Dintii de lapte: ce trebuie sa stii despre ei?

1. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Dintii de lapte

 

Dintii de lapte, sau dintii primari, joaca un rol esential in viata unui copil si sunt responsabili pentru o nutritie corespunzatoare, o exprimare corecta si buna dezvoltare a muschilor fetei. De aceea, ca parinte, este vital sa fii constient de importanta lor si sa iti sustii micutul atunci cand vine vorba de ingrijirea orala. Descopera in continuare mai multe detalii despre dintii de lapte, cand apar, cum sunt diferiti de dintii permanenti, dar si ce masuri de ingrijire sunt necesare pentru a preveni problemele dentare!

Ce sunt dintii de lapte?

Dintii de lapte sunt primii dinti care apar in viata bebelusului. Acestia se formeaza inca din stadiul embrionic, iar la nastere sunt localizati la nivelul mandibulei si al maxilarului, acoperiti de gingie [1]. Dintii primari sunt in numar de 20 si cuprind 8 incisivi superiori si inferiori, 4 canini superiori si inferiori si 8 masele. Acestia erup treptat, iar mai tarziu sunt inlocuiti de cei 32 de dinti permanenti.

Cand apar dintii de lapte?

In general, primii dinti de lapte incep sa apara la aproximativ 6 luni de la nastere. De obicei, primii dinti care erup sunt incisivii centrali de pe mandibula, adica din partea inferioara. Apoi, apar cei 4 incisivi de pe maxilar, din zona superioara. Maselele erup, de regula, mai tarziu, cand micutul tau atinge varsta de 2 ani si jumatate, sau chiar 3 [1].

Este important de stiut faptul ca fiecare copil este diferit, asadar si procesul natural de dezvoltare poate varia. La unii copii este posibil ca primii dinti sa apara inainte de 6 luni, insa la altii, eruptia dentara poate incepe abia la 12 luni [2]. Daca esti ingrijorat cu privire la sanatatea orala a bebelusului tau, discuta cu un medic specialist!

Un alt aspect esential, cu privire la eruptia dentara este faptul ca acest proces poate cauza anumite simptome neplacute. In general, pentru ca un dinte sa strapunga gingia in totalitate este nevoie de aproximativ 8 zile. In aceasta perioada pot aparea dureri, salivare excesiva si chiar febra. Medicul poate recomanda administrarea de antiinflamatoare si analgezice pentru copii, si utilizarea anumitor geluri gingivale sau inele pentru dentitie pentru a reduce disconfortul resimtit si pentru a favoriza eruptia [2]. 

Care sunt diferentele intre dintii de lapte si cei permanenti?

 

Diferentele intre dintii de lapte si cei permanenti

 

Dintii de lapte prezinta diferente semnificative fata de cei permanenti, in primul rand in ceea ce priveste forma. Dintii temporari sunt mai rotunzi si mai mici, pe cand cei permanenti tind sa aiba dimensiuni mai mari, sa fie mai puternici si mai ascutiti. Pentru ca nu au radacini foarte adanci, dintii de lapte nu sunt fixati la fel de bine in gingie ca cei permanenti. Smaltul dintilor de lapte este si el mai subtire decat cel al dintilor permanenti, iar culoarea este, de obicei, mai alba.

Un alt aspect esential este longevitatea dintilor. Cei de lapte sunt mai putin rezistenti, deoarece in jurul varstei de 6-7 ani vor fi inlocuiti de cei permanenti. Acestia din urma, au o structura mult mai rezistenta si un strat mai gros de smalt pentru a asigura o utilizare cat mai indelungata.

Igiena dintilor de lapte

 

Igiena dintilor de lapte

 

Modul in care ingrijim dintii de lapte este foarte important, deoarece acestia sunt mai sensibili si mai predispusi la carii decat cei permanenti. Cercetarile arata ca peste jumatate dintre copiii cu varste cuprinse intre 6 si 8 ani au carii in cel putin unul dintre dintii de lapte [3].

De aceeaa, este esential sa asiguri o ingrijire orala adecvata inca de la nastere, iar rutina sa fie adaptata treptat, odata cu aparitia primilor dinti de lapte. Pentru prevenirea cariilor si a altor afectiuni dentare, periajul zilnic al dintilor de lapte trebuie sa devina o rutina pentru orice copil. Iata cateva masuri de ingrijire pe care le poti lua pentru o igiena optima:

  • inca de la nastere, curata gingiile bebelusului de 2 ori pe zi cu un tifon steril pentru a indeparta bacteriile;
  • de la aparitia primului dinte de lapte, foloseste o periuta de dinti mica, cu peri moi, impreuna cu putina apa plata pentru curatare si clatire;
  • discuta cu medicul tau dentist despre utilizarea pastei de dinti; in general, pentru ingrijirea dentara a copiilor mici se recomanda folosirea unor paste de dinti fara fluor sau cu un continut scazut al acestui mineral [2];
  • atunci cand apar dinti alaturati, care se ating, incepe utilizareaatei dentare;
  • incurajeaza-ti copilul sa foloseasca singur periuta si pasta de dinti, atunci cand poate face acest lucru;
  • mergi in mod regulat cu cel mic la dentist pentru control si preventie.

Daca observi ceva neobisnuit la dintii copilului tau, cum ar fi sensibilitate excesiva, culoare anormala sau umflaturi ale gingiei, este recomandat sa mergi la dentist cat mai curand, pentru un control amanuntit. Acesta va putea evalua starea dentara a copilului si ii va recomanda tratamentele necesare pentru mentinerea sanatatii dentare.

In concluzie, o igiena dentara adecvata este esentiala pentru ca cel mic sa se bucure de un zambet frumos si sanatos in anii urmatori. Tine cont de masurile de ingrijire recomandate si incurajeaza-ti copilul sa acorde o atentie sporita igienei orale, inca din primii ani de viata!

Disclaimer: Acest articol are un rol pur informativ. Pentru informatii detaliate despre ingrijirea dentara si tratamentul eventualelor afectiuni, adreseaza-te medicului dentist!

Surse de informare:

[1] Frothingham, Scott. Deciduous Teeth. Healthline, Healthline Media, 5 Dec. 2018, www.healthline.com/health/deciduous-teeth. Accesat in data de 21 Feb. 2023.

[2] Health. Teeth Development in Children. Vic.gov.au, 2014, www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/teeth-development-in-children. Accesat in data de 21 Feb. 2023.

[3] Childrens Oral Health. 2023, www.cdc.gov/oralhealth/basics/childrens-oral-health/index.html. Accesat in data de 21 Feb. 2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor