Picioarele reci: cauze, simptome, tratament

18. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Cauze si remedii pentru picioarele reci

 

Milioane de persoane din intreaga lume se confrunta frecvent cu probleme de circulatie, una dintre principala cauza a picioarelor si a mainilor reci. Desi temperatura scazuta la nivelul extremitatilor nu reprezinta de cele mai multe ori un semnal de alarma, aceasta poate ascunde anumite afectiuni. 

Conform declaratiilor medicilor specializati in reumatologie, mainile si picioarele reci pot fi o reactie fiziologica normala a corpului ca raspuns la frig sau la stres. Cu toate acestea, aceste simptome pot fi cauze de boli vasculare, cardiologice sau endocrine. 

Sunt anumite situatii in care extremitatile reci pot indica afectiuni ale sistemului conjunctiv - screlodermie sistemica, lupus eritematos sistemic sau poliartrita reumatoida. De asemenea, aceasta manifestare poate fi cauzata si de aparitia sindromului Raynaud, o afectiune complexa ale carei cauze nu au fost determinate cu exactitate. 

Despre sindromul Raynaud 

Aceasta afectiune este una comuna, de natura benigna. Sindromul Raynaud determina vasoconstrictia sanguina la nivelul picioarelor si al mainilor, ingreunand astfel circulatia. 

In general, contractia vaselor de sange reprezinta un raspuns sanatos si normal la frig, dar in cadrul acestei afectiuni arterele se contracta brusc la nivelul extremitatilor, iar vasele se inchid. Fenomenul poate aparea de la sine (Sindromul Raynaud primar) sau poate fi cauzat de alte afectiuni (Sindromul Raynaud secundar). 

Sindromul Raynaud primar

Acesta este cunoscut si sub denumirea de boala Raynaud si reprezinta forma cea mai usoara si mai des intalnita dintre cele doua tipuri. Persoanele afectate de acest fenomen nu prezinta alte probleme medicale sau afectiuni care sa poata cauza simptomatologia. 

Aproximativ 75% din totalitatea cazurilor de boala Raynaud primara sunt diagnosticate la femei cu varste cuprinse intre 15 si 40 de ani. Persoanele afectate dezvolta rareori alte boli asociate cu Raynaud, cum ar fi lupusul sau sclerodermia.

Sindromul Raynaud secundar

Desi este o forma mai rar intalnita decat cea primara, sindromul Raynaud secundar este adesea mai sever, fiind cauzat de o boala sau o afectiune preexistenta. Cel mai adesea apare la persoanele care sufera de boli ale tesutului conjunctiv. Se manifesta prin reducerea fluxului sangvin la nivelul picioarelor si al mainilor, determinand contractia anormala si ingrosarea peretilor vaselor de sange. 

Raynaud apare la aproximativ 85% pana la 95% dintre pacientii cu sclerodermie si este prezent la aproximativ o treime dintre persoanele care sufera de lupus eritematos sistemic. Boala Raynaud secundara poate aparea si in randul celor care au alte boli ale tesutului conjunctiv, inclusiv sindromul Sjögren, dermatomiozita si polimiozita.

Alte cauze posibile pentru picioarele reci

Anemia

Carenta de fier este de obicei principalul factor cauzator al acestei afectiuni. Anemia apare atunci cand celulele rosii din sange nu au suficiente proteine bogate in fier (hemoglobina) care sa transporte oxigenul. Una dintre cele mai des intalnite simptome ale sale este racirea extremitatilor. Anemia poate fi depistata foarte usor printr-o serie de analize de sange. 

Boala arteriala periferica

Se manifesta printr-un flux redus de sange la nivelul picioarelor, care apare din cauza arterelor ingrosate sau care nu functioneaza la capacitate maxima. Aceasta afectiune este des intalnita in randul persoanelor de peste 50 de ani care sufera de diabet zaharat. Printre principalele sale simptome de numara:

  • Picioarele reci;
  • Dureri de picioare in timpul mersului sau al exercitiilor fizice;
  • Amorteala sau intepaturi la nivelul picioarelor;
  • Rani ale picioarelor care se vindeca greu.

Hipotiroidism

Apare atunci cand glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni pentru a sustine functiile metabolice ale corpului. Este frecventa in special dupa varsta de 60 de ani si afecteaza de regula un numar mai mare de femei decat de barbati. Printre manifestarile principale sunt amintite oboseala, picioarele si mainile reci accentuate de o senzatie puternica de frig, durerile articulare si rigiditatea. 

Carenta de vitamina B12

Acest deficit poate provoaca simptome neurologice cum ar fi senzatia de maini si picioare reci sau furnicaturi la nivelul acestora. Organismul uman nu poate produce vitamina B12 in mod natural, aceasta regasindu-se in special in produsele de origine animala sau in lactate. Este importanta pentru mentinerea sanatatii globulelor rosii din sange, putand fi reglata si prin consumul de suplimente alimentare

Cand este necesar un consult medical

De cele mai multe ori, mainile si picioarele reci nu reprezinta un motiv de ingrijorare, acestea putand fi cauzate de diferentele de temperatura. Cu toate acestea, daca se observa ca temperatura la nivelul extremitatilor este scazuta in permanenta, se recomanda un consult de specialitate. 

Medicul poate efectua o serie de analize de sange sau o ecografie la nivelul extremitatilor pentru a verifica starea de sanatate sa venelor si arterelor. De asemenea, daca mainile si picioarele reci sunt insotite de simptome precum schimbarea culorii degetelor (paloare, inrosire sau innegrire), dureri ori dificultati de respiratie, mergeti de urgenta la doctor. 

Specialistii reumatologi precizeaza ca nu exista o serie de investigatii specifice care pot fi aplicate. Acestea vor fi alese in functie de cauza care sta la baza aparitiei acestor manifestari ale corpului. 

Cum se trateaza picioarele reci

Tratamentul temperaturii scazute a extremitatilor va fi stabilit de medic in urma consultului clinic. Primele masuri care pot fi luate sunt evitarea factorilor favorizanti ale acestor simptome:

  • Evitarea fumatului;
  • Evitarea stresului;
  • Purtarea manusilor si a sosetelor groase in anotimpurile reci;
  • Ajustarea schemei terapeutice prin evitarea medicamentatiei cu efect vasoconstrictor (la recomandarea medicului);
  • Folosirea cremelor cu efect termic (de exemplu, pe baza de capsaicina).

In privinta remediilor naturiste, specialistii mentioneaza ca suplimentele pe baza de ginko biloba pot avea un efect benefic asupra circulatiei periferice. Cu toate acestea, este indicat sa fie administrate responsabil si sa nu inlocuiasca un tratament recomandat de medic. 

Picioarele reci sunt o manifestare frecventa in randul majoritatii oamenilor, de aceea nu reprezinta un motiv ingrijorator de cele mai multe ori. Este recomandat sa efectuati o serie de investigatii de specialitate daca acest simptom este insotit si de alte manifestari, pentru a preintampina si trata la timp o eventuala afectiune. 

Referinte:

  1. https://health.clevelandclinic.org/why-are-my-hands-and-feet-always-cold-and-should-i-worry/
  2. https://www.amitahealth.org/blog-articles/heart-care/are-your-cold-feet-trying-to-warn-you
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor