Ceai de galbenele - beneficii, proprietati, contraindicatii

14. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit

Gălbenele au deja o reputație în întreaga lume, în special datorită efectelor benefice pe care le oferă sub formă de cremă. Crema de gălbenele are un rol cicatrizant, antibacterian și poate chiar să aibă un rol în încetinirea proceselor de îmbătrânire a pielii. Studiile scot în evidență următoarele calități ale gălbenelelor:

  • Antiviral;
  • Antibacterian;
  • Antiinflamator;
  • Antioxidant. 

Însă datorită numărului mare de specii de gălbenele, pentru a se ajunge la rezultate clare este nevoie de mai multe studii care să vizeze fiecare dintre acestea.

Până atunci, o altă modalitate de a include beneficiile posibile ale gălbenelelor în dietă este prin ceaiuri. Acestea sunt ușor de preparat alături de alte plante medicinale, iar combinațiile pot fi folosite pentru remediile naturiste recomandate de medic.

Iată care sunt informațiile esențiale despre beneficii, proprietăți și contraindicații ale ceaiului de gălbenele:

Potențialele beneficii ale ceaiului de gălbenele asupra sănătății organismului

Cel mai important de ținut minte este că trebuie să ceri sfatul medicului înainte de a introduce în alimentația ta orice produse, alimente sau ingrediente pe care vrei să le folosești regulat.

Așadar, Calendula officinalis, nu doar că poate decora în cel mai plăcut mod curtea și grădina casei tale, ci poate aduce și o serie de beneficii organismului. Printre acestea se numără:

  • Este o sursă bogată de antioxidanți

Ceaiul de gălbenele conține o cantitate generoasă de carotenoide (sursă de vitamina A) care pot avea anumite efecte în încetinirea progresului unor afecțiuni.

  • Are calități antifungice și antibacteriene

În cazul unor afecțiuni ale pielii sau dacă trebuie tratate local iritațiile sau eczemele, ceaiul de gălbenele poate fi aplicat cu ajutorul unei comprese. În general se preferă folosirea unei creme pe bază de gălbenele.

Anumite studii indică și o potențială posibilitate de tratare a candidei (care poate afecta infecții vaginale, ale pielii sau orale) cu ajutorul substanțelor pe bază de gălbenele. Înainte de a opta pentru orice modalitate de a încerca beneficiile gălbenelelor, trebuie să ții minte că nu există încă dovezi clare că acestea funcționează.

  • Poate fi un adjuvant în sănătatea orală

Datorită antioxidanților, ceaiul de gălbenele și apa de gură pe bază de gălbenele pot încuraja sănătatea orală în cazul afecțiunilor precum gingivita. Aceasta este caracterizată de inflamarea gingiilor, motiv pentru care poți alege remedii naturiste la recomandarea medicului stomatolog.

De asemenea, în cazul durerilor de gât, ceaiul de gălbenele se poate dovedi a fi de ajutor. În special dacă durerea este cauzată de inflamarea ganglionilor. Trebuie să discuți, în primul rând, cu medicul, și să ceri o părere avizată înainte de a încerca această opțiune.

  • Poate ameliora durerile menstruale și crampele

Consumarea ceaiului de gălbenele poate ajuta la crearea unui echilibru hormonal în perioadele în care aceștia fluctuează și cauzează dureri abdominale și crampe.

  • Poate avea un rol în întărirea sistemului imunitar

Datorită proprietăților antiinflamatoare și antibacteriene, ceaiul de gălbenele poate ajuta în cazul răcelilor sau a altor afecțiuni.

Ceaiul de gălbenele nu are valori nutriționale deosebite, iar gustul acestuia este, mai de grabă amar. De aceea se recomandă a fi consumat cu miere, lămâie sau în combinație cu alte plante aromatice. Dincolo de calitățile care trebuie analizate mai atent, delectarea cu o cană de ceai îți va relaxa organismul, indiferent de momentul zilei.

Ce contraindicații există în administrarea ceaiului de gălbenele

Aplicarea cremelor sau a gelurilor pe bază de gălbenele poate crea mici iritații pe piele, de aceea există precauții pe care trebuie să le iei chiar și în cazul administrării ceaiului. De exemplu, dacă te afli deja sub un tratament medicamentos, medicul poate indica alimentele și produsele pe care să le eviți.

De asemenea, femeile însărcinate sau cele care alăptează trebuie să ceară sfatul specialistului cu privire la ceea ce este sigur să consume.

În special dacă suferi de anumite afecțiuni gastrointestinale este important să fii atent chiar și la ceaiurile din plante, deoarece acestea pot crea disconfort.

Cum se prepară ceaiul de gălbenele

Ai o mulțime de modalități la îndemână pentru a-ți prepara ceaiul de gălbenele. Poți opta pentru plicuri, dar și pentru infuzie. Pentru varianta a doua ai nevoie de câteva lingurițe de flori uscate, și de un vas de 200-300 de mililitri. Toarnă apă pentru fiert și odată ce clocotește adaugă florile de gălbenele. Lasă ceaiul la infuzat 10 minute și strecoară-l în cană.

Discută cu medicul despre beneficiile pe care ți le poate oferi ceaiul de gălbenele sau folosirea produselor pe baza de plante medicinale în general. Acesta îți poate oferi sfaturile de care ai nevoie, dar și recomandări cu privire la doza necesară.

Bucură-te de gustul ceaiului și de senzația de bine pe care ți-o oferă acesta când îl consumi, cu precauțiile necesare.

Bibliografie:

  1. Zilda Cristiane Gazim, Claudia Moraes Rezende, Sandra Regina Fraga, Terezinha Inez Estivaleti Svidzinski,  Diógenes Aparicio Garcia Cortez, Antifungal activity of the essential oil from Calendula officinalis L. (asteraceae) growing in Brazil, 2008 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3768360/ 
  2. Disha Arora, Anita Rani, Anupam Sharma, A review on phytochemistry and ethnopharmacological aspects of genus Calendula, 2013 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3841996/ 
  3. Aviva Romm, David Winston, in Botanical Medicine for Women's Health, Conditions of the Reproductive Organs, 2010 https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/calendula 
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor