Calculii biliari: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

18. 4. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit
Calculii biliari: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

In ziua de astazi suntem mai mult decat predispusi la diferite afectiuni care au un impact direct asupra ficatului si sistemului nostru digestiv. Alimentele procesate si bogate in grasimi sunt principalul inamic al proceselor naturale din organism, in special daca sunt consumate frecvent.

Pentru orice produs “inamic” al stomacului, avem nevoie sa compensam cu suplimente alimentare pentru sistemul digestiv. In cazul in care organismul tau ajunge sa produca o cantitate prea mare de colesterol din cauza alimentelor bogate in grasimi, exista riscul aparitiei asa-numitilor calculi biliari. Ce sunt calculii biliari, care sunt simptomele cu care te poti confrunta si ce metode de tratament exista, afla in randurile de mai jos:

Ce sunt calculii biliari?

Calculii biliari iau forma unor depozite de lichid digestiv care se intaresc si se pot forma in zona vezicii biliare. Acest lichid digestiv se numeste bila si este eliberat in intestinul subtire pentru a stimula metabolismul si digestia. Lichidul digestiv este transportat de la ficat spre intestin prin canalele biliare, iar formarea sedimentelor de lichid duce la blocarea acestor cai de transport.

Calculii biliari se formeaza atunci cand particulele de colesterol sau bilirubina se intaresc din cauza unei cantitati prea mari de colesterol sau bilirubina in organism. Aceste pietre care se formeaza cresc in dimensiune pe masura ce lichidul digestiv trece prin canalele biliare si se sedimenteaza.

Avand in vedere dezvoltarea unei societati bazate pe consum, in special consumul de alimente grase si procesate, calculii biliari reprezinta o conditie medicala comuna. Conform studiilor, aproximativ 1 din 5 femei si 1 din 10 barbati se confrunta cu sedimentarea lichidului biliar pana la varsta de 60 de ani. Calculii biliari sunt mai susceptibili sa se dezvolte la persoanele mai in varsta, la persoanele care depasesc greutatea medie optima sau sunt supraponderale, dar si in cazul celor care urmeaza diete de slabire extreme. In cazul femeilor care au trecut prin mai multe sarcini, celor care isi administreaza anticonceptionale sau estrogen dupa menopauza sunt, de asemenea, mai susceptibile de a dezvolta calculi biliari.

Tipuri de calculi biliari

In functie de cauza care provoaca dezvoltarea calculilor biliari, exista trei tipuri de sedimente:

Calculi biliari de colesterol

Calculii biliari ai colesterolului sunt cel mai frecvent tip, reprezentand aproximativ 80% dintre cazurile de sedimente care se formeaza in vezica si canalele biliare. De obicei, calculii biliari de colesterol au o culoare galbuie ca urmare a suprasolicitarii bilei.

In cazul in care cantitatea de colesterol din bila este prea mare pentru ca aceasta sa fie procesata, resturile de colesterol ajung sa se sedimenteze si sa formeze calculi biliari. Aceste pietre pot provoca complicatii grave daca nu sunt identificate si tratate in mod corespunzator, cum ar fi inflamatia vezicii biliare si obstructia acesteia.

Calculi biliari pigmentari

Calculii biliari pigmentari se formeaza atunci cand organismul produce o cantitate prea mare de bilirubina. Bilirubina este o substanta chimica generata atunci cand corpul tau descompune celulele rosii din sange. Cand exista un dezechilibru la nivelul reactiilor din organism pentru descompunerea hemoglobinei din sange, bilirubina este secretata la niveluri excesive si exista riscul ca aceasta substanta sa se scurga in sange.

O cantitate prea mare de bilirubina poate provoca aparitia icterului, fiind vizibil prin nuanta galbuie a pielii si/sau a ochilor. Persoanele care au un ficat nesanatos, sufera de ciroza hepatica sau anemie, sunt mult mai susceptibile sa dezvolte calculi biliari pigmentari. 

Fata de calculii biliari ai colesterolului, cei pigmentari au o culoare mai inchisa, de obicei negru sau maro.

Calculi biliari amestecati

Calculii biliari amestecati se produc atunci cand exista un dezechilibru in eliberarea bilei in duoden si in intestinul subtire. Aceste sedimente se dezvolta in momentul in care organismul se lupta cu un exces de colesterol, bilirubina si saruri, cum ar fi bicarbonatul de calciu, fosfatul de calciu si palmitul de calciu.

Cauze de aparitie

Calculii biliari de orice tip se pot dezvolta in momentul in care:

  • Bila ta contine o cantitate prea mare de colesterol. In mod normal, bila genereaza substante chimice suficiente pentru a dizolva colesterolul produs de ficat. Dar in momentul in care ficatul incepe sa elibereze mai mult colesterol decat poate procesa bila, excesul de colesterol se poate sedimenta in cristale si, in cele din urma, in pietre;
  • Bila ta contine o cantitate prea mare de bilirubina. Anumite afectiuni medicale pot determina ficatul sa produca bilirubina in exces, cum ar fi ciroza hepatica, infectii ale tractului biliar, anumite tulburari ale sangelui sau alte afectiuni biliare. Astfel, resturile de bilirubina care nu pot fi asimilate contribuie la formarea calculilor biliari;
  • Vezica biliara nu se goleste in mod corespunzator. Daca vezica biliara nu se goleste complet sau suficient de des, bila poate deveni foarte concentrata, stimuland aparitia calculilor biliari.

Specialistii in domeniul sanatatii nu au identificat o cauza oficiala pentru aparitia calculilor biliari, cele mentionate anterior reprezentand cauze potentiale pentru formarea sedimentelor. 

Factori de risc

Exista o serie de factori care pot pune o persoana intr-o situatie vulnerabila de a dezvolta calculi biliari:

  • Varsta de 40 de ani sau mai mult;
  • Viata sedentara, lipsita de activitati fizice zilnice;
  • Obezitatea si supraponderalitatea; 
  • Graviditatea;
  • Dietele bogate in grasimi si colesterol care pot duce si la afectiuni ale sistemului digestiv;
  • Dietele sarace in fibre;
  • Istoria familiara de calculi biliari;
  • Diabetul zaharat;
  • Tulburarile de sange, inclusiv anemia si leucemia;
  • Pierderea in greutate brusca si rapida;
  • Administrarea unor tratamente medicamentoase cu estrogen;
  • Afectiunile la nivelul ficatului, cum ar fi pancreatita acuta sau cronica - care pot fi ameliorate prin metode naturale de tratament.

Simptome

Cele mai multe cazuri de calculi biliari nu provoaca nici un simptom sau alte probleme care pot afecta calitatea vietii. Calculii biliari de dimensiuni mici pot trece de vezica si canalele biliare, fiind eliberate in intestine foarte usor.

De obicei, calculii biliari provoaca simptome atunci cand raman blocati in vezica biliara sau in canalele de drenare. Acest lucru se poate intampla dupa consumului unei mese bogate in grasimi deoarece muschii din peretele vezicii biliare se contracta mai puternic pentru a ajuta la eliberarea bilei in intestine.

In cazul in care te confrunti cu una sau mai multe dintre simptomele si manifestarile de mai jos, consulta un medic specialist pentru a identifica afectiunea sau conditia medicala care iti poate pune sanatatea in pericol.

Principalele semne ale prezentei calculilor biliari sunt:

  • Dureri abdominale, de obicei in partea superioara din dreapta a abdomenului. Senzatiile de durere pot fi fluctuante in intensitate si se pot raspandi in zonele din apropierea abdomenului. Mesele bogate in grasimi pot agrava durerea prin faptul ca grasimea care intra in organism declanseaza cotnractarea puternica a vezicii biliare;
  • Scaderea generala a apetitului;
  • Eliberarea frecventa a gazelor, ragaituri inexplicabile;
  • Stari de greata sau varsaturi.

Diagnostic

Medicul specialist te va supune unui examen fizic general, afland informatii despre stilul tau de viata si daca au existat cazuri de calculi biliari in familie, fiind o conditie medicala cu posibilitate de transmitere genetica. Pentru identificarea tipului de calculi biliari in vezica biliara, medicul specialist poate indica necesitatea unor teste mai amanuntite, precum:

  • Ecografie abdominala

Ecografia abdominala este printre cele mai frecvente teste de evaluare si identificare a calculilor biliari. Aceasta metoda de diagnostic implica utilizarea unui dispozitiv numit traductor pe suprafata zonei abdominale. Traductorul este conectat la un computer si transmite semnale pentru a crea imagini care arata conditia structurilor din abdomen.

  • Ecografie endoscopica

Fata de ecografia abdominala, metoda endoscopica este utilizata pentru identificarea sedimentelor de dimensiuni mici care sunt dificil de vazut prin alte metode. In cazul ecografiei endoscopice, medicul specialist introduce un tub flexibil (endoscop) prin gura si, mai apoi, prin tractul digestiv. Tubul este prevazut cu un mic traductor destinat sa genereze ultrasunete pentru a crea o imagine amanuntita si precisa a tesutului inconjurator.

  • Teste de sange

Testele de sange se solicita in momentul in care medicul considera ca aparitia calculilor biliari ar putea provoca alte complicatii medicale, precum: infectii, icter, pancreatita etc.

Metode de tratament

Pentru majoritatea persoanelor care prezinta calculi biliari de dimensiuni mici si care nu prezinta simptome sau manifestari care ar pune viata in pericol, tratamentul nu este imperios necesar. Medicul va determina ce tip de tratament este indicat pe baza simptomelor si rezultatelor testelor de diagnostic.

Metodele de tratament pot include:

Proceduri chirurgicale pentru indepartarea vezicii biliare

Interventia chirurgicala pentru eliminarea vezicii biliare se numeste colecistectomie si este indicata in momentul in care dezvoltarera calculilor biliari este frecventa. Odata ce vezica biliara este indepartata, bila va curge direct din ficat in intestinul subtire, mai degraba decat sa fie filtrata si stocata in vezica.

Indepartarea vezicii biliare nu prezinta vreun risc si nici nu afecteaza calitatea vietii sau capacitatea de a digera alimentele, in special grasimea. In timpul recuperarii dupa colecistectomie, pacientul se poate confrunta cu diaree, dar acest lucru este temporar.

Tratamente medicamentoase pentru dizolvarea calculilor biliari

Anumite tipuri de medicamente prescrise de medicul specialist au capacitatea de a dizolva sedimentele din vezica biliara si din canalele de drenare. Administrarea medicamentelor se face doar pe baza indicatiilor medicului deoarece, in cele mai multe cazuri, tratamentul medicamentos nu este la fel de eficient ca interventia chirurgicala.

Preventie

Nici o afectiune sau conditie medicala nu poate fi prevenita complet, dar un stil de viata sanatos si echilibrat va reduce intotdeauna riscul aparitiei acestora. Iata ce poti face ca sa previi aparitia calculilor biliari:

  • Nu sari peste mesele principale. Chiar daca nu esti obisnuit sa mananci dimineata si/sau seara, este esential sa nu-ti lasi stomacul gol pentru o perioada indelungata. Ignorarea unei rutine alimentare si infometarea creste riscul de aparitie a calculilor biliari;
  • Nu grabi procesul de slabire. Daca urmezi un program de slabit, nu incerca sa-l grabesti. Specialistii in nutritie afirma ca, in mod sanatos, o persoana poate sa slabeasca intre 0.5 si 1 kg pe saptamana;
  • Mananca mai multe alimente bogate in fibre. O dieta alimentara echilibrata trebuie sa includa produse bogate in fibre care sa ajute sistemul digestiv, cum ar fi: fructe, legume, cereale integrale etc.;
  • Mentine-ti sistemul digestiv sanatos cu ajutorul suplimentelor alimentare;
  • Mentine o greutate optima si sanatoasa. Obezitatea si supraponderalitatea sunt principalii factori de risc ai calculilor biliari. Daca urmezi un program de slabit, asigura-te ca respecti, de asemenea, cele 30 de minute de activitate fizica pe zi. Incearca sa-ti menti greutatea dupa ce ai ajuns la valoarea dorita.

Daca te confrunti cu simptome si manifestari care pot indica prezenta calculilor biliari, este necesar sa consulti un medic specialist. Cu cat conditia medicala este diagnosticata timpuriu, cu atat mai mult se pot preveni alte afectiuni mai grave ale ficatului si/sau sistemului digestiv.

Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme capacitatea suplimentelor alimentare sau tratamentelor naturiste de a ameliora, preveni sau trata afectiunile biliare.

Surse de informare:

  1. Gallstones - Symptoms and causes - Mayo Clinic
  2. Gallstones: Symptoms, diagnosis and treatment - Harvard Health
  3. Treatment for Gallstones | NIDDK (nih.gov)
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice