Boli geriatrie: ce trebuie sa stii despre ele?

21. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 4 minute de citit
asistenta ii da de mancare unei pacienta

Odata cu inaintarea in varsta, riscul dezvoltarii anumitor probleme de sanatate ce pot afecta calitatea vietii devine tot mai mare. Conform statisticilor, 80% dintre persoanele cu varsta de peste 65 de ani au cel putin o boala cronica, iar 68% sufera de doua sau mai multe afectiuni [1]. O ingrijire adecvata, adaptata nevoilor individuale, poate ajuta la gestionarea simptomelor specifice bolilor geriatrice si la ameliorarea calitatii vietii. Descopera in continuare mai multe informatii despre cele mai frecvente boli geriatrice, principalii factori de risc, dar si tratamentele recomandate!

Ce sunt bolile geriatrice?

Bolile geriatrice cuprind o serie de afectiuni si simptome care afecteaza persoanele in varsta. Acestea apar ca urmare a modificarilor fiziologice, psihologice si sociale care se produc odata cu imbatranirea. Bolile geriatrice pot fi de natura cronica sau acuta si pot aparea ca urmare a unor procese degenerative sau a unei accidentari. Multe dintre bolile geriatrice necesita tratament pe termen lung si ingrijire specializata. In plus, anumite simptome se pot agrava in conditii de stres sau lipsa de activitate fizica.

Care sunt bolile geriatrice cele mai frecvente?

barbat sta pe canapea

Bolile geriatrice cele mai frecvente sunt cele ce tin de sistemul circulator si osos. De asemenea, sunt comune afectiunile metabolice si cele degenerative ale sistemului nervos. Iata cateva exemple:

  • bolile cardiovasculare - aproximativ 58% dintre batrani au hipertensiune arteriala, iar 29% se confrunta cu boala coronariana [1]. Bolile cardiovasculare pot provoca probleme de sanatate grave, precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral;
  • artrita si afectiunile musculo-scheletice - acestea apar ca rezultat al imbatranirii articulatiilor si pot cauza dureri puternice si disconfort. Aproximativ 31% dintre persoanele in varsta sufera de artrita [1]. In randul batranilor, apare frecvent si osteoporoza, o afectiune ce cauzeaza pierderi de masa osoasa. Ca urmare, incidenta fracturilor creste semnificativ dupa varsta de 50 de ani [2];
  • diabetul - poate provoca efecte importante la nivelul metabolismului si poate fi periculos daca nu este tratat corespunzator. Diabetul afecteaza 27% dintre persoanele in varsta [1];
  • bolile renale - odata cu inaintarea in varsta pot aparea diverse tulburari cauzate de reducerea functiei renale. Bolile cronice de rinichi apar la 18% dintre persoanele in varsta [1];
  • Alzheimer si dementa - aceste boli degenerative apar ca urmare a deteriorarii progresive a sistemului nervos si pot cauza pierderea memoriei si incapacitatea persoanei varstnice de a se descurca singura cu activitatile zilnice;
  • depresia - poate fi provocata de schimbari emotionale sau sociale specifice acestei perioade din viata unei persoane. Simptomele precum lipsa motivatiei, sentimente constante de tristete sau vinovatie precum si iritabilitate sau modificari ale somnului sunt comune printre cei in varsta. Depresia afecteaza 14% dintre varstnici [1].

Principalii factori de risc pentru bolile geriatrice

Inaintarea in varsta este unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru bolile geriatrice. Totodata, un stil de viata nesanatos sau lipsa exercitiului fizic pot contribui la dezvoltarea bolilor geriatrice si pot face gestionarea acestora mai dificila. De exemplu, fumatul creste semnificativ riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, precum infarctul sau boala coronariana [3].

Alti factori de risc importanti includ o alimentatie nesanatoasa, sedentarismul sau antecedentele familiale de boli cronice.

Tratament si ingrijire

persoane fac gimnastica

Tratamentul si masurile adecvate de ingrijire joaca un rol cheie in gestionarea bolilor geriatrice si imbunatatirea calitatii vietii pacientului. Tratamentul medicamentos si suplimentele alimentare pot ajuta la ameliorarea simptomelor, prevenirea complicatiilor si imbunatatirea starii generale a pacientului.

Fizioterapia poate oferi beneficii atat pentru sanatatea fizica, cat si emotionala. Exercitiile usoare sunt recomandate pentru a sprijini mobilitatea si flexibilitatea muschilor. Acestea pot imbunatati simtitor calitatea vietii pacientului, dar trebuie facute cu atentie sub supravegherea unui specialist.

Monitorizarea alimentatiei si somnului este deosebit de importanta pentru pacientii geriatrici. Un program adecvat de nutritie poate preveni sau reduce riscurile asociate cu boala si poate oferi nutrientii necesari pentru a mentine un nivel suficient de energie. De asemenea, somnul adecvat poate reduce stresul si anxietatea resimtite de pacienti in timp ce se lupta cu boala.

Consilierea si ingrijirea emotionala joaca un rol vital in lupta impotriva bolilor geriatrice. Este important ca persoanele in varsta sa beneficieze de suport emotional, sa se conecteze cu familia, prietenii sau comunitatea in care traiesc si sa se simta incurajati sa faca fata provocarilor legate de boala pe care o au.

In concluzie, odata cu inaintarea in varsta exista un risc crescut de aparitie a bolilor geriatrice. Este necesara o atentie sporita si mentinerea unui stil de viata cat mai sanatos pentru a reduce riscul dezvoltarii unor afectiuni, precum si a complicatiilor asociate cu acestea.

Disclaimer! Acest articol are un rol strict informativ. Pentru un diagnostic precis si un plan de tratament corespunzator, este necesara consultarea unui medic specialist. Studiile stiintifice disponibile in prezent nu ofera suficiente date care sa demontreze efectul suplimentelor alimentare asupra bolilor geriatrice.

Surse de informare:

  1. The National Council on Aging. Ncoa.org, 2023, accesat pe 8 Feb. 2023.
  2. Bouvard, Béatrice, et al. Osteoporosis in Older Adults. Joint Bone Spine, vol. 88, no. 3, May 2021, p. 105135, 
  3. CDC. Smoking and Cardiovascular Disease, 2014, accesat pe 8 Feb. 2023.

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice