Ulei de cocos - beneficii, proprietati, contraindicatii

21. 8. 2024 · 5 minute de citit

Uleiul de cocos a devenit foarte cunoscut in ultimii ani in toata lumea, datorita popularizarii beneficiilor sale pe toate canalele media.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Ulei de cocos - beneficii, proprietati, contraindicatii

 

Arborele de cocos creste in zonele calde ale lumii si produce fructe cu coaja tare, care contin in interior un miez moale, apa si ulei. Nuca de cocos contine acizi grasi in proportie mare, dar si alte substante despre care se spune ca sunt benefice. Oamenii atribuie calitati diverse uleiului de cocos, insa nu toate sunt sustinute de stiinta. Descopera in continuare care sunt beneficiile si proprietatile uleiului de cocos si in ce situatii este bine sa eviti consumul sau!

Posibile beneficii ale uleiului de cocos

Cresterea colesterolului bun

Sunt 2 tipuri de colesterol: HDL (colesterol bun) si LDL (colesterol rau). Unele cercetari [1] afirma ca anumite trigliceride din componenta uleiului de cocos ajuta la cresterea colesterolui bun, asemenea uleiului de masline. Alte studii contrazic insa aceasta concluzie, rezultatul fiind total opus, iar altele nu au descoperit modificari ale colesterolului dupa consumul regulat de ulei de cocos [1]. Prin urmare, este nevoie de mai multe studii pentru a trage o concluzie.

Reglarea glicemiei

Anumite studii pe animale au concluzionat ca uleiul de cocos ajuta la reglarea glicemiei. Insa, si in acest caz, exista cercetari care infirma aceasta concluzie. [1] Deocamdata, alimentele despre care se stie ca sunt utile in stabilizarea nivelului de zahar din sange sunt legumele sarace in carbohidrati, cerealele integrale, pestele oceanic, cacaua si nucile. [2]

Reducerea stresului

Uleiul virgin de cocos are, conform anumitor studii, proprietati antioxidante, care ajuta la reducerea stresului rezultat din efort fizic, raceala si alte surse. Unii cercetatori afirma ca este util si in tratarea depresiei. [1,4]

Imbunatatirea sanatatii parului

Unii oameni aplica ulei de cocos pe par pentru a preveni deteriorarea acestuia si a-i creste stralucirea. Se crede ca uleiul de cocos patrunde mai bine in scalp decat uleiurile minerale. Este nevoie insa de studii amanuntite pentru a confirma aceste beneficii. [1]

 

Ulei din nuca de cocos

 

Imbunatatirea sanatatii pielii

Aplicarea laptelui de cocos pe piele ajuta la protejarea sa si are un efect antiinflamator, care ajuta contra eczemelor, dermatitei de contact si psoriazisului [1,3]. Pentru ca are in compozitie acid lauric si alti acizi grasi, uleiul de cocos protejeaza pielea de bacterii si fungi, ceea ce il face folositor in lupta cu acneea, foliculita si piciorul atletului. [1]

Tratamentul candidozei

Un studiu realizat in vitro a concluzionat ca uleiul de cocos este eficient in tratamentul candidozei [1]. Proprietatile antimicrobiene si antiinflamatorii par sa fie responsabile pentru blocarea infectiei cu Candida Albicans. Totusi, nu exista studiu pe subiecti umani care sa confirme succesul tratamentului.

Prevenirea bolilor de ficat

Intr-un studiu din 2017, realizat pe subiecti care consuma regulat si subiecti care nu consuma ulei de cocos, se afirma ca prima categorie avea rezultate mai bune la analizele de sanatate a ficatului [1]. 

Imbunatatirea sanatatii dentare

Clatirea gurii cu uleiuri este un tratament traditional in multe culturi. Un studiu din 2017 confirma ca uleiul de cocos sprijina echilibrul bacterian din cavitatea bucala si ajuta la prevenirea anumitor problemele stomatologice [1].

 

Nuca de cocos

 

Proprietatile uleiului de cocos

O lingura de ulei de cocos contine:

  • 121 g calorii;
  • 0 g proteine;
  • 13.5 g de grasime, din care 11.2 g sunt saturate;
  • 0 mg de colesterol.

Uleiul de cocos contine vitamina E, dar nu are in compozitie fibre si alte vitamine si minerale. Cea mai mare parte din ulei consta in grasime. Totusi, structura sa este diferita de cea animala. Uleiul de cocos are un continut mare de trigliceride cu lant mediu, pe care corpul le depune mai greu si le arde mai usor [1]. Totusi, expertii recomanda sa tratam uleiul de cocos ca pe orice grasime saturata, pentru ca nu exista studii care sa dovedeasca faptul ca este mai sanatos decat alte grasimi saturate [1]. 

Nu toate uleiurile de cocos sunt la fel, astfel ca impactul asupra sanatatii poate varia de la un tip la altul. Ca in cazul altor produse alimentare, cu cat uleiul este mai putin procesat, cu atat este mai bun pentru organism. De aceea, se considera ca cel extravirgin este cel mai benefic pentru sanatate [1,3]. 

Contraindicatii in consumul uleiului de cocos

 

Contraindicatii in consumul uleiului de cocos

 

Uleiul de cocos are o cantitate mare de grasimi saturate, care pot contribui la cresterea nivelului de LDL si colesterol total. De aceea, trebuie consumat cu moderatie. Specialistii recomanda limitarea aportului de grasimi saturate la cel mult 10% din dieta pentru persoanele sanatoase si la 5-6% pentru cele care au valori ridicate ale colesterolului [1,3]. Pentru persoanele cu valori ridicate ale colesterolului, consumul de ulei de cocos este problematic.

In ce priveste aplicarea pe piele, in general se considera ca este sigur [3]. Totusi, persoanele alergice trebuie sa-l evite. Nu se cunosc efectele consumului regulat de ulei de cocos asupra femeilor insarcinate si copiilor. In orice situatie cere sfatul medicului daca vrei sa folosesti uleiul de cocos cu regularitate!

Uleiul de cocos contine nutrienti, dar trebuie consumat cu moderatie. Daca vrei sa-l folosesti, alege ulei cat mai putin procesat!

Surse:

  1. Butler, Natalie. “Coconut Oil: Benefits, Uses, and Controversy.” Www.medicalnewstoday.com, 8 Nov. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/282857#tips. Accessed 28 Sept. 2022.
  2. Palladino, Allissa. “Foods for Stabilizing Insulin and Blood Sugar Levels.” Www.medicalnewstoday.com, 3 May 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/323529.
  3. WebMD. “Coconut Oil: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning.” Webmd.com, 2019, www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1092/coconut-oil.
  4. YEAP, SWEE KEONG, et al. “Antistress and Antioxidant Effects of Virgin Coconut Oil in Vivo.” Experimental and Therapeutic Medicine, vol. 9, no. 1, 3 Nov. 2014, pp. 39–42, dx.doi.org/10.3892%2Fetm.2014.2045, 10.3892/etm.2014.2045. Accessed 8 May 2021.

 

  • Dr. Max Ceai din plante pentru glicemie normala este un supliment alimentar sub forma de ceai cu un continut de amestec din plante, ambalat in plicuri individuale, care prin proprietatile substantelor active continute de acestea contribuie la mentinerea unui nivel normal al glicemiei in sange.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor
    checkout.warnings.Notice