Silimarina: ajutorul natural pentru ficatul tau

16. 6. 2020 · 10 minute de citit

Cand vorbim despre silimarina, ne referim de fapt la un complex de flavonoide extras din semintele de armurariu, Sylibum marianum, planta cunoscuta sub numele de ciulinul laptelui, sau ciulinul Mariei.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Silimarina: ajutorul natural pentru ficatul tau

Armurariul este o planta erbacee care apartine familiei Asteraceae. Aceasta poate creste pana la zece metri inaltime si are flori rosii si violete. Planta este nativa din sudul Europei, sudul Rusiei, din Asia Mica si din Africa de Nord. A fost de asemenea naturalizata in America de Nord si de Sud. Planta este o cultura anuala sau bianuala, care se dezvolta intr-un mediu calduros si insorit. Fructele se recolteaza numai la maturitate, pentru ca atunci contin derivati flavonoidici (silibina, silidianina, silicristina).

Ce este silimarina

Silimarina se afla in topul remediilor medicinale din lume. Eficienta silimarinei este o consecinta a principiilor bioflavonoidice, proprietatilor antioxidante, proprietatilor detoxifiante si actiunii hepatoprotectoare (ficatul este unul dintre cele mai solicitate organe ale corpului, tocmai de aceea are nevoie de suport pentru mentinerea unei stari optime de functionare).

Tocmai faptul ca silimarina face parte din grupa flavonoizilor (compusi cu actiune benefica asupra ficatului) a starnit interesul medicinei moderne. Substanta este un amestec alcatuit din 7 compusi importanti (cei mai multi flavonoizi):

  • taxifolina (taxifolin);
  • silicristina (silychristin);
  • silidianina (silydianin);
  • silibina A si B (silybin);
  • izo-silibina A si B (iso-silybin).

Primele intrebuintari medicale ale armurariului au fost descoperite de grecii antici. A existat un medic pe nume Discorides, care a trait la Roma in timpul imparatului Nero, care recomanda aceasta planta pentru tratarea muscaturilor de sarpe. Pliniu cel Batran este cel care a facut insa legatura dintre armurariu si sistemul digestiv, recomandand sucul acestei plante pentru cei care au probleme cu vezica biliara. Utilizarea medicala a armurariului a ajuns si in Evul Mediu, in vreme ce, in Lumea Noua, nativii americani foloseau planta pentru a se trata de furunculi si alte afectiuni dermatologice.

Renumele silimarinei a ajuns pana in zilele noastre. Astazi se cunoaste faptul ca silimarina are numeroase beneficii pentru sanatatea noastra. Proprietatile antioxidante si antiinflamatorii fac ca silimarina sa fie recomandata pentru diferite afectiuni: biliare, renale, hepatice (hepatita, ciroza, icter). De asemenea, silimarina protejeaza hepatocitul (celula ficatului), pentru a evita patrunderea substantelor toxice provenite din alimentatie, alcool, medicamente puternice, muscaturi de sarpe, intepaturi de insecte, alcool si ciuperci otravitoare.

Surse de silimarina

Silimarina o gasesti in preparate farmaceutice (sub forma de extract lichid, tinctura sau capsule de silimarina cu continut standardizat, 120-140 miligrame silimarina per capsula). Avantajul acestor produse este acela ca ele contin doar compusul activ al plantei, fara alte substante care nu aduc nici un beneficiu sanatatii.

Cum functioneaza silimarina

 

Semințele de armurariu conțin un complex bioflavonoid care este ingredientul activ al silimarinei:

  • silybin (de asemenea, cunoscut sub numele de silibinin);
  • silydianin (silidianin);
  • silychristin (cunoscut si ca silicistin).

Acest complex este de fapt extractul purificat al fructelor (semintelor) plantei de armurariu si este responsabil pentru principalele beneficii medicale.

Proprietatile silimarinei

Silimarina nu inlocuieste un stil de viata sanatos. Daca vrei sa te bucuri pe deplin de beneficiile silimarinei, trebuie sa eviti consumul de alimente nesanatoase (dulciuri, produse fast-food) si alcool. Iata care sunt cele mai importante proprietati ale silimarinei:

Silimarina este detoxifianta

Silimarina creste capacitatea detoxifianta a ficatului. Aceasta este de altfel principala caracteristica a silimarinei. Ficatul este organul direct raspunzator pentru detoxifierea intregului organism. Silimarina ajuta la eliminarea substantelor nocive din sange si ajuta organismul sa isi mentina energia optima pe parcursul zilei, deoarece elibereaza glucoza din sange.

Silimarina este un antioxidant puternic

Silimarina impiedica procesul de imbatranire prematura a organismului. Ca sa ne facem o idee asupra eficacitatii silimarinei, trebuie spus ca efectul de combatere a radicalilor liberi este de 10 ori mai mare decat in cazul vitaminei E.

Silimarina regenereaza celula hepatica

Silimarina imbunatateste sinteza proteica la nivelul ficatului si stimuleaza producerea de celule hepatice noi, care le vor inlocui pe cele deteriorate.

Ficatul este cel mai mare organ al corpului si functioneaza asemenea unei uzine:

  • proceseaza alimentele;
  • extrage micronutrientii si ii transforma in energie;
  • echilibreaza nivelul grasimilor;
  • elimina toxinele;
  • produce bila, necesara unei digestii optime.

Ficatul are capacitatea de a se autoregenera. In plus, poate stoca enzime si proteine necesare functiei vitale. Silimarina fortifica celula ficatului si este folosita ca terapie complementara pentru persoanele care sufera de leziuni hepatice cauzate de afecțiuni ale ficatului, ale bilei sau ale splinei.

Silimarina are proprietati antiinflamatoare

Silimarina inhiba sinteza leucotrienelor (compusi pro-inflamatori).

Silimarina imbunatateste sanatatea cardiovasculara

Consumul regulat de silimarina poate sa determine cresterea nivelului de colesterol bun din sange, iar acest fapt reduce riscul de ateroscleroza. De asemenea, silimarina scade tensiunea arteriala, prevenind astfel afectiuni cardiovasculare grave.

Silimarina imbunatateste functiile cognitive

Tratamentul cu silimarina contribuie la functionarea normala a creierului, creste rezistenta corpului la stresul oxidativ, principala cauza de dezvoltare a bolii Alzheimer. Substanta activa stimuleaza sistemul nervos central si imbunatateste memoria, fiind de altfel recomandata impotriva tulburarilor de invatare.

Silimarina este recomandata in depresie si anxietate

 

Silimarina: ajutorul natural pentru ficatul tau

Silimarina stimuleaza nu numai sistemul imunitar, dar si sistemul nervos. Ajuta celulele nervoase sa produca mai multe neurite si mentine celulele in viata mai mult timp.

Silimarina poate controla diabetul

Medicul specialist poate recomanda silimarina pentru tratarea diabetului pentru ca aceasta planta are capacitatea de a tine sub control nivelul glucozei din sange si imbunatateste nivelul insulinei din sange. De asemenea, imbunatateste nivelul colesterolului la pacientii cu diabet zaharat de tip 2.

Silimarina reduce riscul de dezvoltare a cancerului

Silimarina are efecte hepatoprotectoare si anticancerigene, ajutand astfel la inhibarea dezvoltarii celulelor tumorale (mai ales cand este vorba de cancer de san, de piele, prostata sau col uterin). De asemenea, silimarina inhiba toxinele, stimuleaza productia de celule noi si contracareaza efectele nocive ale produselor chimice.

Silimarina previne imbatranirea

 

Silimarina: ajutorul natural pentru ficatul tau

Silimarina actioneaza asadar la suprafata, la nivelul pielii, dar si la nivelul organelor. Se reduc astfel nu numai leziunile aparute la nivelul pielii, dar si semnele usoare de imbatranire (riduri, linii fine de expresie, pete negre).

Silimarina ajuta in tratamentul acneei

 

Silimarina: ajutorul natural pentru ficatul tau

Pentru ca silimarina are efecte antioxidante si antiinflamatoare, substanta este recomandata in tratarea acneei. Un studiu a evidentiat faptul ca 210 grame de silimarina pe zi, vreme de 8 saptamani, duc la o scadere a leziunilor acneice cu mai mult de 50%. Medicul dermatolog este cel care stabileste doza si perioada de timp a tratamentului.

Alte efecte ale silimarinei

  • Silimarina poate imbunatati functia hepatica si creste speranta de viata a pacientilor care sufera de ciroza, sau hepatita produsa de consumul de alcool.
  • In cazul consumului de ciuperci otravitoare, silimarina contracareaza efectele otravii ciupercilor daca este administrata in cel mult 10 minute de la consum. Daca silimarina se administreaza in primele 24 de ore reduce leziunile hepatice si creste sansa de supravietuire.
  • Este inca prematur pentru a se putea trage concluzii, trebuie inca realizate studii pe oameni, dar exista studii de laborator care au evidentiat ca silimarina si alti compusi din aceasta planta (ciulinul laptelui) pot impiedica dezvoltarea celulelor canceroase.
  • Extractul de armurariu este utilizat si in lotiunile de plaja care protejeaza pielea de efectele ultravioletelor, prevenind astfel cancerul de piele.

Afectiuni in care se recomanda silimarina

Silimarina: ajutorul natural pentru ficatul tau

Silimarina este recomandata in diferite afectiuni. Silimarina (sub forma de pulbere sau capsule de silimarina) poate fi tratament adjuvant in urmatoarele afectiuni:

  • ciroza hepatica;
  • hepatita virala acuta;
  • insuficienta hepatica;
  • hepatita virala cronica;
  • ciroza hepatica compensata;
  • calculi biliari;
  • tulburari de digestie;
  • consum de substante toxice, precum alcoolul.

Afectiuni in care nu se recomanda silimarina

Fiind vorba despre un extract din plante, apar destul de rar efectele adverse in cazul administrarii de silimarina. Daca totusi asemenea efecte apar, ele se manifesta prin diaree si epigastralgii (dureri in capul pieptului) usoare. Contraindicatiile silimarinei pot aparea si dupa intreruperea administrarii suplimentelor. Iata alte cateva cazuri in care trebuie atentie la administrarea de silimarina:

  • Silimarina nu se recomanda in afectiuni precum ulcer stomacal, gastrita, duodenita, iritatia mucoasei intestinului, deoarece se irita mucoasa stomacului si intestinului.
  • Administrarea indelungata a silimarinei deregleaza flora intestinala, provocand manifestari precum: diaree, dureri abdominale, greata, balonare.
  • Silimarina nu se recomanda femeilor cu dereglari hormonale (ovar polichistic, infertilitate, ciclu menstrual dereglat sau abundent).
  • Nu se administreaza, sau se administreaza cu precautie silimarina in combinatie cu antibiotice, sedative, tranchilizante deoarece modifica activitatea enzimelor hepatice.
  • Pot aparea reactii alergice la nivel local (nazofaringe) si general (urticarie, dermatita alergica). Unele persoane pot avea reactii alergice la silimarina. reactii care se pot manifesta puternic, prin soc anafilactic. Pentru a preveni astfel de efecte adverse, nu ar trebui sa administreze extract din armurariu persoanele care sunt alergice la:
    • musetel;
    • anghinare;
    • galbenele;
    • coada soricelului;
    • crizanteme;
    • margarete;
    • kiwi.
  • Tratamentul cu silimarina nu este recomandat copiilor sub 6 ani, din cauza dereglarilor hormonale pe care le provoaca, si nici femeilor insarcinate sau care alapteaza.

Reactiile adverse nu apar la toate persoanele care iau silimarina. Medicamentul actioneaza diferit, de la pacient la pacient. Reactiile adverse dupa administrarea silimarinei pot fi clasificate astfel:

  • foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 pacient din 10.
  • frecvente: pot afecta mai putin de 1 pacient din 10.
  • mai putin frecvente: pot afecta mai putin de 1 pacient din 100.
  • rare: pot afecta mai putin de 1 pacient din 1.000.
  • foarte rare: pot afecta mai putin de 1 pacient din 10.000.
  • efecte adverse cu o frecventa necunoscuta.

Pentru a evita oricare dintre aceste efecte adverse, adreseaza-te intotdeauna medicului inainte sa administrezi suplimente cu silimarina. Ca orice alt medicament, silimarina poate determina aparitia unor reactii adverse, dar acest lucru nu se intampla la toate persoanele. Medicamentul actioneaza diferit, in functie de puterea fiecarui organism. Daca vreuna dintre reactiile amintite persista un timp indelungat sau apar simptome care nu sunt mentionate in prospectul silimarinei, este bine sa te adresezi medicului specialist pentru a identifica problema si a intrerupe, eventual, tratamentul cu silimarina.

Sfaturi pentru un ficat sanatos

 

Ficatul este unul dintre cele mai mari şi mai importante organe din corp. Cantareste aproximativ 1,3 kilograme si are peste 500 de functii. Ficatul proceseaza tot ce mananci si bei. El produce o substanta numita bila, care ajuta la descompunerea grasimilor din alimente in substante nutritive esentiale care vor ajuta organismul sa functioneze optim.

In plus, ficatul impreuna cu rinichii filtreaza si purifica sangele de toxine si alte reziduri care nu sunt benefice organismului (depozite de colesterol, calculi biliari, substante medicamentoase).

Ficatul metabolizeaza glucoza din sange si o depoziteaza in organism sub forma de glicogen. De fiecare data cand scade glicemia, ficatul elibereaza glicogen pentru a mentine energia organismului in limite normale.

Ce facem ca sa avem un ficat sanatos? Iata cateva recomandari pentru a mentine acest organ in parametri normali de funcțonare:

  • Redu grasimile din dieta, prajelile, dulciurile si alimentele de tip fast-food. Aceste alimente sunt cele care favorizeaza aparitia obezitatii. Secretul unei greutati normale este o dieta bogata in fructe, legume, carne slaba și apă.
  • Fereste-te de toxine (insecticide, aerosoli, fum de tigara) pentru ca acestea ajung la ficat care va fi suprasolicitat, pe masura ce le proceseaza.
  • Consuma alcool cu moderatie. Orice bautura care contine alcool are efecte asupra ficatului, putand duce la ciroza.
  • Evita medicamentele pe termen lung (steroizi, analgezice, contraceptive orale, substante inhalatoare, inclusiv suplimente).

Silimarina are, indiscutabil, numeroase beneficii pentru sanatate. Cu toate acestea, nu se recomanda utilizarea de suplimente nutritive (inclusiv cu silimarina) decat dupa consultarea medicului. Daca totusi urmezi un tratament cu silimarina, nu uita ca la primul semn de reactie adversa sa opresti consumul de silimarina si sa te adresezi medicului. Tot la medic trebuie sa ajungi in cazul unor afectiuni hepatice.

Atenție!
Acest articol este informativ si nu inlocuieste un consult medical specializat.

 

Surse relevante de informatii:
WebMD, Does Milk Thistle Help Your Liver: https://www.webmd.com/hepatitis/milk-thistle-liver
WebMD, Milk Thistle: Benefits and Side Effects, https://www.webmd.com/digestive-disorders/milk-thistle-benefits-and-side-effects#1
Medical News Today, What are the benefits of milk thistle?:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320362
Mayo Clinic, Milk Thistle: https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-milk-thistle/art-20362885
Balance One, 11 natural supplements for healthy liver function: https://balanceone.com/blogs/news/the-top-11-supplements-to-support-liver-function

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice