Ceai de dafin (laur): beneficii, proprietati, contraindicatii
Chiar daca frunzele de dafin sunt folosite des in domeniul gastronomic pentru a da o anumita aroma preparatelor, acestea sunt prezente si in numeroase remedii naturiste datorita continutului lor bogat de vitamine, minerale si antioxidanti.
Continutul articolului
Deoarece utilizarea frunzelor poate fi extrem de versatila, dafinul poate fi gasit sub diferite forme cum ar fi uleiuri, ceaiuri, capsule etc, fiecare cu indicatiile si recomandarile lor specifice.
Proprietati
Frunzele de dafin contin flavonoide, compusi care au rol de antioxidanti si cantitati mici de minerale si vitamine precum calciu, fier, magneziu, zinc, vitamina A, B6, C si multe altele. Din acest motiv ceaiul si alte produse din frunzele de dafin sunt folosite des pentru a probleme precum diabetul zaharat tip 2, tulburari de stomac, inflamatii si chiar cancer.
Ce trebuie retinut insa este faptul ca nu exista inca destule studii care sa sustina multe dintre efectele frunzelor de dafin fata de aceste probleme.
Beneficii
Cand vine vorba de beneficiile ceaiului din frunze de dafin, parerile sunt impartite, deoarece unele studii au fost realizate cu mult timp in urma sau rezultatele lor nu au putut fi reproduse. Cu toate acestea, cateva dintre potentialele beneficii ale frunzelor de dafin mentionate in urma anumitor cercetari includ:
Posibil ajutor pentru anumite tipuri de cancer
Un studiu publicat in 2013 [1] care a analizat in vitro (in afara corpului uman) efectele frunzelor de dafin asupra celulelor canceroase colorectale a concluzionat ca bioactivitatea acestora ar putea ajuta la protejarea impotriva efectelor timpurii ale cancerului colorectal.
Mai mult decat atat, un alt studiu publicat tot in 2013, [2] care s-a axat pe efectul frunzelor si a fructelor de dafin asupra cancerului mamar, a concluzionat ca planta poate reprezenta un potential agent natural pentru terapia cancerului mamar.
Deoarece studiile au fost realizate in vitro, nu pe oameni, sunt necesare cercetari si dovezi stiintifice aditionale pentru a oferi mai multe informatii cu privire la acest beneficiu.
Imbunatatirea digestiei
Conform unui studiu publicat in 2006 [3], frunzele de dafin pot ajuta la ameliorarea anumitor simptome ale indigestie cum ar fi durerea, flatulenta, balonarea, constipatia sau scaunele diareice datorita proprietatilor sale antioxidante.
Aceste efecte benefice au fost mentionate si intr-un studiu publicat in 2019, [4] in care se mentioneaza ca dafinul este bogat in antioxidanti si reprezinta o sursa buna de fibre dietetice si minerale. Astfel, ceaiul din foi de dafin poate fi folosit pentru probleme precum dureri de stomac, raceala sau durere in gat.
Posibil ajutor pentru persoanele diabetice
Un studiu publicat in 2008 [5] a evidentiat ca administrarea zilnica a unei anumite doze de frunze de dafin sub forma de capsula a ajutat la reducerea si la mentinerea nivelului de glucoza in sange si a colesterolului in randul persoanelor cu diabet.
Fiind de parere ca acest beneficiu este datorat continutului ridicat de polifenol, un antioxidant puternic, cercetatorii studiului au mentionat ca rezultatele indica un potential ajutor al frunzelor de dafin in reducerea riscului de aparitia a diabetului sau a bolilor cardiovasculare.
Trebuie mentionat, insa, ca aceste beneficii, in special cele de reducere a nivelului de glucoza in sange, pot interfera cu efectul anumitor medicamente. Din acest motiv trebuie sa discuti prima oara cu medicul de familie, mai ales in cazul in care exista un tratament medical cronic prescris deja.
Potential rol in evitarea formarii pietrelor la rinichi
Un studiu publicat in 2014 [6] a investigat daca frunzele de dafin pot ajuta la reducerea riscului de formare a pietrelor la rinichi. In urma investigatiilor, cercetatorii au descoperit ca acestea, impreuna cu alte 8 ierburi, a putut ajuta la reducerea nivelului de ureaza din organism.
Avand in vedere ca ureaza este o enzima care poate duce la numeroase probleme gastrice printre care si pietrele la rinichi, mentinerea in limite normale a acesteia este recomandata, fapt care poate fi ajutat si de catre frunzele de dafin.
Cu toate acestea, cercetatorii studiului de mai sus au mentionat ca este necesara efectuarea mai multor cercetari in acest domeniu pentru a intelege mai bine felul in care functioneaza aceste frunze.
Contraindicatii, riscuri si efecte secundare
Frunza de dafin si produsele obtinute din acestea sunt in general sigure pentru majoritatea persoanelor, daca sunt respectate instructiunile de folosire si dozajul. Cu toate acestea, frunzele de dafin pot cauza anumite efecte secundare in randul anumitor persoane, in special a celor cu alergii.
Deoarece nu exista studii care sa confirme cu exactitate siguranta administrarii frunzelor de dafin persoanelor gravide sau a celor care alapteaza, este recomandata evitarea lor de catre acest grup de persoane.
In ceea ce priveste diabetul, deoarece frunzele de dafin au un efect benefic in reducerea glucozei, acestea pot interfera cu efectul medicamentelor prescrise de catre medicul de familie, fapt care poate duce astfel la potentiale complicatii.
Mai trebuie mentionat ca frunzele de dafin nu pot fi digerate, ceea ce inseamna ca trebuie evitata inghitirea acestora pentru a nu risca blocarea lor in esofag sau potentiala perforare a intestinelor.
Chiar daca ceaiul din frunze de dafin poate avea numeroase beneficii pentru sanatatea generala, adevarul este ca nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme efectele acestuia. Din acest motiv, ceaiurile si alte suplimente din frunze de dafin nu ar trebui sa ia locul medicamentelor prescrise deja de catre medicul specialist.
Acestea fiind spuse, daca doresti un ceai bogat in vitamine, minerale si potentiale beneficii atunci poti alege la indicatia medicului din diferite sortimente de ceaiuri din frunze de dafin disponibile in farmaciile noastre.
Referinte:
- Bennett L; Abeywardena M; Burnard S; Forsyth S; Head R; King K; Patten G;Watkins P; Williams R; Zabaras D; Lockett T; “Molecular Size Fractions of Bay Leaf (Laurus Nobilis) Exhibit Differentiated Regulation of Colorectal Cancer Cell Growth in Vitro.” Nutrition and Cancer, U.S. National Library of Medicine, 2013, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23859043/.
- Kasabri, Violet, et al. ''Evaluation of the Volatile Oil Composition and Antiproliferative Activity of Laurus Nobilis L. (Lauraceae) on Breast Cancer Cell Line Models''. Oct. 2013, www.researchgate.net/publication/258845244_''Evaluation_of_the_volatile_oil_composition_and_antiproliferative_activity_of_Laurus_nobilis_L_Lauraceae_on_breast_cancer_cell_line_models''.
- Elmastaş, M., et al. “Radical Scavenging Activity and Antioxidant Capacity of Bay Leaf Extracts - Journal of the Iranian Chemical Society.” SpringerLink, Springer-Verlag, 2006, link.springer.com/article/10.1007/BF03247217.
- Batool, Saima, et al. “Bay Leaf.” Edited by Muhammad Asif Hanif et al., Medicinal Plants of South Asia, U.S. National Library of Medicine, 20 Sept. 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC7152419/.
- Khan, Alam, et al. “Bay Leaves Improve Glucose and Lipid Profile of People with Type 2 Diabetes.” Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, The Society for Free Radical Research Japan, 27 Dec. 2008, www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC2613499/.
- Biglar, Mahmood, et al. “Screening of 20 Commonly Used Iranian Traditional Medicinal Plants against Urease.” Iranian Journal of Pharmaceutical Research: IJPR, Shaheed Beheshti University of Medical Sciences, 2014, www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC3977070/.