Ce sunt si cum functioneaza statinele
Valorile marite ale colesterolului se numara printre cele mai des intalnite probleme din ziua de azi. Acest fenomen este cu adevarat periculos, deoarece creste sansele de aparitie a aterosclerozei si de a suferi un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. De aceea, medicii pot recomanda statinele, insa ce sunt acestea si cum ar trebui administrate? Exista riscuri asociate? Poti afla mai multe in cele ce urmeaza.
Ce sunt statinele?
Statinele reprezinta o categorie de substante recomandata in cazul valorilor marite ale colesterolului. Acestea actioneaza prin scaderea nivelului de colesterol, astfel contribuind la scaderea riscurilor cardiovasculare si la o incidenta mai mica a evenimentelor de aceasta natura (accident vascular cerebral, infarct miocardic).
Colesterolul se depune pe peretii vaselor de sange si poate duce la blocarea lor. Insa, cu ajutorul statinelor, nivelul de colesterol poate scadea si astfel se pot preveni episoadele grave.
Cum functioneaza statinele?
Aceste substante au capacitatea de a influenta nivelurile de colesterol actionand la nivelul ficatului. Ele intervin asupra sintezei de colesterol si inhiba activitatea unei enzime responsabile cu acest proces. Enzima in cauza poarta numele de HMG-CoA reductaza si poate incetini productia colesterolului “rau” (colesterol LDL), observandu-se o scadere a nivelului acestuia in organism.
Chiar daca nivelul optim de colesterol este atins, medicii pot sugera continuarea tratamentului pentru ca pacientul sa primeasca in continuare protectie impotriva aterosclerozei. Colesterolul deja prezent pe peretii vaselor de sange este absorbit mai usor.
Tipuri de statine
Pe de-o parte, avem statinele “artificiale”, care sunt sintetizate in laborator si care sunt recomandate de catre medic in cazul unor afectiuni specifice. Insa, putem vorbi si despre statinele vegetale sau naturale, prezente in anumite plante ce pot fi incluse in alimentatie.
Drojdia de orez rosu este un astfel de exemplu de statina vegetala. Aceasta este obtinuta din drojdia extrasa de pe planta de orez si prezinta capacitati de scadere a valorilor colesterolului. In plus, ea ar putea avea efect si asupra nivelurilor de trigliceride.
O alta statina vegetala des utilizata se gaseste in taratele de Psyllium. Pe langa efectele sale asupra colesterolului, planta ajuta si la digestie, deoarece contine o cantitate mare de fibre. Aceste tarate pot fi consumate ca atare sau pot fi incorporate in diverse feluri de mancare. Fanul gresesc intra, de asemenea, in aceasta categorie.
Atentie! Statinele vegetale pot fi disponibile in comert sub mai multe forme si ar trebui consumate numai la indicatiile medicului. Desi exista o serie de dovezi care sa arate eficacitatea lor in cazul productiei de colesterol, ele nu inlocuiesc o alimentatie sanatoasa sau un tratament adecvat.
Cui i se recomanda statinele?
Aceste substante sunt de obicei prescrise de catre medici in urma depistarii unui nivel prea ridicat de colesterol LDL. Insa, ele pot fi recomandate si in cazul persoanelor care prezinta un risc de boli cardiovasculare sau de a suferi un infarct sau accident vascular cerebral.
Astfel, persoanele care au un istoric familial de boli cardiovasculare, sufera de hipertensiune, diabet sau prezinta alti factori de risc ce ii predispun la aceste probleme ar putea primi o astfel de recomandare de la medic.
Beneficiile statinelor
Aceste substante prezinta o serie de beneficii importante in cadrul persoanelor din categoria de risc cardiovascular. Iata care sunt acestea.
Scaderea nivelului de colesterol
Principala lor functie este aceea de a incetini productia colesterolului LDL, nociv pentru organism, si a impiedica acumularea acestuia in vasele de sange.
Scaderea riscului de aparitie a incidentelor cardiovasculare grave
Principalul risc al aterosclerozei este acela de a cauza incidente de natura cardiovasculara cu un grad foarte ridicat de mortalitate. Deoarece riscul de ateroscleroza scade odata cu administrarea de statine, va scadea automat si rata de aparitie a infarctului miocardic sau a unui AVC.
Reducerea riscului de dezvoltare a bolilor cardiovasculare
Daca o persoana se afla intr-o grupa de risc cardiovascular, aceste substante pot oferi protectie si pot limita aparitia unor astfel de probleme pe viitor. Pe langa actiunea propriu-zisa a statinelor, acestea au si efect antiinflamator si reduc efectele stresului oxidativ. Deoarece astfel de boli sunt deseori asociate cu inflamatia, aceste substante pot avea un efect cu adevarat benefic.
Investigatii recomandate
Atat inainte, cat si dupa administrarea unui astfel de tratament, se recomanda realizarea unor analize de sange specifice. Astfel, se poate masura riscul cardiovascular general si se poate monitoriza efectul tratamentului.
Aceste analize includ profilul lipidic (masurarea nivelurilor de colesterol si trigliceride), coenzima Q10 (un antioxidant a carui carenta poate duce la aparitia unor probleme de sanatate), alaninaminotransferaza (monitorizata in general in cazul bolilor hepatice, insa poate evidentia efectul medicamentelor asupra ficatului) si proteina C reactiva (evidentiaza riscul cardiovascular al pacientului).
Efecte adverse
Desi aceste substante prezinta beneficii importante pentru organism, exista si posibilitatea de a produce efecte adverse. Ele isi fac aparitia destul de rar, la inceputul tratamentului, insa dispar daca medicul recomanda oprirea administrarii sau micsorarea dozelor. Din aceasta cauza sunt recomandate analizele mai sus mentionate, pentru a depista usor orice modificare.
Afectari ale muschilor
Cele mai comune efecte adverse se pot observa la nivelul muschilor, sub forma unor dureri sau crampe.
Statinele si ficatul
Un alt efect care nu ar trebui trecut cu vederea este influenta acestor substante asupra ficatului. Ele prezinta un anumit grad de hepatotoxicitate, avand loc o crestere a transaminazelor. In general, acest lucru are loc fara sa provoace alte simptome, asa ca este absolut important ca analizele hepatice sa fie realizate periodic in timpul tratamentului.
Statinele si diabetul
Exista si posibilitatea de a avea loc cresterea cantitatii de zahar din sange. Insa, riscul de a cauza diabet este destul de scazut. In plus, medicii recomanda deseori aceste statine pentru a scadea riscul cardiovascular al pacientilor diabetici.
Tulburari de memorie
Desi se intampla destul de rar, exista posibilitatea ca aceste substante sa cauzele stari de confuzie si usoare tulburari ale memoriei.
Simptome gastrointestinale
Administrarea unui astfel de tratament poate duce la aparitia unor simptome usoare de natura gastrointestinala, de exemplu flatulenta, constipatie, greata sau diaree.
Eruptii cutanate
Pacientii pot avea de-a face si cu iritatii, eruptii sau urticarii usoare in urma administrarii substantelor.
Factori de risc
Putem vorbi despre o intoleranta la aceste substante in momentul in care apar efectele adverse dupa administrare. Exista o serie de factori de risc care pot predispune o persoana la aceasta intoleranta:
- varsta inaintata (peste 80 de ani)
- sexul (femeile prezinta un risc mai ridicat)
- afectiuni renale, ale ficatului sau ale muschilor
- realizarea de efort fizic in exces
- consumul de alcool in exces
In aceste situatii, medicul poate recomanda doze mai mici de statine si le poate ajusta pe baza simptomelor si a rezultatelor analizelor. Insa, poate opta si pentru metode de tratament diferite, care sa includa alte categorii de substante.
Recomandari generale
Principalul rol al acestor substante este de a reduce nivelul colesterolului “rau” din organism. Insa, tratamentul ar trebui sustinut printr-un stil de viata echilibrat. Dieta este extrem de importanta in mentinerea unui nivel sanatos al colesterolului. De aceea, este recomandat sa consumi alimente cat mai sarace in grasimi saturate. O alegere inspirata este sa optezi pentru dieta mediteraneana.
Nu neglija nici activitatea fizica. Sportul este de mare ajutor pentru a mentine sub control nivelul colesterolului. Incearca sa ramai cat mai activ si sa faci cat mai multa miscare zilnic.
In cele din urma, ia in considerare si gestionarea obiceiurilor nocive. Incearca sa limitezi cat mai mult consumul de alcool si sa renunti la fumat. Astfel, vei putea contribui la scaderea riscului cardiovascular.
Statinele sunt substante utilizate pentru scaderea nivelului colesterolului nociv din organism, astfel micsorand si riscurile de a suferi un incident cardiovascular grav. Desi acestea pot cauza anumite efecte adverse, beneficiile sunt greu de trecut cu vederea. Cere sfatul medicului si urmeaza un astfel de tratament numai la recomandarea sa.