Grasimi sanatoase si grasimi nesanatoase: ce trebuie sa stii?
Exista mai multe tipuri de grasimi, iar unele dintre ele sunt considerate de medici mai benefice pentru organism decat altele, datorita faptului ca au rol in reducerea riscului de aparitie al unor afectiuni precum cele cardiovasculare, diabet, obezitate. Afla din acest articol prin ce se caracterizeaza acestea si care sunt unele surse de grasimi sanatoase si grasimi nesanatoase, pentru a sti pe care ar trebui sa introduci intr-o dieta echilibrata si pe care sa le eviti sau sa le consumi moderat!
Prin ce se caracterizeaza grasimile sanatoase si cele nesanatoase?
Unele tipuri de grasimi sunt esentiale pentru buna functionare a organismului, deoarece provin din proteine si carbohidrati, oferind energie. Printre functiile in care sunt implicate grasimile se afla dizolvarea unor vitamine in sange si transportarea nutrientilor. Cu toate acestea, excesul de grasimi, de orice tip ar fi, poate duce la luarea in greutate. [1]
Grasimile se impart in doua mari categorii: saturate si nesaturate. Cele saturate sunt asociate cu un risc ridicat de afectiuni, motiv pentru care sunt considerate nesanatoase, in vreme ce grasimile nesaturate sprijina nivelul optim al sanatatii. [2]
Grasimi sanatoase
Din punct de vedere medical, grasimile sanatoase sunt cele nesaturate, care se impart in mononesaturate si polinesaturate, iar medicii incurajeaza integrarea lor in diete echilibrate. In general, alimentele care le contin tind sa devina lichide atunci cand sunt tinute la temperatura camerei si se solidifica odata ce sunt depozitate la rece.
Grasimi mononesaturate
Potrivit studiilor [1], acest tip de grasimi contribuie la imbunatatirea nivelului colesterolului si reduc riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Printre alimentele care contin astfel de grasimi sanatoase se afla:
- uleiuri vegetale, de exemplu, cel de masline sau din alune de padure, din nuci pecan;
- nucifere: nuci caju, alune de padure, migdale, nuci pecan;
avocado; - unt de arahide, unt de migdale.
Grasimi polinesaturate
Organismul nu poate produce de la sine grasimile polinesaturate, iar din acest motiv sunt considerate esentiale si este important sa le procuram din alimente. Uleiurile si plantele reprezinta sursele principale din care putem obtine astfel de grasimi.
Printre beneficiile pe care le ofera se afla, la fel ca in cazul celor mononesaturate, faptul ca au rol in scaderea riscului de dezvoltare a afectiunilor cardiovasculare si de a reduce nivelul colesterolului. [1]
Un tip comun de grasimi polinesaturate este reprezentat de acizii grasi Omega-3, care actioneaza in mod benefic in special asupra inimii, deoarece sprijina scaderea tensiunii arteriale si ajuta la prevenirea aparitiei batailor neregulate ale inimii.
Exemple de alimente care contin acizi grasi Omega-3:
- nuci;
- ulei de rapita;
- pesti, precum sardine, somon, pastrav, hering;
- seminte: de in, de chia.
Printre sursele de grasimi polinesaturate se afla si alte alimente, care contin acizi grasi Omega-6, de exemplu:
- unele produse din soia: tofu, boabe de soia prajite, unt de soia;
- seminte: de floarea-soarelui, de sunsan, de dovleac;
- uleiuri vegetale: de floarea-soarelui, de susan, de porumb, de sofranel;
- nuci;
- unele tipuri de margarina tartinabila.
Grasimi nesanatoase
Multe dintre grasimile considerate nesanatoase isi mentin starea solida atunci cand sunt lasate la temperatura camerei. Acestea se impart in grasimi saturate si grasimi trans, iar cand sunt consumate des sau in cantitati mari, sunt asociate cu cresterea colesterolului LDL si a celui total, ce poate duce la dezvoltarea unor afectiuni precum cele cardiovasculare, obezitate, diabet zaharat.
Grasimi saturate
Se recomanda ca acestea sa fie evitate sau consumate ocazional si in cantitati reduse. Majoritatea grasimilor saturate sunt de provenienta animala, iar printre ele se afla:
- zone de grasime din carne de vita, oaie, porc;
- piele de pasare;
- uleiuri tropicale, de pilda, de cocos, de palmier;
- lactate cu un continut ridicat de grasimi, precum unt, branza grasa, smantana, lapte integral, inghetata.
Grasimi trans
Acestea se afla, in general, in uleiurile vegetale partial hidrogenate si sunt considerate cele mai nesanatoase grasimi [1] si se pot gasi in:
- unele tipuri de margarina;
- prajeli, de exemplu, cartofi prajiti, gogosi;
- produse de patiserie;
- produse procesate, de pilda, popcornul la punga pentru microunde.
In concluzie, grasimile trans sunt considerate periculoase pentru sanatate, dar in privinta celor saturate sunt necesare mai multe studii pentru ca oamenii de stiinta sa poata spune cu certitudine daca au efecte pozitive sau negative asupra organismului.
Pana in prezent, grasimile saturate nu sunt asociate cu un risc crescut de aparitie a afectiunilor cardiovasculare. [1] Cu toate acestea, sunt considerate mai putin sanatoase decat cele mononesaturate sau polinesaturate.
Adopta o dieta sanatoasa si echilibrata, bazata pe alimente care sa contina grasimi sanatoase si evita grasimile nesanatoase. Efectueaza periodic analizele de rutina, pentru a monitoriza nivelul acestora in sange. Automedicatia nu este recomandata. Doar un medic poate stabili, in baza testelor de sange, daca este necesar sa ajustezi aportul grasimilor sanatoase cu ajutorul suplimentelor alimentare.
Sursa de informare:
- Madell, Robin. “Good Fats vs. Bad Fats.” Healthline, Healthline Media, 2 Sept. 2020, www.healthline.com/health/heart-disease/good-fats-vs-bad-fats, accesat la 17 ianuarie 2023;
- NHS Choices, NHS, www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-types/different-fats-nutrition, accesat la 17 ianuarie 2023.