Castanele: beneficii, proprietati si contraindicatii

25. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Culesul castanelor

 

Castanele comestibile sunt unele dintre gustarile mult asteptate de oricine odata cu sosirea toamnei. Coapte sau preparate ca desert rafinat si satios sub forma de piure, fructele castanului nobil au valori nutritionale ridicate, fiind bogate in fibre, minerale dar si carbohidrati. Alaturi de castanele salbatice, acestea au multiple beneficii pentru sanatate, fiind utilizate pentru tratamentul diferitelor boli sau afectiuni, in special ale pielii.

Avand un efect puternic asupra vaselor de sange, castanele dulci sau salbatice sunt contraindicate in anumite cazuri. Din randurile de mai jos vei afla mai multe despre proprietatile si beneficiile acestor fructe, dar si cateva din principalele lor contraindicatii.  

Castanele dulci

Castanul comestibil sau dulce (Castanea sativa) este un arbore din genul fag, originar din sudul Europei si Asiei Mici si cultivat in Europa si America de Nord. Castanele sunt fructele comestibile ale castanului nobil, fiind dispuse in capsule lucioase si dure, maronii, cu un varf albicios. Pulpa de culoare deschisa este buna pentru consum.

Fierte, coapte sau prajite, ele au o serie de beneficii in tratarea numitor boli, fiind utilizate in medicina alternativa si farmacologie.

 

Castane

 

Proprietati ale castanelor dulci

  • Contin vitaminele A, E, K si cele din grupa B;
  • Au un continut ridicat de Vitamina C (o cana de aproximativ 100 de grame de castane acopera 35-45% din necesarul zilnic[1]);
  • Sunt bogate in minerale precum magneziu, zinc, cupru, mangan, potasiu si fosfor;
  • Sunt bogate in carbohidrati si antioxidanti;
  • Au putine grasimi (mai putin decat nucile) si un nivel scazut de proteine;
  • Nu contin colesterol sau gluten; 
  • Au proprietati antiinflamatorii.

Beneficii ale castanelor dulci

  • Ajuta la reducerea colesterolului si la reglarea nivelului de zahar din sange[2];
  • Datorita continutului de carbohidrati, sunt recomandate pentru cei cu deficiente nutritionale;
  • Deoarece nu contin gluten, sunt recomandate celor care au intoleranta la acest compus;
  • Sunt bune pentru sistemul nervos, protejand de unele boli neurodegenerative;
  • Sunt foarte bune impotriva anemiei datorita proprietatilor bune de absorbtie a fierului;
  • Ajuta la intarirea sistemului imunitar si al oaselor datorita continutului de cupru (circa 47% din necesarul zilnic se regaseste in 84 g castane[3]);
  • Acidul folic necesar pentru formarea de celule rosii este esential in sarcina, de aceea se recomanda consumul unei cantitati moderate si in aceasta perioada;
  • Datorita proprietatilor antiinflamatorii sunt eficiente in tratarea ulcerelor varicoase sau a tromboflebitelor, fiind unul din principalele ingrediente ale cremelor sau unguentelor pentru varice si hemoroizi;
  • Sunt eficiente in tratamentul aterosclerozei;
  • Consumul de fructe crude poate vindeca diareea sau constipatia;
  • Pot fi preparate in diferite moduri, fiind foarte bune pentru reglarea tranzitului intestinal datorita continutului ridicat de fibre.

Contraindicatii

  • Nu sunt recomandate in caz de diabet, diabet zaharat, obezitate, rezistenta la insulina datorita continutului ridicat de carbohidrati;
  • Nu se recomanda nici in caz de flatulenta sau alte tipuri de probleme digestive.

 

Castane coapte

 

Proprietati si beneficii ale castanelor salbatice 

Arborele de castan salbatic sau porcesc (Aesculus hippocastanum) este raspandit in toata Europa, in special in centrul si sudul peninsulei Balcanice. Fructele reprezinta o capsula sferica avand un invelis verde spinos, ce contine semintele sau castanele turtite, cu coaja tare si varf albicios, iar florile au o culoare alba cu varf galbui, si se aduna sub forma unui ciorchine.

Desi nu sunt comestibile datorita continutului de escina, o substanta toxica, proprietatile curative ale scoartei, frunzelor sau semintelor de castan salbatic sunt cunoscute de mii de ani, remediile naturiste cu uleiuri sau tincturi din acest compus fiind folosite si recomandate inca de pe vremea lui Hipocrate. 

Proprietati ale castanelor salbatice

  • Contin vitaminele C, K si o parte din grupul vitaminelor B (B1, B2);
  • Contin  grasimi, amidon si saponozide;
  • Au in componenta taninuri care mentin elasticitatea vaselor de sange;
  • Flavonoidele au proprietati antiinflamatoare, anticoagulante si fluidizante pentru sange.

Datorita ingredientului numit esculina (escina), consumul de castane salbatice in stare cruda poate duce la otravire.

Beneficii ale castanelor salbatice

In ziua de azi, florile, scoarta si fructele de castan salbatic sunt des utilizate in industria cosmetica, ele intrand in compozitia unor creme sau lotiuni pentru ten datorita escinei. Acest compus care se obtine din semintele de castan salbatic are rol anticoagulant, dar si proprietati vasoconstrictoare si vasoprotective importante, fiind un real remediu pentru cresterea tonusului capilarelor fragile, dar si reducerea edemelor, a volumului picioarelor inflamate sau a pruritului. 

Preparatele sub forma de infuzie, decoct, pulbere sau extract solubil au efecte benefice asupra sistemului circulator si bolilor cardiovasculare. Toate acestea pot ajuta la vindecarea suferintelor provocate de anumite afectiuni grave precum varice, hemoroizi sau chiar accidente vasculare cerebrale. Tratamentele de acest fel se fac insa doar cu recomandare medicala. 

Contraindicatii

Tratamentele cu extracte din castan salbatic nu sunt recomandate:

  • femeilor insarcinate sau celor care alapteaza;
  • persoanelor care sufera de afectiuni renale sau de ficat;
  • celor care iau medicamente coagulante.

 

Castane verzi

 

Toamna este anotimpul cel mai propice pentru a te bucura din plin de toate proprietatile, beneficiile si, mai ales, de gustul de castane dulci, iar cremele si tratamentele te pot ajuta pe tot parcursul anului. Se recomanda insa ca pe acestea sa le utilizezi cu moderatie, doar cu recomandare medicala, in cazul in care suferi de anumite afectiuni precum cele mentionate mai sus.


Surse:

  1. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-chestnuts. Accesat 29.09.2022.
  2. https://www.hunimed.eu/news/health-benefits-chestnuts/.Accesat 29.09.2022.
  3. https://www.healthline.com/nutrition/chestnuts-benefits. Accesat 29.09.2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor