnul-dulce poate scadea nivelul de potasiu din sange, inrautatind afectiunea.
- Bolilor de rinichi: Consumul excesiv de lemn-dulce ar putea cauza probleme la nivelul rinichilor.
- Problemelor sexuale: Consumul unor cantitati mari de lemn-dulce poate afecta activitatea sexuala. Poate agrava, de asemenea, disfunctia erectila prin scaderea nivelului de testosteron.
- Interventiilor chirurgicale: Lemnul-dulce ar putea interfera cu controlul tensiunii arteriale in timpul si dupa interventia chirurgicala. Opreste consumul de lemn-dulce cu cel putin 2 saptamani inainte de o operatie programata sau adreseaza-te medicului cu privire la aceasta situatie!
Lemnul-dulce se mandreste cu proprietatile sale antiinflamatorii, antivirale si hepatoprotectoare minunate. In studiile de specialitate, lemnul-dulce prezinta rezultate promitatoare in ameliorarea si tratarea unor conditii medicale de la astm pana la arsuri gastrice si ulcere peptice.
Cu toate acestea, consumul de lemn-dulce sub orice forma este contraindicat intr-un numar de situatii. Acest articol este strict informativ! Discuta cu medicul specialist despre cel mai bun scenariu in care poti include lemnul-dulce in rutina ta alimentara!
Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme efectele pozitive ale lemnului-dulce, suplimentelor alimentare, ceaiurilor si remediilor naturiste in tratarea anumitor afectiuni. Adreseaza-te medicului pentru un plan de tratament de preventie corespunzator!
Bibliografie:
- WebMd. Licorice - Uses, Side Effects, and More. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-881/licorice
- McGrane, K. (2020) Licorice Root: Benefits, Uses, Precautions, and Dosage. Medically Reviewed by R.D., CDE, Warwick, K.W. https://www.healthline.com/nutrition/licorice-root
- USDA Food and nutrient database. https://www.nutritionvalue.org/Licorice_91721000_nutritional_value.html#:~:text=Licorice%20nutrition%20facts%20and%20analysis%20per%201%20cup%2C,g%20of%20protein%20and%20170%20g%20of%20carbohydrate.
- Wang, L. et al. (2015) The antiviral and antimicrobial activities of licorice, a widely-used Chinese herb. Acta Pharmaceutica Sinica. B. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4629407/
- Yehuda, I. (2015) Glabridin, an isoflavan from licorice root, downregulates iNOS expression and activity under high-glucose stress and inflammation. Molecular nutrition & food research. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25737160/
- Jalilzadeh-Amin, G. et al. (2015) Antiulcer properties of Glycyrrhiza glabra L. extract on experimental models of gastric ulcer in mice. Iranian Journal of Pharmaceutical Research. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4673944/
- Bode, A.M. & Dong, Z. (2015) Chemopreventive Effects of Licorice and Its Components. Current pharmacology reports. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32226725/
- Hocaoglu, A.B. et al. (2011) Glycyrrhizin and Long-Term Histopathologic Changes in a Murine Model of Asthma. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3957157/