Caprifoi: proprietati, beneficii, utilizari

18. 4. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Caprifoi

 

Caprifoiul (Lonicera caprifolia) este o planta cataratoare care are flori albe, parfumate, cu proprietati antiinflamatorii, antibacteriene si antivirale. Caprifoiul contine uleiuri esentiale, antioxidanti (quercitina). Caprifoiul poate fi utilizat sub forma de ceai, tinctura, unguent, in functie de afectiunea tratata si de recomandarile medicului. Ceaiul de caprifoi poate fi utilizat pentru ameliorarea durerilor si inflamatiilor, iar unguentul poate fi aplicat direct pe piele, pentru a trata infectiile cutanate. Cu toate acestea, este bine de stiut ca exista posibile contraindicatii si precautii in ceea ce priveste utilizarea caprifoiului: unele persoane ar putea suferi de alergii in urma consumului, iar gravidele si femeile care alapteaza nu ar trebui sa consume caprifoi in lipsa unei recomandari medicale.

In acest articol explicam care sunt proprietatile caprifoiului, in ce consta eficacitatea acestei plante asupra sanatatii si care pot fi efectele secundare ale consumului de caprifoi. 

Proprietatile caprifoiului

Caprifoiul este o planta medicinala care contine compusi activi ce ar putea avea efecte terapeutice (flavonoide, saponine, triterpenoide).

  • Proprietatile antioxidante: ajuta la prevenirea deteriorarii celulare si protejarea organismului de stresul oxidativ. Antioxidantii ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, iar acest lucru duce la imbatranirea prematura.

  • Proprietatile antimicrobiene si antivirale: planta ar putea ajuta la combaterea infectiilor bacteriene, fungice si virale. In acest fel este sustinut sistemul imunitar si se previn infectiile recurente.

  • Proprietatile antiinflamatorii si analgezice: ajuta la ameliorarea durerilor si a inflamatiilor din organism (1).

Posibilele beneficii medicale ale caprifoiului

Aceasta planta medicinala este folosita in medicina traditionala chineza de foarte mult timp. In medicina moderna este nevoie de cercetari suplimentare pentru a sustine beneficiile caprifoiului asupra sanatatii. Iata care ar putea sa fie beneficiile acestei plante:

  • ameliorarea durerilor de cap: caprifoiul are proprietati antiinflamatoare, astfel incat poate ameliora durerile de cap;

  • tratarea problemelor legate de digestie: mugurii de flori de caprifoi, mai ales, pot fi folositi in acest scop;

  • ameliorarea simptomelor racelii: caprifoiul amelioreaza durerea de gat si de cap si poate reduce temperatura corpului, in caz de raceala sau gripa. Infuzia de caprifoi poate trata tusea si ar putea trata infectiile tractului respirator superior si astmul, mai ales daca este combinat caprifoiul cu flori de crizantema (2);

  • reducerea senzatiei de greata sau varsaturi: in cazul bolnavilor de hepatita;

  • tratarea eruptiilor cutanate, a leziunilor cutanate (taieturi de exemplu): este bine de stiut ca unele persoane pot prezenta iritatii ale pielii dupa aplicarea infuziei de caprifoi;

  • evitarea simptomelor de imbatranire: se crede ca florile de caprifoi pot ajuta la ameliorarea liniilor si ridurilor fine;

  • improspatarea respiratiei: caprifoiul este utilizat in prepararea formulelor de apa de gura. Caprifoiul are proprietati astringente, ceea ce ajuta la obtinerea efectului calmant al apei de gura;

  • prevenirea insomniei: caprifoiul poate ajuta la inducerea somnului, mai ales in cazurile usoare.

Utilizarea si eficacitatea caprifoiului

 

Utilizarea si eficacitatea caprifoiului

 

Este bine de stiut insa ca in unele cazuri caprifoiul ar putea ameliora simptomele unor afectiuni (cum este cazul bronsiolitei la copiii infectati cu virusul sincitial respirator), dar pentru alte cazuri este nevoie de mai multe cercetari si informatii. Pentru a avea siguranta ca este eficace consumul de caprifoi, este recomandat sa consulti medicul si sa-l informezi cu privire la afectiunile de care suferi. 

Este posibil ca in cazul tulburarilor digestive, inflamatiilor cutanate, leziunilor, infectiilor bacteriene, infectiilor virale, caprifoiul sa amelioreze simptomele, dar sunt necesare mai multe dovezi pentru a evalua eficacitatea acestei plante. 

Efectele secundare ale caprifoiului

Este bine de stiut ca in cazul contactului pielii cu caprifoiul, pot aparea eruptii cutanate la persoanele alergice.

Sunt si cateva precautii speciale si avertismente:

  • sarcina si alaptare: se recomanda evitarea consumului de caprifoi la gravide si la femeile care alapteaza, pentru ca nu exista suficiente date despre utilizarea acestei plante;

  • chirurgie: caprifoiul ar putea incetini coagularea sangelui, ceea ce ar putea creste riscul de sangerare suplimentara in timpul si dupa interventia chirurgicala. In aceste conditii, persoanelor care urmeaza sa faca o interventie chirurgicala li se recomanda sa nu consume caprifoi cu cel putin 2 saptamani inainte de efectuarea operatiei (1).

Dozele recomandate de caprifoi

Doza adecvata de caprifoi depinde de mai multi factori:

  • varsta pacientului;

  • gradul de sanatate.

Important de stiut!

  • Produsele naturale nu sunt intotdeauna benefice pentru sanatate.

  • Dozele administrarii sunt importante si de aceea un consult medical este intotdeauna recomandat. Nu uita sa urmezi instructiunile relevante de pe eticheta produselor si consulta medicul sau farmacistul inainte de utilizare (3).

Cum se recolteaza si se pastreaza corect caprifoiul?

Momentul optim pentru recoltarea caprifoiului este crucial pentru a beneficia de proprietatile terapeutice. Acest moment este in timpul infloririi plantei, care are loc primavara tarziu sau vara devreme (pentru frunze si flori). Recoltarea in aceasta perioada asigura ca planta este bogata in compusi activi si isi va pastra calitatile medicinale.

Metoda de recoltare a caprifoiului implica taierea ramurilor tinere. Nu se recomanda ruperea ramurilor, pentru a nu deteriora planta.

Procesul de uscare si conservare a caprifoiului presupune raspandirea florilor pe o suprafata curata, intr-un spatiu bine ventilat si ferit de lumina directa a soarelui. Durata de uscare este de aproximativ o saptamana. Pentru a se verifica daca planta este complet uscata, aceasta trebuie sa fie casanta si sa se rupa usor. Caprifoiul uscat se pastreaza in recipiente ermetice, ferite de umiditate si lumina, la temperatura camerei.

Durata de valabilitate a caprifoiului uscat este in general de 1 an. Iti poti da seama ca planta a depasit valabilitatea daca si-a schimbat culoarea, mirosul, gustul. De altfel, este important caprifoiul sa fie utilizat in urma pastrarii sale in conditii adecvate, pentru ca numai astfel se poate dovedi eficace.

In concluzie, caprifoiul este o planta medicinala care ar putea fi valoroasa pentru sanatate, datorita compusilor activi pe care ii contine. Cu toate acestea, este nevoie de cercetari suplimentare. Este important sa stii care sunt metodele de recoltare si pastrare a caprifoiului, dar si contraindicatiile si precautiile utilizarii caprifoiului. Intreaba medicul daca pentru starea ta de sanatate caprifoiul este recomandat.

Daca ai intrebari sau nelamuriri medicale, te rugam sa discuti cu un medic. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

(1) WebMD: Honeysuckle-Uses, Side effects, and more, accesat 04.04.2023: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-512/honeysuckle

(2) Health Benefits Times, Facts about honeysuckle (Japanese Honeysuckle), accesat 04.04.2023: https://www.healthbenefitstimes.com/honeysuckle/

(3) RxList, Honeysuckle, accesat 04.04.2023: https://www.rxlist.com/honeysuckle/supplements.htm

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice