Cancerul vezical: cauze, manifestari si optiuni de tratament

10. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Cancerul vezical

Cancerul vezical sau cancerul de vezica urinara reprezinta o boala oncologica ce apare in urma multiplicarii anormale a celulelor care se afla in peretele vezicii. Tumorile formate in stratul superficial care captuseste vezica la interior pot fi benigne sau maligne, iar cele maligne trebuie tratate inainte ca acestea sa se raspandeasca in toata musculatura peretelui vezical. Conform statisticilor, tumora vezicala la barbati este de trei ori mai comuna decat in cazul femeilor. Iata care sunt cele mai importante detalii despre cauzele, simptomele si tratamentul acestei afectiuni! 

Ce este cancerul vezical? 

Asa cum spuneam si in introducere, cancerul vezical se manifesta in interiorul vezicii urinare, mai exact in stratul de celule denumit uroteliu. De obicei, acest tip de cancer se identifica foarte repede din cauza simptomelor asociate. Totusi, fix aceleasi simptome pot fi cauzate de alte afectiuni ale vezicii, de pilda infectiile. Chiar daca majoritatea cancerelor de vezica sunt diagnosticate intr-un stadiu incipient, exista si situatii in care afectiunea nu este depistata la timp si se pot dezvolta mai multe tumori in vezica. 

Tipuri de cancer vezical

Tipul exact de cancer vezical de care sufera un pacient se va stabili doar dupa ce s-a efectuat analiza microscopica a piesei de tesut in laboratorul de anatomopatologie. Proba se obtine in urma biopsiei, de obicei prin intermediul cistoscopiei. In acest mod se verifica atat natura maligna, dar si celulele de origine pentru respectivul cancer. 

In functie de celula de origine a tumorii de la nivelul mucoasei care captuseste interiorul vezicii, avem de-a face cu trei tipuri de cancer: 

Carcinom cu celule scuamoase

De obicei prezent in 5% din cazuri, este un cancer care isi are originea in celulele scuamoase, adica celulele plate si subtiri care acopera interiorul vezicii. Se formeaza de obicei dupa iritatii care n-au fost tratate pe termen lung sau in urma infectiilor.

Adenocarcinom

Chiar mai rar decat carcinomul cu celule scuamoase, reprezinta 1-2% dintre cazuri. Acest tip de cancer isi are originea in celulele glandulare din mucoasa vezicii. Acestea sunt celulele care produc mucusul din vezica. 

Carcinom cu celule de tranzitie

Ultimul tip de cancer vezical despre care vom discuta este si cel mai raspandit, fiind vinovat pentru 90% dintre cazuri. El se formeaza in celulele din stratul tisular din interiorul vezicii urinare. Acestea sunt celulele capabile de intindere atunci cand vezica este plina si de micsorare atunci cand ea se goleste. Exista doua tipuri de astfel de carcinom: cu grad inalt de agresivitate si cu grad scazut de agresivitate. Majoritatea deceselor se datoreaza celui cu grad inalt de agresivitate. Desigur, anumiti pacienti vor prezenta inclusiv multiple tumori. Acest tip de cancer se asociaza cu expunerea la factori toxici cancerigeni, de plida fumatul. 

Mai trebuie sa facem totusi o distinctie. Cancerul afalat in captuseala vezicii se cheama cancer vezical superficial, iar cel care s-a raspandit prin captuseala vezicii si a invadat peretele muscular sau organele si ganglionii limfatici se numeste cancer invaziv, ce da nastere tumorelor vezicale infiltrative. 

Cancer vezical: cauze si factori de risc

Pana sa ajungem la cancerul vezical si simptomele sale, haide sa vedem care-s cauzele si factorii care favorizeaza aparitia acestei afectiuni. 

Cauze

Din pacate cauzele exacte ale aparitiei cancerului vezical nu sunt cunoscute. Totusi, stim deja despre tumori ca apar in momentul in care mutatiile genetice se acumuleaza in interiorul genelor critice. Mutatiile permit celulelor sa se inmulteasca si sa creasca necontrolat, formand astfel o tumoare. Mutatiile acestea sunt numite mutatii somatice si apar pe parcursul vietii, nu sunt mostenite. 

Factori de risc

Asa cum spuneam si mai sus, desi comunitatea medicala nu cunoaste exact cauzele cancerului vezical, oamenii de stiinta au stabilit deja care sunt factorii de risc cei mai periculosi. Asadar, declansarea carcinomului urotelial este favorizata de: 

  • Fumatul de tigari, trabuc sau pipa. Chiar si fumatorii pasivi sunt predispusi la aparitia acestui tip de afectiune;
  • Expunerea la produse chimice toxice. Vorbim despre amine aromatice, produse de ardere pentru gazele naturale, compusi ai cadmiului, fibre acrilice, produse chimice de uz fotografic, oxid de titan, clor sau polietilena. Cei mai expusi sunt pictorii, lucratorii din industria textila sau cei din industria aluminiului sau calciului;
  • Radioterapia in regiunea pelviana. Femeile care au fost supuse radioterapiei pentru tratarea cancerului de col uterin pot dezvolta ulterior o tumora in zona vezicii;
  • Medicamente ce contin ciclofosfamida. Sunt folosite in cadrul chimioterapiei si pot duce la aparitia carcinoamelor uroteliale;
  • Antecedente familiale de cancer vezical;
  • Consum de apa din fantani cu nivel ridicat de arsenic;
  • Cistite cronice/infectii ale vezicii urinare sau cateterizare prelungita sau permanenta a vezicii;
  • Schistosomiaza. O boala provocata de infectia cu un parazit numit Schistosoma haematobium;
  • O dieta bogata in nitrati, grasimi si carne;
  • Utilizare abuziva de medicamente antialgice;

Cancerul vezical: simptome

Cele mai cunoscute simptome ale cancerului de vezica urinara sunt: 

  • Prezenta sangelui in urina. Este primul semn in majoritatea cazurilor, dar in multe situatii nu poate fi detectat decat la microscop;
  • Nevoia de a urina frecvent;
  • Senzatia de durere sau de arsura in zona perineului sau pubisului;
  • Spasme vezicale;
  • Dureri lombare;
  • Urinari repetate in cantitati mici, de obicei noaptea;
  • Senzatie de urinare insotita de imposibilitatea de a elimina urina;
  • Infectii frecvente ale tractului urinar. 

In cazul in care cancerul este intr-un stadiu avansat, pacientul se poate confrunta inclusiv cu anemie, pierdere in greutate, umflarea picioarelor, dureri de spate sau de flanc sau chiar aparitia unei mase tumorale vizibile in dreptul vezicii. Incontinenta urinara nu este un simptom al cancerului de vezica! 

Cum se diagnosticheaza cancerul vezical?

Pentru a se diagnostica aceasta afectiune va fi nevoie in primul rand de o discutie preliminara intre medic si pacient. Medicul va evalua istoricul medical personal si pe cel familial, dar si expunerea la factorii de risc. Apoi urmeaza examenul clinic, adica palparea abdomenului sau nodulilor prin intermediul tuseului rectal sau vaginal. 

Pe lista investigatiilor necesare pentru diagnostic se numara: 

  • Sumar de urina si urocultura;
  • Hemoleucograma completa;
  • Urografia intravenoasa;
  • Ecografia regiunii pelviene;
  • Biochimia sangelui;
  • Biopsia;
  • Cistoscopia. 

Pentru a fi stabilita stadializarea vor fi necesare inclusiv o scintigrama osoasa, colonoscopie, radioscopie toracica sau o tomografie computerizata. 

Stadiile cancerului vezical

Speranta de viata in cazul cancerului de vezica urinar depinde si de stadiul in care a fost descoperita afectiunea. Asadar, doctorul va decide asupra unui tratament dupa ce s-a evaluat extinderea bolii. Cei trei factori luati in calcul vor fi: tumora si cat de dezvoltata este/cat de mult a invadat testutul din apropiere, nodulul/ganglionul limfatic si metastaza, adica nivelul de raspandire a cancerului la distanta. 

Luand in calcul acesti factori, cancerul vezical poate fi non-muscular invaziv, invaziv muscular sau avansat metastatic. Exista cinci stadii principale, dupa cum urmeaza: 

  • Stadiul 0, atunci cand cancerul se pozitioneaza doar in stratul interior al mucoasei vezicii sau sunt detectate celule canceroase foarte timpurii;
  • Stadiul 1. Cancerul se formeaza deja in tesutul conjunctiv de sub mucoasa vezicii;
  • Stadiul 2. Tumora a invadat deja muschiul vezicii, fie in jumatatea inferioara, fie in cea exterioara. Prima este faza superficiala, iar a doua este cea profunda;
  • Stadiul 3. Cancerul depaseste deja vezica urinara si se raspandeste la organele din jur, de exemplu la uter, vagin sau prostata;
  • Stadiul 4. Cancerul s-a raspandit deja in peretele abdomenului sau in interiorul pelvisului, la distanta (in oase, plamani sau ficat) sau la nivelul ganglionilor limfatici. 

Cancerul vezical: optiuni de tratament

In general, terapia pentru acest tip de cancer va imbina mai multe abordari, iar strategiile terapeutice vor fi selectate in functie de caracteristicile afectiunii, de la o persoana la alta. Printre metodele de tratament se numara: 

Tratamentul chirurgical 

De sine statator sau asociat cu medicatie citostatica, terapie biologica sau radioterapie. In functie de starea pacientului si de situatia tumorii se va recurge la cauterizare, rezectie transuretrala, ablatia vezicii sau cistectomie. 

Chimioterapie

Administrata oral, intravenos sau intravezical, chimioterapia presupune folosirea substantelor care sa blocheze multiplicarea si in acelasi timp sa distruga celulele canceroase. Desigur, efectele secundare ale acestei terapii sunt neplacute si variaza in functie de tipul de tratament, varsta pacientului si starea sa generala de sanatate. 

Imunoterapie

Imunoterapia reprezinta procesul de intarire a sistemului imunitar al pacientului pentru ca acesta sa combata tumora si sa evite o recidiva. Se vor injecta bacterii non-virulente la nivelul vezicii, iar corpul va reactiona prin distrugerea celulelor canceroase. 

Radioterapie

In cazul radioterapiei se folosesc doze fractionate de raze X sau alte tipuri de radiatii pentru a distruge celulele tumorale. Poate fi aplicata inclusiv dupa sau inainte de chirurgie sau in acelasi timp cu chimioterapia. 


Tratamentul naturist pentru cancerul vezicii urinare este posibil, dar nu este sustinut de catre specialisti. 

Monitorizarea si preventia cancerului vezical

Mult mai important decat tratamentul vor fi faza de monitorizare, dar si de preventie pentru cancerul vezical. Hai sa vedem ce presupune fiecare faza in parte. 

Monitorizare

Un cancer de vezica urinara vindecat nu inseamna ca pacientul este in afara oricarui pericol. Dupa tratament se recomanda ca pacientul sa fie inclus intr-un program de supraveghere periodica, program gestionat de catre oncolog sau de catre urolog. 

Acest protocol presupune urografia intravenoasa, pentru tumorile de grad inalt sau citoscopia si examenul de urina la trei luni pe durata primilor doi ani de la tratamentul initial. Aceste proceduri se vor repeta la sase luni in anul trei si anul patru. Dupa al patrulea an se pot efectua anual. 

Dupa cistectomie vor fi necesare un examen de urina la fiecare trei luni timp de doi ani si ecografie, tomografie computerizata sau urografie intravenoasa pentru a depista recaderile. 

Preventie

Cel mai simplu mod de a preveni cancerul vezical este sa elimini factorii de risc precum: 

  • Fumatul;
  • Substantele toxice industriale;
  • Arsenicul;
  • Deshidratarea;
  • Apa clorinata;
  • Infectiile vezicii urinare netratate;
  • Cateterizarea pe termen lung a vezicii. 

Si alimentatia joaca un rol foarte important. Se recomanda o dieta cu un continut scazut de colesterol, adica vor fi preferate legumele si fructele si preparatele din soia. Dieta poate fi suplimentata cu vitamina A si C. Este posibil sa iti fie recomandate si suplimente alimentare sau medicamente fara reteta pentru sistemul genito-urinar. De luat in calcul si faptul ca nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa demonstreze faptul ca suplimentele alimentare chiar pot preveni aceasta afectiune. 

Iti recomandam o vizita la medic daca resimti simptomele descrise mai sus!

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice