Boala ghearelor de pisica: cauze, manifestari si optiuni de tratament

29. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
pisica

Esti iubitor de animale? Poate ca tocmai ai decis sa adopti un pui de pisica ori esti deja proprietarul unei frumoase feline. Indiferent de situatie, este important sa cunoastem faptul ca sunt cazuri in care frumosul nostru animal de companie ne poate infecta. O astfel de situatie o reprezinta Boala ghearelor de pisica, care se transmite de la animal la om. 

Cunoscuta si sub numele de Boala zgarieturii de pisica, este o infectie pe care o poti lua dupa ce o pisica (infectata cu bacteria Bartonella henselae) te-a muscat, te-a zgariat sau ti-a lins o rana.  Afectiunea se mai numeste inclusiv Febra zgarieturii de pisica, iar in termeni medicali o intalnesti cu denumirea de Limforeticuloza benigna.

Care este cauza pentru boala ghearelor de pisica?

Boala ghearelor de pisica este o infectie cauzata de bacteria Bartonella henselae. Este transmisa de la pisica infectata la om, prin muscatura, zgarietura sau saliva felinei pe rana deschisa a persoanei. Provoaca adesea o umflatura la locul in care bacteria a intrat in corp. Mai predispusi in a lua boala sunt persoanele cu sistem imunitar foarte scazut, bebelusii, copiii mici si femeile insarcinate.

 Prin urmare, Boala ghearelor de pisica este una infectioasa, cel mai adesea de la pisica si, in cazuri mai rare de la caine. Pisica este gazda pentru aceasta bacterie. Transmiterea bolii la pisica se face prin intermediul puricilor, tantarilor sau paduchilor.

Aproximativ 40% dintre pisici poarta aceasta bacterie la un moment dat in viata lor. Trebuie stiut ca majoritatea pisicilor cu aceasta infectie nu prezinta semne de boala. Totodată, pisicile cu varsta mai mica de un an sunt mai predispuse sa fie infectate cu Bartonella henselae si sa raspandeasca germenul in randul oamenilor. De asemenea, pisoii au mai multe sanse sa zgarie si sa muste in timp ce se joaca si invata cum sa atace prada [1].

Pisicile pot transmite mai multe tipuri de infectii oamenilor, foarte intalnita fiind toxoplasmoza, cu riscuri mari la femeile gravide.

Nota: Infectiile transmise de la animalele de companie la om se numesc zoonoze. De multe ori nu exista niciun simptom care sa ateste boala pe care animalul o are, iar igiena necorespunzatoare a mainilor reprezinta un factor de risc major.

De stiut! Nu lasa pisica sa iti linga vreo rana deschisa. Daca este infectata, bacteria se va transmite foarte usor la tine.

Retine! Aceasta boala poate afecta orice pisica, indiferent de rasa. Sunt mai predispuse sa fie infectate cu Bartonella henselae pisicile micute, aflate in primul an de viata, pisicile care au purici, cele care hoinaresc pe strazi si cele fara adapost.

Care sunt simptomele pentru boala ghearelor de pisica?

Boala ghearelor de pisica apare de regula atunci cand expunerea se face la pisici tinere sau pisici cu purici. Semnele si simptomele care pot aparea sunt:

  • O buba sau o mica umflatura:

  • se numeste leziune de inoculare, adica leziune la locul in care bacteria patrunde prin corp
  • apare la 3 - 10 zile dupa ce persoana a fost muscata sau zgariata;
  • se intalneste de regula pe maini, brate sau pe scalp; 
  • este in general nedureroasa;
  • de obicei prezinta o crusta si uneori conține puroi.

De stiut! La cateva saptamani dupa ce bacteria a intrat in corp (in urma muscaturii sau a zgarieturii) unul sau mai multi ganglioni limfatici din apropierea zonei cu pricina se pot umfla si deveni durerosi. Acesti ganglioni umflati apar de regula la subrat si in zona gatului.

  • Alte simptome:

  • febra;
  • durere de cap;
  • apetit scazut;
  • dureri in gat;
  • dureri de spate;
  • frisoane;
  • dureri abdominale sau articulare [2].

Nota: La persoanele cu sistem imunitar slabit (ca in cazul celor care au cancer sau diabet), infectia poate avea complicatii grave. In cazuri foarte rare poate afecta inima, creierul, ochii sau alte organe interne.

Care este tratamentul pentru boala ghearelor de pisica?

persoana taie unghiile unei pisici

Pentru diagnostic, medicul examineaza muscatura sau zgarietura si intreaba pacientul despre simptome. Verifica de asemenea ganglionii limfatici pentru a nu fi umflati sau sensibili. In cazul in care se cere, poate recomanda si analize de sange (teste serologice pentru detectarea anticorpilor specifici).

De regula, boala ghearelor de pisica dispare fara tratament. Poate fi luat un analgezic pentru a ajuta la ameliorarea durerii si a disconfortului. De asemenea, este indicata aplicarea compreselor calde pe zona ranita. 

In cazul in care exista un sistem imunitar slabit (persoanele care au cancer, diabet, HIV, Sida)  este necesar tratamentul cu antibiotic.

Nota: Odata ce ai facut boala ghearelor de pisica ai imunitate pentru totdeauna.

De stiut! Pentru a preveni boala se recomanda taierea unghiilor pisicii si a deparazitarii acesteia. Totodata, daca ai fost muscat sau zgariat de o pisica, spala-te imediat cu apa si sapun din abundenta si foloseste solutii dezinfectante!

Suspectezi infectarea cu Bartonella henselae? Este important sa consulti medicul specialist in boli infectioase pentru un diagnostic corect si un tratament adecvat. Multa sanatate!

Referinte:

  1. CDC.gov. Cat Scratch Disease (Bartonella henselae Infection). 2020, https://www.cdc.gov/healthypets/diseases/cat-scratch.html. Accesat in 7 octombrie 2022.
  2. Familydoctor.org. Cat-Scratch Disease. 2020, https://familydoctor.org/condition/cat-scratch-disease/. Accesat in 7 octombrie 2022
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Cititi mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Cititi mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice