Campylobacter: ce este, cum se transmite, riscuri asociate

22. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Campylobacter

 

Campylobacter este o bacterie comuna care poate provoca o serie de boli digestive. In acest articol poti descoperi mai multe informatii despre modul de transmitere, simptomele infectiei, optiunile de diagnostic si de tratament. 

Ce este Campylobacter?

Campylobacter este o bacterie care poate provoca infectii digestive, fiind una dintre cauzele principale ale gastroenteritei. Acesta bacteria este cea mai frecventa cauza de diaree la nivel global.

Cele mai comune specii de Campylobacter sunt Campylobacter jejuni si Campylobacter coli. Campylobacter jejuni este cea mai frecventa specie izolata in mod obisnuit din organismele umane si animale, dar Campylobacter coli poate fi, de asemenea, prezenta [1].

Cum se transmite Campylobacter?

Transmiterea Campylobacter se poate realiza prin intermediul alimentelor contaminate, prin contact direct cu fecalele unei persoane infectate sau prin contactul cu anumite surse din mediul inconjurator.

Transmiterea prin alimente contaminate este una dintre cele mai frecvente cai intalnite si se poate produce atunci cand o persoana consuma produse alimentare infectate. Carnea de pasare cruda, laptele sau produsele lactate crude si apa contaminata sunt sursa principala de Campylobacter. Contaminarea produselor alimentare spoate avea loc si in procesul de prelucrare sau manipulare [2].

Laptele si produsele lactate pot fi contaminate atunci cand vaca are bacteria in sau pe uger, motiv pentru care procesul de pasteurizare este considerat atat de important. Bacteria este prezenta de multe ori in intestinele animalelor sanatoase, de unde poate contamina carnea in timpul procesului de transare. Fructele si legumele pot fi contaminare prin contactul cu solul si apa infectate sau in urma contactului cu fecalele de animale [3]. 

Transmiterea prin contact direct are loc atunci cand o persoana intra in contact cu materii fecale care contin bacteria. Calea fecal - orala este o cale comuna de transmitere a bolilor gastrointestinale si are legatura cu lipsa de igiena. 

Transmiterea perinatala este extrem de rară, dar posibila, existand cateva cazuri mentionate in literatura de specialitate [4].

Care sunt simptomele infectiei cu Campylobacter?

Simptomele unei infectii cu Campylobacter includ febra, dureri de cap, diaree severa, adesea cu sange, crampe abdominale, greata si varsaturi. In unele cazuri rare, pot aparea si simptome neuro-musculare.

Debutul simptomelor se produce la 2 - 5 zile de la infectie si persista, de cele mai multe ori, in jur de o saptamana [5]. 

 

Simptomele infectiei cu Campylobacter

 

Cum se trateaza infectia cu Campylobacter?

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, majoritatea infectiilor cu Campylobacter au o evolutie relativ usoara si se vindeca de la sine, nefiind necesar un tratament propriu zis pentru ele [2].

Daca simptomele isi mentin intensitatea si dupa primele 3 zile de evolutie a bolii, este posibil sa fie necesar tratamentul cu antibiotic. De asemenea, in special la copii sau la persoanele in varsta, poate fi nevoie de rehidratare orala sau intravenoasa pentru a inlocui fluidele si mineralele pierdute [5]. 

Riscuri asociate cu infectia cu Campylobacter

Una dintre cele mai severe complicatii ale acestei infectii este boala Guillain-Barre. Aceasta este o boala autoimuna care poate afecta sistemul nervos si poate provoca paralizie temporara sau chiar permanenta. De asemenea, unele studii au aratat ca femeile insarcinate care sufera de infectii Campylobacter prezinta un risc crescut de nastere prematura si avort spontan [6].

Cum poate fi prevenita infectia cu Campylobacter?

Exista o serie de masuri care pot fi implementate pentru prevenirea infectiei cu specii de Campylobacter, care includ:

  • manevrarea cu grija a carnii crude, inca de la momentul achizitiei sale, prin invelirea in folie alimentara care sa previna scurgerile si contaminarea celorlalte alimente;
  • refrigerarea rapida a alimentelor;
  • gatirea adecvata a carnii si o oualor;
  • evitarea lactatelor nepasteurizate;
  • spalarea tocatoarelor cu detergent si apa fierbinte imediat dupa utilizare;
  • folosirea de tocatoare separate pentru carnea cruda;
  • spalarea temeinica a mainilor cu apa si sapun dupa manevrarea carnurilor;
  • spalarea frecventa a mainilor, in special inainte de a manca [3]. 

Cum se diagnosticheaza infectia cu Campylobacter

Diagnosticul infectiei cu Campylobacter presupune, mai intai, o anamneza detaliata in timpul careia medicul va solicita informatii referitoare la simptomele experimentate, intensitatea si durata acestora, dar si evolutia bolii, de la debut pana in momentul consultatiei [4].

Avand in vedere ca varsaturile si diareea persistente pot determina deshidratare si o pierdere semnificativa de electroliti, este posibil ca medicul sa urmareasca si semne caracteristice pentru aceasta si sa recomande rehidratarea parenterala (prin perfuzie). Simptomele deshidratarii la adulti includ:

  • sete accentuata;
  • gura uscata;
  • urinare rara si in cantitate mica;
  • epuizare;
  • urina inchisa la culoare;
  • senzatie de plutire;
  • persistenta pliului cutanat [2]. 

In cazul in care se suspecteaza evolutia unei gastroenterite determinata de Campylobacter, medicul va solicita efectuarea unei investigatii de laborator pe o proba de scaun pentru confirmare [1].

Desi are, de cele mai multe ori, o evolutie relativ blanda, infectia determinata de Campylobacter poate presupune o serie de riscuri importante pentru sanatate, precum deshidratarea sau complicarea cu sindromul Guillan-Barre. Desi, in majoritatea cazurilor, tratamentul nu este necesar, rehidratarea intravenoasa si administrarea de antibiotice trebuie avute in vedere, in special la pacientii mai sensibili. Avand in vedere posibilele complicatii asociate, este de dorit ca masurile de preventie a infectiei sa fie respectate cat mai strict. 

Bibliografie

1. Campylobacter Gastroenteritis: Symptoms, Treatment, and Prevention. Healthline, 28 Sept. 2022, www.healthline.com/health/campylobacter-gastroenteritis, accesat la 22.02.2023;

2. Campylobacter Infection: Causes, Symptoms, Management, Prevention. Cleveland Clinic, 18 Feb. 2021, my.clevelandclinic.org/health/diseases/15251-campylobacter-infection, accesat la 22.02.2023;

3. Campylobacter Infections. Medlineplus.gov, National Library of Medicine, 2018, medlineplus.gov/campylobacterinfections.html, accesat la 22.02.2023;

4. https://www.facebook.com/WebMD. What Is Campylobacter Infection? WebMD, WebMD, 2 Feb. 2017, www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/what-is-campylobacter-infection, accesat la 22.02.2023;

5. Questions and Answers | Campylobacter | CDC. Www.cdc.gov, 30 Dec. 2019, www.cdc.gov/campylobacter/faq.html#infected, accesat la 22.02.2023;

6. WHO. Campylobacter. Who.int, World Health Organization: WHO, 23 Jan. 2018, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/campylobacter, accesat la 22.02.2023.

 

  • Dr. Max Probiomax este un supliment alimentar ce ajuta la echilibrarea florei microbiene intestinale si a modificarilor de transit. Capsula este de origine vegetala, prin urmare, produsul poate fi folosit si de catre vegetarieni. De asemenea, poate fi utilizat de femeile insarcinate sau care alapteaza.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor