Lapte UHT vs. lapte pasteurizat: diferente, proprietati, beneficii
Pentru multi dintre noi, laptele reprezinta un produs de baza, pe care, sub o forma sau alta, in consumam de cel putin cateva ori pe saptamana. El contine foarte multi nutrienti esentiali, iar consumul sau a fost asociat cu numeroase beneficii pentru sanatate. Laptele crud poate reprezenta insa o sursa de imbolnavire, in special atunci cand nu sunt respectate conditiile de igiena, si nici cu rezista prea mult. Din acest motiv, pentru a putea fi sigur pentru consum, el trebuie tratat termic. In magazine, vei gasi fie lapte pasteurizat, fie lapte UHT.[1][6] Continua sa citesti pentru a afla care este diferenta dintre cele doua tipuri de lapte, ce proprietati au si ce beneficii ofera!
Ce inseamna lapte pasteurizat?
Laptele pasteurizat este un tip de lapte care a fost tratat termic pentru a distruge microorganismele care ne-ar putea imbolnavi. Acest proces, cunoscut sub denumirea de pasteurizare, presupune incalzirea laptelui la o anumita temperatura timp de cateva secunde (cel putin 71,7°C timp de 15 secunde sau orice alta combinatie echivalenta), inainte de a fi racit. Acest proces are drept scop, dupa cum mentionam, distrugerea majoritatii microorganismelor daunatoare prezente in lapte, cum ar fi bacterii precum Salmonella si Escherichia coli. In plus, procesul de pasteurizare reduce riscul contaminarii ulterioare a produselor lactate si previne mucegaiul si alti factori care pot cauza alterarea lor.[2][5]
Ce inseamna lapte UHT?
Laptele UHT (ultra-high temperature) sau ultrapasteurizat este un tip de lapte pasteurizat care se obtine prin incalzirea laptelui la temperaturi ridicate, de cel putin 135°C, pe o perioadă scurta (cel putin 1 secunda) si este ambalat aseptic. Aceasta procedura are drept scop distrugerea bacteriilor si a altor microorganisme daunatoare si permite obtinerea unui produs steril.[2][5]
Diferentele dintre laptele UHT si laptele pasteurizat
Exista mai multe diferente intre cele doua tipuri de lapte, iar mai jos le vom mentiona pe cateva dintre cele mai importante:
- procesul de obtinere - dupa cum am vazut mai sus, procesul tehnologic prin care se obtin aceste doua tipuri de lapte este diferit; laptele UHT este tratat la temperaturi foarte ridicate pentru un interval scurt de timp, pe cand laptele pasteurizat este tratat la temperaturi mai scazute pentru un interval mai lung de timp;
- termenul de valabilitate - in cazul laptelui pasteurizat, acesta poate varia intre 2 si 3 saptamani, in timp ce laptele UHT are o durata de valabilitate de pana la 6 luni; atentie! acest termen este valabil pentru produse care nu au fost desigilate si care au fost pastrate in conditiile indicate de producator; dupa desigilare, laptele, indiferent de tipul sau, se va consuma in termen de cateva zile;
- conditiile de pastrare - laptele pasteurizat trebuie tinut in frigider; laptele UHT, in schimb, nu necesita refrigerare inainte de a fi desigilat;
- pretul - in general, pretul laptelui UHT este mai ridicat decat al laptelui pasteurizat.[2][5]
Proprietatile nutritionale ale laptelui UHT si laptelui pasteurizat
Impactul procesului de pasteurizare asupra continutului nutritiv al laptelui nu este unul major. Scad, de exemplu, concentratiile de vitamine B1, B2, B12, C, E si acid folic (in cazul laptelui UHT, aceste pierderi de vitamine se pot produce si pe timpul depozitarii prelungite), dar laptele continua sa reprezinte o sursa buna de vitamina B1 si una excelenta de vitamina B12. Pe langa vitamine precum cele mentionate mai sus, ambele tipuri de lapte mai contin si minerale esentiale precum calciu, fosfor, si magneziu, dar si cantitati similare de proteine si alti nutrienti necesari pentru mentinerea sanatatii. Ca si concluzie, am putea spune ca, in ciuda diferentelor dintre ele, atat laptele pasteurizat, cat si laptele UHT reprezinta o sursa de nutrienti esentiali pentru sanatatea generala a organismului.[4][5]
Beneficiile consumului de lapte UHT si lapte pasteurizat
Beneficiile consumului de lapte UHT si lapte pasteurizat sunt multiple. Iata cateva dintre acestea:
- ajuta la mentinerea sanatatii oaselor - prin continutul de calciu si vitamina D, laptele contribuie la mentinerea sanatatii oaselor si la prevenirea osteoporozei;
- poate preveni hipertensiunea arteriala - laptele si produsele lactate au fost asociate cu o reducere a riscului de a dezvolta hipertensiune arteriala, motivul fiind, se pare, combinatia de calciu, magneziu si potasiu din lapte, dar si alte componente ale sale;
- ajuta la mentinerea unei greutati corporale sanatoase - consumul de lapte a fost asociat cu o scadere a riscului de obezitate; el contine o varietate de componente care pot contribui la scaderea in greutate si la evitarea acumularii de kilograme in plus;
- riscul de imbolnavire este mic - prin pasteurizare, microorganismele daunatoare din laptele crud sunt distruse, ceea ce inseamna ca riscul de a te imbolnavi in urma consumarii laptelui tratat termic este foarte mic, daca sunt respectate conditiile necesare in timpul producerii, ambalarii si depozitarii sale, atat in magazine, cat si acasa, dupa cumparare.[1][3][6]
Laptele pasteurizat si laptele ultrapasteurizat sau UHT sunt doua tipuri de lapte care se obtin in urma incalzirii laptelui crud la anumite temperaturi, pentru un interval de timp. Acest proces contribuie la distrugerea agentilor patogeni care ne-ar putea face rau si creste termenul de valabilitate al laptelui. Exista anumite diferente intre cele doua tipuri de lapte, dar ambele sunt o sursa buna de vitamine si minerale si o modalitate buna de a obtine nutrienti de care organismul nostru are nevoie.
Bibliografie:
- Raw Milk Questions and Answers Centers for Disease Control and Prevention, 4 Jan. 2023, www.cdc.gov/foodsafety/rawmilk/raw-milk-questions-and-answers.html. Accessed 16 Feb. 2023.
- GHID de Definiții Și Termeni Folosiți În Industria Laptelui Just.ro, 2023, legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/264740. Accessed 16 Feb. 2023.
- Kubala, Jillian. 5 Ways That Drinking Milk Can Improve Your Health Healthline Media, 18 Mar. 2018, www.healthline.com/nutrition/milk-benefits. Accessed 16 Feb. 2023.
- Melini, Francesca, et al. Raw and Heat-Treated Milk: From Public Health Risks to Nutritional Quality Beverages, vol. 3, no. 4, 7 Nov. 2017, p. 54, www.mdpi.com/2306-5710/3/4/54, https://doi.org/10.3390/beverages3040054. Accessed 16 Feb. 2023.
- Pasteurization Does Not Destroy the Nutritional Value of Milk, Dairy Nutrition, July 2021, dairynutrition.ca/en/milk-quality/pasteurization/pasteurization-does-not-destroy-nutritional-value-milk. Accessed 16 Feb. 2023.
- Ware, Megan. Health Benefits and Risks of Consuming Milk, Medical News Today, 7 Nov. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/296564. Accessed 16 Feb. 2023.