Infectia cu Salmonella: transmitere, manifestari si optiuni de tratament
Infectiile cu Salmonella sunt foarte frecvente. Zeci de milioane de cazuri de toxiinfectii alimentare cauzate de infectia cu Salmonella sunt raportate in intreaga lume in fiecare an, inclusiv in Romania. Riscul de infectare cu Salmonella este mai mare in timpul calatoriilor in tari fara sisteme de apa potabila curata si fara sisteme de eliminare corespunzatoare a apelor menajere.
Ce este infectia cu Salmonella?
Infectia cu Salmonella, numita in termeni medicali salmoneloza, este o boala bacteriana care afecteaza tractul intestinal. Bacteriile Salmonella traiesc de obicei in intestinele animale si umane si sunt eliminate prin scaun.
Oamenii se infecteaza cel mai frecvent prin apa sau alimente contaminate. De obicei, persoanele infectate dezvolta diaree, febra si dureri abdominale in termen de 8 pana la 72 ore dupa expunere [1].
Majoritatea persoanelor sanatoase se recupereaza in cateva zile pana la o saptamana fara un tratament specific. Totusi, in unele cazuri, diareea poate provoca deshidratare severa si necesita asistenta medicala prompta. Pot aparea complicatii care pun viata in pericol daca infectia depasesate bariera sistemului digestiv.
Cum se transmite infectia cu salmonella: cauze si factori de risc
Oamenii si animalele pot transporta Salmonella in intestinele si fecalele lor. Bacteriile se raspandesc adesea prin alimente contaminate.
Sursele alimentare comune de infectie cu salmonella includ: [1], [4].
- apa contaminata;
- carne cruda si insuficient preparata;
- fructe sau legume crude;
- lapte nepasteurizat si alte produse lactate;
- oua crude sau insuficient pregatite termic;
- alimente manipulate necorespunzator.
De asemenea, te poti infecta cu Salmonella direct prin:
- spalarea necorespunzatoare a mainilor mai ales dupa ce folosesti toaleta, schimbi un scutec sau manipulezi alimente contaminate;
- contactul direct cu animale de companie infectate sau alte animale;
- contactul direct cu suprafete infectate.
Factori de risc
Infectiile cu Salmonella sunt mai frecvente vara decat iarna.
In general, persoanele care prezinta cele mai mari riscuri de infectie sunt [3]:
- copiii;
- persoane cu varsta de peste 65 de ani;
- persoanele cu sistem imunitar slabit;
- femeile gravide.
Atentie! Daca o femeie dezvolta o infectie cu Salmonella in timpul sarcinii, pot exista riscuri suplimentare. Deshidratarea si lipsa nutrientilor care rezulta din infectie pot dauna mamei si copilului. Bacteriile se pot raspandi in sange ceea ce poate declansa sepsis intrauterin, o afectiune care poate pune viata in pericol.
Factorii care pot creste riscul de infectie cu Salmonella includ [1]:
- activitati care te pot aduce in contact mai strans cu bacteriile Salmonella;
- probleme de sanatate care-ti pot slabi rezistenta la infectii in general;
- calatorii internationale in tarile cu salubritate precara;
- contractarea unor tipuri de bacterii Salmonella poate declansa febra tifoida, o boala uneori mortala, care este mai frecventa in tarile sarace sau in curs de dezvoltare;
- afectiuni ale stomacului sau ale intestinului precum boala inflamatorie intestinala;
- administrarea unor medicamente precum antiacide, antibiotice sau corticosteroizi;
Cum se manifesta infectia cu salmonella: simptome
Perioada de incubatie, adica perioada dintre expunere si boala, poate fi de la 6 ore pana la 6 zile.
Semnele si simptomele posibile ale infectiei cu Salmonella includ [1], [2]:
- diaree;
- sange in scaun;
- dureri abdominale;
- febra;
- greata;
- varsaturi;
- frisoane;
- cefalee.
Simptomele infectiei cu salmonella pot dura de la cateva zile pana la o saptamana. Diareea poate dura pana la 10 zile, dar poti avea nevoie de cateva luni inainte ca intestinele sa revina la o activitate normala.
Cum se diagnosticheaza infectia cu Salmonella?
Medicul specialist efectueaza un examen clinic al persoanei, analizeaza istoricul medical, simptomele, alte probleme de sanatate, modificările recente ale obiceiurilor de dieta sau de preparare a alimentelor, cat si istoricul de calatorie. Medicul va elimina si posibilitatea existentei unor boli pentru enterocolita la adulti, enterocolita in cazul copiilor sau ocluzia intestinala.
Diareea si varsaturile sunt de obicei un semn clar al gastroenteritei. Testele de sange si scaun pot ajuta la determinarea cauzei infectiei.
Medicul specialist poate solicita teste de laborator suplimentare pe bacteriile din proba scaunului pentru a identifica tipul de Salmonella. Aceste informatii vor ajuta medicul sa decida ce antibiotic sa utilizeze daca persoana respectiva are nevoie de tratament [1], [4].
Atentie! Exista mai mult de 2.000 de tipuri diferite de bacterii Salmonella care pot declansa infectia. Anumite antibiotice nu functioneaza impotriva unora dintre aceste tipuri.
Cum se trateaza infectia cu Salmonella?
Majoritatea persoanelor sanatoase se recupereaza in cateva zile pana la o saptamana fara un tratament specific. Prevenirea deshidratarii cu un aport adecvat de lichide poate ajuta in procesul de recuperare.
Tratamentul stabilit de medicul specialist poate include [4] :
- fluide pentru a preveni deshidratarea–tratamentul se concentreaza pe inlocuirea fluidelor si a electrolitilor pierduti–minerale care echilibreaza cantitatea de apa din organism; se recomanda consumul de apa sau alte lichide. Diareea poate fi agravata de consumul de suc de fructe si bauturi racoritoare.
- antibiotice pentru simptome grave, daca infectia este severa sau daca ai un sistem imunitar slabit;
- antidiareice–pot ajuta la ameliorarea crampelor, a diareei;
Atentie! Antibioticele nu sunt utile in majoritatea cazurilor de infectie cu Salmonella. Acestea pot prelungi perioada in care esti infectat cu bacteriile si in care poti infecta alte persoane. De asemenea, pot creste riscul de a te infecta din nou.
Pentru sugarii si copiii care s-au deshidratat de la diaree, varsaturi sau febra se pot folosi solutii de rehidratare orala. Aceste solutii contin apa si saruri in proportii specifice pentru a reface atat fluidele, cat si electrolitii [2].
Sugarii, persoanele peste 65 de ani si persoanele care au un sistem imunitar slabit pot avea nevoie de antibiotice.
Complicatii
In general, infectia cu Salmonella nu pune viata in pericol. Cu toate acestea, anumite persoane, in special sugarii, copiii mici sau adultii de pe 65 de ani, beneficiarii de transplant, femeile insarcinate si persoanele cu sistem imunitar slabit pot dezvolta complicatii periculoase precum [2]:
- Bacteriemie–daca Salmonella intra in fluxul sanguin poate infecta tesuturile din intregul corp, inclusiv:
- sistemul urinar - infectii ale tractului urinar;
- tesuturile din jurul creierului si maduvei spinarii - meningita;
- captuseala inimii sau a supapelor - endocardita;
- oase sau maduva osoasa - osteomielita.
- Artrita reactiva. Persoanele care au avut Salmonella prezinta un risc mai mare de a dezvolta artrita reactiva din cauza infectiei cu Salmonella. De asemenea, cunoscut sub numele de sindromul Reiter, artrita reactiva cauzeaza de obicei:
- iritarea ochilor;
- urinare dureroasa;
- articulatii dureroase.
Remedii naturiste
Remediile naturiste trebuie comunicate intotdeauna medicului curant si trebuie stiut faptul ca nu inlocuiesc un tratament medical.
In cazul infectiei cu Salmonella, poti apela la produse naturiste pentru sistemul digestiv si poti consuma produse alimentare precum branza feta care pot contribui la ameliorarea simptomelor.
Atentie! Remediile naturiste si suplimente alimentare pot interactiona cu o serie de medicamente, deci adreseaza-te medicului inainte de a le folosi.
Consumul de suplimente alimentare nu inlocuieste un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. Daca te confrunti cu efecte adverse, intrerupe imediat consumul si consulta medicul.
Cum se poate preveni infectia cu Salmonella?
Salmonella se poate ascunde intr-o varietate de alimente, dar iata cum poti preveni infestarea [3], [4] :
- nu manca oua crude sau insuficient pregatite termic;
- nu consuma carne cruda sau insuficient pregatita termic;
- nu manca si nu bea lapte sau suc nepasteurizat;
- spala bine fructele si legumele crude si indeparteaza coaja, daca este posibil;
- spala bine mainile cu sapun si apa calda inainte si dupa manipularea alimentelor;
- curata suprafetele bucatariei inainte de a pregati mancarea pe ele;
- nu amesteca mancarea gatita cu alimente crude si nu folosi aceleasi ustensile pentru a le pregati;
- spala mainile cu apa si sapun dupa ce ai atins animalele, jucariile si asternuturile lor;
- pastreaza la frigider alimentele care se pot strica;
- pune alimentele proaspete in frigider imediat dupa ce le-ai cumparat;
Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca ai simptome, adreseaza-te medicului.
Infectia cu Salmonella poate afecta atat adultii, cat si copiii. Daca te confrunti cu simptome ale infectiei cu salmonella, consulta un medic specialist si urmeaza sfaturile medicale ale acestuia.
Surse de informare:
[1] Mayo Clinic Staff. “Salmonella infection.” Mayo Clinic, 2022, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/salmonella/symptoms-causes/syc-20355329, Accesat in 23.06.2022.
[2] Ratini, Melinda. “Salmonella (Salmonellosis)”, WebMd, 2022, https://www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/what-is-salmonella Accesat in 23.06.2022.
[3] Cleveland Clinic. “Salmonella.” Cleveland Clinic, 2022,
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15697-salmonella Accesat in 23.06.2022.
[4] Brazier, Yvette. “All you need to know about salmonella.” Medical News Today, https://www.medicalnewstoday.com/articles/160942 Accesat in 23.06.2022.