Intoleranta la lactoza: Cauze, simptome si tratament

30. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 12 minute de citit
Cauzele, simptomele si tratamentul intolerantei la lactoza

Intoleranta la lactoza, respectiv la lapte si la alimentele derivate din lapte, reprezinta una dintre cele mai des intalnite forme de alergii alimentare. Aceasta apare pe fondul incapacitatii organismului de a scinda molecula de lactoza, principalul glucid din lapte, prin functionalitatea defectuoasa a dizaharidelor. Intoleranta la lactoza nu trebuie confundata, insa, cu alergia la anumite proteine din lapte si poate fi tinuta destul de usor sub control, adoptand o alimentatie adecvata. 

Care sunt cauzele aparitiei intolerantei la lactoza si ce alimente contin lactoza? Este intoleranta la lactoza de mai multe tipuri? Cum se manifesta aceasta afectiune? Care sunt factorii de risc ai acestei intolerante alimentare si care este tratamentul recomandat pentru intoleranta la lactoza? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile al caror raspuns va invitam sa-l descoperiti in randurile care urmeaza! 

Ce este intoleranta la lactoza? 

Intoleranta la lactoza, numita si deficit de lactaza este o afectiune care determina o reactie adversa alimentara de tip non imun a organismului, atat fata de lapte, cat si fata de lactatele derivate. Acest tip de intoleranta alimentara poate fi de natura congenitala sau se poate manifesta mai tarziu, in viata de adult, printr-un deficit enzimatic intestinal. In cazul intolerantei la lactoza sau deficitului de lactaza, enzima deficitara este, desigur, lactaza, care are rolul de a produce hidroliza lactozei pana la glucoza si galactoza. 

Deficitul acestei enzime intestinale poate fi o urmare a unor injurii ale mucoasei intestinale, insa intoleranta la produsele din lapte nu este intotdeauna cauzata de un deficit de lactaza. In absenta lactazei, lactoza care nu este digerata in intestinul subtire va trece in colon, unde este fermentata sub influenta bacteriilor si este transformata in acizi grasi cu lant scurt si hidrogen. Acesta este un mecanism prin care adultii care se confrunta cu deficit de lactaza se pot adapta la ingestia unor produse alimentare care contin lactoza. Acizii grasi cu lant scurt vor fi absorbiti de catre mucoasa colonului, pentru care vor constitui o sursa de energie. 

Cauzele aparitiei intolerantei la lactoza 

Asa cum mentionat si in incercarea de a defini intoleranta la lactoza, aceasta afectiune apare atunci cand intestinul subtire nu produce suficienta lactaza pentru a digera zaharul din lapte (lactoza). In mod normal, lactaza transforma zaharul din lapte in doua zaharuri simple, respectiv glucoza si galactoza, care sunt ulterior absorbite in fluxul sanguin prin mucoasa intestinala. 

Daca aveti deficit de lactaza, lactoza din alimente se deplaseaza in colon, in loc sa fie procesata si absorbita. In colon, bacteriile de la acest nivel interactioneaza cu lactoza nedigerata, provocand simptomele intolerantei la lactoza. Vom aborda si acest subiect in randurile urmatoare, insa nu inainte de a va prezenta principalele tipuri de intoleranta la lactoza si factorii care cauzeaza deficitul de lactaza ce sta la baza fiecarui tip. 

Tipuri de intoleranta la lactoza 

Intoleranta la lactoza poate fi primara, ca rezultat normal al procesului de imbatranire, secundara, ca urmare a unei afectiuni a mucoasei intestinale sau congenitala, care apare in cazuri rare si se transmite genetic. Asadar, exista trei tipuri principale de intoleranta la lactoza, fiecare avand cauze diferite. Va invitam sa le dezbatem pe fiecare in parte, in randurile urmatoare!  

Intoleranta primara

Acesta este cel mai frecvent tip de intoleranta la lactoza  si apare ca rezultat normal al imbatranirii. Majoritatea oamenilor se nasc cu suficienta lactaza, bebelusii avand nevoie de aceasta enzima pentru a putea digera laptele mamei. Insa cantitatea de lactaza produsa de organism poate scadea in timp, acest lucru datorandu-se faptului ca, pe masura ce inainteaza in varsta, oamenii urmeaza o dieta alimentara diversa, care se bazeaza din ce in ce mai putin pe lapte. Scaderea nivelului de lactaza se realizeaza treptat, acest tip de intoleranta fiind frecventa, cu precadere, la persoanele cu ascendenta asiatica, africana si hispanica, asa cum mentinonam si in randurile anterioare. 

Intoleranta secundara 

Intoleranta la lactoza poate fi secundara unei afectiuni a mucoasei intestinale precum: 

  • Giardioza intestinala;
  • Boala cealica sau intoleranta la gluten; 
  • Boala Crohn; 
  • Fenomenul de poluare bacteriana, atunci cand bacteriile sunt proliferate excesiv in lumenul digestiv; 
  • Enteritele radice, asa cum este enterocolita la copii sau gastroenterita
  • Enteritele cauzate de medicamentatie. 

Intoleranta congenitala 

In cazuri extrem de rare, intoleranta la lactoza este mostenita, acest tip de afectiune fiind cunoscut sub denumirea de intoleranta congenitala. O gena defectuoasa poate fi transmisa de la parinti la copil, rezultand astfel absenta complecta a lactazei la nou-nascut. In aceasta situatie, bebelusul va fi intolerant la laptele matern si va avea diaree de indata ce se va introduce in alimentatia sa laptele uman sau o formula de lapte ce contine lactoza. Diareea poate provoca deshidratare si pierderi de electroliti, insa poate fi tinuta cu usurinta sub control daca bebelusului i se va oferi o formula pentru sugari fara lactoza. 

Deficienta de lactaza poate fi determinata si de prematuritate, copiii nascuti prematur (intre saptamana 23-32 de sarcina) prezentand o activitate redusa a lactazei, motiv pentru care pot dezvolta diaree si malnutritie. 

Alimente care contin lactoza 

Una dintre cele mai bune modalitati de a controla manifestarile intolerantei la lactoza este sa cunoasteti alimentele care contin lactoza. In functie de modul in care reactioneaza organismul dumneavoastra, puteti alege sa consumati cantitati mai mici din aceste alimente sau sa va fie recomandata de catre medic evitarea acestora. Asadar, am alcatuit pentru dumneavoastra o lista a alimentelor care contin cel mai mare nivel de lactoza, potrivit specialistilor WebMD. Cu toate acestea, trebuie sa retineti ca si alte produse pot contine lactoza si ar trebui evitate in cazul in care aveti intoleranta la lactoza.  

  • Laptele - contine cel mai mare nivel de lactoza dintre toate produsele lactate. Laptele este, de asemenea, un ingredient principal in multe dintre alimente, asa cum sunt margarina, produsele de patiserie, sosurile pentru salate, cremele si multe altele; 
  • Branza - contine, de asemenea, o mare cantitate de lactoza. Branzeturi precum parmezanul sau cheddar-ul, insa, pot fi mai usor de digerat, pentru ca cea mai mare parte a lactozei este eliminata in timpul prepararii branzei; 
  • Smantana - produsele pe baza de smantana, asa cum sunt crema de branza, untul sau inghetata ar trebui evitate din cauza nivelului ridicat de lactoza; 
  • Iaurt - in afara de unele tipuri de branzeturi, unele persoane cu intoleranta la lactoza pot consuma iaurt cu moderatie, caci lactoza a fost partial descompusa; 
  • Ciocolata cu lapte - chiar daca acest aliment contine mai putin lactoza decat laptele sau smantana, totusi are in compozitie cantitati mari de lactate. 

Retineti ca este important sa cititi intotdeauna cu atentie etichetele tuturor produselor, pentru a va asigura ca acestea sunt potrivite pentru dumneavoastra, in asa fel incat sa puteti evita toate simptomele intolerantei la lactoza.

Cum se manifesta intoleranta la lactoza? 

Simptomele intolerantei la lactoza apar de regula intre 30 de minute si doua ore dupa ce au fost consumate produse lactate si ar trebui sa dispara odata ce lactatele pe care le-ati consumat trec complet prin sistemul dumneavoastra digestiv, in aproximativ 48 de ore. Aceste manifestari pot include: 

  • Crampe abdominale; 
  • Balonare; 
  • Meteorism abdominal sau distensie abdominala;
  • Diaree; 
  • Greata si, cateodata, varsaturi; 
  • Gaze. 

Simptomele intolerantei la produse lactate sunt similare cu alte afectiuni digestive, asa cum este si sindromul colonului iritabil, cu mentiunea ca intoleranta la lactoza este declansata doar de lactate. De asemenea, este posibil sa va confruntati cu o alergie la lapte, care este diferita fata de intoleranta la lactoza. Alergiile la lactoza provoaca un raspuns imunitar care poate duce la simptome mai grave, precum: 

  • Dificultati de respiratie; 
  • Umflarea gatului; 
  • Furnicaturi in jurul gurii. 

Factori de risc si complicatii ale intolerantei la lactoza 

Exceptand cauzele fiecarui tip de intoleranta la lactoza in parte, printre principalii factori de risc care determina aparitia intolerantei la lactoza se numara: 

  • Varsta - intoleranta la produse lactate apare, de regula, la adulti; 
  • Rasa - intoleranta la lactoza afecteaza cu precadere persoanele de descendenta asiatica, africana si hispanica; 
  • Nasterea prematura - copiii nascuti prematur au un nivel mult mai redus al lactazei in intestinul subtire, caci organismul dezvolta aceasta enzima in ultima parte a trimestrului al treilea de sarcina; 
  • Boli ale intestinului subtire - dezvoltarile bacteriene sau afectiuni precum boala cealica sau boala Crohn pot avea un impact major asupra nivelului lactazei;
  • Formele de tratament pentru cancer - terapia prin radiatii in zona abdominala sau complicatii ale chimioterapiei pot determina cresterea riscului de intoleranta la lactoza. 

In ceea ce priveste complicatiile asociate cu intoleranta la lactoza, acestea apar pe fondul carentelor de calciu si de vitamina D. Din fericire, chiar daca dieta dumneavoastra contine cantitati mici de lactate, puteti asimila substantele nutritive din legume verzi, orez, quinoa, carne, peste sau fructe de mare. 

Cum se stabileste diagnosticul de intoleranta la lactoza? 

Daca va confruntati cu crampe, balonare si diaree in urma consumului de lapte si produse derivate acestuia, medicul dumneavoastra va dori sa va testeze pentru intoleranta la lactoza. Testele pentru stabilirea diagnosticului masoara activitatea lactazei in organism. Aceste teste de intoleranta la lactoza presupun: 

  • Testul de absorbtie a lactozei sau testul de toleranta la lactoza 

In acest caz, pacientul va bea un lichid cu o concentratie mare de lactoza, urmand sa se determine nivelul glicemiei la 0,60 si 120 de minute dupa ingestia lichidului. Daca nivelul glicemiei nu este in crestere, in timp ce pacientul dezvolta simptomele tipice descrise anterior, se poate deduce ca organismul nu a digerat lactoza si, prin urmare, pacientul sufera de intoleranta la lactoza. 

  • Testul de malabsorbtie a lactozei sau testul hidrogenului in aerul expirat 

Testul hidrogenului este un test simplu, noninvaziv, cu o specificitate superioara testului de absorbtie a lactozei. In urma unei perioade de repaus digestiv, pacientul bea un lichid cu continut de lactoza, urmand sa se masoare cantitatea de hidrogen din aerul experiat, la intervale de 30 de minute, timp de 3 ore. In cazul in care lactoza nu este asimilata, aceasta va fermenta la nivelul intestinului, iar cantitatea de hidrogen eliminata va fi mai mare. Ca si in cazul testului anterior, si acesta poate avea rezultate fals pozitive sau fals negative. 

  • Testul genetic 

O alternativa simpla de stabilire a diagnosticului pentru pacient este si testul genetic, acesta nefiind influentat de momentul recoltarii sau de bolile asociate. Mai mult, testul genetic permite diferentierea dintre intoleranta primara si cea secundara, prin analiza polimorfismului T/C in pozitia 13910 a genei lactazei. In cazul acestui test, rezultatele pot fi: genotip 13910 C/C (homozigot) - care indica o predispozitie genetica pentru intoleranta la lactoza, genotip 13910 T/C (heterozigot) - care este asociat cu intoleranta primara sau genotip 13910 T/T (homozigot) - care nu indica predispozitia genetica pentru aceasta afectiune. 

  • Testul aciditatii scaunului 

Acest tip de test se realizeaza, de regula, la sugari si copii si masoara cantitatea de acid lactic dintr-o proba de scaun. Daca bebelusul prezinta intoleranta la lactoza, testul va indica prezenta unei cantitati mari de acizi grasi la nivelul intestinului. Acestia apar ca urmare a interactiunii dintre bacteriile de la nivelul colonului si lactoza nedigerata. 

Tratament recomandat pentru intoleranta la lactoza

In prezent nu exista nicio modalitate prin care va puteti determina organismul sa produca mai multa lactoza. Tratamentul pentru intoleranta la lactoza presupune scaderea sau eliminarea completa din alimentatie a produselor lactate. Multe persoane care sunt intolerante la lactoza pot consuma in continuarea pana la 12 g de lactoza pe zi fara a prezenta simptome majore. 

In afara de modificarea dietei alimentare, persoanele cu intoleranta la lactoza pot suplimenta alimentatia prin alternative alimentare sau suplimente alimentare precum calciu, vitamina D, riboflavina sau proteine, ale caror niveluri s-au redus semnificativ dupa limitarea consumului de alimente ce contin lactoza. De pilda, calciul se afla in alimente precum broccoli, lapte de soia sau de cocos, somon, portocale, spanac si rubarba, pe cand vitamina D poate fi asimilata prin consumul de ou si ficat de pui sau prin expunerea la soare. De asemenea, alimente precum carnea, lintea, tofu, arahidele, migdalele, quinoa, ciupercile, semintele de canepa, cartofii si fasolea sunt excelente surse de proteine. 

Tratamentul intolerantei la lactoza poate implica si suplimentele enzimatice, care va vor ajuta sa creati toleranta la nivelul florei intestinale, insa aceasta forma de tratament este recomandata sub supravegherea medicului. 

In concluzie, daca manifestati simptome digestive asociate cu intoleranta la lactoza este indicat sa va adresati medicului gastroenterolog, de la care veti putea obtine toate informatiile medicale necesare in vederea diagnosticarii si tratarii acestei afectiuni. Trebuie sa luati in considerare faptul ca eliminarea completa a produselor lactate din dieta zilnica, fara o consiliere medicala, poate conduce la dezechilibre ale organismului. 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice