Capere: proprietati, beneficii, utilizari

21. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Capere

 

Usor sarate, cu o aroma inconfundabila, caperele sunt un ingredient indispensabil al dietei mediteraneene si un condiment ideal pentru o mare varietate de preparate. In acest articol poti afla ce sunt caperele, care este valoarea lor nutritionala, care sunt beneficiile lor pentru sanatate si ce contraindicatii ar putea avea. 

Ce sunt caperele?

Caperele rezulta din florile unei plante denumite Capparis spinosa, cultivata in mod frecvent in tari mediteraneene ca Spania, Italia sau Grecia. Cel mai adesea, caperele sunt fie sarate, fie murate și folosite ca garnitura sau condiment, dimensiunile mici si aroma intensa si foarte caracteristica facandu-le foarte indragite. 

Gustul placut si aroma nu sunt singurele beneficii ale caperelor. Ele au valoare nutritivă importantă și o serie de beneficii incontestabile pentru sanatate, motiv pentru care ar trebui sa faca parte dintr-un plan alimentar echilibrat [1].

Valorile nutritive ale caperelor

Caperele sunt consumate, in general, in cantitate mica, ele fiind considerate mai degraba condiment decat aliment. Totuși, ele sunt o sursă importantă de sodiu și conțin cupru și vitamina K.

O linguriță (9 g) de capere conservate conțin:

  • calorii: 2;
  • proteine: 0.2 g;
  • carbohidrati: 0.4 g;
  • fibre: 0.3 g;
  • sodiu: 9% din doza zilnica recomandata;
  • cupru: 4% din doza zilnica recomandata;
  • vitamina K. 2% din doza zilnica recomandata;
  • riboflavina: 1% din doza zilnica recomandata;
  • fier: 1% din doza zilnica recomandata;
  • magneziu: 1% din doza zilnica recomandata [2]. 

Sodiul este un mineral esential pentru echilibrul hidroelectrolitic, implicat in mod direct in mentinerea tensiunii arteriale.

Cuprul este implicat in metabolismul fierului, in producerea de energie si in functionarea corecta a sistemuluii nervos.

Vitamina K este un micronutrient necesar pentru mentinerea sanatatii sistemului osos, dar care este implicat si in procesele de coagulare [3]. 

Beneficiile consumului de capere

Consumul regulat de capere poate avea o serie de beneficii pentru starea generala de sanatate, despre care vom detalia in randurile urmatoare.

Sunt o sursa excelenta de antioxidanti

Caperele contin o cantitate mare de antioxidanti, al caror principal beneficiu are legatura cu neutralizarea radicalilor liberi, responsabili de aparitia leziunilor celulare. Unele studii demonstreaza ca antioxidantii sunt eficienti in reducerea inflamatiei si in ofera un grad de protectie impotriva unui intreg cortegiu de boli cronice, printre care bolile cardiovasculare, cancerul si diabetul de tip 2.

Testele efectuate au demonstrat faptul ca in capere se regaseste o cantitate de quercetina si rutina, ambii compusi fiind studiati pentru efectul antiinflamator pronuntat, pentru modul in care favorizeaza vindecarea ranilor si pentru contributia la reglarea nivelului glicemiei [1].

Sustin dietele pentru scaderea in greutate

Caperele sunt pline de savoare si sarace in calorii, ceea ce inseamna ca pot fi adaugate cu succes in dieta persoanelor care doresc sa slabeasca. Inlocuirea unor aditivi alimentari si potentiatori de gust cu aroma naturala a caperelor te poate ajuta sa fii mai sanatos si poate contribui la scaderea consumului zilnic de calorii [4].

Contribuie la reglarea glicemiei

Unele rezultate ale studiilor efectuate pana in prezent sugereaza faptul ca aceste capere ar avea efecte importante pentru prevenirea diabetului. Astfel, unele substante active din capere contribuie la un management mai eficient al glucozie din sange, sporind rata de absorbtie a carbohidratilor in tesuturi si protejand celulele secretoare de insulina din pancreas. 

Un studiu limitat, efectuat pe un esantion de 30 de persoane diagnosticate cu diabet, a aratat ca un consum regulat a unui tonic cu extract de capere a ajutat la imbunatatirea glicemiei si a trigliceridelor serice [5]. 

Un alt studiu efectuat pe un esantion de 54 de persoane diagnosticate cu diabet a aratat ca un consum regulat al unui extract de capere timp de 2 luni a determinat o ameliorare semnificativa a nivelurilor glicemiei [2].

Desi sunt necesare mai multe cercetari in acest domeniu, te poti bucura de capere ca parte a unei alimentatii echilibrate.

 

Capere - in alimentatie

 

Precautii legate de consumul de capere

Avand in vedere modul in care sunt comercializate, caperele au in general un continut ridicat de sodiu. Excesul de sodiu are efecte negative asupra organismului, in special asupra tensiunii ateriale; hipertensiunea ateriala favorizata de excesul de sodiu este un factor de risc important pentru boli cardiace si accident vascular cerebal.

Excesul de sodiu este corelat si cu alte probleme de sanatate, de pilda cu o crestere semnificativa a riscului de cancer gastric.

Caperele pot face parte din alimentatia obisnuita in continuare, dar se recomanda un consum moderat. O alta solutie este clatirea caperelor inainte de introducerea lor in diverse retete, sau evitarea adaugarii de sare in retetele care includ, deja, capere [3]. 

Utilizarea caperelor in bucatarie 

Caperele sunt un ingredient extrem de practic, usor de adaugat intr-o mare varietate de retete. In general, in comert ele sunt disponibile in varianta murata si conservata. Aroma lor specifica le face perfecte pentru sandvisuri, salate si paste. 

Caperele merg de minune cu tocanitele de pui, in crema de branza sau in salate de rosii, castraveti si ceapa. Ele pot fi folosite ca topping pe pizza preparata in casa, pot fi amestecate in sosuri pentru salate sau pot inlocui alte muraturi in salata de ton.

Avand in vedere cat de sarate sunt caperele conservate, este important sa ajustezi retetele in mod corespunzator [1]. 

Caperele sunt un ingredient folosit uzual in bucataria mediteraneeana. Cu un aport caloric scazut, ele contribuie la aportul zilnic de vitamine, minerale si antioxidanti. Aportul de sare este un element care trebuie sa indemne la prudenta atunci cand vine vorba despre consumul de capere conservate.

Meta descriere: Caperele sunt ingrediente frecvent folosite in bucataria mediteraneeana. Iata care sunt beneficiile lor pentru sanatate si de ce trebuie sa le consumi cu moderatie!

Bibliografie

1. Annaz, Hassan, et al. Caper (Capparis Spinosa L.): An Updated Review on Its Phytochemistry, Nutritional Value, Traditional Uses, and Therapeutic Potential. Frontiers in Pharmacology, vol. 13, 22 July 2022, p. 878749, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9353632/, https://doi.org/10.3389/fphar.2022.878749, accesat la 20.02.2023;

2. Caper - an Overview | ScienceDirect Topics. Www.sciencedirect.com, www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/caper, accesat la 20.02.2023;

3. Capers: Nutrients, Benefits, Downsides. Healthline, 14 Oct. 2021, www.healthline.com/nutrition/capers-nutrition, accesat la 20.02.2023;

4. Compound in Pickled Capers Could Benefit the Heart and Brain. Www.medicalnewstoday.com, 24 July 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/compound-in-pickled-capers-could-benefit-the-heart-and-brain, accesat la 20.02.2023;

5. Tiny Capers Pack Big Disease-Fighting Punch. ScienceDaily, www.sciencedaily.com/releases/2007/10/071022212740.htm, accesat la 20.02.2023.

 

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice