Boala Lyme: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

4. 4. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Boala Lyme: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

Borelioza sau boala Lyme este cea mai comuna infectie transmisa de capuse. Netratata, poate afecta articulatiile, sistemul nervos si inima. Depistata la timp, poate fi insa tratata cu succes.[1] In acest articol iti vom spune care sunt cauzele, semnele si simptomele acestei afectiuni si cum poate fi ea prevenita. De asemenea, vom vorbi si despre optiunile de tratament disponibile.

Ce este boala Lyme?

Boala Lyme este o infectie bacteriana ce se transmite la om prin muscatura de capuse. Acestea devin vector dupa ce se hranesc cu pasari sau mamifere infectate cu o anumita bacterie.[3] In general, boala poate evolua in trei stadii: 

  • Stadiul 1 - Borelioza incipienta, localizata
  • Stadiul 2 - Borelioza Lyme diseminata
  • Stadiul 3 - Borelioza Lyme cronica.[2]

Cauze

Dupa cum am vazut mai sus, boala Lyme este cauzata de fapt de o bacterie, Borrelia burgdorferi, ce se transmite prin intepaturile de capuse. Asa ca, desi asociem boala Lyme cu aceste insecte parazite, este important sa retinem ca muscatura de capuse este periculoasa doar atunci cand ele sunt infectate cu bacteria Borrelia burgdorferi.

In zona noastra, principalul vector este capusa din specia Ixodes ricinus. Ciclul ei de viata presupune trecerea din faza de larva, in cea de nimfa si adult.[2] In majoritatea cazurilor, infectia este transmisa de muscaturile capuselor aflate in stadiul de nimfa, care sunt mici si dificil de observat. Pe langa dimensiunile lor, un alt motiv pentru care capusele pot trece neobservate este ca acestea pot secreta si cantitati mici de saliva cu proprietati anestezice, ceea ce inseamna ca nu vei simti ca s-au atasat.

Capusele se pot atasa de orice parte a corpului uman, dar prefera zone precum cea inghinala, subratul ori scalpul, unde sunt mai greu de observat. In general, pentru a transmite bacteria, acestea trebuie sa ramana atasate intre 36 si 48 de ore, ceea ce inseamna ca, daca sunt indepartate la timp, riscul de a contracta boala este mult mai mic.[1]

Cele mai multe cazuri de muscaturi de capuse apar in lunile de vara, dar, daca temperaturile sunt neobisnuit de ridicate, acestea pot fi active si in lunile de toamna sau chiar la sfarsitul iernii. De asemenea, trebuie mentionat ca persoanele care petrec mult timp in aer liber, in zone impadurite sau cu iarba inalta, sunt expusi unui risc mai mare de a fi muscati de capuse.[4]

Semne si simptome

Semnele si simptomele bolii Lyme pot varia in functie de stadiul acesteia si de la o persoana la alta. Unul dintre primele simptome ale muscaturii de capusa este eritemul migrator. Este vorba de acea pata rosie ce apare la locul muscaturii si se extinde treptat pana formeaza o leziune mare, rotunda, adesea partial decolorata in zona centrala, ceea ce ii confera acel aspect specific de tinta pe care probabil il cunosti. 

Aceasta pata rosie asociata adesea cu muscaturile de capuse poate aparea la 3 - 30 de zile de la intepatura si, in cele mai multe cazuri, este acompaniata de simptome precum: 

  • Febra; 
  • Frisoane; 
  • Dureri de cap; 
  • Oboseala; 
  • Dureri musculare si articulare; 
  • Noduli limfatici imflamati.[2][1]

Daca infectia nu este tratata, se poate extinde catre articulatii, inima si sistemul nervos. Printre simptomele pe care le-ai putea experimenta in acest caz se numara: 

  • Dureri de cap severe; 
  • Rigiditate la nivelul gatului; 
  • Eriteme migratoare in alte zone ale corpului; 
  • Paralizie faciala; 
  • Artrita (cu dureri si umflaturi severe la nivelul articulatiilor, in special a celor mari); 
  • Dureri intermitente la nivelul tendoanelor, muschilor, articulatiilor si oaselor; 
  • Palpitatii sau aritmii;
  • Ameteli; 
  • Dificultati de respiratie; 
  • Inflamatia creierului si a maduvei spinarii; 
  • Amorteala sau furnicaturi la nivelul mainilor si/sau picioarelor.[1]

Diagnostic

Boala Lyme poate fi greu de diagnosticat in lipsa unor semne si simptome; chiar daca acestea sunt prezente, ele pot fi confundate cu cele ale unei alte afectiuni. Eritemul migrator, care apare la aproape 80% dintre persoanele infectate, este unul dintre simptomele pe baza caruia se poate pune un diagnostic. 

Cand acesta nu este prezent sau persoana afectata nu poate confirma ca a fost muscata de o capusa, se va recurge la anumite analize pentru a confirma boala Lyme. Rolul acestor teste este de a determina anticorpii specifici bacteriei Borrelia Burgdorferi. Trebuie insa mentionat ca ele nu ofera intotdeauna rezultate precise. 

De exemplu, daca boala este intr-un stadiu incipient, rezultatul poate fi negativ deoarece inca nu s-au format anticorpii. Se mai poate intampla ca existenta unei alte infectii sau a unei boli autoimune sa duca la un rezultat fals-pozitiv.[6][1]

Optiuni de tratament pentru boala Lyme

Tratamentul bolii Lyme si durata acestuia vor fi stabilite de medic, in functie de severitatea simptomelor, stadiul bolii, varsta, istoricul tau medical si alte criterii. Cel mai eficient tratament consta in administrarea de antibiotice, de obicei pentru 14 - 21 de zile. Este important sa respecti indicatiile medicului si sa iei medicamentele pentru intreaga perioada recomandata, chiar daca te simti mai bine. Daca simptomele sunt severe ori daca a fost afectat sistemul nervos central, se va recomanda tratament intravenos cu antibiotice. 

Unele persoane continua sa prezinte simptome si dupa finalizarea tratamentului. Aceasta problema este cunoscuta sub numele de sindromul bolii Lyme post-tratament; cauza sa nu este cunoscuta, dar s-a stabilit ca prelungirea tratamentului cu antibiotice nu ajuta.

Este important de retinut ca singurul tratament recomandat pentru boala Lyme este cel cu antibiotice. Unele persoane apeleaza la remedii naturiste sau suplimente alimentare pentru a ameliora simptomele acestei boli. Trebuie insa mentionat ca nu exista suficiente dovezi stiintifice pentru a confirma eficacitatea acestora. Cere sfatul unui medic inainte a incerca astfel de remedii.[5][6] In ceea ce priveste alimentatia in boala Lyme, nu exista o dieta anume recomandata. Totusi, consumul de fructe, legume si, in general, alimente sanatoase, iti poate ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor. 

Prevenirea bolii

Cea mai simpla modalitate de a preveni boala Lyme este aceea de a incerca, pe cat posibil, sa eviti muscaturile de capuse. Iata cateva recomandari de care ar trebui sa tii cont, in special in acele luni din an cand apar capusele: 

  • Evita zonele in care traiesc capuse: cele cu iarba inalta, de tufaris sau impadurite; nu conteaza daca esti in drumetie sau curtea propriei case.
  • Poarta haine deschise la culoare, care te vor ajuta sa observi capusele mai repede; alege pantaloni lungi, bagati in sosete, si o bluza cu maneca lunga; palaria si manusile sunt doua accesorii esentiale. 
  • Foloseste repelente pentru capuse; acestea nu ar trebui sa lipseasca din trusa ta pentru ingrijirea si protectia pielii in perioada de vara si nu numai. 
  • Daca mergi la o plimbare in natura, incearca sa stai intotdeauna in mijlocul cararii si verifica-ti hainele cu atentie imediat ce ajungi acasa; pentru a fi sigur ca scapi de orice capusa s-ar ascunde prin ele, spala-le cu apa fierbinte.
  • Nu doar hainele ar trebui spalate, ci si corpul tau; specialistii spun ca un dus la cel mult doua ore de la o iesire in aer liber poate reduce riscul de a contracta boala Lyme ori o alta boala transmisa prin muscaturile de capuse, cum ar fi, de exemplu, encefalita de capusa. 
  • Examineaza-ti cu atentie corpul dupa orice iesire in aer liber, chiar daca nu ai parasit curtea casei tale. Concentreaza-te pe zona subratului, interiorul si exteriorul urechilor, interiorul buricului si spatele genunchilor; nu uita de par, zona taliei si cea inghinala.[1][5]

Daca totusi observi ca ai fost muscat de capusa, este important sa o indepartezi cat mai repede si sa o faci corect. Nu lasa resturi de capusa in piele. Foloseste o penseta sau o unealta speciala, disponibila in farmacii, pentru a o apuca. Incearca sa o prinzi cat mai aproape de piele, trage usor in sus, fara a o strivi, si curata locul intepaturii cu o solutie antiseptica ori cu apa si sapun.[6]

Este foarte important sa te asiguri ca nu a ramas in piele capul capusii. Acest proces nu este atat de usor pe cat pare, asa ca, daca ai posibilitatea, ar fi bine sa mergi la spital pentru a o indeparta corect.

Boala Lyme poate fi tratata daca este depistata la timp. Evita, pe cat posibil, zonele preferate de capuse si include repelente impotriva insectelor in trusa ta de ingrjire de sezon. Examineaza-ti cu atentie pielea dupa fiecare iesire in natura si mergi la medic daca observi simptome ingrijoratoare. 

Bibliografie: 

  1. CDC. “Lyme Disease.” Centers for Disease Control and Prevention, 19 Jan. 2022, www.cdc.gov/lyme/index.html. Accessed 4 Apr. 2022.
  2. “Centrul Național de Supraveghere Şi Control al Bolilor Transmisibile - Metodologii.” https://www.cnscbt.ro/index.php/metodologii/boala-lyme/1394-boala-lyme-metodologie-de-supraveghere-actualizare-11-02-2020. Accessed 4 Apr. 2022.
  3. “Factsheet about Borreliosis.” European Centre for Disease Prevention and Control, 30 Apr. 2021, www.ecdc.europa.eu/en/borreliosis/facts/factsheet. Accessed 4 Apr. 2022.
  4. “Lyme Disease.” Medlineplus.gov, National Library of Medicine, 2022, https://medlineplus.gov/lymedisease.html. Accessed 4 Apr. 2022.
  5. “Lyme Disease - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2020, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lyme-disease/diagnosis-treatment/drc-20374655. Accessed 4 Apr. 2022.
  6. NHS Choices. Lyme Disease. 2022, www.nhs.uk/conditions/lyme-disease/. Accessed 4 Apr. 2022.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor
    checkout.warnings.Notice