Regim diaree: alimente permise, alimente de evitat
Chiar daca suferi de boli care afecteaza pe termen lung sistemul digestiv, dieta alimentara iti poate influenta considerabil nivelul de confort. Cand te confrunti cu un episod de diaree, exista anumite alimente pe care le poti manca pentru a-ti ajuta sistemul digestiv sa revina in parametrii optimi normali. Exista, de asemenea, anumite mancaruri pe care ar trebui sa le eviti.
Continutul articolului
Alimente permise in cazul diareei
In situatia in care un pacient sufera de diaree, alimentele pe care ar trebui sa le consume si cele pe care este recomandat sa le evite pot fi esentiale pentru a accelera procesul de recuperare. In majoritatea cazurilor, medicii recomanda consumul de banane, orez, mere, paine prajita.
Aceste produse sunt blande, deci nu vor supune sistemul digestiv la un stres suplimentar, acela de a digera mancaruri grele. Ele sunt, de asemenea, bogate in minerale si vitamine, avand rolul de a ajuta la formarea unui scaun de o consistenta mai ferma.
Alte alimente care sunt recomandate sunt:
- cereale fierte, cum ar fi terciul de grau sau de ovaz, grisul;
- biscuiti digestivi sau de tip crackers;
- mere si suc de mere.
De asemenea, este recomandat consumul optim de lichide, deoarece diareea contribuie la deshidratarea organismului prin pierderea de fluide. Desigur, apa este principalul lichid recomandat, insa medicii pot indica si:
- supa clara, cum ar fi supa de pui sau de vita cu legume, fara grasime;
- apa imbogatita cu electroliti sau apa de nuca de cocos cu vitamine (este recomandata evitarea bauturilor bogate in zahar);
- ceai slab, decofeinizat;
Dupa ce functia digestiva a inceput sa se recupereze, in regimul alimentar pot fi adaugate treptat alimente usoare, cum ar fi omletele si legumele fierte.
Alimente de evitat in cazul diareei
Cand un pacient se confrunta cu diaree sau recuperarea dupa aceasta, exista o lista destul de mare de alimente pe care ar trebui sa le evite o perioada. Aceste mancaruri pot declansa sistemul digestiv si pot exacerba sau prelungi diareea si simptomele sale.
Alimentele care trebuie evitate in cazul diareei sunt:
- lapte si produse lactate (inclusiv bauturi proteice pe baza de lapte);
- alimente prajite, grase;
- alimente picante;
- alimente procesate, in special cele cu aditivi;
- carne de porc si manzat;
- sardine;
- legume crude (rosii, castraveti, ardei etc.);
- ceapa;
- toate citricele sau produsele care le contin;
- alte fructe, cum ar fi ananas, cirese, fructe de padure, smochine, coacaze si struguri;
- alcool, cafea si bauturi carbogazoase;
- indulcitori artificiali, inclusiv sorbitol.
Tratamente si remedii
Multe cazuri de diaree sunt de scurta durata si raspund bine la tratamentele la domiciliu, cum ar fi un regim alimentar special, aportul optim de lichide si medicamentele. Tratamentele fara prescriptie medicala includ comprimate antidiareice (ajuta la oprirea sau incetinirea simptomului), dar si sarurile de hidratare sau ceaiurile calmante.
In unele cazuri, diareea este cauzata de paraziti sau de o infectie bacteriana si poate fi necesar sa fie tratata cu antibiotice.
Luand probiotice cat mai curand posibil dupa ce a luat antibiotice, un pacient care a suferit de diaree poate ajuta la prevenirea reactiilor adverse prin introducerea de bacterii sanatoase inapoi in sistemul digestiv. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, la prevenirea viitoarelor cazuri de diaree.
In situatiile cu diaree severa, poate fi necesara spitalizarea pentru a se administra lichide intravenoase si saruri hidratante.
Cand sa consultati medicul
In timp ce multe cazuri de diaree pot fi tratate la domiciliu cu remedii naturiste, odihna si o dieta echilibrata, exista situatii care nu se amelioreaza nici un decurs de trei - patru zile de la debut. In acest caz, este recomandat sa consultati de urgenta un medic. Daca pacientul sufera de deshidratare sau prezinta alte simptome, poate fi necesara o vizita la camera de garda pentru a obtine un tratament prompt.
Alte simptome deloc de neglijat includ scaune negre sau sangeroase, dureri abdominale severe sau o febra de 39°C sau mai mare. In cazul in care copilul dumneavoastra are diaree, sunati medicul pediatru si intrebati daca ar trebui sa-l duceti la spital daca:
- starea sa nu se imbunatateste dupa 24 de ore;
- nu a urinat deloc in decurs de trei sau mai multe ore;
- are temperatura corpului crescuta;
- are gura sau limba uscata;
- plange fara lacrimi;
- pielea nu mai revine la forma initiala daca este prinsa si eliberata;
- are un aspect scufundat in zona abdominala, obraji sau ochi;
- are scaune negre sau cu sange.
Diareea se manifesta de cele mai multe ori in urma dezechilibrelor alimentare, insa aceasta poate aparea si ca un simptom cauzat de alte afectiuni. Introduceti banane, mere, orez si paine prajita in regimul alimentar in decurs de cateva ore de la debutul diareei si consultati medicul de familie daca simptomele se agraveaza sau nu se amelioreaza dupa doua zile.