Omega 3: beneficii, tipuri, contraindicatii
Acizii grasi Omega 3 sunt sintetizati de organism din produsele existente in hrana zilnica. Omega 3 sunt grasimi esentiale ce nu exista in interior corpului, nu pot fi produse de la zero si organismul are nevoie sa le identifice din alimente variate.
Continutul articolului
Organismul uman este un mecanism extrem de bine pus la punct, care poate produce majoritatea tipurilor de grasimi esentiale pentru buna functionare, din materiale prima pe care o are sau din alte grasimi. Cand vorbim de acizi grasi Omega 3, corpul nu ii poate sintetiza decat daca ii primeste din sursa externa. Sunt cateva alimente care contin o bogata resursa de acizi grasi esentiali Omega 3. Care sunt acestea? Dieta alimentara trebuie sa contina neaparat peste, uleiuri vegetale, seminte, nuci, legume cu frunze. Somonul, sardinele, heringul, semintele de in, nucile, uleiul din seminte de in nu trebuie sa lipseasca din alimentatia sanatoasa, toate aceste produse avand o cantitate mare de acizi grasi Omega 3.
Acizi speciali - Omega 3
Grasimile Omega 3 sunt parte a membranelor celulelor existente la nivelul intregului organism, fiind responsabile pentru producerea de hormoni ce regleaza coagularea sangelui, contractia si relaxarea peretilor arterelor, inflamatia.
Prin legaturile care se formeaza la nivel celular, aceste grasimi Omega 3 interactioneaza cu receptorii din celulele responsabile de reglarea functiei genetice. Acest lucru inseamna ca pot ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale si a diverselor boli de inima, ofera un control asupra eczemelor si a artritei reumatoide.
Tipuri de Omega 3
Exista multe tipuri de grasimi polinesaturate Omega 3. Cateva dintre acestea sunt esentiale.
Acidul eicosapentanoic sau EPA si acidul docosahexanoic sau DHA se regasesc in principal in peste, uneori fiind grupati sub denumirea de produsi Omega 3 marini. O alimentatie bogata in EPA ajuta la reducerea inflamatiei existente in organism, avand rol in diminuarea depresiei si a simptomelor specifice menopauzei.
Pe de alta parte, DHA are rol vital in dezvoltarea creierului copiilor, dar si in functionarea acestuia in perioada adulta. Influentele si beneficiile alimentelor ce contin DHA sunt cunoscute ca fiind de ajutor in artrita, hipertensiune arteriala, diabet de tip 2, cancer.
Al treilea acid esential este acidul alfa-linolenic sau ALA, este regasit in special in uleiuri si nuci, in legume cu frunze (spanac, varza Kale) si chiar si in unele grasimi animale, provenite de la animale hranite cu iarba. ALA este folosit mai ales pentru producerea energiei de care corpul are nevoie pentru activitatile zilnice.
Beneficiile Omega 3
Functionarea in bune conditii a aparatului cardiovascular
Studiile au demonstrat ca dieta bogata in Omega 3 ajuta la functionarea in parametri a aparatului cardiovascular, prin reducerea riscului de accident cerebral vascular sau a bolilor de inima. Aceste grasimi esentiale ajuta inima sa pompeze sange in mod regulat, stabilizand bataile acesteia, astfel incat nu se ajunge la un ritm care poate provoca palpitatii.
Tensiunea arteriala poate fi tinuta sub control de grasimile Omega 3, prin imbunatatirea functiilor vaselor de sange, mergand pana la scaderea trigliceridelor si a inflamatiei din organism.
Sistem imunitar puternic
Aceste grasimi esentiale pot ajuta sistemul imunitar al organismului sa lupte mai eficient cu microorganismele patogene, care ajung pe diverse cai in interiorul corpului. Aportul crescut de Omega 3 ajuta celulele limfocite T in lupta lor pentru inlaturarea agentilor straini din corp.
Sistem nervos viguros
Grasimile Omega 3 lupta pentru sustinerea si intarirea sistemului nervos, astfel ca pot fi eficiente in incetinirea dezvoltarii problemelor specifice persoanelor varstnice, inclusiv in ceea ce priveste evolutia dementei, a bolilor mintale, a bolii Alzheimer, schizofreniei, anxietatii si depresiei.
Depresia este cea mai intalnita tulburare psihica la nivel global, iar unele studii au aratat ca persoanele cu o dieta bogata in acizi grasi Omega 3 au posibilitatea de a lupta cu simptomele bolii si de a reduce considerabil efectele acestora.
Lupta cu bolile oaselor si ale articulatiilor
Consumul produselor din peste si al uleiului de peste poate ajuta la reducerea rigiditatii si a durerilor articulare, in aceeasi masura in care suplimentele antiinflamatoare o fac.
Osteoporoza in randul varstnicilor duce la degradarea vietii, prin declinul pe care il are asupra organismului, odata cu instalarea bolii. Consumul alimentelor bogate in Omega 3 ajuta la cresterea cantitatii de calciu absorbit in oase si pot avea rol decisiv in sinteza de colagen.
Sprijin pentru copii
Acidul DHA are un rol extrem de important in dezvoltarea neurologica si vizuala la sugari. Asa cum explicam mai sus, rolul Omega 3 in dezvoltarea creierului bebelusilor este vital, dar protectia si sprijinul pentru creier se pastreaza si in perioada adulta, motiv pentru care consumul alimentelor bogate in Omega 3 trebuie sa fie constant, pe tot parcursul vietii.
Deficit de Omega 3
Pentru o viata sanatoasa, medicii recomanda consumul tuturor grupelor de alimente, astfel incat organismul sa beneficieze de toate mineralele, vitaminele si nutrientii esentiali de care are nevoie, atat pentru o dezvoltare armonioasa, cat si pentru a lupta impotriva microorganismelor si a bolilor cu care se poate confrunta.
Daca din alimentatia zilnica lipsesc produsele bogate in Omega 3 din diverse motive, exista riscul ca organismul sa se confrunte cu un deficit de acizi grasi esentiali si pot sa apara anumite dezechilibre metabolice si hormonale: imunitate scazuta, boli autoimune, boli de inima, boli neurologice, ADHD la copii etc.
Medicul specialist, in urma investigatiilor realizate si a controlului amanuntit poate sa identifice cauzele aparitie anumitor probleme de sanatate care pot fi puse si pe seama deficitului de Omega 3. Alaturi de schimbarea dietei alimentare si adoptarea unui stil de viata sanatos, specialistul poate recomanda si prescrie tratament care sa contina si suplimente alimentare. Unele persoane aleg si remedii naturiste, fara a cere parerea medicului specialist.
Recomandarea noastra este sa consultati doctorul inainte de a lua orice decizie de administrare a unor produse. In functie de afectiunile medicale cu care va confruntati, de istoricul medical si de nevoile reale, medicul curant va poate prescrie tratamentul adecvat.
Contraindicatii si atentionari
Persoanele cu boli cronice sau alte afectiuni de sanatate trebuie sa consulte medicul inainte de a lua orice tip de suplimente pe baza de Omega 3. Nu exista dovezi in ceea ce priveste efectele pe care suplimentele cu Omega 3 le au asupra organismului, mai ales atunci cand sunt administrate impreuna cu alte medicamente.
Medicul trebuie sa fie informat despre orice tratament urmat anterior, toleranta organismului sau problemele aparute pentru a va putea personaliza tratamentul si sanatatea sa nu va fie pusa in pericol.
Rolul acizilor grasi Omega 3 este esential pentru buna dezvoltare metabolica, hormonale, neuronala. Unele studii au relevat faptul ca acestia au atributii importante in ameliorarea simptomelor mai multor afectiuni, oferind protectie organismului la nivel celular in boli grave, asa cum este cancerul. Consumul alimentelor bogate in Omega 3 este fundamental. Medicul poate recomanda utilizarea suplimentelor alimentare pe baza de Omega 3, dar numai dupa consult si investigatii de specialitate.
Alimentele bogate in Omega 3 trebuie sa existe in hrana zilnica, acizii grasi fiind extrem de importanti pentru buna functionare a organismului.
Surse de informare:
1. Omega-3 Fatty Acids: An Essential Contribution - https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/types-of-fat/omega-3-fats/
2. Omega-3 Fatty Acids - https://my.clevelandclinic.org/health/articles/17290-omega-3-fatty-acids
3. The Facts on Omega-3 Fatty Acids - https://www.webmd.com/healthy-aging/omega-3-fatty-acids-fact-sheet
4. Omega-3 in fish: How eating fish helps your heart - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/omega-3/art-20045614
5. 7 Things To Know About Omega-3 Fatty Acids - https://www.nccih.nih.gov/health/tips/things-to-know-about-omega-fatty-acids
6. Omega-3: What it can and can't do for health - https://www.medicalnewstoday.com/articles/omega-3-what-it-can-and-cant-do-for-health