Ce sunt bacilii Doderlein si care este rolul acestora
Bacilul Doderlein este o bacterie mare, Gram-pozitiva, care se gaseste in secretiile vaginale. Este numit dupa obstetricianul si ginecologul german Albert Doderlein, care este considerat unul dintre fondatorii bacteriologiei ginecologice. Acesta a fost primul care a descris microbul vaginal (in anul 1892) ca un bacil lung, gros, imobil.
In consecinta, acest microb este prezent in mod natural in flora vaginala, producand acid lactic care are actiune bactericida, inhiband cresterea altor microbi, cum ar fi stafilococii. Astfel, bacilul Doderlein ofera protectie vaginala impotriva anumitor bacterii potential daunatoare.
Scurt istoric al bacililor Doderlein
Profesorul german Albert Doderlein a izolat in anul 1892 mai multe culturi de microorganisme din secretia vaginala care produceau acid lactic, in prezenta carora nu se puteau dezvolta alte specii patogene.
El considera ca bacilul este o componenta singulara din flora vaginala a femeilor in timpul perioadei in care sunt insarcinate. Mai tarziu, un alt cercetator, pe nume Thomas Stanley, l-a identificat ca fiind Lactobacillus Acidophilus. Astfel, se regasesc in prezent sub denumirea generala de bacili Doderlein, care reprezinta un complex intreg de lactobacili responsabili de popularea cailor genitale inferioare ale femeilor pe toata durata vietii.
Caracteristicile bacililor Doderlein
Bacilii Doderlein pot fi regasiti in microflora vaginala cu usurinta, deoarece au corpul in forma unui baston curbat, cu lungime si grosime diferite. Acesta este Gram-pozitiv, nesporulat, neincapsulat, facultativ aerob si nu prezinta motilitate (este static, neavand capacitatea de a migra).
In urma cercetarilor efectuate in domeniu asupra a peste 60 de tulpini, rezultatele au putut grupa bacilii Doderlein in trei categorii diferite [1]:
Tipul A
- prezent in proportie de aproximativ 70% din totalul bacililor analizati;
- corpul este subtire si prezinta o curbare usoara, neexagerata;
- sunt prezenti in formatiuni de cate doi sau trei, asezandu-se adesea in forma de unghiuri deschise sau de Y;
- sunt dispusi in manunchiuri or palisade;
- pe masura ce se dezvolta, forma acestora se schimba - devin mai lungi si mai curbati, aglomerandu-se in spire.
Tipul B
- are o dimensiune mai scurta, fiind asemanator cu un cocobacil rectiliniu sau foarte putin curbat;
- comparativ cu tipul A, acestia sunt intens colorati in nuante de albastru pe frotiurile Gram;
- pot fi regasiti si in variante mai lungi;
- se grupeaza manunchiuri de cate trei sau patru bacili.
Tipul C
- se numeste si streptobacil;
- este caracterizat de capacitatea de a forma lanturi cu o dispozitie asemanatoare bacilului antracis.
Conditiile optime de dezvoltare ale culturilor primare presupun prezenta aerobiozei si a mediilor cu diversi factori de crestere - spre exemplu, temperaturi ridicate de 37 de grade Celsius.
Coloniile isi fac simtita prezenta dupa o perioada de cel putin 48 de ore, fiind initial de dimensiuni foarte mici. In decurs de patru zile, diametrul lor individual poate ajunge pana la unu - doi milimetri. Suprafata acestora este translucida, avand marginile crenelate.
In ceea ce priveste proprietatile lor, majoritatea tulpinilor de bacili Doderlein sunt producatoare de peroxid de hidrogen. Cu toate acestea, ele nu produc catalaza, fiind homo sau heterofermentative.
Importanta prezentei bacililor Doderlein
Fiind esentiali pentru sanatatatea reproducatoare a sistemului genital feminin, bacilii Doderlein prezinta mai multe proprietati [2]:
- Au capacitatea de a coloniza mucoasa intravaginala si de a adera la aceasta fara a declansa procese infectioase – reprezinta flora saprofita;
- Pot transforma glicogenul mucoasei peretelui vaginal in acid lactic, scazand ph-ul acestuia. Depozitele de glicogen sunt controlate de hormonii estrogeni, de aceea, modificarile de concentratie ale acestora influenteaza indirect si dezvoltarea bacililor Doderlein;
- Pot elibera peroxid de hidrogen – acesta iti ofera o serie de proprietati antimicrobiene (fata de Salmonela, Pseudomonas, E. Coli), dar si virucidele care apar prin oxidarea proteinelor structurale ale bacteriilor;
- Anumite tipuri de bacili Doderlein au capacitatea de a inhiba dezvoltarea unor microorganisme care determina aparitia unora dintre cele mai frecvente infectii cu:
- Vibrionul holerei (L. acidophilus);
- Bacilus Anthracis (L. acidophilus si L. bulgaricus);
- Helicobacter Pylori (L. casei)
- Bacili Doderlein isi maresc prezenta in perioada in care femeile sunt insarcinate, in a doua jumatate a ciclului menstrual, dar si la femeile cu diabet;
- Numarul bacililor Doderlein se micsoreaza in timpul menstruatiei si dupa contactul sexual - creste alcalinitatea intravaginala si bacteriile nu mai au capacitatea de a adera cu usurinta la mucoasa vaginului;
- Lactobacilii pot fi responsabili de aparitia anumitor infectii (septicemii, endocardite, meningite, infectii urinare) - acest lucru se intampla doar la pacientii care au imunitatea compromisa (adesea cei care sufera de diverse boli grave);
- Pot inhiba anumiti receptori celulari, protejand sistemul reproducator feminin de dezvoltarea anumitor afectiuni sau infectii;
- Pot avea proprietati anticancerigene.
Bacilii Doderlein sunt esentiali pentru sanatatea vaginala si a sistemului reproducator feminin. Acestia protejeaza impotriva dezvoltarii diverselor afectiuni sau infectii, prezenta lor fiind importanta in cantitati optime. Daca experimentati simptome sau schimbari la nivelul zonei genitale, consultati imediat un medic ginecolog.
Referinte:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2170630/pdf/jhyg00252-0088.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2601787/pdf/yjbm00534-0064.pdf