Cauzele balonarii, metode tratament si preventie

5. 4. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit
Cauzele balonarii, metode tratament si preventie

Senzatia de balonare, cunoscuta in termeni medicali drept meteorism abdominal reprezinta un disconfort gastrointestinal cauzat de acumularea de gaze la nivelul intestinelor, ceea ce conduce la destinderea abdomenului superior. Prin urmare, balonarea apare atunci cand gzele se acumuleaza in exces in stomac, respectiv intestin. Exista pacienti care pot resimti aceasta senzatie chiar si atunci cand au o cantitate normala de gaze in stomac, fenomenul fiind descris ca o hipersensibilitate intestinala. 

Balonarea poate fi cu adevarat inconfortabila, mai ales atunci cand se produce distensia abdominala, iar durerile si senzatia de plenitudine va creeaza o stare de disconfort permanent. Daca si dumneavoastra va confruntati cu aceasta conditie, v-am pregatit un articol care trateaza pe larg acest subiect, respectiv cauzele balonarii, metode de tratament, dar si moduri de preventie a balonarii. Descoperiti in randurile de mai jos tot ceea ce trebuie sa stiti despre balonare!

Despre balonare 

Gazele sunt prezente in mod normal in stomac si intestin, ca urmare a aerului inghitit, in urma producerii acestora in interiorul intestinului sau ca urmare a trecerii lor din sange in interiorul intestinului. Aerofagia are loc, de regula, atunci cand mancam sau cand bem, insa exista persoane care inghit in mod inconstient si repetat aerul in timpul mesei. Salivatia excesiva poate creste ingestia de aer si apare ca urmare a diferitelor afectiuni gastrointestinale precum boala de reflux gastroesofagian sau ulcerul peptic, a diverselor medicamente, a gumei de mestecat sau a fumatului, fiind asociata cu greata. 

Cea mai mare parte a aerului ingestat este eliminat prin eructatie si doar o mica parte trece in interstinul subtire, producand balonarea. Cantitatea de aer care ajunge in intestin este influentata de postura corpului, mai cu seama ca atunci cand o persoana sta in pozitie verticala, aerul este evacuat rapid. In pozitie orizontala, aerul are tendinta de a se indrepta catre intestinul subtire. 

Nu se cunoaste cu exactitate care este rolul pe care-l joaca prezenta gazelor din intestin in fenomenul de balonare. Cu exceptia celor care inghid aer in exces sau a celor care consuma bauturi carbogazoase, majoritatea persoanelor care se confrunta cu senzatia de balonare nu au o cantitate crescuta de gaze in intestin, ci sunt sensibili la o cantitate normala de gaze din diferite cauze. Despre cauzele care determina aparitia balonarii va vom vorbi, insa, in randurile urmatoare. 

Cauzele care determina aparitia balonarii 

Am stabilit deja anterior ca senzatia de balonare apare atunci cand exista gaze sau aer la nivelul stomacului si intestinului. De asemenea, balonarea poate fi cauzata atat de afectiuni medicale usoare, cat si serioase, deopotriva. In cele ce urmeaza vom detalia, pe rand, cauzele care determina aparitia balonarii

Gaze si aer 

Gazele si aerul sunt cele mai frecvente cauze ale balonarii, cu atat mai mult dupa o masa copioasa. Gazele se acumuleaza in tractul digestiv atunci cand alimentele nedigerate se descompun sau atunci cand inghititi aer. Toata lumea inghite aer atunci cand mananca sau cand bea, insa exista persoane care inghit mai mult aer decat altele, mai ales atunci cand: 

  • Mananca sau beau mult prea repede;
  • Mesteca guma de mestecat;
  • Fumeaza; 
  • Poarta proteze dentare nefixate. 

Eructarea este una din modalitatile prin care aerul inghitit paraseste corpul, insa golirea intarziata a stomacului, pe langa acumularea de gaze, poate provoca, de asemenea, balonare sau distentie abdominala. 

Afectiuni medicale

Alte cauze ale balonarii pot fi diversele afectiuni medicale. Dintre acestea amintim: 

  • Sindromul colonului iritabil
  • Boli inflamatorii intestinale, asa cum este colita ulceroasa sau boala Crohn
  • Tulburari gastrointestinale; 
  • Arsuri la stomac
  • Intoleranta la anumite alimente; 
  • Cresterea in greutate; 
  • Fluxul hormonal; 
  • Giardioza; 
  • Tulburari de alimentatie, asa cum sunt anorexia sau bulimia; 
  • Factori de sanatate mintala, precum stresul, anxietatea sau depresia; 
  • Anumite medicamente. 

Afectiuni medicale severe 

Balonarea poate fi, de asemenea, un simptom al mai multor afectiuni grave precum: 

  • Acumularea de lichid in cavitatea abdominala, ca urmare a cancerului (de exemplu, cancerul ovarian), a bolilor hepatice, a insuficientei renale sau a insuficientei cardiace; 
  • Boala cealica
  • Insuficienta pancreatica
  • Perforarea tractului gastrointestinal, cu scurgeri de gaze, bacterii ale tractului si alte continuturi in cavitatea abdominala. 

Simptomele care sunt asociate balonarii 

Asa cum am spus-o in repetate randuri, balonarea apare atunci cand tractul gastrointestinal este umplut cu aer sau gaz. Majoritatea oamenilor descriu balonarea ca o senzatie de plin sau de umflare a abdomenului. Abdomenul dumneavoastra poate deveni umflat, dur si dureros. Balonarea este adesea insotita de simptome precum: 

  • Durere; 
  • Gaze excesive sau flatulenta; 
  • Eructatii frecvente; 
  • Zgomote intestinale anormale. 

Balonarea sau meteorismul abdominal poate interfera cu capacitatea dumneavoastra de a lucra sau de a participa la activitati sociale sau recreative. Aceste simptome ale balonarii sunt frecvente atat la adulti, cat si la copii. 

Stabilirea diagnosticului in caz de balonare si prezentarea la medic 

Rareori, balonarea poate fi catalogata drept o afectiune severa, insa atunci cand balonarea este insotita de alte simptome importante, recomandat este sa va prezentati cat mai curand la un consult medical daca experimentati: 

  • Scaderea involuntara in greutate; 
  • Durere severa si indelungata de stomac; 
  • Pierderea poftei de mancare si senzatia de plenitudine rapida; 
  • Arsura retrosternala; 
  • Prezenta sangelui in scaun sau scaun negru; 
  • Greata sau varsaturi; 
  • Icter;
  • Diaree;
  • Febra. 

In ceea ce priveste stabilirea diagnosticului, pacientii cu eructatii trebuie sa raspunda la anumite chestionare, pentru a determina cauzele aerofagiei, respectiv ale balonarii. De regula, medicii pun intrebari referitoare la obiceiurile alimentare. Exista persoane care sufera de reflux gastroesofagian sau boli gastrice, acestia inghitind aer pentru ameliorarea simptomelor balonarii. In acest caz, diagnosticul va fi exclus cu ajutorul unei endoscopii digestive superioare. In cazul in care este suspectata de catre medic intoleranta la lactoza, acesta poate recomanda excluderea laptelui din alimentatie si observarea simptomelor. 

Simptomele balonarii la o persoana tanara, cu o stare de sanatate buna, au o probabilitate mica de a fi cauzate de o boala organica severa si aici sunt luate in considerare tulburarile alimentare. Pacientii varstnici, in schimb, necesita o examinare completa inainte de a fi tratati de exces de gaze. In orice circumstante, examenul fizic se va concentra strict pe semnele obiective ale afectiunilor gastrointestinale sau ale altor boli care se manifesta prin balonare. De asemenea, analizele de sange sunt rareori utile in aceste cazuri, cu exceptia acelora in care sunt suspectate boli organice. 

Tratamente pentru prevenirea sau ameliorarea balonarii 

Pentru a trata cu succes balonarea se recomanda, in primul rand, eliminarea factorilor care au declansat-o. Prin urmare, tratamentul contra balonarii tine strict de cauzele care stau la baza aparitiei acestei afectiuni. In cazul in care este vorba despre o afectiune medicala serioasa implicata, medicul va fi cel care va decide schema de tratament potrivita. Insa atunci cand vorbim despre celelalte cauze, care sunt, dealtfel, si cele mai comune, exista o serie de solutii eficiente de tratament pe baza de medicamente pentru balonare, dar si numeroase remedii naturiste pentru balonare. 

Schimbari ale stilului de viata 

In cele mai multe dintre cazuri, simptomele balonarii abdominale pot fi diminuate sau chiar prevenite prin adoptarea unor modificari simple ale stilului de viata, precum pierderea in greutate in cazul in care suferiti de supraponderalitate. Pentru a reduce aerofagia, puteti: 

  • Evita guma de mestecat, caci aceasta va poate determina sa inghititi aer in plus care, la randul sau, produce balonarea; 
  • Limita consumul de bauturi carbogazoase; 
  • Evita alimentele care produc gaze, asa cum sunt legumele din familia verzei, fasolea uscata sau lintea, caci balonarea excesiva poate fi tratata prin evitarea alimentelor declansatoare; 
  • Manca incet si evita sa beti lichide cu paiul; 
  • Evita sa vorbiti atunci cand mancati si incerca sa mestecati alimentele cu gura inchisa; 
  • Evita alimentele si bauturile care contin fructoza si sorbitol, indulcitori artificiali care se regasesc in alimentele cu un continut „0” de zahar; 
  • Evita produsele lactate, daca suferiti de intoleranta la lactoza; 
  • Introduce in alimentatie alimente si bauturi care amelioreaza balonarea precum avocado, castravete, iaurt, fructe de padure, ceai verde, telina, ghimbir, kombucha, banane, papaya, sparanghel, ananas, turmeric, quinoa si altele. 

Medicamentatie 

In acest sens, discutati cu medicul dumneavoastra, in cazul in care modificarile stilului de viata si interventiile dietetice nu amelioreaza balonarea. Daca medicul gaseste o cauza medicala pentru balonare, acesta va poate recomanda medicamente pentru balonare excesiva. Tratamentele pot necesita antibiotice, antispastice sau chiar si antidepresive, insa acest lucru se bazeaza in totalitate pe cauzele care declanseaza balonarea si pe simptomele pe care le manifestati.

In ceea ce priveste medicamentele eliberate fara prescriptie medicala, menite sa suprime bulele de gaz, asa cum sunt suplimentele care favorizeaza digestia, trebuie sa stiti ca eficacitatea acestora nu este dovedita. Cu toate acestea, ele pot fi utile in ameliorarea simptomelor usoare ale balonarii si gazelor intestinale. 

De regula, simptomele functionale precum stomacul balonat si distensia abdominala au o evolutie cronica si pot fi ameliorate doar partial. Important este ca pacientul sa aiba certitudinea ca aceste tulburari de natura digestiva sunt benigne. In cazul in care balonarea este cauzata de o anumita afectiune, medicul va trata cauza principala a acesteia. 

Remedii naturiste 

Exista cateva remedii naturiste pentru sistemul digestiv, iar carbunele medicinal poate face minuni in cazul balonarii. Acest remediu poate fi procurat din farmacie si este realizat din plante atent selectionate, cu efecte imediate in cazul absorbtiei gazelor intestinale si combaterea flatulentei. De asemenea, masajul abdominal si compresele calde tinute la nivelul abdomenului pot combate simptomele balonarii. Persoanele care se confrunta deseori cu balonarea pot apela cu incredere si la remediile din zona fitoterapiei si reflexoterapiei sau chiar si la acupunctura. 

Exista si numeroase ceaiuri pentru balonare, care s-au dovedit a avea efecte remarcabile pe termen lung. Cu toate acestea, nu este indicat ca acestea sa fie consumate atunci cand s-a instalat deja balonarea, insa pot fi consumate inainte de masa sau oricand in timpul zilei. Dintre ceaiurile cu rezultate bune in ameliorarea simptomelor balonarii mentionam ceaiul de ghimbir, ceaiul de musetel, ceaiul de fenicul, ceaiul de lemn-dulce, ceaiul de papadie, ceaiul de menta, ceaiul de anghinare, ceaiul de busuioc sau ceaiul de patrunjel. 

Daca si dumneavoastra suferiti de balonare, speram ca v-au fost utile informatiile transmise in acest articol si ca veti urma sfaturile mentionate. Daca balonarea se manifesta permanent, chiar si dupa eliminarea din alimentatie a tuturor factorilor de risc, o vizita la medic v-ar putea ajuta sa determinati cauza exacta a acestei senzatii neplacute si sa stabiliti un tratament in consecinta. 

Referinte: 

  1. Donohue, Maureen. “What to Know about Abdominal Bloating.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/abdominal-bloating
    Published 12 Nov. 2021. Accessed 3 Apr. 2022.
  2. Staff, Familydoctor.org Editorial, and Alex Rice. “Bloating - Bloated Stomach - What Causes Bloating?” Familydoctor.org,
    Published 7 Jul. 2021. Accessed 3 Apr. 2022.
  3. “Abdominal Bloating: Medlineplus Medical Encyclopedia.” MedlinePlus, U.S. National Library of Medicine,
    Reviewed 6 Apr. 2020. Accessed 3 Apr. 2022.
  4. Link, Rachael. “20 Foods and Drinks That Help with Bloating.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/foods-that-help-with-bloating
    Published 19 Apr. 2021. Accessed 3 Apr. 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor