Ceai de busuioc: proprietati, beneficii, contraindicatii
Busuiocul este o planta anuala din familia Lamiaceae, originara din regiunile tropicale, folosita atat in bucatarie, cat si sub forma de ceai sau uleiuri esentiale, datorita beneficiilor farmaceutice. Există mai mult de 30 de specii de plante ierboase și arbuști din genul Ocimum, dintre care cele mai cunoscute sunt O. basilicum (busuiocul dulce) si O. sanctum (busuiocul sfant, busuiocul indian sau tulsi). Busuiocul dulce este frecvent utilizat în bucătărie, în timp ce busuiocul sfânt este adesea consumat sub formă de ceai. Cu toate acestea, este important să știți că ambele specii de busuioc pot fi utilizate pentru a prepara infuzii aromate, în funcție de preferințe.
Vom detalia in acest articol proprietatile ceaiului de busuioc, precum si beneficiile si contraindicatiile acestuia.
Proprietatile ceaiului de busuioc
Valorile nutritive ale unei lingurite de frunze uscate de busuioc sunt, conform Universitatii Medicale din Rochester [1], urmatoarele:
- proteine (g) 0.1;
- lipide (g) 0.03;
- carbohidrati (g) 0.43;
- energie (kcal)1.76;
- zaharuri, total (g) 0.01;
- fibre, total (g) 0.28;
- calciu, Ca (mg) 14.79;
- fier, Fe (mg) 0.29;
- magneziu, Mg (mg) 2.95;
- fosfor, P (mg) 3.43;
- potasiu, K (mg) 24.03;
- sodiu, Na (mg) 0.24;
- zinc, Zn (mg) 0.04;
- cupru, Cu (mg) 0.01;
- mangan, Mn (mg)0.02;
- seleniu, Se (mcg)0.02;
- vitamina A, IU (IU) 65.62;
- caroten, beta (mcg) 39.09;
- Vitamina E (alpha-tocopherol) (mg) 0.05;
- criptoxantin, beta (mcg) 0.57;
- licopen (mcg) 2.75;
- luteina + zeaxanthina (mcg) 8.05;
- vitaminaC, total acid ascorbic(mg)0.43;
- niacina (mg) 0.05;
- vitamina B-6 (mg) 0.02;
- folat, total (mcg) 1.92;
- vitamina K (mcg) 12.
Pe langa proteine, minerale si vitamine, frunzele de busuioc mai contin [2] o serie de compusi volatili, printre care linalol, eugenol, dar si antioxidanti precum acidul cafeic, vanilic sau rozmarinic.
Continutul nutritiv al frunzelor uscate, pentru ceai, difera de cel al frunzelor proaspete de busuioc. In functie de metoda de uscare, se vor pastra cantitati mai mari sau mai mici de nutrienti. Fierul, de exemplu, rezista cel mai bine la uscarea in cuptor, iar carbohidratii si proteinele la uscarea in cuptorul cu microunde. [3]
Busuiocul a fost folosit de secole in medicina populara pentru numeroasele sale proprietati. Aceasta planta este considerata [4] un bun:
antimicrobian;
antiinflamator;
antidiabetic;
antispasmodic;
antibacterian;
antifungal.
Beneficiile ceaiului de busuioc
Beneficiile ceaiului de busuioc pot aduce un impact pozitiv in gestionarea urmatoarelor afectiuni:
Tulburari respiratorii
O revizuire a unor studii clinice si experimentale ce au evaluat efectele ceaiului de busuioc asupra astmului, bronsitei, bolii pulmonare obstructive, cancerului pulmonar si altor afectiuni respiratorii, sugereaza un potential terapeutic al acestuia datorita compusului bioactiv principal, linalolul.[5]
Anxietate si stres
Consumul regulat de ceai tulsi (O. sanctum) are multiple beneficii pentru organism, printre care se numara protejarea si detoxifierea celulelor si organelor corpului. In plus, acesta poate ajuta la reducerea stresului toxic prin relaxarea si calmarea mintii si poate oferi numeroase beneficii psihologice, cum ar fi actiunea antidepresiva si efectele pozitive asupra memoriei si functiei cognitive [6].
Infectii si alte afectiuni orale
Datorita continutului semnificativ de eugenol, ceaiul de busuioc sfant poate actiona intr-o maniera similara analgezicelor moderne. De asemenea, frunzele de tulsi sunt folosite in infectiile orale, datorita compusilor bioactivi precum carvacrol si terpena. S-a observat si ca acidul rozmarinic prezent in frunzele de tulsi poate avea actiune antioxidanta, o proprietate benefica in tratarea leziunilor precanceroase. [7]
Terapia cu iod radioactiv
Consumul ceaiului de busuioc poate preveni sau ameliora efectele neplacute ale sialadenitei, o patologie asociata iodoterapiei din cancerele tiroidiene. In faza acuta, glandele salivare se umfla si devin dureroase, iar linalolul, anetolul si cineolul prezente in ceaiul de busuioc pot imbunatati starea cavitatii bucale. [8]
Hipertensiune
Ceaiul de busuioc O. basilicum poate reduce semnificativ tensiunea arteriala sistolica, asociat cu medicamente hipertensive. Totusi, efectele sale pe termen lung nu au fost evaluate, de aceea se impune realizarea unor studii mai ample inainte de a utiliza pe scara larga ceaiul de busuioc ca adjuvant in tratamentul tensiunii arteriale. [9]
In medicina traditionala, ceaiul de busuioc dulce O. basilicum L. amelioreaza starile de greata, flatulenta si dizenterie. [10] Nu exista, insa, suficiente dovezi stiintifice pentru a sustine utilizarea ceaiului de busuioc in scop curativ in aceste afectiuni. [11]
Contraindicatiile ceaiului de busuioc
Dupa ce am aratat pentru ce este bun ceaiul de busuioc, trebuie sa mentionam si faptul ca este contraindicat in anumite situatii.
Sarcina si alaptare
Nu se cunoaste exact efectul ceaiului de busuioc in sarcina si alaptare, insa pentru a elimina orice risc, e recomandat sa-l eviti in aceasta perioada.
Tratamente medicamentoase
Consumul de ceai de busuioc poate interactiona cu anumite medicamente si poate avea efecte secundare nedorite sau poate reduce eficacitatea tratamentelor medicamentoase. De aceea, este important sa discuti cu medicul despre acest subiect.
Ceaiul de busuioc, cu proprietatile sale antioxidante si antiinflamatorii, are un mare potential benefic pentru sanatate. Multe dintre utilizarile sale din medicina populara nu au fost inca validate de cercetari stiintifice riguroase, dar cu toate acestea, consumul moderat de ceai de busuioc poate contribui la imbunatatirea sanatatii.
Disclaimer! Informatiile prezentate in acest articol sunt de natura generala si nu reprezinta un substitut pentru sfatul medical profesional. Inainte de a include consumul de ceai de busuioc in alimentatie, este recomandat sa discutati cu medicul pentru a evalua riscurile si beneficiile in functie de situatia personala de sanatate.
Acest articol a fost realizat folosind urmatoarele surse:
[1] Spices, Basil, Dried, 1 Tsp, Leaves - Health Encyclopedia - University of Rochester Medical Center. www.urmc.rochester.edu, www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=76&contentid=02003-1.
[2] Shahrajabian, Mohamad Hesam, et al. Chemical Components and Pharmacological Benefits of Basil (Ocimum Basilicum): A Review. International Journal of Food Properties, vol. 23, no. 1, 1 Jan. 2020, pp. 19611970, https://doi.org/10.1080/10942912.2020.1828456. Accessed 12 Apr. 2021.
[3] Danso-Boateng, Eric. (2013). Effect of drying methods on nutrient quality of basil (ocimum viride) leaves cultivated in Ghana. International Food Research Journal. 20. 1569-1573.
[4] Shahrajabian, Mohamad Hesam, et al. Chemical Components and Pharmacological Benefits of Basil (Ocimum Basilicum): A Review. International Journal of Food Properties, vol. 23, no. 1, 1 Jan. 2020, pp. 19611970, https://doi.org/10.1080/10942912.2020.1828456.
[5] Aminian, Ahmad Reza, et al. The Effect of Ocimum Basilicum L. And Its Main Ingredients on Respiratory Disorders: An Experimental, Preclinical, and Clinical Review. Frontiers in Pharmacology, vol. 12, 3 Jan. 2022,
https://doi.org/10.3389/fphar.2021.805391.
[6] Cohen, MarcMaurice. Tulsi - Ocimum Sanctum: A Herb for All Reasons. Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, vol. 5, no. 4, 2014, p. 251, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296439/, https://doi.org/10.4103/0975-9476.146554.
[7] Patil, A., et al. Tulsi: A Medicinal Herb for Oral Health. www.semanticscholar.org, 2018, www.semanticscholar.org/paper/Tulsi%3A-A-Medicinal-Herb-for-Oral-Health-Patil-Gunjal/821058ac23d791c5ffe367776b595829022a2493. Accessed 19 Feb. 2023.
[8] Nakayama, Michihiro, et al. Preventive and Palliative Effects of Basil Tea on Salivary Gland Disorders Associated with Radioactive Iodine Therapy. Journal of Nuclear Medicine, vol. 63, no. supplement 2, 1 June 2022, pp. 31053105, jnm.snmjournals.org/content/63/supplement_2/3105.abstract. Accessed 19 Feb. 2023.
[9] Domondon, I. A., et al. The Effectiveness of Ocimum Basilicum (Basil) Tea as an Adjunct to Medication in Decreasing the Blood Pressure of Hypertensive Individuals. Health Sciences Journal, vol. 6, no. 2, 2017.
[10] Mueen, Ahmad, and Mueen Ch. (PDF) Biological and Pharmacological Properties of the Sweet Basil (Ocimum Basilicum). ResearchGate, June 2017, www.researchgate.net/publication/279861537_Biological_and_Pharmacological_Properties_of_the_Sweet_Basil_Ocimum_basilicum.
[11] Basil: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. Webmd.com, 2019, www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-303/basil.