Ceai de salvie: beneficii, proprietati, contraindicatii

12. 8. 2024 · 8 minute de citit

Ceaiul de salvie este o infuzie aromatica obtinuta din frunzele de salvie, o planta care face parte din aceeasi familie ca si menta.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Ceai de salvie: beneficii, proprietati, contraindicatii

Chiar daca aceasta este folosita des ca ingredient in diferite retete culinare, salvia are si o istorie lunga in medicina traditionala, fapt pentru care este folosita si astazi in numeroase remedii naturiste si nu numai.

Proprietati

Salvia contine o cantitate mare de vitamina K, dar si minerale esentiale precum magneziu, zinc si cupru. Mai mult decat atat, frunzele de salvie contin si antioxidanti de mai multe tipuri, ceea ce ar putea explica utilizarea lor in numeroase optiuni terapeutice naturiste.

Datorita continutului sau bogat de vitamine, minerale, nutrienti si antioxidanti, ceaiul de salvie este folosit de obicei pentru a ajuta la diferite probleme cum ar fi insomnia, declinul cognitiv cauzat de inaintarea in varsta, durerile in gat, arsurile la stomac etc., toate acestea fiind sustinute de un studiu publicat in 2017 [1].

Beneficii

Chiar daca ceaiul de salvie si salvia in sine pot oferi anumite beneficii pentru sanatatea generala, nu exista inca numeroase studii efectuate pe aceasta planta care sa ofere o concluzie clara, ceea ce inseamna ca in momentul de fata parerile sunt impartite.

Cu toate astea, exista si studii care sustin anumite potentiale beneficii ale ceaiului de salvie, cum ar fi:

Promovarea sanatatii orale

Conform unui studiu publicat in 2011, [2] salvia este o planta foarte populara in domeniul stomatologic, deoarece poate ameliora durerea, inflamatia si respiratia urat mirositoare.

Mai mult decat atat, datorita continutului sau bogat de antioxidanti puternici, cum ar fi acidul rozmarinic, salvia poate prezenta si proprietati antibacteriene si efecte care pot grabi procesul de vindecare.

Tot datorita proprietatilor sale antibacteriene si antiinflamatorii salvia reprezinta un ingredient des intalnit in majoritatea apelor de gura.

Potentiale proprietati anticancer

Salvia contine numerosi compusi anticancer cum ar fi carnosolul, camporul si acidul rozmarinic. Dintre acestea, carnosolul a fost analizat intr-un studiu publicat in 2011 [3] efectuat in vitro (in afara organismului viu) si pe model animal. Rezultatele au aratat ca acest compus a putut distruge mai multe tipuri de celule canceroase, fara a afecta insa pe cele sanatoase.

Aceste potentiale proprietati au fost sustinute apoi si de un studiu publicat in 2015, [4] efectuat pe un esantion de peste 500 de persoane, pentru a analiza efectele ceaiului asupra cancerului de tiroida. Rezultatele studiului au aratat o asociere intre ceaiul de salvie si cel de musetel si reducerea riscului de dezvoltare al acestui tip de cancer.

Chiar daca aceste studii ofera informatii cu privire la potentialele proprietati anticancer ale salviei, este necesara insa efectuarea mai multor studii pe oameni pentru a ajunge la o concluzie incontestabila.

Imbunatatirea dispozitiei si promovarea sanatatii cerebrale

Cand vine vorba de aceste beneficii, exista numeroase studii care sa le sustina, cercetarile fiind efectuate in vitro, pe model animal, dar si pe oameni.

Unul dintre aceste studii a analizat efectul salviei asupra bolii Alzheimer, testele fiind efectuate in vitro si pe model animal. Studiul a fost publicat in 2013 [5] si a indicat ca salvia si acidul rozmarinic ar putea ajuta la impiedicarea formarii placilor de amiloid, placi care pot avansa boala Alzheimer prin formarea lor la nivelul creierului.

In ceea ce priveste proprietatile sale de imbunatarire a starii de dispozitie, acestea au fost sustinute, printre altele, si de un studiu publicat in 2006. [6] Acesta a confirmat ca proprietatile salviei au ajutat atat la imbunatatirea dispozitiei, cat si a performantei cognitive dupa administrarea unei singure doze.

Contraindicatii, riscuri si efecte secundare

De obicei, cantitatea de salvie gasita in ceai si in alte alimente este considerata sigura. Cu toate acestea, salvia contine un compus numit thujone care poate cauza convulsii si alte reactii adverse.

Deoarece pot exista cazuri de convulsii cauzate de consumul excesiv de salvie, este recomandata utilizarea acesteia conform instructiunilor de pe pachet si respectarea recomandarilor cu privire la dozaj.

Efectul negativ al acestui compus a fost mentionat si intr-un studiu publicat in 2013, [7] care l-a descris ca fiind un compus neurotoxic, cercetarile efectuate fiind realizate pe model animal si in vitro.

Tot din cauza acestui compus nu este recomandata ingerarea uleiurilor esentiale de salvie sau utilizarea lor in ceaiuri, concentratia de thujone fiind foarte ridicata in aceste produse.

Chiar daca ceaiul de salvie poate avea numeroase beneficii pentru sanatate, nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme aceste avantaje. Astfel, consumul acestor ceaiuri nu trebuie sa inlocuiasca recomandarile medicilor specialisti.

Utilizarile ceaiului de salvie

Preparare si consum 

Ceaiul de salvie poate fi preparat prin infuzarea frunzelor uscate sau proaspete intr-o cana cu apa clocotita. Se lasa la infuzat timp de 5-10 minute, dupa care se strecoara si se consuma. Poate fi indulcit cu miere sau alte indulcitori, in functie de preferinte.

Retete vegane si vegetariene

In retetele vegane si vegetariene, ceaiul de salvie este adesea utilizat pentru a adauga un gust aromat si complex preparatelor. Poate fi integrat in supe, sosuri, marinate sau chiar in preparate pe baza de legume, contribuind la imbogatirea aromelor.

Aromaterapie 

In aromaterapie, ceaiul de salvie poate fi folosit pentru a crea o atmosfera relaxanta. Poate fi utilizat pentru a umple casa cu aroma sa placuta, sau adaugat in bai calde pentru un efect relaxant si revigorant.

Tratamente topice

Pentru utilizarea externa, ceaiul de salvie poate fi aplicat sub forma de comprese pe zonele afectate ale pielii sau folosit in bai de aburi pentru a calma inflamatiile si a imbunatati starea pielii.

Igiena orala

Ca parte a igienei orale, ceaiul de salvie poate fi utilizat ca gargara pentru a combate respiratia urat mirositoare si a ajuta la ameliorarea durerilor in gat. Se poate face o gargara cu ceaiul de salvie de doua-trei ori pe zi pentru un efect proaspat si curatitor.

Sistemul respirator

In cazul problemelor respiratorii, ceaiul de salvie poate fi consumat pentru a ajuta la calmarea gatului iritat si la sustinerea unui sistem respirator sanatos. Poate fi de asemenea inhalat sub forma de vapori pentru a ajuta la decongestionarea cailor respiratorii.

Ceaiul de salvie ca parte a unei diete echilibrate

Intr-o dieta echilibrata, ceaiul de salvie poate fi integrat ca o bautura sanatoasa si reconfortanta, care ofera o serie de beneficii nutritionale si de sanatate.

Surse de antioxidanti si micronutrienti

Ceaiul de salvie este bogat in antioxidanti, care ajuta la combaterea radicalilor liberi si la prevenirea stresului oxidativ. De asemenea, este o sursa de vitamina K si minerale precum magneziul si cuprul, care sunt esentiale pentru buna functionare a organismului.

Alternativa la bauturile cu cofeina

Pentru cei care doresc sa reduca consumul de cofeina, ceaiul de salvie este o alternativa excelenta. Acesta poate fi consumat atat dimineata, cat si seara, fara a provoca agitatie sau insomnie.

Reglarea digestiei

Ceaiul de salvie poate ajuta la reglarea digestiei, reducand balonarea si disconfortul abdominal. Proprietatile sale antiinflamatorii si antibacteriene pot contribui, de asemenea, la mentinerea sanatatii tractului digestiv.

Sprijin pentru sistemul imunitar

Consumul regulat de ceai de salvie poate intari sistemul imunitar datorita continutului sau de vitamine si antioxidanti. Acesta poate fi util in prevenirea si tratarea racelilor si a altor afectiuni comune.

Parte a unui stil de viata sanatos

Ceaiul de salvie poate fi integrat intr-un stil de viata sanatos si activ. Alaturi de o dieta echilibrata si exercitii fizice regulate, consumul de ceai de salvie poate contribui la imbunatatirea starii generale de sanatate si bunastare.

 

Aceste fiind spuse, daca doresti o sursa buna de vitamine, minerale si antioxidanti atunci poti alege din farmaciile noastre diferite sortimente de ceaiuri, cum ar fi cel de salvie, papadie, paducel si asa mai departe.

 

Referinte:

  1. Ghorbani, Ahmad, and Mahdi Esmaeilizadeh. “Pharmacological Properties of Salvia Officinalis and Its Components.” Journal of Traditional and Complementary Medicine, Elsevier, 13 Jan. 2017. 
  2. Taheri JB; Azimi S; Rafieian N; Zanjani HA. “Herbs in Dentistry.” International Dental Journal, U.S. National Library of Medicine, Dec. 2011. 
  3. Jeremy, Johnson J. “Carnosol: A Promising Anti-Cancer and Anti-Inflammatory Agent.” Cancer Letters, U.S. National Library of Medicine, 2011. 
  4. Riza E; Linos A; Petralias A; de Martinis L; Duntas L; Linos D; “The Effect of Greek Herbal Tea Consumption on Thyroid Cancer: A Case-Control Study.” European Journal of Public Health, U.S. National Library of Medicine, Dec. 2015. 
  5. Airoldi C; Sironi E; Dias C; Marcelo F; Martins A; Rauter AP; Nicotra F; Jimenez-Barbero J; “Natural Compounds against Alzheimer's Disease: Molecular Recognition of AΒ1-42 Peptide by Salvia Sclareoides Extract and Its Major Component, Rosmarinic Acid, as Investigated by NMR.” Chemistry, an Asian Journal, U.S. National Library of Medicine, 2013. 
  6. Kennedy DO; Pace S; Haskell C; Okello EJ; Milne A; Scholey AB. “Effects of Cholinesterase Inhibiting Sage (Salvia Officinalis) on Mood, Anxiety and Performance on a Psychological Stressor Battery.” Neuropsychopharmacology: Official Publication of the American College of Neuropsychopharmacology, U.S. National Library of Medicine, 2006. 
  7. Pelkonen O; Abass K; Wiesner J. “Thujone and Thujone-Containing Herbal Medicinal and Botanical Products: Toxicological Assessment.” Regulatory Toxicology and Pharmacology: RTP, U.S. National Library of Medicine, 2013. 
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice