Balonare
In termeni medicali, balonarea se numeste „meteorism abdominal”. Balonarea nu este in sine o boala, dar poate fi semn al unei afectiuni. In cele mai multe cazuri, este consecinta unui stil de viata dezordonat sau a unei diete dezechilibrate.
Cum se manifesta balonarea
Balonarea se manifesta prin:
- disconfort abdominal;
- senzatia de stomac plin;
- flatulenta;
- eliminarea pe cale bucala a gazelor din stomac;
- diaree, constipatie;
- greata/varsaturi;
- lipsa poftei de mancare.
Cauzele balonarii
Balonarea se produce atunci cand gazele din intestin nu sunt eliminate prin flatulenta sau eructatii. Poate fi insotita de marirea in dimensiune a abdomenului.
Printre cauzele balonarii se numara:
- consumul de alimente care contin lactoza (produse lactate), anumite legume (crucifere: broccoli, conopida), fructe sau suc de fructe proaspăt;
- alimente bogate in amidon reincalzite;
- mancatul pe fuga;
- baut apa in timpul mesei;
- consum de apa rece;
- stres;
- guma de mestecat;
- fluctuatii hormonale la femei;
- intoleranta alimentara;
- indigestie;
- toxiinfectie alimentara.
Balonarea poate fi un episod trecator, dar poate fi si un simptom al unei boli grave precum:
- boala celiaca;
- ascita;
- cancerul ovarian;
- leucemia;
- insuficienta pancreatica.
Cum tratezi balonarea
Fireste, daca balonarea se intinde pe mai multe zile, este necesar sa te adresezi unui medic. Dar daca banuiesti ca balonarea ta are o cauza mai comuna, atunci te poti orienta fie spre remediile naturiste impotriva balonarii, fie spre medicamente pentru balonare.
Medicamentele pentru balonare se pot elibera fara prescriptie medicala. Ele contin enzime pancreatice, saruri biliare, probiotice sau substante cu proprietati tensioactive. Exista o gama larga de astfel de pastile pentru balonare si gaze in farmacii. Farmacistul iti poate recomanda pastile pentru balonare antispastice (care reduc disconfortul abdominal) sau pastile pentru balonare antiacide (reduc hiperaciditatea gastrica), sub forma de capsule, tablete, comprimate masticabile sau picaturi.
Oricare ar fi tratamentul pentru balonari pe care il urmezi, acesta poate fi completat cu ceaiuri pentru balonare:
- Menta;
- Musetel;
- Anghinare.
Foarte important, daca vrei sa nu te confrunti cu balonarea, nu uita sa nu faci exces de bauturi reci pentru ca stomacul depune un efort suplimentar pentru a le aduce la temperatura corpului, iar asta poate crea probleme suplimentare digestiei. De asemenea, nu uita sa faci miscare fizica pentru ca regleaza tranzitul intestinal.