Ce este melanina si care este rolul acesteia in organism?

18. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Fetele

 

Pielea este cel mai mare organ al corpului. Aceasta actioneaza ca un strat protector intre interiorul nostru si restul lumii, ajuta la reglarea temperaturii corpului, actioneaza ca un filtru natural si este in continua crestere.

De asemenea, pielea este afectata de fiecare aspect din viata noastra de zi cu zi, in special de ceea ce mancam, cum ne hidratam si de mediul inconjurator.

Melanina incearca sa protejeze celulele pielii de substantele distructive din exterior. Mai multe despre melanina gasesti in randurile urmatoare:

Ce este melanina?

Melanina este un tip de pigment complex intalnit la om care este responsabil pentru pigmentarea pielii si a ochilor (1).

Exista doua tipuri de melanina care contribuie la colorarea parului, pielii si a ochilor:

  • eumelanina: pigment asociat cu tonurile intunecate, cum ar fi maro si negru;
  • feomelanina: pigment asociat cu nuante alternative, cum ar fi rosu si galben (1).

In creierul uman exista si un al treilea tip de melanina (neuromelanina), dar acesta se ocupa doar de pigmentarea structurilor craniene. In plus, neuromelanina a fost studiata pentru legatura sa cu boala Parkinson (2).

Cum este produsa melanina?

Productia de melanina incepe in melanocite - celule mari care pot fi gasite pe toate suprafata corpului. La randul lor, melanocitele sunt responsabile pentru producerea organitelor numite melanozomi (1).

Melanozomi sunt locul in care incepe nasterea eumelaninei si feomelaninei care sunt mai apoi distribuite catre alte celule, cum ar fi (4):

  • celulele din par;
  • stratul interior al pielii;
  • celulele din pupile si irisi;
  • celulele din zonele glandei suprarenale (medulla si zona reticularis);
  • celulele din urechea interna (stria vascularis a canalului cohlear);
  • celulele din diferite zone ale creierului (substantia nigra si locus coeruleus).

Nivelurile naturale de melanina din organismul fiecarui individ sunt decise, in primul rand, de genetica, determinand culoarea parului, a pielii si a ochilor. 

Cu toate acestea, exista si alti factori care pot influenta cantitatea de melanina a unei persoane (6):

  • timpul de expunere la lumina UV;
  • inflamatii;
  • hormoni;
  • varsta;
  • tulburari de pigment.

Rolul melaninei in organism

In plus fata de productia de pigment, melanina joaca, de asemenea, un rol biologic semnificativ in protejarea organismului impotriva daunelor cauzate de soare (1):

  • protectie impotriva razelor UV: Melanina ajuta la protejarea celulelor din epiderma sau a stratului exterior de razele UV. Protectia se extinda la toate formele de lumina UV, chiar si la lumina albastra. Prin urmare, melanina absoarbe lumina UV inainte de a deteriora ADN-ul sensibil din celulele pielii;
  • efect antioxidant asupra substantelor reactive din oxigen care sunt produse de lumina UV. Fara interventia antioxidantilor din melanina, substantele reactive ar contribui la stresul oxidativ care provoaca daune celulare semnificative.

Unele studii de specialitate considera ca melanina mai poate avea efecte pozitive in protejarea ficatului, intestinelor si chiar a sistemului imunitar (3). 

Cercetarile in aceasta directie sunt limitate; pigmentarea si fotoprotectia raman cele doua roluri primare pe care le are melanina in organism.

Afectiuni asociate cu deficienta productiei de melanina

Deficitul de melanina este asociat cu anumite afectiuni si conditii de sanatate. Cele mai comune si cercetate dintre acestea sunt (4):

  • vitiligo - Aceasta afectiune face ca o parte din piele sa-si piarda culoarea, formand pete albe. Apare atunci cand melanocitele sunt distruse de sistemul imunitar (boala autoimuna). In timp ce vitiligo afecteaza oamenii indiferent de culoarea pielii, este o conditie mai vizibila la persoanele cu pielea mai inchisa la culoare;

 

Melanina

 

  • albinism - Persoanele cu albinism au pielea palida, parul alb si ochii foarte deschisi la culoare, de obicei albastri. Din cauza acestor aspecte, exista un risc crescut pentru pierderea vederii si deteriorarea pielii din cauza luminii UV;
  • melasma - Persoanele cu melasma se confrunta cu aparitia unor pete maro sau de culoare albastru-gri pe fata sau pe brate. Aceasta afectiune poate fi cauzata de un dezechilibru hormonal, expunerea indelungata la soare sau de anumite tratamente medicamentoase;
  • pierderea pigmentului pielii in urma deteriorarii pielii - Daca pielea este infectata sau arsa sever, este posibil ca organismul tau sa nu mai poata produce suficienta melanina pentru a acoperi zona afectata;
  • pierderea auzului - Deoarece melanina se gaseste si intr-o parte interna a urechii (stria vascularis), a fost asociata si cu pierderea auzului. Persoanele care produc o cantitate insuficienta de melanina au un risc mai mare pentru pierderea auzului;
  • boala Parkinson - La persoanele cu boala Parkinson, celulele creierului in substantia nigra mor, iar cantitatea de neuromelanina scade.

Cum poti creste cantitatea de melanina produsa in organism

Productia de melanina din piele poate fi imbunatatita prin bronzare - naturala sau artificiala. Cu toate acestea, retine ca bronzarea poate fi periculoasa, iar utilizarea protectiei solare este obligatorie (1).

Spre exemplu, in timpul expunerii la soare, razele UV penetreaza straturile pielii si incep sa deterioreze ADN-ul din celulele acesteia. Ca raspuns la deteriorarea celulara, organismul incearca sa produca mai multa melanina pentru a-si proteja celulele (1, 5).

De fapt, nu soarele “bronzeaza” pielea, ci tocmai aceasta crestere a productiei de melanina fata de cantitatea normala. Odata ce pielea incepe sa se bronzeze, acesta este primul indiciu ca deteriorarea celulara a avut loc.

Cantitatea de melanina produsa prin expunerea la orice tip de lumina UV nu este suficienta pentru a proteja celulele pielii de alte daune posibile. In timp, aceasta deteriorare celulara poate duce la dezvoltarea cancerului de piele (1).

In afara de bronzare, studiile stiintifice sugereaza ca anumite suplimente de vitamine sau pe baza de plante pot creste nivelul de melanina. Printre cele mai frecvent administrate sunt vitamina A si vitamina E.

Cu toate acestea, aceste concluzii se bazeaza in cea mai mare parte pe dovezi anecdotice si exista putine cercetari stiintifice pentru a le sustine.

Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme efectele pozitive ale suplimentelor alimentare si altor produse farmaceutice in cresterea productiei de melanina sau prevenirea afectiunilor asociate pielii. Adreseaza-te medicului pentru orice probleme sau nelamuriri in legatura cu sanatatea ta!

Bibliografie:

(1) MS Lockett, E. (2021) Understanding the Benefits of Melanin. https://www.healthline.com/health/skin/benefits-of-melanin

(2) Fedorow, H. et al. (2005) Neuromelanin in human dopamine neurons: comparison with peripheral melanins and relevance to Parkinson’s disease. Progress in neurobiology, 109 - 124. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15784302/

(3) ElObeid, A.S. et al. (2016). Pharmacological Properties of Melanin and its Function in Health. Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology, pp. 515 - 522. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bcpt.12748

(4) My Cleveland Clinic. Melanin. https://my.clevelandclinic.org/health/body/22615-melanin

(5) FDA. The Risk of Tanning. https://www.fda.gov/radiation-emitting-products/tanning/risks-tanning

(6) D’Mello, S.A.N. et al. (2016). Signaling Pathways in Melanogenesis. International Journal of Molecular Sciences. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27428965/

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice