Toxoplasmoza: cauze, simptome, diagnosticare si tratament
O mare parte din populatia planetei este infestata cu parazitul din genul Toxoplasma de-a lungul vietii, in anumite zone procentele atingand chiar cifra de 60%. In cele ce urmeaza, va prezentam cauzele, simptomele toxoplasmozei si formule de tratament.
Continutul articolului
Ce este toxoplasmoza?
Toxoplasmoza este o afectiune ce poate surveni in urma infestarii cu un parazit din genul Toxoplasma numit Toxoplasma Gondii. Rata de infectare este mai crescuta in regiunile care prezinta un climat cald si umed si in zonele de joasa altitudine, intrucat ouale acestui parazit supravietuiesc mai bine in aceste medii inconjuratoare.
Parazitul Toxoplasma gondii poate supravietui perioade lungi de timp in corpurile gazda ale oamenilor, uneori persistand chiar pe tot parcursul vietii. Cu toate acestea, dintre persoanele care prezinta acest parazit, extrem de putine ajung sa faca boala datorita faptului ca un sistem imunitar care functioneaza normal nu va permite parazitului sa cauzeze aceasta afectiune.
Persoanele care prezinta riscul de a dezvolta toxoplasmoza sunt femeile gravide si indivizii cu un sistem imunitar deficitar, precum persoanele afectate de HIV / SIDA. Aceste categorii de persoane trebuie sa ia masuri de precautie deoarece, in cazul acestora, toxoplasmoza le poate pune in pericol sanatatea. Simptomele afectiunii, daca acestea apar, atunci se manifesta asemanator unei gripe.
Cum se transmite toxoplasmoza?
Transmiterea parazitului care determina toxoplasmoza nu se face de la om la om, existand insa o singura exceptie: femeile gravide pot transmite boala fatului. In principal exista trei rute de transmitere prin care oamenii pot sa fie infectati:
- transmitere alimentara,
- transmitere congenitala - de la mama la copil,
- transmitere zoonotica - de la animal la om.
Transmiterea alimentara poate duce la infectare prin una din urmatoarele instante:
- consumul de carne contaminata insuficient preparata precum carne de porc, miel sau vanat si fructe de mare;
- consumul de alimente care au fost contaminate prin intermediul ustensilelor folosite pentru preparare;
- consumul de lapte de capra nepasteurizat.
Transmiterea congenitala de la mama la copilul nenascut se poate face atunci cand mama s-a infectat in timpul sarcinii sau la scurt timp inainte sa ramana insarcinata. Desi mama este asimptomatica, ea poate transmite parazitul fatului care ii poate cauza acestuia afectiuni oculare si ale sistemului nervos.
Transmiterea zoonotica se face de la pisici la oameni prin intermediul excrementelor de pisica. Pisicile reprezinta gazda definitiva a toxoplasmei gondii, oamenii reprezentand doar o gazda intermediara in ciclul de viata al parazitului. Puii de pisica au o sansa mai mare de a imprastia oualele parazitului prin intermediul fecalelor decat pisicile adulte.
Oamenii pot sa intre in contact cu oualele de parazit prin mai multe moduri:
- ingerare accidentala atunci cand curata litiera animalului de companie;
- ingerare accidentala a oualelor de parazit dupa ce au atins orice obiect care a avut contact cu excrementele de pisica;
- ingerare accidentala prin intermediul solului si apei, in cazul pisicilor care sunt lasate afara.
Care este cauza toxoplasmozei?
Boala este cauzata de parazitul Toxoplasma gondii. Ciclul biologic al acestui parazit este destul de alambicat. Pe scurt: pisicile reprezinta singura gazda definitiva. Acestea se infecteaza de la pasari si rozatoare care reprezinta gazde intermediare. Pisicile elimina o cantitate foarte mare de oua de parazit prin fecale. Oamenii reprezinta si ei o gazda intermediara si se pot infecta intrand in contact direct si cel mai adesea indirect cu ouale de parazit din excrementele pisicilor. Din fericire insa prezenta parazitului in organismul uman nu este singura conditie pentru a dezvolta toxoplasmoza. Majoritatea oamenilor infectati nu vor face niciodata boala. Cei care sunt la risc sa dezvolte boala sunt persoanele cu un sistem imunitar deficitar si femeile insarcinate, mamicile care pot transmite infectia la fat.
Toxoplasmoza: simptome
Simptomele toxoplasmozei difera foarte mult in functie de starea de sanatate a gazdei care este afectata. Oamenii sanatosi care sunt infectati de cele mai multe ori nu prezinta absolut niciun simptom. In cazuri rare insa acestia pot sa prezinte simptome usoare asemanatoare gripei precum:
- umflarea ganglionilor limfatici,
- dureri musculare,
- oboseala,
- febra,
- dureri de cap.
Acestea dispar de la sine in decursul a cateva saptamani. In cazul femeilor gravide situatia difera in functie de momentul infectarii in raport cu sarcina. Daca femeia a fost infectata cu parazitul inainte sa ramana insarcinata atunci infectia nu poate fi transmisa la copil intrucat mama a dezvoltat imunitate si prezinta anticorpi care vor proteja si copilul. Insa in cazul infectarii in timpul sarcinii sau fix inainte de aceasta parazitul va fi transmis la fat si poate cauza:
- pierderea sarcinii,
- nasterea unui copil mort,
- nasterea unui copil cu toxoplasmoza congenitala.
Toxoplasmoza congenitala se manifesta la bebelusi prin:
- convulsii,
- marire de ficat si splina,
- icter (ingalbenirea pielii si albului ochilor),
- infectii severe oculare.
Infectiile oculare cauzate de toxoplasmoza congenitala nu sunt depistate la nastere si nici in copilarie, ci se manifesta in general in perioada de adult prin urmatoarele semne si simptome:
- dureri ale ochilor,
- sensibilitate la lumina - fotofobie,
- lacrimari frecvente, vedere incetosata.
Gravitatea simptomelor toxoplasmozei congenitale depinde si de momentul infectarii mamei pe parcursul sarcinii: cu cat s-a infectat mai devreme cu atat va fi mai grav pentru fat. Persoanele imunodeprimate experimenteaza simptome severe in cadrul toxoplasmozei:
- dureri de cap,
- confuzie,
- lipsa coordonarii in miscari,
- convulsii,
- afectarea plamanilor,
- vedere incetosata datorita afectarii retinei ochilor.
Toxoplasmoza: analize necesare pentru diagnosticare
Cea mai buna metoda de a determina daca o persoana este infectata cu Toxoplasma gondii este determinarea anticorpilor anti toxoplasma de tip IgG din sangele pacientului. O persoana care a fost infectata cu acest parazit va avea acesti anticorpi de tip IgG pentru o perioada lunga, nedefinita. In cazul femeilor gravide este foarte important sa se determine momentul infectiei, motiv pentru care anticorpii de tip IgG nu ajuta foarte mult. Din acest motiv pentru femeile insarcinate se vor determina anticorpii de tip IgM anti toxoplasma care apar dupa 2 saptamani de la momentul infectarii si ating o concentratie maxima dupa 4 saptamani dupa care incep sa scada. Pentru a afla daca fatul unei femei insarcinate a fost infectat si prezinta toxoplasmoza congenitala se poate realiza o tehnica moleculara de diagnostic care va detecta ADN-ul parazitului din lichidul amniotic, lichidul in care fatul se dezvolta in pantecele mamei.
Cum se trateaza toxoplasmoza?
Tratamentul toxoplasmozei la persoanele care prezinta simptome se face in general cu un medicament antiparazitar numit pirimetamina in combinatie cu un antibiotic numit sulfadiazina. Oamenii sanatosi nu au nevoie de acest tratament intrucat boala este autolimitata si va trece de la sine. Aceasta combinatie este utilizata in special pentru tratamentul persoanelor cu HIV/SIDA care prezinta toxoplasmoza. Acestei combinatii de medicamente se asociaza si cu un supliment alimentar pe baza de acid folic pentru a preveni eventualele reactii adverse. Pentru persoanele imunodeprimate care prezinta Toxoplasma gondii in organism, dar boala toxoplasmoza nu s-a manifestat inca sau este in stadiu latent este recomandat un tratament cu atovaquona, un antibiotic care are rolul de a distruge chisturile de toxoplasma care se formeaza in organismele purtatorilor.
In cazul femeilor insarcinate care sufera de toxoplasmoza este foarte important sa se determine daca infectia s-a transmis si la copilul nenascut. In cazul in care infectia nu s-a transmis la fat, mama va urma tratament cu un antibiotic numit spiramicina care are scopul de a impiedica parazitul sa ajunga la fat, protejandu-l astfel de o eventuala infectie. In cazul in care fatul a fost infectat, se va instaura tratamentul cu pirimetamina si sulfadiazina suplimentat cu acid folic. Acest tratament se poate efectua numai dupa primul trimestru de sarcina intrucat pirimetamina poate interfera cu dezvoltarea sistemului nervos al fatului care are loc in perioada primului trimestru.
Toxoplasmoza in sarcina
Este foarte important de retinut faptul ca femeile purtatoare care au fost infectate cu parazitul Toxoplasma gondii cu ceva timp inainte de a ramane insarcinate si au reusit sa dezvolte anticorpi nu vor transmite infectia copilului nenascut. Daca infectia s-a produs totusi in timpul sarcinii atunci exista, din fericire, cele doua tratamente care se aplica mamei si care vor preveni fatul din a se infecta cu acest parazit si a dezvolta toxoplasmoza congenitala. Manifestarea toxoplasmozei congenitale a fost discutata mai sus.
Cum se poate preveni toxoplasmoza?
Exista o serie de metode prin care se poate reduce riscul infectarii cu Toxoplasma gondii si, prin urmare, se poate preveni toxoplasmoza. Aceste metode acopera atat infectia pe cale alimentara, cat si transmiterea de la animal (feline) la om.
Recomandarile sunt urmatoarele:
- evitarea consumului de carne preparata insuficient termic,
- spalarea corespunzatoare a ustensilelor utilizate in bucatarie pentru prepararea alimentelor,
- evitarea consumului de lapte nepasteurizat - in special cel de capra,
- spalarea fructelor si legumelor,
- hranirea pisicilor cu mancare uscata din comert sau cu carne bine preparata in casa, schimbarea zilnica a litierei - parazitul din excremente devine infectios abia dupa o zi sau mai mult,
- spalarea des pe maini, purtarea de manusi de protectie in timpul activitatilor de gradinarit - pamantul poate fi contaminat cu oua de parazit din excrementele de pisica,
- aport de vitamine pentru intarirea imunitatii.
Pentru femeile gravide si persoanelor imunocompromise, care sunt iubitoare de pisici, le sunt recomandate urmatoarele:
- evitarea curatarii litierei - daca nu exista alta persoana care sa faca aceasta treaba este recomandata purtarea de manusi si spalarea corespunzatoare pe maini,
- interzicerea animalului de companie sa iasa afara, evitarea adoptarii pisicilor vagaboande - mai ales a puilor.
Concluzie
Toxoplasmoza este o afectiune care poate fi contactata de orice persoana de-a lungul vietii. Toxoplasmoza poate fi prevenita prin pastrarea igienei in dieta si nutritie si prin mentinerea unei bune starii a sanatatii. In cazul in care va confruntati cu aceasta afectiune, adresati-va medicului specialist pentru a urma un tratament medical adecvat.
Referinte suplimentare:
Global Health, Division of Parasitic Diseases and Malaria. “Parasites - Toxoplasmosis (Toxoplasma infection).” CDC, 2018, https://www.cdc.gov/parasites/toxoplasmosis/. Accesat in 27.05.2021.
Mayo Clinic Staff. “Toxoplasmosis.” Mayo Clinic, 2021, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/toxoplasmosis/symptoms-causes/syc-20356249. Accesat in 27.05.2021.