Colesterol HDL (colesterol bun): ce este si ce trebuie sa stii despre el
Colesterolul HDL inseamna lipoproteine cu densitate mare. Este considerat colesterol „bun”, deoarece te ajuta sa scapi de colesterolul in exces. O cantitate sanatoasa de HDL actioneaza impotriva acumularii de placi in artere, ceea ce imbunatateste riscul de boli de inima si de accident vascular cerebral (AVC) (2). In cele ce urmeaza, explicam ce este colesterolul bun, care este diferenta fata de colesterolul considerat „rau” (LDL), precum si semnele care indica un nivel scazut sau ridicat al colesterolului.
Continutul articolului
Ce este colesterolul HDL?
HDL este prescurtarea de la lipoproteine de inalta densitate. Colesterolul HDL reprezinta o pata microscopica ce consta intr-o margine de lipoproteina ce inconjoara un centru de colesterol. Particula de colesterol HDL este densa in comparatie cu alte tipuri de particule de colesterol, de aceea este numita de inalta densitate. Colesterolul HDL este considerat bun, deoarece elimina colesterolul rau din sange. Un nivel ridicat de HDL reduce riscul de boli de inima, iar un nivel scazut creste acest risc.
De ce este bun colesterolul HDL?
Nu tot colesterolul este rau. De fapt, colesterolul este o grasime esentiala care asigura stabilitatea in fiecare celula a corpului. Pentru a se deplasa prin fluxul sanguin, colesterolul trebuie sa fie transportat de molecule ajutatoare numite lipoproteine. Fiecare lipoproteina are propriile preferinte pentru colesterol si fiecare actioneaza diferit cu colesterolul pe care il transporta. Colesterolul HDL poate actiona intr-o varietate de moduri utile, acestea avand tendinta de a reduce riscul de boli de inima:
- colesterolul HDL curata si elimina lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL), sau colesterolul „rau”;
- HDL reduce, reutilizeaza si recicleaza colesterolul LDL, transportandu-l la ficat, unde poate fi reprocesat;.
- colesterolul HDL actioneaza ca un echipaj de intretinere pentru peretii interiori (endoteliu) ai vaselor de sange. Deteriorarea peretilor interiori reprezinta primul pas in procesul de ateroscleroza, care provoaca atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale (2).
HDL vs. LDL
Lipoproteinele cu densitate mare, sau HDL, transporta colesterolul catre ficat. Acolo este eliminat inainte de a avea sansa de a se acumula in artere. Lipoproteina cu densitate scazuta, sau LDL, transporta colesterolul direct in artere. Impactul acestor doua tipuri de colesterol asupra sanatatii este semnificativ. Nivelurile ridicate de colesterol HDL sunt asociate cu un risc redus de boli de inima. In contrast, nivelurile ridicate de colesterol LDL pot creste riscul de boli cardiovasculare, inclusiv infarct miocardic si accident vascular cerebral.
Cum sa identifici nivelul de colesterol HDL
Identificarea nivelului de colesterol HDL este esentiala pentru mentinerea unei stari bune de sanatate. In general, un nivel ridicat de HDL nu provoaca simptome speciale, de aceea este important sa fie facute analize de sange periodice pentru a verifica nivelul acestuia. Pe de alta parte, un nivel scazut de colesterol HDL poate fi un semnal de alarma, intrucat poate fi un semn al bolilor cardiovasculare. Simptomele unui nivel scazut de HDL pot varia de la inexistente la manifestari precum:
- oboseala;
- dureri in piept;
- dificultati de respiratie.
Aceste simptome pot fi confundate cu alte afectiuni si de aceea este cruciala efectuarea unui test de sange pentru a determina cu exactitate nivelul de colesterol HDL.
Niveluri optime de colesterol HDL
Pentru a monitoriza nivelul de colesterol din organism, se utilizeaza un test de sange standard numit profil lipidic. Atat colesterolul HDL, cat si LDL sunt masurate in cadrul acestui test. Valoarea „normala" poate varia, dar in general, se considera ca un nivel de HDL peste 60 mg/dL este benefic, in timp ce un nivel de LDL sub 100 mg/dL este ideal. Un profil lipidic masoara de obicei cinci tipuri diferite de lipide, sau molecule de grasime, din sange. Masuratorile sunt date in miligrame pe decilitru (mg/dL):
- colesterolul total: nivelul general de colesterol este o combinatie de lipoproteine cu densitate mica (LDL), lipoproteine cu densitate mare (HDL) si lipoproteine cu densitate foarte mica (VLDL).
- lipoproteine cu densitate scazuta (LDL): sunt un tip de colesterol care se poate acumula in vasele de sange, crescand riscul de boli de inima. Este cunoscut si sub numele de colesterol „rau”.
- lipoproteina cu densitate mare (HDL): este un tip de colesterol care ajuta la diminuarea acumularii de LDL in vasele de sange. Este cunoscut si sub numele de colesterol „bun”.
- lipoproteine cu densitate foarte mica (VLDL): la fel ca LDL, este, de asemenea, o forma „rea” de colesterol.
- trigliceride: sunt un tip de grasime care provine din alimentele pe care le consumi. Cantitati mai mari de trigliceride sunt asociate cu bolile de inima si cu inflamarea pancreasului.
Cu cat numarul HDL este mai mare, cu atat mai bine. Nivelul optim de HDL pentru a proteja de bolile de inima este de 60 mg/dL sau mai mare. Cu toate acestea, nivelurile ridicate nu te protejeaza de impactul negativ al unui nivel ridicat de LDL.
Niveluri normale de HDL
Nivelurile recomandate de colesterol HDL variaza in functie de sex:
- pentru barbati, nivelurile HDL ar trebui sa fie de 40 mg/dL, sau mai mari, pentru a reduce riscul de boli de inima;
- pentru femei , HDL ar trebui sa fie de 50 mg/dL sau mai mare pentru a reduce riscul;
- pentru copiii cu varste cuprinse intre 2 si 19 ani, un nivel de HDL de 45 mg/dL sau mai mare este considerat normal.
Niveluri scazute de HDL
Nivelul de colesterol HDL este considerat scazut in urmatoarele intervale:
- barbati: mai putin de 40 mg/dL;
- femei: mai putin de 50 mg/dL.
Cauzele unui nivel scazut de HDL
Exista mai multe cauze ale unui nivel scazut de HDL, printre care:
- boala Tangier: este o afectiune genetica ce determina niveluri scazute de colesterol HDL;
- hiperlipidemia familiala combinata: persoanele cu aceasta afectiune mostenita au probleme in procesarea colesterolului. Asta inseamna ca nivelul colesterolului HDL poate fi prea scazut si LDL poate fi prea ridicat;
- sindromul metabolic: sunt mai multe conditii de sanatate care se combina in acest sindrom si cresc riscul de boli de inima, diabet de tip 2 si accident vascular cerebral;
- supraponderalitate/obezitate: in cazul unui indice de masa corporala (IMC) mai mare de 25, este probabil ca HDL sa fie mai mic. In plus, nivelurile mai scazute de colesterol HDL sunt asociate cu obezitatea, in special cu grasimea din jurul abdomenului;
- fumatul sau consumul de tutun: nicotina scade HDL-ul. Toate produsele din tutun includ nicotina, inclusiv tigarile electronice;
- medicamente: unele pot scadea nivelul HDL (beta-blocantele, diureticele).
Cauzele unui nivel crescut de HDL
Pentru adulti, colesterolul care depaseste 80 mg/dL este considerat ridicat. Un nivel anormal de ridicat de HDL poate provoca de asemenea probleme. In unele cazuri, poate accelera ateroscleroza (acumularea de grasimi pe peretii arterelor). Un nivel ridicat de colesterol HDL ar putea fi cauzat de:
- mutatii genetice: unele modificari ale constitutiei genetice pot face ca organismul sa produca prea mult HDL sau sa aiba probleme in eliminarea acestuia;
- colangita biliara primara: aceasta afectiune ingreuneaza trecerea bilei (un lichid produs de ficat) prin sistemul digestiv. Organismul nu poate descompune grasimile, ceea ce poate cauza un nivel ridicat de colesterol in sange;
- tulburare de consum de alcool: consumul de alcool creste nivelul colesterolului „bun”. Dar mai mult nu este neaparat mai sanatos. Cresterile de HDL din alcool nu ofera niciun beneficiu. De asemenea, consumul de alcool creste riscul de boli de inima, accident vascular cerebral si boli hepatice (acestea necesita un regim alimentar special);
- hipertiroidism: acesta poate creste, de asemenea, colesterolul HDL;
- medicamente: unele ajuta la scaderea colesterolului LDL, cum ar fi statinele, si pot creste, de asemenea, nivelul colesterolului HDL la niveluri anormal de ridicate (3).
Cum sa mentii sau sa maresti nivelul de colesterol HDL intr-un mod sanatos?
Cel mai bine este sa discuti cu medicul pentru sfaturi adaptate nevoilor tale specifice si in functie de afectiunile medicale pe care le ai. In general, anumite modificari ale stilului de viata pot contribui la imbunatatirea nivelului HDL. Acestea includ:
- consumul de alimente sanatoase pentru inima: dieta mediteraneana ar putea imbunatati sanatatea generala a inimii, inclusiv valoarea colesterolului. Acest plan include fructe si legume, leguminoase (fasole si linte) si cereale integrale. Alimentele bogate in acizi grasi omega-3 pot creste si ele colesterolul HDL.
- evitarea sau limitarea alimentelor nesanatoase: se recomanda sa renunti la produsele de patiserie care contin grasimi nesanatoase trans (uleiuri partial hidrogenate). Limiteaza cantitatea de grasimi saturate pe care o consumi.
- exercitiile fizice: exercitiile aerobice pot ajuta la cresterea colesterolului HDL. Incearca sa faci cel putin 30 de minute de exercitii fizice cinci sau mai multe zile pe saptamana. Daca nu ai facut prea multe exercitii fizice in trecut, este indicat sa incepi cu doar cinci sau 10 minute pe zi si sa cresti treptat timpul.
- mentinerea unei greutate sanatoasa pentru tine. Pierderea grasimii abdominale ajuta la imbunatatirea nivelului de HDL.
- evitarea oricarui consum de tutun: fumatul, vapatul si utilizarea altor produse din tutun scade HDL-ul.
- administrarea de medicamente: medicul poate prescrie medicamente pentru a te ajuta sa cresti HDL.
De retinut
- Colesterolul „bun”, HDL, este important pentru ca este implicat in eliminarea colesterolului „rau” (LDL) din organism. Nivelurile scazute de HDL pot creste riscul de boli de inima, atac de cord si accident vascular cerebral. Anumite conditii de sanatate pot scadea nivelul HDL. Modificarile stilului de viata si planurile de tratament specifice pot creste colesterolul HDL pentru a sustine sanatatea generala.
- Pentru barbati nivelul HDL ar trebui sa fie de 40 mg/dL sau mai mare pentru a reduce riscul de boli de inima. Pentru femei HDL ar trebui sa fie de 50 mg/dL sau mai mare pentru a reduce riscul. In general, nivelul optim de HDL pentru a te proteja impotriva bolilor de inima este de 60 mg/dL sau mai mare.
- Lipoproteinele cu densitate mare, sau HDL, sunt considerate „bune” deoarece transporta colesterolul la ficat, de unde este eliminat inainte de a avea sansa de a se acumula in artere.
- Modificarile stilului de viata pot face diferenta. Iata cateva modalitati de a te ajuta sa cresti colesterolul HDL: fa exercitii fizice timp de 30-60 de minute in majoritatea zilelor, renunta la fumat, evita obezitatea prin mentinerea unei greutati sanatoase, bea alcool cu moderatie.
- Consulta medicul pentru a trata orice afectiuni medicale si pentru a face orice modificarile necesare in ceea ce priveste medicatia care te ajuta sa imbunatatesti nivelul HDL (1).
Disclaimer
Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!
Articolul a fost realizat in baza informatiilor preluate din:
(1) Mayo Clinic, „HDL Cholesterol: How to boost your 'good' cholesterol”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/hdl-cholesterol/art-20046388
(2) Cleveland Clinic, „HDL Cholesterol”: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/24395-hdl-cholesterol
(3) Web MD, „HDL the good cholesterol”: https://www.webmd.com/cholesterol-management/hdl-cholesterol-the-good-cholesterol